Отговори
# 495
Трябваше да изпратя колет , и отново с Apamex, защото Спиди не ми го приеха с някои неща, които бях сложила. Останах изненадана, когато сина ми каза, че е получил смс кога да чака за колета. Оказа се, че Арамекс вече работят с FedEx. Вярно по бавно стигна, малко по скъпо от Спиди,  но  това, че те информират с смс за мен е плюс.

# 496
  • София
Здравейте от мен Simple Smile По темата с графичните таблети - споделих със сина ми и се оказа, че той вече си е решил да си поръча...... Колко напред са с информация, технологии и тн - живи и здрави да са. Та днес пристигнал таблета, 3 дена по-рано от обявеното. Синът ми е доволен, Галакси е взел.
big_67 - благодаря за информацията! Все още не съм пращала колет, но със сигурност ще се наложи.

# 497
  • Варна
Трябваше да изпратя колет , и отново с Apamex, защото Спиди не ми го приеха с някои неща, които бях сложила. Останах изненадана, когато сина ми каза, че е получил смс кога да чака за колета. Оказа се, че Арамекс вече работят с FedEx. Вярно по бавно стигна, малко по скъпо от Спиди,  но  това, че те информират с смс за мен е плюс.

Експресна ли я пуснахте и за колко дни пристигна ? И аз смятам по тях да пускам скоро .

# 498
  • На планетата Земя
И на нас ни се наложи да изпращаме колет до Цюрих и ползвахме Арамекс. Много бързо пристигна. Вторник следобяд дадено, петък преди обяд получено.

# 499
  • Варна
Ние пратихме със Спиди , но има много ограничения какво да изпратим. Мед примерно не може, както и лекарстава. При всички куриери ли е така? Миналата година с Арамекс пращахме мед.

# 500
И аз подготвям колет с Арамекс. По телефона ми обясниха, че не може мед, лютеница, лекарства, оръжие. Последното, защото питах за швейцарско ножче. Подправките да са добре пакетирани и да не са домашни.

# 501
С Арамекс изпращам лютеница и то доста. Тази година все още не съм изпращала. Дъщеря ми само това ми казва. Нищо друго не искам , само лютеница.
Всички буркани ги опаковаме с бабъл фолио от всякъде. Отгоре, отдолу и отстрани на кашона слагаме кори за яйца. И така пътуват до сега всичко е пристигало читаво. Аз тествам в къщи на плочките , пускам може би от 1,20-1,30м височина опакован буркан и не се счупва. На Арамекс казвам, че аз си поемам риска от счупване и досега не са ми отказвали.
Иначе изпращам икономично , изпратих го в петък в четвъртък са го доставили. Преди с DPD май по бързо стигаше, но сме имали проблеми с DPD

# 502
Ние също пращахме колет , но с книги около 5 кг. с български пощи. Пуснах го в петък следобяд и във вторник за моя най-голяма изненада колета бил доставен. Цената окола 80 лв. - незнам добре ли е , не е ли?

# 503
  • София
Привет на всички Simple Smile   Голямо съвпадение Laughing, получих от двама  души (по различни канали ) питания за разни неща за медицината в Аахен след базиса. И реших да напиша обобщен отговор тук, за да е в полза и на други. Ще го сложа обаче в скрит тест, зa да се знае, че касае в голямата си част САМО следващите медицина в  RWTH.

Скрит текст:
ОК, нека студентът съм аз. Очевидно базисът е взет успешно и 6 семестъра са вече зад гърба ми. Следващата ми цел  е М2 - вторият държавен в края на лятото след 10 семестър. Какво се случва в тези 4 семестъра?

До изпита при всички случаи трябва да са изкарани исканите фамулатури, без тях явяване на държавния няма.  Сборно май са 4 месеца (пак в неучебно време) , един месец от тях задължително е при личен лекар. Обръщам внимание, че стажът при личен лекар трябва да е без прекъсване и  САМО в Германия. Другите могат да бъдат и тук, и там, отделно могат и да бъдат разделяни на по 2 седмици. Питаха ме дали има служба към унито, която да съдейства за целта. И да има, не знам. Намира си студентът координати  на доктори за контакт (тел/мейл),  свързва се, пита, отказват му, в даден момент някой се съгласява. На сайта на унито си има  формуляри за целта.

Често се спряга така нареченият свободен семестър. В него съм записана редовно като студент, платила съм си таксата, но не ходя на лекции, упражнения и сие. Въпросът е кога да избера да бъде той?
Вариант 1: Избирам да е  7-ми семестър, веднага след базиса. В този свободен семестър принципно се преподават по-леки дисциплини като  "трудова медицина", "палиативна медицина" и сие, които аз изпускам (засега).  Използвам семестъра да си поема дъх,  да направя част от фамулатурите, евентуално да започна  писането на докторска работа.   Идва осми семестър, доста гадничък с един обобщен изпит върху 10 дисциплини в два или три поредни дни, на всяка има отделна оценка върху  съответния изпитен модул - фармакология, хирургия, неврология, спешна медицина,  гинекология, педиатрия, психиатрия, обща медицина,  радиология и вътрешни болести. Заетостта там е по цял ден с  практики по отделенията, не може да се отсъства, има книжки за заверка на присъствието, след практиките има и лекции. Та този  семестър според мен  е крайно неподходящ за старт с докторска работа. Идва девети, в който унито принципно пак предлага  блок-практиките. Но аз съм приключила с тях, та ще се  върна назад и ще уча/ държа изпитите по  предметите от свободния ми седми семестър. В десети ще си уча нещата точно за десети, взимам изпитите и  в края на лятото се явявам на М2, втория държавен.
Вариант 2: Изкарвам си  7-ми семестър. За свободен взимам осми. В него правя  фамулатури, докторската пиша (ако искам, де, тя не е задължителна). В  девети карам блок-практиките и 10-ти си ми е  нормалният десети. Следва М2.
Вариант 3: Изкарвам си  без никакво прекъсване след базиса 7-ми и 8-ми семестър. Блок-практиките  са ми зад гърба,  взимам свободен 9-ти семестър. В него правя това, което избралите  вариант 1 или 2 студенти са правили съответно в  седми или осми. Карам десети след  това и се явявам на М2.

Независимо кой вариант съм избрала за  4-те семестъра между  М1 (базиса) и М2, вече съм си взела и М2. Остава ми практическата година и след нея М3, последният  държавен. А после, живот и здраве, специализация.

Добре  е замислено като концепция, хем не изоставаш, хем имаш шанса да отдъхнеш поне малко, хем разполагаш и с толкова ограниченото иначе неучебно време, само в което по регламент можеш да правиш стажовете.

Отделно малко и за докторската за тези, които ще се наемат да правят такава. Не е задължителна, но си има своите бонуси. Реши ли студентът да пише такава, трябва обаче да се задейства навреме. Не става  в стил  "Реших днес и утре започвам".  Тромава процедура е с търсенe на интересна тема в желана област, на Betreuer, с  провеждане на  събеседвания, с последващо одобряване, с разни регистрации преди старта на същинската работа...

Последна редакция: пн, 06 ное 2023, 15:05 от пенсионирана русалка

# 504
  • Варна
Здравейте мами. Имам малко странен въпрос. Немските паспорти като размер същите като българските ли са? Харесах едни персонализирани калъфи за паспорти, щерката ще подават документи за немско гражданство, но да не окаже , че няма да могат да ги ползват?

# 505
Привет на всички Simple Smile   Голямо съвпадение Laughing, получих от двама  души (по различни канали ) питания за разни неща за медицината в Аахен след базиса.

Русалке, благодаря ти много! Супер полезна информация за медиците Аахенци! Чакам с нетърпение и ъпдейт за специалностите 😊 Има ли квоти, има ли входни изпити, каква е процедурата изобщо?

Последна редакция: пт, 10 ное 2023, 11:55 от Christeli

# 506
  • София
Привет на всички Simple Smile   Голямо съвпадение Laughing, получих от двама  души (по различни канали ) питания за разни неща за медицината в Аахен след базиса.

Русалке, благодаря ти много! Супер полезна информация за Аахенци! Чакам с нетърпение и ъпдейт за специалностите 😊 Има ли квоти, има ли входни изпити, каква е процедурата изобщо?
Tук съм малко боса и гола, сглобявам си във времето сама части от пъзела, доста голям ( та може и да греша), понеже  в най-добрия случай  дъщеря ми има още 3 семестъра и нещо пред себе си + 2 сериозни държавни изпита преди да се стигне до подчертаното и да има личен опит за споделяне. Laughing

Скрит текст:
Доколкото разбирам практическата година се кара или в униклиниката, или в Lehrkrankenhäuser и аllgemeinmedizinische Lehrpraxen на медицинския факултет. Условие  е успешно взетият М2. Практическата година (говорим за Аахен конкретно, за другаде не съм се интересувала дали е така) е разделена на 3  части, всяка по 16 седмици -  вътрешна медицина, хирургия и избираема  дисциплина. Първите две са задължителни.За последната има доста голям избор в униклиниката: обща медицина, анестезиология, офталмология, дерматология, гинекология, съдова хирургия, УНГ, педиатрия, неврология, неврохирургия, нуклеарна медицина, палиативна медицина, пластична хирургия, лицево-челюстна хирургия, психиатрия, радиология, лъчева терапия,  кардиохирургия, урология, спешна медицина, клинична патология, гериатрия, генетика, психосаматика..За "раздаването на места" се кандидатства през съответен портал. Има опции и за каране на тази практическа година в чужбина. Но  нямам представа какви са изискванията, каква  е процедурата  по признаването и т.н. Сигурна съм обаче, че изборът на специалност след това НЕ зависи от това какво точно си карал в практическата година. Познато дете завърши RWTH и сега специализира нещо различно от това, което е било в практическата.
Минава след das praktische Jahr изпитът  М3, двудневен  устен държавен..  След издържането му се пуска заявление за Approbation ( получаване на право да упражняваш професията).  И тук вече ми е  тъмна Индия. Според мен всеки си търси специализантско място до голяма степен сам (вероятно няма квоти, иначе нямаше да има този недостиг на ендокринолози примерно). Вариант е (според мен) да имаш наблюдения над дадена болница/отделение още от фамулатурата,  другаде да познаваш лекари, които да ти помогнат с информация, сигурно има и специални платформи за целта..Сега погледнах за последното и да, правилно съм предположила. Има такива платформи, въвеждаш желана специалност, искана провинция/град,  предпочитания за вид на  болничното заведение и т.н..Системата ти генерира списък с обявените места  по зaдадените критерии. После предполагам си проучваш детайлно и кандидатстваш там, където  смяташ за удачно. Имам някакви спомени, че дъщеря ми е казвала, че специално в университетски болници  (или поне за тази в Аахен) се предпочитат кандидати с това "med" отпред. Но определено има и без, понеже  списъкът с Assistenzärzte по отделенията  на униклиниката е видим за всеки посетител на сайта.

Последна редакция: пт, 10 ное 2023, 12:58 от пенсионирана русалка

# 507
Накратко - няма квоти, няма изпити. Кандидатства се не само по обяви, може и по самоинициатива - ако има свободно място, може да го предложат (дори да го няма обявено в сайта на клиниката).

# 508
  • София
Накратко - няма квоти, няма изпити. Кандидатства се не само по обяви, може и по самоинициатива - ако има свободно място, може да го предложат (дори да го няма обявено в сайта на клиниката).
Grant, а има ли я родната шуробаджанащина при търсенето/намирането на специализантско място? И ако я има, по-малки ли са мащабите й поне (нали все се говори за недостиг на лекари)? Или все пак водещи за избора между кандидатите са други неща - примерно оценки от държавните (или от отделни дисциплини от следването),  къде са били стажовете от фамулатурата,  къде е бил студентът през практическата година,  има ли някакъв натрупан трудов стаж  (не лекарски, разбира се,  ама все пак в  болница), има ли докторска работа, особено ако въпросната е в същото направление, кой е бил Betreuer-ът и т.н? ..

Последна редакция: пт, 10 ное 2023, 14:00 от пенсионирана русалка

# 509
Ако си правил PJ в дадено отделение и си се сработил с екипа добре - харесат те, може да ти предложат директно място, както вече казах, дори да не е официално обявено в сайта им. Подобно е, ако правиш в отделението дипломна и шефът ти иска да те задържи. Имах такъв случай в приятелския ми кръг - шефът на една позната директно ѝ каза, че очаква тя да си подаде документите, за да започне работа в неговото отделение, но тя отказа. Всички останали неща, които си споменала, може да са предимство, а може и да не играят никаква роля, според какъв е шефът и колко голяма е нуждата от персонал... няма как да се обобщи, защото Германия е голяма държава с много болници Simple Smile

Единственото сигурно предимство е вече да имаш лекарси трудов стаж, защото най-остра е нуждата от хора, които могат дирекнто да започнат да правят дежурста.

За новобранци предимно трудно се намира място, когато си се ограничил географски (искаш непременно в определен град, а в дадения момент няма места).

Общи условия

Активация на акаунт