Отговори
# 210
От класа на дъщеря ми май само тя и още едно дете са в Германия, останалите в Нидерландия, тук-там има единици другаде. Основната причина е немският, при все че са паралелка с немски подготве, учеха го здраво в осми клас после някак си заложиха на математиката, като математическа гимназия и повечето така и не достигнаха нужното ниво. Тя ходи допълнително на курсове за даф, но все още английският и е по-силен, дори специалността, която ще учи е основно на английски. Според мен не е по-различно от преди години, когато повечето деца отиваха в Англия, заради езика. Този поток се пренасочи към Нидерландия сега, защото там има най-много бакалавърски програми на английски. В Германия и на английски да ти е специалността пак трябва да си взел даф с поне 16т.
mtz, Улм е хубав град, имаме офис там.

Само да се запише, че вече не вярвам…

# 211
  • София
В Германия и на английски да ти е специалността пак трябва да си взел даф с поне 16т.

Маркираното не е вярно така обобщено Wink Някъде може и да е така, но определено не е  правило за специалности на английски. DaF 4x4 се равнява на С1 все пак.. За aerospace в TUM примерно са достатъчни четири тройки на DaF или  DSD 1 (A2 - B1), или  Goethe Zertifikat A2 при кандидатстването/приема. После, разбира се, е препоръчително да се надграждат тези знания..Но унитата предоставят опции за целта, живеенето в Германия също помага..

Последна редакция: сб, 09 сеп 2023, 10:23 от пенсионирана русалка

# 212
В Германия и на английски да ти е специалността пак трябва да си взел даф с поне 16т.

Маркираното не е вярно така обобщено Wink Някъде може и да е така, но определено не е  правило за специалности на английски. DaF 4x4 се равнява на С1 все пак.. За aerospace в TUM примерно са достатъчни четири тройки.

Може и да греша, да, при дъщеря ми основно бяха така. Всъщност май 15 искаха…
Няма лошо де, и по 16 да искат, ако не те притиснат обстоятелствата да научиш език няма да го направиш. Аз не съм против изискванията, даже и нея виждам как си натиска на английския за по-лесно Grinning

# 213
  • София
Аааа, те на какво натискат е друго..Laughing Дъщеря ми е с ниво С2 и на двата езика, от доста години е в Германия вече (винаги с немски работодател и колеги германци) и въпреки това при всяка възможност превключва с огромен кеф на английски. След бакалавър на немски е с магистратура на английски Joy

# 214
Здравейте, мами, малко инфо от нас - синчето замина на шести, в момента се намира в AirBnb в близко градче и сутрин си хваща влака за Аахен за курса по МАТ. Той не е много по обясненията, но до тук разбрах, че учели за прости числа, в къщата живеели още двама украинци, пазарува от Лидл и вчера стъпи за първи път в центъра на града. Положенето с квартирите било трагично, за общежитие също. Утре има интервю от комисията на етажа на едното Каво /3/ за самостоятелно студио, но шансът предполагам клони отново към нула. Ако някой има някакъв съвет, моля, да сподели:hibiscus:  Все пак това, че включен за интервюта на мен ми действа обнадеждаващо Simple Smile

И още нещо да добавя, интервютата били само онлайн, не можело да отидеш на място...

Последна редакция: сб, 09 сеп 2023, 17:39 от AIK.

# 215
От класа на дъщеря ми май само тя и още едно дете са в Германия, останалите в Нидерландия, тук-там има единици другаде.

Същото положение е и в моят клас. Само един човек отиде в Германия и един в Австрия (ако въобще се брои). Аз съм от МГ така че си мислех, че е нормално да няма много хора за чужбина, но като си спомня какво беше в миналото, едва ли не всеки втори отиваше в Германия.

Последна редакция: сб, 09 сеп 2023, 20:36 от SkyStone9

# 216
  • На планетата Земя
Нашата статистика е:
Германия 16
Швейцария 3
Австрия 1
Италия 1
България 3

# 217
Нашата статистика е:
Германия 16
Швейцария 3
Австрия 1
Италия 1
България 3

А училището какво беше?

# 218
  • тук-там
91 НЕГ, лайстунг. Потвърждавам същото и за другия лайстунг клас в същото у-ще.

# 219
  • София
И от ДСД има доста деца в Германия. Миналата година само в общежитието (блока) на дъщеря ми в  Манхайм бяха 5-6 зайци.

Последна редакция: сб, 09 сеп 2023, 23:03 от пенсионирана русалка

# 220
Здравейте, мами, малко инфо от нас - синчето замина на шести, в момента се намира в AirBnb в близко градче и сутрин си хваща влака за Аахен за курса по МАТ. Той не е много по обясненията, но до тук разбрах, че учели за прости числа, в къщата живеели още двама украинци, пазарува от Лидл и вчера стъпи за първи път в центъра на града. Положенето с квартирите било трагично, за общежитие също. Утре има интервю от комисията на етажа на едното Каво /3/ за самостоятелно студио, но шансът предполагам клони отново към нула. Ако някой има някакъв съвет, моля, да сподели:hibiscus:  Все пак това, че включен за интервюта на мен ми действа обнадеждаващо Simple Smile

И още нещо да добавя, интервютата били само онлайн, не можело да отидеш на място...
Не се отчайвайте, ако имате възможност да отседне на airbnb един два месеца ще получи общежитие със сигурност

# 221
Здравейте,
Какви опции е добре да посочим за настаняване и съответо ако дойде оферта за апартамент и не ни устройва може ли да откажем и да продължим да търсим друго?

Последна редакция: пн, 11 сеп 2023, 12:11 от Gigi

# 222
  • София
Здравейте, момичета, влизам рядко да чета тук, основно заради АОК и ЕЗОК - много полезна информация имаше, благодаря от сърце!
Да се запиша и аз със студент в КИТ, с общежитие (не можехме да повярваме). Минахме през драмите с АОК, потвърдителните мейли към общежитието, договор, платихме наем + кауцион, такса за семестъра. Сайтът на КИТ е претрупан с информация, на мен не ми е супер полезен.... Да кажа, че аз реално не съм се занимавала с нищо по процеса на кандитатстване и записване, освен с досадни въпроси към младежа. Той си движеше всичко. Завърши лайстунг паралелка, кандидатства си с немската диплома и ниво на езика към нея. След подаване на документите - май 2 седмици - му пратиха мейл, че е приет.
Немската бюрокрация е ужасна. Работила съм в Германия преди доста години, но нямам спомен да е било толкова зле... Или пък аз съм била млада и не ми е правило впечатление.
Сега се опитваме да разберем кога трябва да е в унито. Уж започват от 2.10, но лекциите са от 23.10. Ако отговорят на мейла ще е добре, ако не - началото на октомври ще трябва да се ориентира към немско.
Радвам се за всички деца, които сбъдват мечтите си, на подкрепящите ги родители! Успех , здраве и късмет !

# 223
Здравейте, при кандидатсване за WG ни искат следното:
  -Die letzten drei Gehaltsabrechnungen / eine Bürgschaft für Studenten

Какво точно трябва да им предоставим? И предполагам ще тряба и превод?

# 224
  • тук-там
Честито, стаси! Много се радвам за младежа! Моята девойка в портала на уни се ориентира какво има преди започване на годината. Също писа на отговорника за медиците 1 курс за стажа и получи инфо и от въпросната дама. Предполагам, че и твоя младеж може да им пише за всичко, което не е съвсем ясно.

Общи условия

Активация на акаунт