Думи и изрази, които използваме неправилно

• 122 030
  • 2 758
  •   1
Отговори
# 315
Страх мЕ е - според мен си е правилно. За разлика от "жал ме е", което често чувам и ме дразни. Трябва да е "жал ми е".

Изхитрих се = направих нещо по лесния начин, заобиколно, половинчато. Не е задължително друг да страда.
Надхитрих = прецаках някого, получих облаги на чужд гръб.
Напоследък често чувам "наиграх се" в контекст като "прецаках се", и то конкретно в 1л. ед.ч. възвратна форма.

И аз мойто дете постоянно го мамосвам, голям паразит е, уж се усещам понякога, ама не влагам особено старание да го премахна.

# 316
Гюведже (правилно е гювече)

# 317
"Напреде"  вместо напред за посока.

# 318
Отивам НА тоалетна.

# 319
"Напреде"  вместо напред за посока.

В интернет пространството има клип с Караянчева, където няколко пъти употребява "отпреде" и "отзаде".

# 320
Министърът на електронното управления Йоловски е написал:

"Електронна медицинска "бележка"

Правилно ли е в случая да се пише "бележка" в кавички? Щото тя нали е електронна.

# 321
  • някъде по морето
Шпрей вместо спрей

# 322
Една идея по-добре - в крайна сметка колко е една идея, че я ползваме за мярка?

# 323
Една идея по-добре - в крайна сметка колко е една идея, че я ползваме за мярка?

Именно, безкрайно малка величина Simple Smile Нещо неизмеримо малко, но все пак го има Simple Smile

# 324
Шпатула вместо шпакла

# 325
# 326
Изключително много ме дразни "според зависи". Също така доста дразни слуха това "за което", което се пляска безразборно насам и натам - благодаря за което, съжалявам за което, чух за което.

# 327
Наскоро разбрах, че е правилно "планувам", вместо "планирам". И сега се мъча да го натъпча, това "планувам", в малкия си мозък, но ми е много трудно. Ушите ми отказват да го възприемат просто Simple Smile

# 328
Наскоро разбрах, че е правилно "планувам", вместо "планирам". И сега се мъча да го натъпча, това "планувам", в малкия си мозък, но ми е много трудно. Ушите ми отказват да го възприемат просто Simple Smile

Източник?
Не съм чувала такова нещо. Преди време питах Павлина кое е правилно. Нейният отговор:

Цитат
В правописния речник не са отбелязани като дублети. В академичния тълковен “планувам” се тълкува “планирам” – и нищо повече. Аз лично не употребявам “планувам”.

Според мен „планувам“ е остаряла форма. По-модерната е „планирам“.

Ето какво пише в речника на ИБЕ:

Скрит текст:
ПЛАНЍРАМ1, -аш, несв. и св., прех. 1. Архит. Правя, съставям план за построявана, изграждане на нещо. Селцето ни планираха сега. Ем. Попдимитров, СР, 161. Чичо Христо се нервира,/ мъмре под мустака чер:/ — Брей, че тесен път планирал/ пустият му инженер! СбХ, 1955, 125.

2. Правя план за извършване на някаква дейност, работа, действие. Този ден .. се бяха събрали .. от благотворителния коми- тет, който бе упълномощен .. да планира събирането на помощи за близките на загиналите във войните. Бр. Йосифова, БЧМ, 15. Този план [за бягство от дома] планирах аз и мухите бръмнаха в главата ми, та ми разбъркаха мозъка. М. Кънчев, В, 120. Планирайте работата на станцията в широк мащаб, надалече. Представете план за реорганизация, за уедряване на предприятието. А. Гуляшки, МТС, 155. Вика си работници, довежда машини, плаща им, правят му, каквото е планирал. Ст. Даскалов, ЕС, 116.

3. Обмислям, замислям осъществяването на нещо. И в делник, и в празник той все нещо смята, крои, планира. Ст. Станчев, НР, 56. О, той ще реорганизира смазването на тази стачка! Рой знаеше кои сили са на негова страна. Той вече планираше всеки следващ ход, всяка своя следваща стъпка. Бр. Йосифова, БЧМ, 123. Друг път [Ботйов] планирал да отиде с параход в Свищов. З. Стоянов, ХБ, 249. планирам се страд. — Ще отгледам сина и дъщерята. Сина ще изуча за инженер. Дъщерята ще постъпи в театралния институт.. В живота всичко се планира, подготвя. Г. Крумов, Т, 42.

ПЛАНЍРАМ2, -аш, несв., непрех. За самолет с изключени двигатели или за планер — постепенно и плавно се спускам надолу към земята. При повреда и спиране на двигателя в полет самолетът може да планира и да кацне принудително. Вертолетът няма крила. Р. Радулов, ИГ, 99. ● То [копието] прелетя над олимпийския рекорд на доста голяма височина и продължи нататък. Имахме чувството, че вече не лети от инерцията на тласъка, а планира във въздуха, носено от въздушните течения. П. Вежинов, ДМ, 78. // За птица, насекомо и под. — плавно се спускам надолу с разперени криле, носен от въздушни течения или кръжа ниско над определено място. Те [щъркелите] светнаха бели и чисти в синьото пролетно небе и като планираха красиво с широките си крила, накацаха в ливадите. Ем. Станев, ЯГ, 97. Една сутрин видяхме зад кърмата на парахода два скъпи госта — два бели като сняг албатроси.., които с чудна лекота и грация планираха зад парахода. П. Вежинов, ДМ, 26. Орелът не ни забелязва... Явно е гладен и търси плячка. Дълго планира над водата, а после изведнъж полетява надолу. Водата се разплисква и той сякаш потъва в нея. В. Бешовски и др. ЕП, 44.

ПЛАНУ̀ВАМ, -аш, несв. и св., прех. Планирам. — Това никога няма да го бъде! Само ще изпотрошите хората! Па като планувате, мислете и за хората, бе! Ст. Даскалов, ЗС, 121-122. планувам се страд.

# 329
"Бяха поканени всички институции,аз също бях поканен" – Настимир Ананиев,политик. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт