Отговори
# 480
  • София
След последните постове ми се прииска да кажа, че темата стана по-интересна по отношение на дестинации с приема на тазгодишните студенти, понеже те акостираха и на други места, не само на спряганите дежурно Мюнхен, Аахен, Карлсруе, в по-малка степен Манхайм и Берлин..  А сега има деца и в Кьолн,  Хамбург, Хале, Улм, Идщайн + швейцарчета и австрийчета. По-шаренко е Simple Smile.

Тотони, за Аахен примерно не мисля, че  цените зависят от локацията. Въпросната най-скъпа менза е точно до границата с Нидерландия,  където се намира и университетската клиника, тоест далеч от центъра. Но ако правилно помня,  цените са по-високи, понеже в нея се хранят И доктори.

mtz, сега вече  си навлече белята... Хем ще те гоня за почерпка с австрийски палачинки, хем паралелно с това и кучетата ще искам да видя.. Heart Майтапя се за палачинките, ето я  рецептата за всеки желаещ:
https://swissfamilyfun.com/kaiserschmarrn/

Последна редакция: сб, 28 окт 2023, 16:14 от пенсионирана русалка

# 481
В Хале по-евтината менза също е до униклиниката. Цените са различни за студенти, преподаватели и външни посетители.
Наистина е чудесно, че тази година групичка та ни е по-шарена. Русалката и mtz знаят за нашите притеснения относно града. За другите ще поясня, че когато сина ми потърси българчетата във фейсбук групата, попадна на девойка, която го на плаши. Според нея, в Хале нарочно късали студенти чужденци, немците не общували с тях и т.н. Реалността към момента е, че не е усетил никакво негативно отношение към себе си от страна на професори, колеги, съквартиранти. Напротив винаги са любезни и отзивчиви, никога не са отказвали съдействие, помагали са със съвет и разяснение.

Последна редакция: сб, 28 окт 2023, 17:40 от totony

# 482
Не знам колко е коректна информацията тук. Моето дете е от късметлиите засега https://www.dw.com/bg/bezdomni-zaso-studentite-v-germania-trudno … zilise/a-67187652 .

# 483
  • София
Не че тук сме представителна извадка, ама на практика  няма дете от тукашните  без жилище - някои са  в много изгодни ценово, други някъде по средата, трети са и в по-скъпички. Едни са  към Щудиренденверк, други в частни, трети са във ВГ-та навън, но всички имат покрив над главата си.  Не че е  лесно намирането, но все пак проблемите, според мен поне, са несравними с тези в Нидерландия примерно. Германия си има изградена мрежа от общежития по градове, има и немалко частни, дават се тригодишни договори, често има и удължавания. Как става това? А потокът студенти, отвън конкретно, едва ли се увеличава драстично, поне не и за бакалаври, тъй като повечето програми са на немски. А това малко или много е лимитиращо. Докато с английския не е така, понеже след Брекзит потокът към Острова нямаше как да не се насочи в друга посока. Германия би имала, пак според мен, доста по-осезаеми проблеми, АКО въведе повече специалности изцяло на английски за бакалавър. Понеже комбинацията от английски и безплатно образование ще е  доста атрактивна за хора, нямали до момента никакъв досег с немския. Както и за имали взменае -даване с него, даже и притежаващи сертификат, ама чувстващи се повече в свои води с англисйкия.

Тотони, и тогава посъветвах младежа да не се впряга толкова,а  да си изгради сам мнение на място. Навсякъде из Германия (а и нима само там) може да се сблъска човек с дискриминация, неразбиране, подценяване само на база произход/религия/етнос при търсене на жилище примерно, при  кандидатстване за работа, при желание да се  "внедри" в някоя група/колектив и сие. Но точно на ниво университети и изпити в тях това едва ли става където и да е.  Как ще го скъсат просто защото е от България (примерно)? Нали има за целта Айнзихт, тоест опция да си разгледа студентът работата? Как на  вярното ще кажат, че е грешно...Може някой професор принципно да не симпатизира на хора от не знам си къде, да е малко или много предубеден, но със сигурност ще го прикрие/задържи в себе си, а няма да  го прояви в оценяването.

Последна редакция: сб, 28 окт 2023, 21:49 от пенсионирана русалка

# 484
  • München, Deutschland
Нещо за настроение от мен. 😃 Закрихме биергартен-сезона днес, че взе да захладнява, а от утре тръгваме за седмица в България. Много подходяща снимка за тук имам, няма нужда да едитвам нищо и да крия лица. 😃

# 485
  • София
Да, и  моята "баварка" преди малко ми каза, че рязко захладняло, нещо ми говореше за 12 градуса. Такава температура за мен си е супер, ама..

Приятно ви изкарване в БГ! Simple Smile

# 486
На север 12те градуса са “топло е” Joy Но студентката си умира за студ и мрак, та си е баш на мястото.

# 487
  • София
Днес втрещих моя студент, като му казах, че тук е 25С и има къпещи се в морето. Че бях в Бургас. Sunglasses

# 488
  • Варна
Дъщеря ми е вече 9 години в Германия. Това, с което не може да свикне е мрачното и дъждовно  време. И страшно се дразни  на работа,  малко слънце да пекне  и колегите веднага пускат щорите.

# 489
  • София
Дъщеря ми е вече 9 години в Германия. Това, с което не може да свикне е мрачното и дъждовно  време. И страшно се дразни  на работа,  малко слънце да пекне  и колегите веднага пускат щорите.
При нас е обратното  - дъщеря ми отваря широко прозореца в офиса в Хайделберг, колегите й при първа възможност го затварят. Пуска климатика на дадена температура, а те в някой момент елегантно го настройват на по-висока. Laughing Но  това е едната, тя  е като мен, ходи много леко облечена и в кански студове. Сестра й, била тя и нейна близначка, е супер топлолюбива - пуловерче или две в много студените дни,  дебели чорапки, може даже и чоропогащник под дънките... Това последното нито аз, нито другите две девойки някога сме си го слагали под панталон.
Скрит текст:
Преди 100 години ме чакаха в двора на училището (предучилищната) тези от фирмата, организираща ски-училището, да ми направят сериозна забележка, че детето (голямата ми дъщеря) било само с цяла грейка и под нея  - само с памучна блуза с дълъг ръкава. Как съм била толкова безотговорна да "забравя" пуловера? Пак добре, че чорапите били съвсем подходящи за целта и детето имало ръкавици и шапка. Но нищо, де, свикнаха ми  в следващите години...

Последна редакция: пн, 30 окт 2023, 12:41 от пенсионирана русалка

# 490
  • Germany

Това с пускането на щорите или тентите съм го забелязала и аз. Малко да пекне и почват да се крият на сянка. В детската градина на малкият, едвам ги отучих да го мажат със слънцезащитен още от май месец. Но подозирам, че в работата е заради отблясъците по мониторите.

# 491
Здравейте момичета, може ли малко помощ на тема банкова карта. Направихме сметка в Дойче банк , всичко точно, казаха и че ще получи по пощата картата и ПИН кода . Картата я получи преди седмица, ПИН кода нещо се бави. Иначе получи по имейл някакъв код, каза че с него се е пробвала да тегли ,но не и се е получило. Регистрирала се е в някакво приложение и съвсем е объркала нещата.Там така ли процедират и трябва ли да чака ПИН код по пощата или трябва онлайн във приложението на банката нещо да прави.

# 492
  • София
Здравейте момичета, може ли малко помощ на тема банкова карта. Направихме сметка в Дойче банк , всичко точно, казаха и че ще получи по пощата картата и ПИН кода . Картата я получи преди седмица, ПИН кода нещо се бави. Иначе получи по имейл някакъв код, каза че с него се е пробвала да тегли ,но не и се е получило. Регистрирала се е в някакво приложение и съвсем е объркала нещата.Там така ли процедират и трябва ли да чака ПИН код по пощата или трябва онлайн във приложението на банката нещо да прави.
Отива при бератера/ката и пита какво е  объркала и  как да го оправят.  Но иначе в едно писмо идва пластиката, в друго - ПИН-а. И после си го сменяш кода, точно както е  и тук.

# 493
  • Пловдив
Синът ми е в друга банка, но може да ви е от полза -
1. пин-а го е създал сам чрез приложението
2. като тегли от банкомат, има условие да е мин 50 евро

# 494
Благодаря ви момичета

Общи условия

Активация на акаунт