Отговори
# 510
Накратко - няма квоти, няма изпити. Кандидатства се не само по обяви, може и по самоинициатива - ако има свободно място, може да го предложат (дори да го няма обявено в сайта на клиниката).

Grant, т.е. започваш си работа като младши лекар, където ти предложат място, но предполагам, че след определен брой години се явяваш на изпит за специалност? И вероятно специалността зависи от това какво си работил в годините като младши лекар?

Последна редакция: пт, 10 ное 2023, 15:11 от Christeli

# 511
  • София
Грант, мерси Heart Само едно нещо не разбрах - как новозавършил студент има лекарски стаж, който да му е предимство? Да, може  да е работил в болница, при това доста, ама не като лекар..

Кристeли, от първия ден  като Assistenzarzt вървиш по пътя към определена специалност.Няма как да си в отделението по неврология n години , а да  станеш  гинеколог. А колко точно са тези n години все пак зависи от специалността. След края на специализацията вече си Facharzt.

Те може да ти предложат място примерно в офталмологията, защото там си карала практическата година или си писала докторската под надзора на  лекар от това отделение ,  ама ти да не искаш да ставаш очен лекар. Мисля, че точно това описа Грант. Не се възползваш от предложението и търсиш нейде из Германия ( или другаде) място за желаната от теб примерно пластична хирургия.

Аз поне така си ги представям нещата, може и да греша. Но все пак логиката е да приемеш място, което е по желаната от теб специалност най-малкото, а не каквото просто ти предложат (ако въобще и ти предложат), иначе сигурно се налагат компромиси  с град,  вид болница, заплащане и сие.

Последна редакция: пт, 10 ное 2023, 17:38 от пенсионирана русалка

# 512
Всяка специалност си има каталог, който регламентира колко години в дадената специалност са нужни, дали трябва да се правят ротации (напр. за невролог, една от шестте години е в психиатрия), какви умения и колко определени интервенции, изследвания т.н. трябва да си направил (например 100 разчитания на ЕЕГ и т.н.).

Каталогът се издава от съответната лекарска камара на провинцията, и понякога въпреки, че специалността е еднаква, може да има малки разминавания между провинциите, което трябва да се вземе предвид, ако местиш мястото на пребиваване и работене посредата на специализацията.

Когато си събрал целия каталог, след 6-7 години се регистрираш за изпит - държиш го и взимаш специалността.

Също, смяна на специалности е възможна. В дадения пример - може да си работил 3 години неврология, после да смениш на гинекология и да започнеш от начало, като даже е възможно, едната от трите години в неврологията да ти се зачете и за гинекологията - т.е. по каталог да можеш да вземеш специалността гинекология след 5 години, вместо след 6. Колкото по-близки изисквания имат двете специалности, толкова повече неща могат да се признаят от досегашния стаж.

И това с предлагането на място - за да е ясно, кандидатства се по обяви най-често, ходи се на интервю и вече ти казват дали те искат или не. И обратното, дали ти искаш да работиш там Simple Smile Реално, в Германия почти всички обяви за работа за лекар-асистенти са ендоременно места за специализация, НО има малки болници, в които е възможно, шефовете да нямат разрешително за специализантска програма, то тогава стажът там НЕ се брои като специализация.

Цитат
Само едно нещо не разбрах - как новозавършил студент има лекарски стаж, който да му е предимство? Да, може  да е работил в болница, при това доста, ама не като лекар..

Именно, няма как. Това е единственият недостатък, ако за 1 място са кандидатствали няколко човека, и поне един от тях има вече опит - твърде вероятно е да изберат него (но ест. не задължително)

# 513
  • София
Сега вече ми се изясни, мерси Simple Smile Примерно завършвам, поработвам година-две в болница от тези, които ти описа като нямащи специализантска програма. Не ми се  броят за  години за придобиване на специалност, но пък ми се броят за лекарски стаж, понеже  все пак съм лекар вече, а не студент. Писва ми след тези 2 години там и кандидатствам за  специализантско място вече, като редом с другото имам И две години лекарски стаж като бонус. Вече е въпрос на разни фактори дали ще предпочетат мен или някой  току-що завършил.

