Отговори
# 105
С КЕП може и да е възможно, но твърде малко деца на 18/19 имат такъв, затова го споменавам. Повечето вадят ПИК, а по този начин не приемат превода. Всяка служба на НАП си действа както си е на кеф - в нашата тема са се изписали какви ли не случаи и изисквания през годините. Някои са направо фрапантни.

# 106
  • София
Моят за НАП си подава, когато си дойде. Даже си превежда сам формуляра от университета на оригиналната бланка и така го подава вече 3 години. Едва последния път са му направили забележка, че не е от лицензиран преводач, но пак са го приели. Сега ще видим тези дни, като отиде, дали ще стане пак номера. Simple Smile

# 107
  • София
И при нас в Оборище не искаха пълномощно в НАП като им носех преведено от лицензиран преводач уверението, но последния път  - цък. Обединили ги с Подуяне и каките вече други  - само с пълномощно. Та малко си е индивидуално.

# 108
  • столицата
А това преведено удостоверение само в НАП по местоживеене ли може да се подава се замислих аз?

# 109
Здравейте!

Току-що се регистрирах и не съм много наясно как стават нещата. Може ли да ми съдействате с инфомация и/или помощ? Синът ми е приет в ТУМ - Мюнхен. Търсим квартира - мисия невъзможна! Не знаем на кой свят сме вече....
Намерих частен кампус, има свободни места, но нито вдигат телефон, нито отговарят на имейли!
Има ли някой, който може да ми съдейства от Мюнхен? Не знам какво да правя. Никого не познаваме там...

Ще бъда много благодарна ако някой може да ми помогне! Пишете ми на лично съобщение.
Благодаря предварително!

# 110
  • На планетата Земя
Как се казва частният кампус  - Марчонини, Вили Граф, Судетия, Кимбернхайм? Как разбирате, че има места, като не можете да се свържете с тях?

Да, труден е Мюнхен, не че останалите градове в този момент от годината са по-лесни ...

# 111
  • София
Как разбирате, че има места, като не можете да се свържете с тях?

Може би на база предположение при липсващо изречение, каквото има на  някои други сайтове, а именно, че свободни места в общежитие Х за момента няма. Демек не се хабете да пишете мейли, да пускате бевербунги, да звъните..

Елинор,  оттук все по-сложно ще става с наближаването на началото на семестъра в Мюнхен специално. Намерете си нещо изгодно в airbnb, придвижете се до Мюнхен (макар че в момента самолетните билети  за навсякъде са на ужасни цени, вижте как са за Меминген, но и там с  наближаването на Октоберфеста ще са вероятно доста  високи) и  почвайте да обикаляте, да звъните, да пишете мейли и изрично да казвате, че сте в града и сте готови за огледи,  да залепвате и да четете залепени обяви на на специалните места за целта в унито..Вижте и за студентско  сдружение на българите в града дали има, в Манхайм има примерно, в Берлин също. Все някой оттам може да знае за отдаваща се  временно под наем стая от заминаващ някъде  за Еразъм семестър или друго.

Последна редакция: пн, 28 авг 2023, 17:16 от пенсионирана русалка

# 112
Здравейте!

Току-що се регистрирах и не съм много наясно как стават нещата. Може ли да ми съдействате с инфомация и/или помощ? Синът ми е приет в ТУМ - Мюнхен. Търсим квартира - мисия невъзможна! Не знаем на кой свят сме вече....
Намерих частен кампус, има свободни места, но нито вдигат телефон, нито отговарят на имейли!
Има ли някой, който може да ми съдейства от Мюнхен? Не знам какво да правя. Никого не познаваме там...

Ще бъда много благодарна ако някой може да ми помогне! Пишете ми на лично съобщение.
Благодаря предварително!
Напълно ви разбирам и ние бяхме в тази ситуация, за съжаление, в момента и повечето деца сега са си тук, т.к. сесията им свърши, наистина, както е написала Русалка, може би на място ще може да намерите нещо или поне шансовете доста се увеличават. Стискам палци, защото  мисията ви е много трудна. Търсете и в Гархинг, защото кампусите на ТУМ за много специалности са там.

# 113
Благодаря за напътствията! Ще почакам още 2 дни и ще хващаме пътя за Мюнхен....

# 114
Здравейте,
Може ли малко помощ. Какво трябва да напишем във формуляра за записване на мястото на "Gesamtnote des Abschlusses: | Overall degree (GPA/CGPA)" - средния успех от дипломата (5,76 без НВО) или (1.2 по немската система)?

# 115
  • София
Ако е електронен формулярът, възможно е встрани да има  едно "i" (Info). Ако го има, натиснете го и там ще е  описано какво се очаква да впише чужденец. Ако няма, опитайте се да впишете 5.76. В случай, че искат да се впише оценката, приравнена на немска , системата ще ви даде веднага грешка, веднъж заради двата знака зад десетичната точка/запетая  и втори път понеже такава оценка в Германия означава  ниво и под "скъсан и неиздържал".. Ако пък  е хартиен формулярът, въведете и двете  с обяснения - 5,76 бг диплома, съответно 1.2 немска. Но внимавайте! Ако  приемът в с квоти (местни), най-вероятно в оценката те пресмятат и ДЗИ, при това с тежест 50 %. Тогава е най-добре  да им пишете и да питате, защото тогава оценката вече не е 5,76  или немско 1.2 ( а повече или по-малко в зависимост от справянето на матурите). А някъде в портала на  унито (Хумболдт беше, нали)няма ли някаква информация за това как му е приравнена дипломата?

# 116
Благодаря! Ще потърся информация. В FAQ са написали, ако не знаеш как да попълниш дадено поле да го оставиш празно и те ще се свържат с кандидата ако искат допълнителна информация.

# 117
  • На планетата Земя
Значи го оставете празно.

# 118
  • Варна
Пак съм аз с моите питания. На младежа  при записването искат HZB- квалификация за прием в университет. Това дипломата ли е , какво е ?

# 119
  • София
Пак съм аз с моите питания. На младежа  при записването искат HZB- квалификация за прием в университет. Това дипломата ли е , какво е ?
Да, съкращение на Hochschulzugangsberechtigung - една от любимите като дължина думи на mtz Simple Smile

Но тoва  е  принципно малко обобщено, понеже у нас просто всички са с ДЗИ след 12 клас (или изпит по специален предмет), та си имат HZB.   Това  в превод реално не е самата диплома, понеже в  Германия и от други училища има хора с дипломи, които обаче НЕ им дават достъп до  висше учебно заведение. У нас този проблем го няма. Или ако някакъв  аналог търсим, то е като да  искаш да кандидатстваш във ВУЗ с дипломата от 1 гимназиален етап, т.е тази от края на 10 клас. Тогава нямаш HZB, нищо че си имаш диплома.

Последна редакция: пн, 28 авг 2023, 22:56 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт