“Мамин син”

• 13 911
  • 215
  •   1
Отговори
# 105
Тоест, аз да питам  майка му какво да правим за яйчника ли?
Истинска история.
Баба ми, лека и пръст, като се женят с дядо ми в продължение на две години не може да задържи плода.
И свекъва и, прабаба ми, я хваща за ръка и я води "в града" на лекар. 40-те години на миналия век. Отиват при светилото и човека прегледал "булката" и питал свекърва й - "Дъщеря ли ти е, или снаха". Прабаба ми попитала "Снаха ми е. Защо ме питаш?". И доктора и казва - "Трудно ще е да забременее. Ако ти беше дъщеря щеше да е по-лесно". "Докторе, кажи какво и има на булката?". "Ами не трябва да работи, не трябва да вдига тежко, не трябва да стои дълго права. Трябва да си почива". И прабаба ми казва - "Това трябваше да ми кажеш, не глупавите въпроси за дъщеря ли е, снаха ли е". Баба ми след това има 4 деца. Две оцеляват, две си заминават още като бебета. Но свекърва й не е позволила на никой да й даде един стол да премести, или едно дърво да сложи в печката.
Има хора и хора. Има свекърви и свекърви.

# 106
А мъжът какво, аджеба, обсъжда с майка си ежедневно по половин-един-два и повече часа в денонощие от 24 часа с все съня
Мама замества "Скъпо дневниче", "Новините в 6", "Прогнозата за времето", "Хороскоп", "Мелодия на годината" и куп други рубрики.

# 107
Ахааа.... Милион и едно желания.
Абуто, твоя пример не е като за темата. Тука за мамини златни, не за маминки без сарказъм.

# 108
В историята на Абуто докторът се чуди майка или свекърва е, а аз се чудя защо не я е завел мъжът й. Баш за темата е.

# 109
Сигурно е бил на работа

# 110
  • София
Те едно време мъжете не са се месили в "женските работи". Не разбират, а и по-удобно е така, нали.

# 111
Аз мисля, че си е до мъж, какъв ще е, когато се задоми. Личен пример имам.
Майка ми дондуркаше брат ми почти до 30 годишен. Ходеше в библиотеката и му пишеше есетата и домашните дори и в университета. Само където на изпита не се явяваше. Той много не излизаше, гаджета не е имал. Инертен, муден,  по течението, каквото дойде- това.
До последно му сервираше закуска в леглото,обгрижване от- до. Беше и безработен 1-2 години, тя си го отглеждаше без проблем. Все някога ще намери работа.
Докато не се появи ТЯ. Е, вече 10 години не мога да го позная,стана друг човек, гледа си отговорно жената и децата и ясно очерта границата с майка. Не, че много се обичат със снахата, но тя го откъсна от всички.
Понякога се чудя и аз това моят брат ли е?
Така, че зависи доколко жената ще има влияние върху него.

Последна редакция: вт, 29 авг 2023, 05:57 от happy doc

# 112
На мнение съм, че мамините златни момчета или момичета стават такива, заради това, че са готованковци. Всичко им се дава на тепсия и като излязат в реалният живот и ги блъсне няколко пъти, започват да търсят мама. Другата причина пак по мое мнение, че не им се дава самостоятелност, за да може да се справят сами с предизвикателствата на утрешния ден.

Абсолютно - както казват старте хора: “ отгледани в саксия”.
Тези деца трябва да знаят кога да скъсат с зависимоста към майка си. Обикновенно трябва да се случи към 16-17г когато вече са готови за самостоятелност.
Ендо време я казармата имаше един много военен метод за избиване на маминото от момченцата, ама пушините я закриха таз казарма. Там момчетата ставаха мъже и ставаха твърди и вярващи в себе си.
Сега момчетата си скубят веждите повече от момичетата а момичетата пък понеже няма качествени мъже станаха те мъжете. Пълен ужас.
Сега вкараха и други полове и аз съвсем се обърках.
А  някой ще ми каже ли защо спряха Мелодия на годината?

# 113
И какво точно е помогнала казармата, освен да научи мъжете как се оправя леглото и се кърпят чорапи? Което извън нея те пак не правят, странно защо.

# 114
Отговорността се възпитава. Докато повтаряме, че жената е отговорна за избора си, но мъжът не е отговорен за поведението си, няма как мъжът да се научи да е отговорен. Иначе естествено, че е избор на жената да си тръгне, и че той е най-добре да бъде направен максимално бързо. Но не се ли възпитава отговорност в мъжете, тя няма да има особен избор. Ще имаме тръгващи си жени и мъже, свиващи рамене и отиващи при мама да ги опере. Но не и връзки.

Че се възпитава съм съгласна, но от родителите, а не от съпругата. От втората е почни невъзможно.
Питах съседката, защо стоя толкова години с маминия, отговора е - надявах се да се промени, поне заради детето. Е не се промени. Както няма да се промени насилник(ще сложи маската, до следващия път). Сама казва, че си е съсипала най-хубавите години с неспирни опити, да го откъсне от полата на мама. А дали е "отговорен" родител: преди раздялата - ако присъствието на баща се води за отговорност, значи е бил; след раздялата - да си гледа детето, аз не съм ѝ длъжна(това от мама).
Според моите разбирания, жената ще е третия в двойката. А мъжът го показва не веднага, но го показва. Щом той не иска да постави граници, не разбирам очакванията на жената. От такива отношения най-потърпевшо ще е детето. Много лесно и не умишлено, майката вкопчвайки се в него търсейки обич и семеен уют, ще възпита следващото "мамино синче".

Та всичко се свежда до нашия избор с компромисите и жертвите, които ще направим стремейки се да променим човек, който не иска да се променя.

# 115
Аз не бих се занимавала да превъзпитавам мъж и да го уча на отговорност. Това не е моя работа. Още когато излизам с някой си отварям очите и къде през въпроси, къде през наблюдение на поведение, си правя изводи кое за мен е приемливо и кое не е.
Другото в отношенията е взаимно напасване, но това не е превъзпитание.

# 116
  • София
Това е рядък пример как може да се промени на 180 едно мамино синче. Явно е бил твърде влюбен и твърдо мотивиран веднъж завинаги да среже пъпната връв и да стартира свое семейство като голям човек.
quote author=happy doc link=topic=1584852.msg46870879#msg46870879 date=1693277497]
Аз мисля, че си е до мъж, какъв ще е, когато се задоми. Личен пример имам.
Майка ми дондуркаше брат ми почти до 30 годишен. Ходеше в библиотеката и му пишеше есетата и домашните дори и в университета. Само където на изпита не се явяваше. Той много не излизаше, гаджета не е имал. Инертен, муден,  по течението, каквото дойде- това.
До последно му сервираше закуска в леглото,обгрижване от- до. Беше и безработен 1-2 години, тя си го отглеждаше без проблем. Все някога ще намери работа.
Докато не се появи ТЯ. Е, вече 10 години не мога да го позная,стана друг човек, гледа си отговорно жената и децата и ясно очерта границата с майка. Не, че много се обичат със снахата, но тя го откъсна от всички.
Понякога се чудя и аз това моят брат ли е?
Така, че зависи доколко жената ще има влияние върху него.
[/quote]

# 117
  • Бургас
Абе не че нещо, ама мама е жена и аз съм жена. Някак има теми. А мъжът какво, аджеба, обсъжда с майка си ежедневно по половин-един-два и повече часа в денонощие от 24 часа с все съня - къде точно го боли десният яйчник ли?
Логиката тук ми бяга много. “Мама е жена и аз съм жена” - има теми.
“Мъжът какво ще обсъжда с жена (майка си).”
То по тази логика и с жена си няма какво да обсъжда освен битовизми, деца и евентуално интимности. Рехава работа.

Изначална и абсолютна грешка е да се събереш с човек, с ясната идея да го чакаш да се промени по твой вкус. Да очакваш да общува по твой вкус и т.н.Ако видиш, че не пасвате просто не продължаваш. Не започваш да моделираш и да очакваш нещо си. Води до разочерование и в двете страни, а от там и до отчуждаване.

И пак казвам: не се пускат онези, които не са сигурни. Мъж, който обича и е готов се пуска! И не го прави когато се родят децата, ами доста преди това. Та не чакайте, че като му родите деца ще сте му примата, ако преди това не сте били.
“Маминото синче” за една, е мъж на място за друга. Не защото другата го е променила, а защото е дошла Жената. Има индивиди, които са самостоятелни. Свиват гнездо и рязко се връщат към корена. Добре е преди пиленцата да се знае, че има проблем.

*Като не визирам действително обсебените от родителите си мъже/жени, но те са много малко.

# 118
И според мен проблемът не е в майките, а в самите синове. Майката изобщо не е толкова силна, властна, обсебваща фигура, синът е безотговорен, мързелив и нагаждач. В неговите очи майката и като цяло жената е обикновена слугиня. Осигурява подслон, финанси, взема решения, не критикува, чисти, храни. Затова мъжът няма желание да се противопостави, знае, че каквото и леке да е, мама ще си го прибере и гледа и не иска да застрашава това положение като прави стъпки, които могат да я подразнят. Затова и такива мъже не се втурват да си спасяват браковете и връзките - жената също трябва да е послушна, тя няма право на собствени желания.

Има огромна разлика между това да се чуваш всеки ден с родителите си и да ги питаш за всяко нещо и просто да ги провериш как са и да им съобщиш какви решения си взел за собствения си живот.

# 119
  • София
А мъжът откъде и защо е придобил тези очаквания за жената? Защото майка му действа така и защото знае, че тя винаги ще го прибира. Перфектната паразитна симбиоза.

ЕлиСБ, не съм съгласна, че нещата се свеждат до избора на жената. Защото това такъв мъж да не бъде избран устройства майката, която е намерила в него другар, заместител на мъжа и нещо, което да я кара да се чувства винаги полезна и нужна. Затова и жената, която не избира такива мъже, не може да е коректив на ситуацията. Така тя спасява себе си, факт, но до там. А въпросът е как да се изкорени създаването на мамини синчета? А тук топката вече е в родителите.

Общи условия

Активация на акаунт