Много полезни обяснения, мерси, на база тях си обясних и това:

И за да излезем малко от задълбаването в медицината, кажете, дами,  как са зайците Simple Smile Харесва ли им, натоварени ли са, отмятат ли успешно домашните с цел допускане до изпит,  имат ли вече приятели, адаптират ли се към новото, борят ли се  уверено с битовизмите, купонясват ли? Те като новобранци предполагам ще си дойдат гарантирано по Коледа.. Ама сигурно има  и други  такива поодъртели  като моите работещи девойки, които няма да се приберат, поне не и за Коледа. Остава надеждата за около Нова Година Wink

Последна редакция: пт, 10 ное 2023, 18:35 от пенсионирана русалка

# 514
Точно днес професорката по хистология (всички много я харесват и залата е пълна) се е пошегувала: "Ха, гледам няма отказали се да следват медицина след месец, прекаран с мен! Интересно". Материалът е много, учи се на макс.
В сряда е било първото упражнение по физика. Общо ще са 10. Протекло е по следния начин : първо по 6-ма влизат в една зала, всеки влиза през наличните там компютри в профила си. Получава 4 въпроса на които трябва да отговори за 5 минути. Максималния брой точки е 4. След това по двойки в друга зала провеждат 2 физични опита, като първо единия провежда самия опит, диктува на другарчето си стойностите, а той води протокола и прави изчисленията. След това се разменят. Всеки преписва от другия частта, която не е записвал, а е правил опита. Много е важно всеки да си е свършил работата съвестно, защото ако горят, то горят и двамата, а време за корекции няма. За тази част получават 3 точки. Последната част е за домашна работа - протокол на опитите, който е около 25 страници. За него получават максимум 3 точки. Та така за десет упражнения трябва да съберат най-малко 60 точки за да бъдат допуснати до изпит.
Като усещане, споделя, че вече са много сплотени, помагат си и си съдействат, чувства се добре. Има приятели. Повечето колеги са по-възрастни, има и много с интересни съдби и житейски опит. Опознали са се още през първата седмица. За купони - ТЦ:grinning:.

# 515
И за да излезем малко от задълбаването в медицината, кажете, дами,  как са зайците Simple Smile Харесва ли им, натоварени ли са, отмятат ли успешно домашните с цел допускане до изпит,  имат ли вече приятели, адаптират ли се към новото, борят ли се  уверено с битовизмите, купонясват ли? Те като новобранци предполагам ще си дойдат гарантирано по Коледа.. Ама сигурно има  и други  такива поодъртели  като моите работещи девойки, които няма да се приберат, поне не и за Коледа. Остава надеждата за около Нова Година Wink

Учат зайците, та пушек се вдига. При нас даже вече мина един изпит и един прогрес тест. Пише домашни и протоколи от упражненията. Няма скука. Намери си приятелчета и германчета, и белгийчета, и българчета. Много й е разнообразно. За купони напоследък не чувам, по-скоро излизат по три-четири за по кафе или да хапнат уикенда. Иначе сме си създали традиция във вечерите, когато всички сме си по къщите, правим си с нея и с кака й whatsapp сесия, готвим заедно и си говорим. "Вечерно кулинарно шоу", както мъжът ми го нарича 😆 Хем обменяме кулинарен опит, хем си разказваме случки и преживявания. Спокойно ми е, като ги виждам доволни и щастливи.

# 516
  • тук-там
Купони няма, но и приятели все още няма също. Нормално е. За месец време трудно се изграждат приятелства. Лека-полека си формира някаква среда. Няма българи в нея, така че става по-бавно.
Днес за първи път е имала семинар по анатоми. Първите 2-ма подготвили реферат. Всички ще минат през това, за да бъдат допуснати до изпит.

Последна редакция: пт, 10 ное 2023, 22:27 от mtz

# 517
Купони няма, но и приятели все още няма също. Нормално е. За месец време трудно се изграждат приятелства. Лека-полека си формира някаква среда. Няма българи в нея, така че става по-бавно.
Днес за първи път е имала семинар по анатоми. Първите 2-ма готвят реферат. Всички ще минат през това, за да бъдат допуснати до изпит.

Mtz, това, че няма българи донякъде е добре за интеграцията. Дъщеря ми казва, че българчетата при нея (5 на брой) винаги са си заедно и много не си общуват с другите. На лекциите сядат заедно, говорят си на български и немците ги гледат странно. Даже на някакъв брюкенкурс или упражнение (не помня) и преподавателят бил българин (млад, вероятно студен от по-горен курс); та като се завързал един разговор на български, един от немците казал "Чувставам се излишен тук "Sweat Smile Sweat Smile Sweat Smile Та не е лошо, че са си заедно, но трябва да се опитват да завързват контакти и с другите.

