Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 508
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 150
Нямам отговор еднозначен защо се раждаме, какъв е смисъла на един човешки живот. Знам обаче, че съм жива, че ме има, че не съм сама и просто трябва да извървя земния си път. Чрез вярята хората се справят по-добре, ако имаш шанса да прозреш и някой простички истини без да ги преекспонираш и без да задълбаваш към бездънното може да стане и лесно. Разбира се трябва да се полага и усилие, нищо не идва даром.   

Мама Нана, питаше ме преди и за "моите прозрения" за смисъла на живота. Мнението ми ще е синтез от отговорите на няколко души тук, защото малко или много християните имат почти сходни виждания за нещата, но са ги преживели по различен начин. Мисля gerik пишеше за Бог като за наш Баща и да така е, защото Той ни е създал. Ами да се замислим тогава ние защо раждаме деца, какъв е смисълът? Това са въпроси, които едва ли майките тук си задават преди да решат да имат дете, поне аз не съм. Животът е дар наистина, възможност да избираш, да създаваш, да преодоляваш трудности (има някаква сладост във всичко това) да управляваш каквото ти е било поверено....смисълът му е в общуването с Бог и другите, проявата на обич, да се опитаме да използваме всяка възможност да показваме най-доброто, което Господ е вложил в нас. Бог е изразил своята любов към нас като ни е създал и Той иска да се грижи за нас, Той копнее за нашето присъствие, не защото има нужда от него сам по себе си, а защото ни обича (иначе отдавна да ни е изтребил от лицето на земята). От тази Негова любов произлиза и планът Му за спасение. Вечният живот не е самоцел, както са писали и други, всички души са безсмъртни, но някои няма да бъдат в Божието присъствие, а "отвън" (както Христос сам споменава, "където ще е плач и скърцане със зъби"). Кой истински любящ баща би искал децата му да са далеч от него?Бог със сигурност не иска това и се опитва всячески да ни привлече към Себе Си. Всичко е защото ни обича и волята Му е  всеки човек да бъде в присъствието Му след физическата смърт. Какви са нашите желания и стремежи обаче е съвсем друга тема...

# 151

Тук нама прераждане, защото не се родил отново Исус. В случая го няма акта на раждането и живота да протече от бебе до края, а за прераждането май точно това се има в предвид  newsm78

Доколкото си спомням Исус е бил роден от Мариа и Йосиф...като бебе отгледан и израснъл от плът и кръв.После бива убит на кръста.Значи е " умрял" и е възможно прерждането...има и акт на раждане и на умиране ..и на двете.Имал е всички предпоставки " за прераждането" както и го е направил...След като е бил роден един път  и е умрял(физически) а не духом ...то това е достатъчно за да се преражда след това pak.
Сигурни ли сме  в това че не се е родил? Ами ако е ,и е между нас...в друго тяло" ама ние не можем да го познаем" и ще има да си го чакаме да "слезе от небето" .... или е в нас" ама сме "слепи и глухи"  за да го "видим"и  ни чака да "се събудим"...понеже го"чакаме в същата форма.... ???
Кои може да гарантира 100% че това е ИСТИНАТА  че Исус не се е родил?? newsm78,Ами приеми  обратната страна на медала...ами ако е "вече межу нас" и ни чака да "се събудим"... (примерно)Thinking

Библията! Всичко го пише там. Сега толкова щото малкия ме зове  Wink.

# 152
Цитирм себе си за да не се  повтарям в това което ще кажа.Някои тук "истински" християни ме набедиха че не съм"истинска" християнка.Ок,Нека за тях не съм ....а и не държа да съм. Какво е християнството,будизма,Индуизма....само ЕДНИ РЕЛИГИИ измислени от хорта....и библията се основава на християнството.Коя е ИСТИНСКАТА ,кои може да ми кaже 100%....? Може да съм по малко  от всичко,и  христянка да съм, и индуистка и малко будистка...,тъи като вярвам в прераждането и развитието на  духовните ценности. И какво от това...това е мое право на збор.. Няма значение от каква религия съм пак казвам...Аз Не деля хората на религии .Знам че сляпата вяра не води до нищо...и води до огричения...едина таъкв пример е Коран.Да вярваш сляпо в нещо без да живeeш в хармоня с Себе си и света е една трагедия....з теб и за околните.А  и  няма доказателства все още коя е най-вярната религия...понеже няма ткава.Бог(висшата сила) е един(една)  и аз живея в  пълна хармоня с него и  с останалия свят около мен....

[/quote]

..."И разбрах че би било много глупаво да  тврдя " че Библията е наи-истинската "книга на света! Най-истинската за кого,за мен,за теб,за христяните??? Ами другите хора???Те дали са съгласни с това наше твърдение че Библията е "наи-истинската" книга?? Ако ти се беше родила в Тибет например или в Индия ,нямаше да мислите така за Библията. Опитвам се да приема и да разбера и други освен нас христяните. Така че кои е прав и кой е крив...не  се знае....
Знам  едно ,че Бог е хармонията в мен и около мен.И съм щастлива,понеже живея в хармония с Божественното . Да си изпълнен с любов към света,за да не навредиш на СЕБЕ СИ И НА ДРУГИТЕ!Това е ... ИСТИНАТА....мисля АЗ.Къде са Исус  и Бог в "момeнта" на небето? Да,За мен са  в душата и сърцето...тоест там е  "Царството небесно"...и те винаги са били там...на "небето" тоест в нашата душа.
Мир и любов на всички!

Последна редакция: ср, 31 яну 2007, 06:44 от roza66

# 153

..."И разбрах че би било много глупаво да  тврдя " че Библията е наи-истинската "книга на света! Най-истинската за кого,за мен,за теб,за христяните??? Ами другите хора???Те дали са съгласни с това наше твърдение че Библията е "наи-истинската" книга?? Ако ти се беше родила в Тибет например или в Индия ,нямаше да мислите така за Библията. Опитвам се да приема и да разбера и други освен нас христяните. Така че кои е прав и кой е крив...не  се знае....
Знам  едно ,че Бог е хармонията в мен и около мен.И съм щастлива,понеже живея в хармония с Божественното . Да си изпълнен с любов към света,за да не навредиш на СЕБЕ СИ И НА ДРУГИТЕ!Това е ... ИСТИНАТА....мисля АЗ.Къде са Исус  и Бог в "момeнта" на небето? Да,За мен са  в душата и сърцето...тоест там е  "Царството небесно"...и те винаги са били там...на "небето" тоест в нашата душа.
Мир и любов на всички!

[/quote]
roza66, защо тогава даваш примери от Библията, след като не и вярваш? За един човек прочел само веднъж тази книга е ясно, че ти имаш бегла представа за нея, чула си нещичко оттук оттам и вече я тълкуваш. Библията не е роман, там е вложено конкретно послание от Бог към нас, виждам, че ти все още не си вникнала в смисъла му. На децата дори е ясно, че Исус не се е преродил, Той възкръсна, което е много различно.
Това, в което ти вярваш си е твое собствено усещане, твой избор, нямам нищо против него. Но, не заблуждавай тези, които не са запознати с хритиянството(а искат да разберат), като го описваш като автосугестия или други транс медитационни състояния. Господ е личност, Той е жив, не е абстрактно понятие, Той не е нашия Аз, Той има реално влияние върху нас, не е следствие от нашите самовнушения (това от християнска гледна точка).

Последна редакция: ср, 31 яну 2007, 09:21 от SilIli

# 154

......Спасяваме се като осъзнаем, че сме грешни, като приемем Христос чрез вяра, в това че Той умря на кръста заради всеки един от нас, че възкръсна и така победи греха.И това става единствено с една молитва към Бог! Когато приемем Христос, ние се новораждаме (раждаме се духовно). .....Исус ни обеща, че ще ни изпрати Утешител-т.е Святия Дух. Това е същият Бог, който живее в нас. Той е тихичкия глас, който ни говори и ни дава напътствията в живота, от които се нуждаем всеки ден, за да изпълняваме Неговата воля.  Разбира се, да четем Библията, защото така опознаваме Бог и се научаваме да чуваме и разпознаваме Този глас все по-ясно.
 Peace

А сега ми хареса,еи сега  вече те разбрах какво имаш вредвид! Това исках,да чуя твоето мнение и тълкование  bouquet Съгласна съм с теб  и аз така   го разбирам...Бог е тихичият НИ вътрешен глас които ни показва верния път и истината....е това имах впредвид за"АЗ"-ът(духът ни в нас)...този вътрешен гласец Grinning...бодването в сърцето.... Wink Просто не си ме разбрала точно Peace
Аз тук писах за Святия Дух, който Бог ни изпраща след като приемем Исус за свой Господ и Спасител! Святия Дух идва върху нас, след като сме се новородили! А този глас, за който говориш е твоята съвест, интуиция, това не е Святия Дух. Говорим за съвсем различни неща.

# 155
Да вярваш сляпо в нещо без да живeeш в хармоня с Себе си и света е една трагедия....з теб и за околните.А  и  няма доказателства все още коя е най-вярната религия...понеже няма ткава.Бог(висшата сила) е един(една)  и аз живея в  пълна хармоня с него и  с останалия свят около мен....
Точно тук идва заблудата. Колкото и да се стремиш, колкото и да искаш, на този свят не можеш да постигнеш тази хармония, за съжаление! Състояние на хармония е временно явление. След това те сполетяват проблемите, неминуемо!
Така, че идеята за това прекрасно състояние е утопия.

# 156

ruth
Съгласна съм с теб и ти благодаря, че ми отговори. Имам обаче ред въпроси, на които мога да предполагам как ще ми се отговори, но тези отговори не са ми достатъчни.

Подкрепям Роза66, че една религия, не е в състояние да даде правилния неоспорим отговор на всичко.

Например в протестанството се твърди, че вярата в Христа е достатъчно оправдание и че самата вяра ни очиства от греховността и коварството. Добрите дела според протестантите не принасят нищо за нашето оправдание и спасение, най-много те да се явят естествено следствие от вярата.

Православието пък утвърждава, че вярата и добрите дела се допълват взаимно и допринасят в своето единство за спасението. Защото само вярвайки в Христа можем да вършим пълноценно добро; и обратно -  пълнотата и искреността на нашата вяра се удостоверява в добрите ни дела.

Това е нещо съвсем малко, но и двете твърдения са обосновани на Библията, остава въпроса, кое е вярно.

От всичко написано по нагоре разбирам, че ако човек не е повярвял в жертвата на Исус, не вярва в Бог то той е обречен да бъде "отвън", та ако ще само добри дела да е вършил.
Другото, което поражда въпроси е, че след смърта душата отива в рая или ада, надявам се, че не греша. Там какво е ? Не са ли това други светове, различни от нашия. Защо не се допуска, че това може да бъде вид прераждане, на друго ниво.
Още нещо - безкрайна е любовта и милостта на Бог към нас. Душа живяла 50 години на земята и попаднала в ада завинаги, не може да бъде вярно.. . При положение, че тук на земята ако се разкаеш за греховете и помолиш за прошка, то те ще ти бъдат опростени, то там да нямаш възможност за покаяние и опрощение.

Вечният живот не е самоцел, както са писали и други, всички души са безсмъртни, но някои няма да бъдат в Божието присъствие, а "отвън" (както Христос сам споменава, "където ще е плач и скърцане със зъби"). Кой истински любящ баща би искал децата му да са далеч от него?Бог със сигурност не иска това и се опитва всячески да ни привлече към Себе Си. Всичко е защото ни обича и волята Му е  всеки човек да бъде в присъствието Му след физическата смърт. Какви са нашите желания и стремежи обаче е съвсем друга тема...

Християнството не допуска желанията и стремежите ни да бъдат в противоречие с Божията воля. Ако случайно противоречат, то те са грях. Въпроса е как да разбереш, че това е волята Му. Тогава къде е моята свободна воля, щом тя трябва да съвпада с Неговата? Или свободна ми воля е била до момента, до който съм направила избора си за Него.

SilIli един и същи цитат от Библията може да подкрепи две напълно противоположни твърдения.  Разгледай форумите в които се обсъжда вярата, религията. Всъщност примера ми  християни и протестанти е точно такъв.
Другото Библията се е появила 400 години след раждането на Исус и решението, кои книги да влязат в нея е човешко дело. Хората съставили я в този и вид дори не са авторите на написаното. А други книги, които ги е имало и просто са отпаднали?

Е пускам го ..........

# 157
Да вярваш сляпо в нещо без да живeeш в хармоня с Себе си и света е една трагедия....з теб и за околните.А  и  няма доказателства все още коя е най-вярната религия...понеже няма ткава.Бог(висшата сила) е един(една)  и аз живея в  пълна хармоня с него и  с останалия свят около мен....
Точно тук идва заблудата. Колкото и да се стремиш, колкото и да искаш, на този свят не можеш да постигнеш тази хармония, за съжаление! Състояние на хармония е временно явление. След това те сполетяват проблемите, неминуемо!

Не мога да се съгла ся с теб. В природата има хармония, това че има земетресения, наводнения, катаклизми, не пречи нещата да се връщат към нормалното съзвучие. Може да се смени тоналноста, но хармонията и равновесието остават. Така би трябвало да е и с хората. Ако на този свят не постигнеш хармония тогава къде?   

# 158
SilIli един и същи цитат от Библията може да подкрепи две напълно противоположни твърдения.  Разгледай форумите в които се обсъжда вярата, религията. Всъщност примера ми  християни и протестанти е точно такъв.
Другото Библията се е появила 400 години след раждането на Исус и решението, кои книги да влязат в нея е човешко дело. Хората съставили я в този и вид дори не са авторите на написаното. А други книги, които ги е имало и просто са отпаднали?
Е пускам го ..........
Ако, човек приеме Бог и предаде живота си, всяка своя стъпка на Господ, което става чрез кръщението в Исус Христос, то Святия дух, който вече живее в него(човека) го изобличава в лошото, което върши, води го към "добри дела". Затова мисля, че православието и протестанството не си противоречат, в този смисъл, че едните акцентират върху  акта на спасение, а другите добавят и произтичащата промяна от това спасение-стремежа на човек към Доброто. Иначе и двете деноминации се уповават на Словото и не се взаимоизключват. Основата и при двете е Христос!

# 159

Не мога да се съгла ся с теб. В природата има хармония, това че има земетресения, наводнения, катаклизми, не пречи нещата да се връщат към нормалното съзвучие. Може да се смени тоналноста, но хармонията и равновесието остават. Така би трябвало да е и с хората. Ако на този свят не постигнеш хармония тогава къде?   
В природата има хармония на глобално ниво, да. Не казвам, че не трябва да се стремим към хармония, напротив, но трябва да осъзнаем, че на този свят е невъзможно постоянно да се намираме в това състояние, което е идеята на медитационните религии. Едно е да имаме стремеж, а друго е да сме способни да го постигнем ( поради причини извън самите нас). Не живеем под "стъклен похлупак", реалността е друга.

# 160
Протестантите приемат, че добрите дела са следствие на вярата т.е. вярващ = добър. Изключват, че истинския вярващ може да направи нещо лошо, вярата е като щит, тя е необходимо и достатъчно условие за спасение.
Православните приемат вярата като необходимо, но не достатъчно условие. Тук вече трябва да има дела . Двете неща са обединени в необходимо и достатъчно условие за спасение.
Нямам достатъчно знания за протестанството, но в православието се допуска да сгрешиш и ти се дава възможност да се покаеш и помолиш за прошка. Не е логично да има покаяние при протестантите, при положение, че делата са без значение. Това пък от православна гл. точка не е ли вид възгордяване, което е грях.

Изключвам "идеята на медитационните религии". Но до колкото те разбирам, за теб хармонията е моментно статично положение, в което за опр. период от време условията и качествата не се променят, за да имаме време да се адптираме към тях и се впишем успешно.Или промените съизмерими с времето са толкова минимални, че могат да бъдат взети за 0. Тъй като обаче няма такова положение, то ние практически непрекъснато се стремим към хармонията, но динамиката на промените около нас не ни позволяват да я стигнем.     

# 161
Протестантите приемат, че добрите дела са следствие на вярата т.е. вярващ = добър. Изключват, че истинския вярващ може да направи нещо лошо, вярата е като щит, тя е необходимо и достатъчно условие за спасение.
Не е така, може да си вярващ и пак да направиш нещо лошо! Никой не е застрахован!  Но, един вярващ винаги се чувства зле от грешките си, не ги допуска умишлено, само защото знае, че  Господ ще му прости. Делата са от голямо значение за това, което Бог иска от теб за твоето израстване. Те обаче не са условието за спасението. 
Хармонично състояние приемам за това, в което, се чувстваме непрекъснато щастливи, в синхрон със заобикалящия ни свят, това, което се случва около нас и в нас, няма никакви смущаващи обстоятелства и проблеми. Но, животът не е толкова розов, а е вечна борба между доброто и злото. Тук идва ролята на Бог в нашия живот, чрез Който единствено можем да намерим правилния път във всяка ситуация.

# 162
  • Варна
SilIli, грешки правят и вярващите, и невярващите. И едните, и другите се чувстват зле, когато осъзнават нещо като грешка.

