Отговори
# 180
Как става номерът да си отвориш немска сметка без адресна регистрация, когато за да имаш регистрация трябва да си платиш наема от немска сметка? Направо вече така ми писна… Disappointed

# 181
  • София
Не трябва, първият наем и кауциона масово  се плащат от бг сметки. Студентът се нанася, взима си нужната хартийка от наемодателя, регистрира се в общината и си открива после немска сметка, от която след това  ежемесечно на определена дата му теглят наема и др. неща като рундфунк, ток, нет и подобни, ако не са включени в наема.

Я да ви поразсмея малко, че покрай тези одисеи със записването и настаняването човек доста се поизнервя...Simple Smile
Скрит текст:
Дъщеря ми  след малко излита (даже май вече е излетяла) от Германия за Сеул  с полет на саудитските авиолинии до Риад и оттам вече с южнокорейските. На гишетата я питали немците дали не иска случайно ъпгрейд на  economy класата до бизнес класа за има-няма 250 евро, хаха Satisfied. После ми писа, че освен нея, няколко германци и няколко корейци останалите са сигурно все арабски шейхове, ако се съди по облеклото им или по-скоро  по множеството пликове с покупки  с логото на  Louis Vuitton Laughing. После дошли още европейци, де. Но при старта на бординга като казали, съвсем разбираемо, че почват с пътуващите  в бизнес класа, повечето чакащи се изправили на мига. Stuck Out Tongue Closed Eyes.  Равносметката - доста рехаво присъствие в economy класата, та ще си се шири.. Няма лошо.

ПП Ако някой някъде все пак държи да му се плати през немска сметка и първият наем +кауциона, винаги я има опцията да преведете сумата на познат/приятел/роднина с немска сметка, като му кажете какво да впише точно в основание за плащане.

Последна редакция: пт, 01 сеп 2023, 19:05 от пенсионирана русалка

# 182
На аксептънс летъра пише, че можем да изпратим документите по пощата, да ги пуснем в кутиите на университета и подобни. Обаче запитани по мейл фрауен унд херен казват - само лично. Иди ги разбери. Ще трябва явно да ходи да си ги носи лично. И на сайта, и навсякъде пише, че може по пощата - те не. То и затова не сме ги пратили още, да не останем без оригиналите.

Ахааа - оправихме се. Говорили са си, като глухия и немия. Те са и отговаряли за магистратура, тя е питала за бакалавър. Нищо де - и за нея урок да пита точно и конкретно. Моят опит с немците е точно такъв. Трябва много точно да им стане ясно за какво ги питаш и какво искаш от тях. Иначе… може с дни да се въртите в кръг. Пфююю, айде още малко остана.

Последна редакция: пн, 04 сеп 2023, 11:38 от Iseis

# 183
Здравейте, да се похваля и аз - синът ми е записан в Хумболтов Университет. Стана изключително лесно. Изпратихме два документите по пощата - декларация за прием и документ за записване (не сме изпращали никакви заверени преводи на дипломи и сертификати по поща, използваха си електронно приложените в uni-assist) Здравен статус и плащане - стандартно, както се пише в групата. Всяка стъпка, която сме изпълнили се маркираше със статус "geprüft, vollständig".

Сега ни остава настаняването...

Последна редакция: пн, 04 сеп 2023, 17:13 от Liluto

# 184
Здравейте! Някой знае дали ваксините за Хепатит Б( разделя се на 3 дози) мога да се направят разделно в България и Германия, примерно първата доза в България и другите две в Германия? Тази ваксина ми е задължителна за практика.
Благодаря предварително

# 185
Здравейте! Някой знае дали ваксините за Хепатит Б( разделя се на 3 дози) мога да се направят разделно в България и Германия, примерно първата доза в България и другите две в Германия? Тази ваксина ми е задължителна за практика.
Благодаря предварително
Здравейте, бих ви препоръчала да се обадите в РЗИ, те ще могат да ви дадат по-сигурна информация.

# 186
Здравейте!  Макар и почти на финала на ученето, дъщеря ми реши да подава документи за Bafog. Накратко... Нужен е документ, който удостоверява здравното й осигуряване до момента, в който е започнала работа в Германия. Т.е. документ от българската здравна каса.
Говорихме, че е добре да пише на тамошната си здравна каса, за да изискат служебно информация от БГ, но тя решила да се обади и, разбира се,  са я отсвирили.
Някоя от опитните майки правила ли е упражнението да иска удостоверение от НАП за срока на здравно осигуряване от БГ?
Или да инструктирам щерката да си изтегли формуляр - заявление за S041, да го попълни и да го праща по мейл на немската каса? Какъв е редът за служебно изискване на такава информация?
Вероятно е писано в групата по темата, но точно такъв казус не намирам.

Последна редакция: ср, 06 сеп 2023, 22:36 от mutafova78

# 187
Два пъти съм вадила този формуляр. Какво да кажа...и двата пъти се правих на маймуна  . По принцип отказват - двете каси контактуват директно, формуляра се предоставя директно на немската каса. Но с много увъртания, молби и забелване на очи, успявах да подам за формуляра.  Носете акт за раждане !

# 188
А какво друго е необходимо за Bafog?

# 189
Два пъти съм вадила този формуляр. Какво да кажа...и двата пъти се правих на маймуна  . По принцип отказват - двете каси контактуват директно, формуляра се предоставя директно на немската каса. Но с много увъртания, молби и забелване на очи, успявах да подам за формуляра.  Носете акт за раждане !

Благодаря за отговора 😊
Моля за уточнение - тук в БГ ли подадохте формуляра? И ако да - за колко време получихте документа?
Струва ми се, че е по-добре там да си го измоли, за да не се налага превод и т.н. Тя вече е изтеглила заявление за формуляр s041от нета, изпратила го е на здравната си каса, но смятам и аз да се пробвам утре в нашата.

СЛ,
За Bafog не съм компетентна да дам пълна информация, но това което е стигнало до мен е: документи за дохода на родителите за две години назад (за 2021), бележка от училището на брат й, че е ученик; тъй като работи - договора й, този документ за осигуряването преди да започне да работи в Германия. Със сигурност има още неща,  които са описани в специализирана платформа, където се качват документите.

# 190
Тук в БГ, да, в нашата ЗК. После го носи натам, това по повод почване на някаква работа беше . В крайна сметка не му беше нужен, ама аз , аджамия , гледам да има всичко необходимо и ходих да вадя .

# 191
  • София

Oттук много малко хора (деца на форумки) могат да  отговорят на изискванията за Bafög. Не съм задълбавала, ама трябва да е изпълнено поне едно от условията:
1.Човек да е с жителство в  Германия от мин 3 (дали не бяха и 5 години)
2. Да има брак с  немски гражданин
3. Да работи минимум 12 час седмично (не съм сигурна за броя часове)
С две думи - абсурд за  новоприет студент.

# 192
Тук в БГ, да, в нашата ЗК. После го носи натам, това по повод почване на някаква работа беше . В крайна сметка не му беше нужен, ама аз , аджамия , гледам да има всичко необходимо и ходих да вадя .

Да, когато дъщеря ми започна стажа си, искаха удостоверяване на здравното осигуряване и бях ходила в РЗОК. Тогава ме отрязоха с довода, че служебно се изисквало от немска страна. От фирмата намериха начин да получат документа и не се наложи друго действие от наша страна.
Надявам се да мине номера със забелването на очи 😊, защото няма много време за чакане на немската бюрокрация да се размърда.

# 193

Oттук много малко хора (деца на форумки) могат да  отговорят на изискванията за Bafög. Не съм задълбавала, ама трябва да е изпълнено поне едно от условията:
1.Човек да е с жителство в  Германия от мин 3 (дали не бяха и 5 години)
2. Да има брак с  немски гражданин
3. Да работи минимум 12 час седмично (не съм сигурна за броя часове)
С две думи - абсурд за  новоприет студент.

Всъщност без да съм запозната в детайли, моя първокурсник кандидатсва за тази стипендия. Приеха всичките му документи, беше одобрен на първо четене, но се оказа, че месечно изработените му часове са по малко от изискуемите., Разликата беше съвсе  малка, мисля, по 1,5 часа седмично по малко беше по договор на сина ми, и служителката която му работеше документите, го посъветва да намери работа с договор отговарящ на исканите часове или да увеличи часовете на договора по който работи  и да й го представи. Той не го направи, и естествено, труда му отиде на кино...

# 194
Помощта от 200 евро за студенти може ли да се получи по бг банкова сметка? Или по немска сметка, но на друго лице /не студента/? Срокът за подаване на заявление е до 30.09, а дотогава дъщеря ми няма да е готова с регистрацията и откриване на банкова сметка.

Общи условия

Активация на акаунт