# 518
  • София
Кристели, явно зависи от випуска, от децата. Simple Smile От набора на моята девойка българите са повече от 5,  но определено не се движат заедно. Хем няколко са даже от едно и също училище, а не просто българи. Laughing

# 519
И при нас ученето е на макс. Имат анатомия, хистология и терминология, като последната вече приключи и ще се замести от химия. И редовни упражнения в моргата имат. Първият път са свестявали полуприпаднали девойки. Комуникира с чужденци от нейната група, но малко, основно да разменят няколко думи за ученето. Немците си движат на групички. А и тя е на квартира с още две момичета от България, освен това са голяма група от училище, та сигурно и това е фактор да не се събира много с чужденци. Но не се оплаква в никакъв случай. Наближават изпитите.

# 520
Кристели, явно зависи от випуска, от децата. Simple Smile От набора на моята девойка българите са повече от 5,  но определено не се движат заедно. Хем няколко са даже от едно и също училище, а не просто българи. Laughing

Да, така е. При дъщеря ми не само, че не са от едно училище, ами са и от различни градове. Със сигурност има стрес и не им е лесно на децата. Преживяват голяма промяна.

# 521
  • тук-там
В най-близкото обкръжение на моята има един на половина немец, наполовина италианец, една австрийка и една чехкиня. В общежитието е с 2-ма немци, един италианец и една украинка. Нямането на българи помага при интеграцията. Няма с кой да се сепарира.

# 522
Относно комуникацията с българи, спомням си големият ми син разказваше как още в първи курс са били посъветвани да комуникират на английски ( той учеше в Нидерландия ). В резултат на това се е случило, на купон децата разговарят помежду си и след часове разговори случайно се стига до откритието, че разговорят българин с българка ...
Но в кампуса по време на обяд  българските групи наистина комуникирали помежду си на нашенски, а това е отдръпвало околните от тях. Еми такива сме си...после се чудим що не се интегрираме. Синът ми беше крайно възмутен от това и усилено избягваше българските групички .
При малкия ми син, за добро или зло  ,  българи в университета няма . Това му даде шанс да се сближи много с колегите си, предимно немци. Чувства се добре в средата им и предпочита тяхната компания .

# 523
  • София
GD,  това е възможно, ако няма струпване на българи, които познаваш..Laughing  На какъвто и език да те посъветват да говориш, няма шанс да  не минеш моментално на бг, когато видиш съученици или малко по-големи, респективно по-малки, с които години си бил заедно в гимназията. 

В университети като LMU, TUM, RWTH, KIT, Uni Mannheim има много българи просто, често и от едно училище. Само от випуска на близначките ми в RWTH  в разни специалности като медицина,  стоматология,  физика и информатика има сигурно 10+ деца от НЕГ. Но дори и така да е, пак не всички непременно се капсулират, намират си и друга компания. На етажа на аахенката  ми в общежитието от 14-15 живущи само двама са българи - тя и един младеж. В групите в унито винаги е шарено откъм националности. Ако пък и поработваш почасово, вече съвсем разширяваш контактите си извън тези с бг.

ПП: Това ми напомни случка от онази вечер.. Дъщеря ми се прибрала от дежурство в клиниката - гладна и уморена.  Решила да  си поръча нещо и писала в групата на етажа дали някой друг иска нещо, че да е с едно носене от куриер. Отговорил й един младеж да не поръчва, понеже  той и приятелят му  готвели в момента бамя с месо и я били сметнали и нея в бройката, просто да изчакала още малко. Благодарила им от сърце, извинила се, че е  уморена, дори така и не поръчала нищо, а направо си легнала.. А вчера в хладилника намерила порцията си Heart.

Последна редакция: нд, 12 ное 2023, 15:49 от пенсионирана русалка

# 524
Русалка, децата от НЕГ са нещо различно. Моето дете е инконгито . С  дете от неговото училище чак тази година в общежитието се засякоха . Но като цяло е много различно . Дори и в общежитието където гъмжи от българи има поне 10 от НЕГ. Другите са сбирщайн Simple Smile
Моя син си иска немците обаче. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт