Отговори
# 165
Както е написала Русалката, от общежитието на сина ми са поставили условие втория наем да се плати от немска сметка чрез СЕПА превод.

# 166
  • София
Дали има някой който да се прибира от Мюнхен до края на септември?
Имам една дреха , не е обемна, ще се сгъне в малък пакет, ако някой се прибира с кола, да му я даде синът ми?
GD, на драго сърце щяхме да го вземем, ама девойката ми рече, че щом тя ще кара от Хановер насам от-до, то има право да определи маршрута - да е различен от този на отиване. И вместо да пресечем цяла Германия от Niedersachsen до Bayern ще караме последно през  Чехия-Словакия - Унгария -Сърбия - България с 2 преспивания и малко разходки.

# 167
Страшно разочарована от RWTH...Получен прием нa 20.07, платен семестър на 26.07 , всички документи изпратени, получени и прегледани. Документът от здравната каса е със статус получен и неразгледан. Поради тази причина не могат да ни издадат Studienbesheinigung.  Вчера писахме имейл до университета, и оттам ни отговориха, че документът от здравната каса трябва да е изпратен до 14. 08. Същият документ е изпратен на 26. 07., но оттогава актуализация в платформата на RWTH - няма. Преди малко говорихме с администрацията на университета, изпратихме потвърждението от здравната каса и документът за плащането на семестъра.... Чакаме отговор....

# 168
  • Варна
О, ужас. Немската бюрокрация е ужасна. След написването на мяколко мейла, телефонни разговори, днес промениха срока за представяне на DSH на 12.09. А той е поканен от същия университет и записан там за изпит и устната част е на 22.09. Изобщо не си знаят датите за изпити. Хубавото е, че вече е там и другата седмица на място ще отиде.
Славина, пишете и се обаждайте по телефона, железни нерви трябват.

# 169
О, ужас. Немската бюрокрация е ужасна. След написването на мяколко мейла, телефонни разговори, днес промениха срока за представяне на DSH на 12.09. А той е поканен от същия университет и записан там за изпит и устната част е на 22.09. Изобщо не си знаят датите за изпити. Хубавото е, че вече е там и другата седмица на място ще отиде.
Славина, пишете и се обаждайте по телефона, железни нерви трябват.
Звъняхме и написахме имейл. Казаха утре преди обяд ако нямаме отговор, отново да позвъним. Надявам се всичко да се оправи, защото  ако има някъде грешка, то е в университета.

# 170
Здравейте отново!
Сигурно ще пътуваме до Мюнхен, за да търсим квартира и по този повод бих искала да попитам някои неща, които според мен са важни и трябва да се подготвя:
   Има ли друг начин за плащане на депозит, наем, капаро, комисилонна на агенция и пр., освен с банков превод?
  Има ли значение кой превежда парите и откъде? (Питам, защото най-вероятно аз или съпругът ми ще останем в БГ и смятаме оттук да преведем сумата). Тоест, договорът се сключва със студента, но няма значение кой плаща първата вноска? Така ли е?
  Имаме близък роднина, който може да гарантира за нас (ако се наложи) при сключване на договор. Знаете ли какви документи ще се изискват от него, за да му кажа да ги подготви?
  В тази връзка, от нас като родители изискват ли се някакви документи и какви?
  В коя немска банка бихте ми препоръчали да открием сметка за студента?
  Благодаря много!

# 171
Имам една дреха , не е обемна, ще се сгъне в малък пакет, ако някой се прибира с кола, да му я даде синът ми?

Няма да пътуваме с кола до Мюнхен, но ако пътуваме с автобус ще пиша, за да вземем каквото трябва. А всъщност ако е една дреха, можем и със самолет?!

# 172
Здравейте отново!
Сигурно ще пътуваме до Мюнхен, за да търсим квартира и по този повод бих искала да попитам някои неща, които според мен са важни и трябва да се подготвя:
   Има ли друг начин за плащане на депозит, наем, капаро, комисилонна на агенция и пр., освен с банков превод?
  Има ли значение кой превежда парите и откъде? (Питам, защото най-вероятно аз или съпругът ми ще останем в БГ и смятаме оттук да преведем сумата). Тоест, договорът се сключва със студента, но няма значение кой плаща първата вноска? Така ли е?
  Имаме близък роднина, който може да гарантира за нас (ако се наложи) при сключване на договор. Знаете ли какви документи ще се изискват от него, за да му кажа да ги подготви?
  В тази връзка, от нас като родители изискват ли се някакви документи и какви?
  В коя немска банка бихте ми препоръчали да открием сметка за студента?
  Благодаря много!

Здравейте, ние си намерихме квартира сами, без агенция. Договорът беше подписан от дъщеря ми, но аз като родител подписах гаранция Elternbürgschaft / Mietbürgschaft, формулярът беше предоставен от наемодателя. Давам го в скрит текст най-отдолу.
Не си представям по какъв друг начин бихте могли да платите депозит или наем освен чрез банков превод. Във Франция някои още действат с чекове, но това не е Франция. Дори е във Ваш интерес да плащате по банков път, защото остава следа. Абсурд да платите на немец в брой. Аз лично също няма да се чувствам комфортно, ако някой иска да му плащам в брой. Още повече, тези депозитни сметки са на специален режим, лихвите Ви се дължат, но ако при напускане на жилището има неоткоригирани щети, ще Ви удържат от депозита. Всичко това е описано в договора за наем (поне в стандартния такъв). Ако търсите квартира чрез агенция, можеби тяхната комисионна бихте могли да платите с кредина карта. Предполагам, нямам такъв опит.

В нашия случай депозита го преведох аз от моята сметка, също и наемът ще се плаща от моята сметка, но ние живеем в чужбина, откъдето директният дебит е възможен, т.е. еднократно давам инструкции на банката на коя дата и каква сума да се превежда и с това се приключва ангажиментът ми (разбира се, по сметката винаги трябва да има пари на съответната дата, иначе се плаща излишна такса). Българските банки не изпълняват директен дебит в евро (както дискутирахме по-рано), така че когато Вашият студент си открие сметка в Германия, ще трябва да си направи инструкцията за плащане на наема от немската сметка след подписване на договора (с онлайн банкиране става за 2 минути). Не мога да дам съвет за банка, защото нямаме немска сметка.
Отделно трябваше да сключим договор за интернет. Там принципът за плащане на месечните сметки е същият (както и за всякакъв друг вид комунални сметки). Попълнихме онлайн формуляр с избрания пакет, дъщеря ми сключи договор с компанията (всичко стана по интернет), само трябваше да се изпратят копие на лична карта и документ, че е студент, защото имаше оферта за намаление за студенти.
Успех!

Слагам в скрит текст родителската гаранция

Скрит текст:
Elternbürgschaft / Mietbürgschaft

Datum:

Anschrift der Wohnung
Straße, Hausnummer:
PLZ, Ort
Erklärung zu einer Bürgschaft
für den geschlossenen Mietvertrag vom _________________________

[Datum des Mietvertrags]

für die Wohnung: ___________________________________________
[Straße, PLZ, Ort]
für den Mieter: _____________________________________________
[Name des Mieters, Geburtsdaten, Personalausweis-Nr.]

Sehr geehrte(r) Frau/Herr ___________________,
[Name des Vermieters]

hiermit übernehme ich, ___________________, eine Bürgschaft zum oben
genannten Mietvertrag für den Mieter ______________________.
Ich wohne in ______________________________ und bin am geboren in
______________________________.
Meine Personalausweis-Nr. lautet ______________________________.
Ich versichere, dass ich den oben genannten Mieter im Falle einer Nichterfüllung
seiner vertraglichen Pflichten und/oder Schäden an der Wohnung bis zu einer Höhe
von maximal drei Monatsnettokaltmieten vertreten werde.
Bei Beendigung des Mietvertrages erlischt auch diese Mietbürgschaft, ohne dass
diese eine gesonderte Kündigung bedarf.

________________________ _______________________________
Ort, Datum Unterschrift (Bürge)

Последна редакция: чт, 31 авг 2023, 19:16 от Christeli

# 173
  • На планетата Земя

Търсещите в Мюнхен, това видяли ли сте го?

(Групата във ФБ)

# 174

Няма да пътуваме с кола до Мюнхен, но ако пътуваме с автобус ще пиша, за да вземем каквото трябва. А всъщност ако е една дреха, можем и със самолет?!
Не е обемна, но като знам колко е предварително премерен багажа  при пътуване със самолет , не бих искала да заема излишно място. Синът ми ще я опакова и пусне по пощата  ако не намерим някой с кола. Благодаря.

# 175
Здравейте! Нашата сага приключи щастливо! Истината е, че при проблем трябва да бъдем настоятелни, да се пише и звъни. Вчера се свързахме с университета и човекът отсреща ни прати в девета глуха. Днес след третото позвъняване се свързахме с някаква жена, която за секунди актуализира статусът на "записана" и веднага след това изпрати по имейл Studienbescheinigung - a. Изпратихме подписания договор  и този документ на Щудентенверк и записахме термин за настаняване. Успех на всички и не се отчайвайте! С цената на нерви и усилия всичко е постижимо!

Последна редакция: пт, 01 сеп 2023, 19:05 от Slavina_1

# 176
  • München, Deutschland
Страшно разочарована от RWTH

......

Поради тази причина не могат да ни издадат Studienbesheinigung. 
Защо сте разочаровани от университета? И защо ви е сега този бешайнигунг? Ако е за здравните права в Бг, те могат да си чакат и 2-3 да тръгне веднъж учебната година и с нея и всички портали около месец след това...

Дори е във Ваш интерес да плащате по банков път, защото остава следа. Абсурд да платите на немец в брой. Аз лично също няма да се чувствам комфортно, ако някой иска да му плащам в брой.

И мен силно би ме притеснил подобен въпрос като наемодател и директно бих се отказала от кандидата за жилището. Пък и като наемател също.
Каква да е причината някой да не иска да плати с превод? Или няма наличност по сметки, или получава някакъв нелегален доход, или иска да не ми плаща в бъдеще, тъй като не иска да си направи най-нормален директен дебит (ластшрифт), или иска някакви други измами да върти - което и да е, не бих имала причина да го искам за наемател... Така разсъждавам след вече 1/3 живот в Германия поне аз...

# 177
  • София
Честито, Славина Simple Smile  Дъщеря ми е в същото общежитие. Преди мeсец или два им намалиха наемите, а пък сега са им върнали и някакви Betriebskosten.

# 178
Страшно разочарована от RWTH

......

Поради тази причина не могат да ни издадат Studienbesheinigung.
Защо сте разочаровани от университета? И защо ви е сега този бешайнигунг?

Бешайнигунгът ни трябваше, за да удостовери пред Щудентенверк, че е записана в университета.

# 179
Не съм писала скоро. Успешно взети ключове от апартамент в Мюнхен. На добра локация, до метро. Апартаментът е чисто нов, 4 стаи, кухня и кът за хранене. Момичетата са доволни. Всичко на живо се оказа истина. Дъщеря ми се пусна на живо да огледам и аз. Малко по-спокойна съм вече.

Общи условия

Активация на акаунт