Отговори
# 405
Русалка, естествено не общежитията определиха подредбата на университетите. В случая най-желаната специалност я нямаше в RWTH.

# 406
  • София
Русалка, естествено не общежитията определиха подредбата на университетите. В случая най-желаната специалност я нямаше в RWTH.
Ясно Simple Smile , аз просто използвах поста ти като насочващ към темата. То ако масово хората обвързваха избора на уни с   подхода на Studierendenwerk, мнооого труден щеше да е въпросният избор, понеже един Studierendenwerk явно има нещо бъгаво в системата, друг видно не спазва поредността на чакащите при разпредлянето на стаите, трети не реагира  на оплаквания от наематели по мейла дори и след инфо, че е предупреден и хаусмайстерът, четвърти е хитрец и прави и струва, ама не връща целия кауцион при напускане, пети прави очевидни икономии с парното и в много студени дни и т.н..Но си имат и своите плюсове - един връща надвнесено след изравняването на сметки, друг намалява наеми в по-тежки времена, трети позволява по-лесно и сигурно удължаване на договора, ако  в ролята си на официален отговорник си ангажиран с нещо (поддръжка на интернет, организиране на партита и т.н),  с което  допринасяш за живота в общежитието.
Та мисълта ми е - за мен вярната поредност е избор на уни/унита и после вземане-даване с Щудиренденверк, а  не обратният вариант, какъвто срещнах в  пост на баща на студент във фейсбук групата. Призивът му беше да се избират унита на принципа къде най-лесно ще получиш общежитие. Много знае човек предварително къде е лесно..

Последна редакция: чт, 19 окт 2023, 08:57 от пенсионирана русалка

# 407
  • където и да е,само да не съм сама
И моята щерка остана доволна от намаляването на наема и връщането на някаква сума лятото при равняването на тока май беше.../за Аахен пак/.
На фона на бюрокрацията за взимането на еднократната помощ от 200евро миналата година,направо се впечатли.

П.п.Благодаря,че споделихте за Аахенската студ.сбирка миналата седмица.Доста добре се е получила и децата имат нужда от такива. За Манхайм знам,че редовно се правят.
Не че тя не знаеше за събирането,но беше разбрала малко преди мен...
Ей, мамите сме голяма общност и сила /прегръдка/.

# 408
  • София
В общежитието на сина ми в Карлсруе наемът е 250 Е , нищо допълнително не се плаща. Самостоятелна стая с мивка, легло, гардероб, бюро, стол, шкаф, но дели кухня, бани и тоалетни с 6 човека. Имат си график на чистене на общите части. Пратиха му мейл, че от началото на годината ще вдигат наема, не е ясно още с колко.

# 409
  • София
Планински кактус, за ИТ и Берлин, и Мюнхен са в топ 2 - топ 3 университетите... Аз именно в този ред ги знаех всъщност: Берлин, Мюнхен, Аахен, някъде мисля се появява и Дармщадт... Вие защо се отказахте от Берлин и Мюнхен? За Мюнхен бих се сетила от финансова гледна точка, ама за Берлин...

Моят мотив беше, че единият град е колкото София, а другият двойно по-голям. Струва ми се, че като е в чужда държава е добре да живее в по-компактна студентска общност. Той не е много социален и ако се наложи да търсим квартира, ако общежитията са заети, ще се окаже изолиран. И мисля, че това ще му попречи на обучението, може нещо да не е чул, нещо да не е разбрал. Ще отнема повече време и пътуването. Това са си мои страхове. Може и да не се развият така нещата.
А неговият мотив, понеже си е спестовен, беше, че няма смисъл да се плаща повече, като може да завърши същото, но с по-малко пари. Той не робува на класации. Освен това избраните влизат в първите 10 най-добри университета в Германия за компютърни науки и далеч преди ФМИ на СУ.
Докато дойде време за кандидатстване може и да се променят приоритетите. Не сме окончателни в решението си. В интерес на истината не знам как се отразява това, кой точно университет си завършил при по-нататъшното обучение за магистър и професионална дейност. Мисля, че няма пряка следствена връзка. Поне за тези университети, които разглеждаме.
А университета в Дармщадт приема документи до 31.08. Няма да ни издържат нервите да чакаме да изтече цялата кандидатстудентска кампания в Германия и едва тогава да стане ясно. Той ще е резервен вариант евентуално. При това е със свободен прием, а 4 от 5-те, на които сме се спрели са NC.

# 410
  • Варна
При нас е май най-скъпото общежитие. Франкфурт, студентенверк. Самостоятелен , необзаведен апартамент, без интернет 460 евро . Там е от понеделник, спи на надуваем матрак . Утре трябва да дойдат мебелите от Икеа и да сглобява. Купил си е отверки.

# 411
  • München, Deutschland
Кактусче, със сигурност вие си решавате, но приятелка прави поредния си пост-док и последно беше в Германия. Беше в малък град - Тюбинген - човек би очаквал, че няма да е проблемно с квартирите. Но се оказа точно обратното, прочетох някъде, че бил най-гадният град за намиране на квартири, в смисъл, че има най-малко предлагане. Тя получи съдействие от унито (понеже все пак е по техен научен проект и е пост-док, което обаче зайците нямат като условия), но докато беше там, беше разбрала, че за студентите е ужас... А Тюбинген не е особено интересен град (извън унито имам предвид), няма кой знае какви огромни фирми или пък всеки да се изсипва там да разглежда нещо... Не е Париж, нали... В смисъл, няма гаранция, че в малкия град ще е по-лесно с квартирите.

По останалите неща нищо не казвам, там всеки си има някакво мнение и начин да си живее живота, няма правилно и грешно. Simple Smile

# 412
  • тук-там
Тюбинген е много приятно градче според мен, а уни там по редица специалности е много желан. По тази причина е и проблемно настаняването. Подобна е ситуацията и в във Фрайбург например.
Ние като Кактусче бяхме задраскали Мюнхен и Берлин. Гледахме студентски градчета, каквито в Германия има в изобилие.

# 413
  • София
Chrissy, сякаш няма непременна обвързаност между големината на града и броя на общежитията в него(оттам и шансовете за настаняване) . Снощи като рових да видя актуалния наем за Einzelapartment (изумена съм, апропо, че за  последните 5-6 години е нараснал само с  20-30 евро), видях към днешна дата съотношението между броя на общежитията в Ерланген и Нюрнберг - 12:6 в полза на Ерланген, нищо че той е около пет пъти по-малочислен като население и  въпреки факта, че има учещи в техническия или медицинския факултет в Ерланген, искащи обаче да живеят в  Нюрнберг. При това става дума за един и същи Studierendenwerk. Събориха поамортизирания и стар, но приютил във времето много студенти  Avenarius, но нямам идея дали строят друго общежитие..

Последна редакция: чт, 19 окт 2023, 11:46 от пенсионирана русалка

# 414
  • София
На моят син в Аахен общежитието е много бюджетно, около 230Е, като е с обща кухня на етажа за около 10човека, но си имат и чистачка за общите помещения и всички необходими инструменти, съдове, перално и прочее.
Затова хич не ми се иска да се мести, а той държи да кара магистратура другаде.
Даже се оглежда за Швеция и Дания.
Не, че има гаранция,  че ще го приемат, но там пък съвсем не знам как стои жилищният въпрос и се напрягам.

# 415
Русалче, специално попитах днес защо е дал банковата си сметка на университета. Ще превежда семестриалната такса със СЕПА превод. Не е задължително, но е преценил, че така ще му е по-лесно.
Днес имаха за първи път упражнения по цитология. Било е много вълнуващо. Особено се е впечатлил от отношението на професорката - лично го е попитала дали всичко е разбрал и дали има някакви въпроси, също така е минала лично да поговори и с други студенти.
Сега са в "света" на епителните клетки.

Прилича ми на планета:stuck_out_tongue_winking_eye:

# 416
При нас е май най-скъпото общежитие. Франкфурт, студентенверк. Самостоятелен , необзаведен апартамент, без интернет 460 евро . Там е от понеделник, спи на надуваем матрак . Утре трябва да дойдат мебелите от Икеа и да сглобява. Купил си е отверки.
Тц, не е. Ние плащаме €650 за самостоятелна стая, с баня и мини кухненски бокс с котлони и мивка. Има бюро и стол, гардероб и матрак. Всичко друго сме купили. Влиза всичко - ток, вода, отопление, интернет.

# 417
  • София
Iseis, общежитието едва ли e на Studenten- , Studierendenwerk.Или? Понеже все пак за такива говорим нагоре. Иначе  стаи в модерни WG-та извън Щудентенверк и най-вече самостоятелни апартаментчета в частни общежития могат да струват и повече от упоменатите 650 евро.

# 418
Не, не, там казаха, че може две години да чака, уви. Иначе са на половината.

# 419
  • София
Не, не, там казаха, че може две години да чака, уви. Иначе са на половината.
Точно това имах предвид.

Един от състудентите на дъщеря ми в магистърската програма, родом от САЩ,  живееше в частно общежитие с обща площ около 35 кв.м  -  голяма стая, обзаведена, кухненски бокс, тоалетна/баня с душ-кабина, нещо средно между коридорче и  всекидневна и едно "наемче" от  около 900-1000 евро с всички консумативи...

Общи условия

Активация на акаунт