Отговори
# 465
Стаси, благодаря за информацията за наема, това ме успокоява и още днес ще направим превода за ноември. Все пак има само два работни дни до 1-ви. Студентът още не е казал нищо за библиотека, предполагам не е стъпвал там, само сподели, че имат много домашни и няма да го допуснат на изпит, ако не ги предаде.

# 466
  • София
Стаси, благодаря за информацията за наема, това ме успокоява и още днес ще направим превода за ноември. Все пак има само два работни дни до 1-ви.
На сина ми му пратиха направо мейл за наема от Studentenwerk още преди 10 дена.

# 467
  • София
Стаси, благодаря за информацията за наема, това ме успокоява и още днес ще направим превода за ноември. Все пак има само два работни дни до 1-ви. Студентът още не е казал нищо за библиотека, предполагам не е стъпвал там, само сподели, че имат много домашни и няма да го допуснат на изпит, ако не ги предаде.
Обикновено не става дума само да се предадат домашни, казвам го принципно - може някъде и да не е така, де.. Всяка седмица домашното се предава до конкретен ден/час, проверява се, оценява се и сборно от всички домашни за семестъра се пресмята  достигнатият %  от максималния сбор. Ако е минат зададеният като долен праг, студентът получава така наречения Schein - той е предпоставка за допускане до изпита. Затова и срещу всяка задача/подусловие във файла с условията има упоменати точки. Сякаш това е практика най-вече при инженерни,  при специалности с математика/физика, компютърни специалности.

Последна редакция: пт, 27 окт 2023, 12:46 от пенсионирана русалка

# 468
Благодарвя за поздравите, Русалка. Днес щели да празнуват Митковците в общежитието, явно са повече от един Simple Smile
Моят син сред колегите си е Дими, единственото което успяват  да   произнесат от името му. 
Тази година си е купил  първи таблет, мисля е на ейпъл, имало е студентски намаления. Доста поработи за да си позволи такова нещо, но впечатленията му са че е много практичен и удобен.  Аз нищо не схващам, толкова съм old school,  че и до ден деншен всяка информация съхранявам на лист.  Ми така де, друго си е като си отворя папката и си видя листовете Simple Smile
Малката сума моято му изпратих за ИД е оползотворена в нова подстрижка.

# 469
  • тук-там
Благодаря за информацията за устройствата!  Синът ми не е споменавал досега, но не са започнали сериозно лекциите. Каза, че до момента всичко, което им преподават го е учил в училище.
Стаси, успокои ме! И моята твърди, че до сега всичко, което учат, си го знае от у-ще. Само по латински и анатомия не е така, разбира се. Но аз бях малко скептична и си мислех, че няма как по биология, химия и физика да не взимат нови неща. Обаче явно е рано. Само две ефективни седмици са минали.

# 470
  • München, Deutschland
За няколко години немско студентство така и не разбрах защо да седя в библиотеката. Разбира се, при дупки, седях на закрито, че тук винаги вали  и естествено си взимах и учебници, ама да вися в библиотеката вместо вкъщи са били единични случаи, колкото да запълня някакво време... Тихичко беше, ама аз си живеех на тихичко също, с идилична гледка към немски къщурки, малки улички и тишина.

Много се възхищавах още тогава на търпението на други студенти да седят в библиотеката.
Иначе е магично място - огромни етажи, поне 6-7, десетки, даже стотици регали с книги на всеки етаж, тераси, от които гледаш надолу... Ама това не помага на ученето, даже разсейва. 😃

# 471
  • София
Chrissy, хората са различни, дори когато са и от едно семейство..Laughing Назад някъде пак коментирахме май тази тема и тогава писах, че девойката ми в  Аахен често ходи в библиoтеки/ Lernräume с обяснението, че там повече се концентрира, виждайки и други учещи. Сестра й пък си учеше в 99,99 %  от случаите в стаята в общежитието, само при някой групов проект/домашно правеше изключение.

# 472
  • Germany
Нашият студент казва, че вкъщи не може да се "накара" да учи и все се подмотава, а в библиотеката всички учат и сяда и той Simple Smile
Вчера му мина 1вият изпит. Труден бил, но се надяваме да го е взел. Останалите декември.

# 473
  • тук-там
И моята за сега предпочита в стаята си. Заяви: толкова ми е тихо в библиотеката, че не съм свикнала на такава тишина да уча Wink

# 474
Също, знам, че е коментирано, но горе долу имайки предвид, че цените са се повишили, колко излиза на месец издръжката в Аххен и другите 2 града?
Благодаря предварително.
Успех на всички!
[/quote]
Моят младеж вече един месец е в Германия. Момчетата като цяло хапват повече. Нашата сметка за месец храна и домакински консумативи - прах за пране, тоалетна хартия, пране и сушилня е 250Е. Храни се в мензата, вечеря нещо приготвено набързо - вурстчета, пица... Мензите са два вида - едните се плаща на порция (нудли с телешко и салата е 2.10Е), вторите - на грамаж (турска мусака и салата около 4Е). Яде и в двете според това, къде са му лекциите. Общежитие 240Е, семестриалната такса с включен транспорт в цялата южна половина на Саксония и Саксония Анхалт - 270Е.

# 475
  • тук-там
При девойката в Улм яденето в мензата излиза около 5 евро.

# 476
И сина каза, че около 5 евро му е обяда в менза Академика Аахен, количеството било голямо. Като цяло е доволен от храната. Вечер нещо си готви. Закуска си купува или прави също, не пропуска хранене.

# 477
  • София
И сина каза, че около 5 евро му е обяда в менза Академика Аахен, количеството било голямо. Като цяло е доволен от храната. Вечер нещо си готви. Закуска си купува или прави също, не пропуска хранене.
В Аахен май има значение и коя е мензата. Някаква по-скъпа има в или около университетската клиника, после май е Академика, след това ценово идват по-малките. А и доколкото помня (отдавна не разпитвам девойката какво и къде яде),  има винаги и някакво промоционално ядене - ама не знам дали е във всяка менза.Rolling Eyes Помня някакви любими й палачинки по австрийски - изглеждат малко като накъсани на едри парчета наши.. Май се казваха  Kaiserschmarrn.

# 478
  • тук-там
И в Улм е така - има няколко мензи. Девойката гледа менюто и избира къде да обядва. Има и промоционално.
Добавям - тя обожава кайзершмарен и го дебне. Всички сме влюбени в този десерт от ските в Австрия. Аз се научих и го правя за закуска. Задължително с ванилов крем Simple Smile

# 479
Явно наистина цените зависят от локацията. По-скъпата менза е разположена в центъра близо до университета, а по евтината - до общежитието му. Разликата в цените е от 2Е за едни и същи ястия.

Общи условия

Активация на акаунт