Отговори
# 435
Скрит текст:
Здравейте,
наясно ли сте за какви случаи може да се използва ЕЗОК и от къде може да разберем това по подробно.
Дъщеря ми се регистрира при личен лекар в Лайпциг. Трябва да си довърши имунизацията за хепатит Б. Първата доза я направи в България и сега останалите две трябва да ги направи в Германия. Лекарят и е казал, че трябва да заплати за поставянето на ваксината, защото те не можели да си получат парите от нашата каса а тя трябвало за се оправя с АОК и евентуално от тях да си ги възстанови.
Тя си запази термин за консултация с АОК.
Някой сблъсквал ли се е с подобни проблеми и нашата каса дали имат информация за това.
Благодаря предварително 😊

Имунизацията за следване на медицинска специалност ли е или по собствено желание?
Мисля, че става дума за имунизация след проверка за антитела. Мен също ме вълнува какво се прави в такъв случай.

# 436
И в двата случая решаваща е индикацията - профилактика на персонал (вкл. мед. студенти) или по лично желание. В първия случай си урежда термин при служебния лекар на клиниката и получава имунизацията безплатно. Simple Smile

# 437
Здравейте!
Направи ми впечатление, че академичното дружество в Мюнхен утре организира среща. Доколкото знам от дъщеря ми, срещата си заслужава, ако човек иска да намери контакт с по-опитни студенти, особено от техническите специалности на ТУМ или медицина. За интересуващите се ето час и място:

# 438
  • София
Каква вода пият хората в Германия? В Гархинг  сина ми каза, че имало калк, това значи варовита нали? Немците си купували бутилирана. Ползват ли филтър кани, нещо подобно? В Мюнхен съм пила от чешмата, беше си съвсем добре, не знам дали е същата и "на село".

# 439
  • Deutschland
От магазина пием, от чешмата никога. От българските магазини също купуваме.
В момента сме на Hochwald sprudel, стъклени бутилки.

# 440
  • München, Deutschland
Каква вода пият хората в Германия? В Гархинг  сина ми каза, че имало калк, това значи варовита нали? Немците си купували бутилирана. Ползват ли филтър кани, нещо подобно? В Мюнхен съм пила от чешмата, беше си съвсем добре, не знам дали е същата и "на село".
Бутилираните не са непременно по-малко варовити от чешмяната, в някои случаи и повече. Да, каната Брита помага донякъде, но до нивото на софийска вода няма да го докара. Има редовни данни на мюнхенския сайт за водата, а пък на всяка купешка вода етикетите й ги има в гугъл. Та така, зависи до какво ниво искате да го докарате. Преди и ние купувахме вода от българския магазин. Сега си пием от чешмата, но при нас има локално пречистване и водата е значително по-малко варовита от тази в Мюнхен.

Едит: намерих данни за софийската вода, която е средно 2 dH (Немски градуси). Тази в Мюнхен е между 13,1 и 18,9 dH (Немски градуси), т.е. между 6 и 9 пъти по-варовита. Тази, която Фрау С показа пък е 7,8 dH (Немски градуси), което е 4 пъти повече от софийската. Тук, където живея, хартийката на чешмяната вода се оцветява на около 6 dH (Немски градуси).

Ето една карта на България с твърдост на водата по райони в същата единица. В някои части на България попринцип си се пие такава вода, каквото е по твърдост мюнхенската чешмяна...

Последна редакция: пн, 23 окт 2023, 20:09 от chrissy

# 441
В общежитието на дъщеря ми в Манхайм има знак, че водата от чешмата е годна за пиене.

# 442
  • Deutschland
В Манхайм? Ние живеем тук и водата е много варовикова. Всичко по съдовете е бяло, мия по сто пъти. Цветята вехнат от нея.

# 443
  • Пловдив
В общежитието му е с много варовик водата,  купи си Брита.
Все се каня да ви питам един тъп въпрос, май сега му е моментът Grinning
Скрит текст:
Душът му е с пушбутон, тече вода буквално за секунди и спира, и пак трябва да натисне. Той казва, че не го дразни, но мен ме тормози - верно ли има такива идиотски душове? Има ли някакъв начин да се коригира?

# 444
  • München, Deutschland
Блекута, няма спасение, такива са старите немски душове. Правено е с цел пестене на вода. Все още ги има и тези мивки по обществени места понякога. Няма как да го махнеш.

# 445
  • София
Манхайм... и вода за пиене от чешмата Open Mouth Много ме учуди, Callibella.
Дъщеря ми като си беше тук, ми каза - тя косата ми съсипва тази толкова варовита вода, какво остава да става за пиене? Преди време даже дупките на слушалката на душа се били запушили ..

# 446
  • München, Deutschland
Дупките и при нас се запушват, уплътненията се скапват. Нашите имат душ на Видима, вече от близо 20 години, ученичка бях още. Тук на Grohe душът приятелят ми тъкмо го смени, защото след множество сменени уплътнения и подобни щуротии, вече се разпръска навсякъде. На около 10 години, в банята, която почти не ползваме.

Уау, Манхайм с 19 дХ, сериозна работа...

# 447
Факт е, че всичко побелява от водата. С очите си го видях, както и надписа в банята, по-скоро беше картинка с чешма и чаша за вода, надявам се, че сме я изтълкували правилно😏

# 448
  • München, Deutschland
Факт е, че всичко побелява от водата. С очите си го видях, както и надписа в банята, по-скоро беше картинка с чешма и чаша за вода, надявам се, че сме я изтълкували правилно😏

То за питейна, питейна е, обаче натоварва бъбреците много това... Аз след тежка и болезнена бъбречно-пикочна ситуация след 2 седмици берлинска вода и берлински студ, пък и семейна бъбречна предразположеност, при вече постоянното ми идване в Германия много следях водите и бях проверила всичките коя-какво... С времето организмът свиква, но определено отне години това нагаждане, поне при моя организъм, разглезен по софийски в това отношение.

Споменавам го, ако някой също има подобна семейна история, да си имат предвид децата. Но все пак могат първо да се видят стойностите и в интернет. Явно и в България има области (лилавите от картата), в които водата е като в Манхайм, хората от там със сигурност пият и чешмяна вода. 😃

# 449
  • столицата
Затова, заповядайте във Виена:) Там чешмяната вода се пие.

Общи условия

Активация на акаунт