Някъде животът беше описан като торпедо - то постоянно се отклонява от целта и постоянно проверява къде е тя, за да коригира курса си.  Simple Smile Не е ли точно така? Работата е там, че без отклоняване и корекция просто няма ход. Затова и пълно съвършенство, пълна хармония няма в живота - има, ако няма живот, динамика - тогава всичко би се прибрало в Бог, но пък няма да го има отделното изживяване, поради което сме инстанциирани ние тук  Simple Smile (roza66 по-добре може да го опише, мисля)

Въпросът е каква е целта, как решаваме всяка ситуация и как си залагаме бъдещите ситуации в живота, според мен. Тук идва и идеята какво е Бог за всеки от нас, защото според нея и живеем. (Липсата на идея също е вариант за много хора, въпросът е в принципите).

Няма смисъл да се налага една или друга идея. Нито, разбира се, религиите да се надпреварват коя е по-вярна. Хубаво, че се дава информация тук, а който иска - ще прочете, ще си реши за себе си.

Аз все пак не видях някой да е писал какво става след повторното идване на Исус Христос и възкръсването на душите според Библията.

# 163
 Именно, идеята на темата беше да се даде инфо, но не изопачено за конкретни вярвания.Обаче тука се дават тълкувания и мнения от хора , които се подвизават като християни, а вярват в какво ли не.
  Това за протестантите и православните незнам откъде го разбра, но не е вярно-и двата клона вярват в едно и също и няма спор за това как се спасяваш.А това не става  , чрез дела.В Библията Бог описва човешкото най-добро, като дреха на прокажен.И това е така, когато се опитваш без Христос, само облягайки се на дела да постигнеш спасение.Ако не си приел Христовата жертва , няма брой дела, които да са в състояние да те откупят.

Относно свободната воля и Божията воля-да, имаш я, но има и друго.Ако твоята воля не съвпада с Божията се получава нещо такова.Да си представим , че релсите са Божията воля, а ти си влакчето.Те те водят от точка А до точка Б.Терена е разнообразен-цветни долини, гори, поля, планини, върхове, пустини.Ти разбира се имаш право да ползваш собствената си воля и да слезеш от/или въобще да не се качваш на/  релсите.Ако предпочетеш да не следваш Божията воля, ще попаднеш в ситуацията на влака, който се движи по тоя разнообразен терен.Естествено ще се отклониш от верния и безопасен път и ще си понесеш всички неудобства и последици от решението си.А ако пък решението на свободната ти воля касае спасението на душата ти, просто не виждам защо ти е да се наказваш така.

Кой е истински християнин ще прецени само Бог.Поне да не изопачаваме Словото му дотогава.

За идването на Христос и възкресението на вярващите .Много е сложно и дълго и пак ще бъде неразбрано.Направих си труда, ако ви е интересно, четете.
1/ Имаме обещание за Неговото завръщане
  - Исус сам говори за това
 Матея 24:30 Тогава ще се яви на небето знамението на Човешкия Син; и тогава ще заплачат всички земни племена като видят Човешкия син идещ на небесните облаци със сила и голяма слава./също и в Йоана 14:23/

- Предсказано е от ангели
Деяния 1:10-11 И като се взираха към небето, когато възлизаше, ето, двама човека в бели дрехи застанаха при тях,
 които и рекоха: Галилеяни, защо стоите та гледате към небето? Тоя Исус, Който се възнесе от вас на небето, така ще дойде както Го видяхте да отива на небето.

- Първите християни са се насърчавали с това
1 Солунци 4:16-18 Понеже сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на архангел и при Божия тръба; и мъртвите в Христа ще възкръснат по-напред; после ние, които сме останали живи, ще бъдем грабнати заедно с тях в облаците да посрещнем Господа във въздуха; и така ще бъдем всякога с Господа. И тъй, насърчавайте се един друг с тия думи.

- Святия Дух свидетелства за това
Яков 5:7 И тъй, братя, останете твърди, до Господното пришествие. Ето земеделецът очаква скъпоценния плод от земята и търпи за него докле получи и ранния и късния дъжд. Останете и вие твърди, и укрепете сърцата си; защото Господното пришествие наближи.(2Кор.5:5)(Евреи 10:37)

2/ Как ще се върне Исус?
  - Неочаквано
1 Солунци 5:1 А за годините и времената, братя, няма нужда да ви се пише, защото вие добре знаете, че Господният ден ще дойде като крадец нощем.
 Когато казват: Мир и безопасност! тогава ще ги постигне внезапно погубление, като болките на непразна жена, и никак няма да избягнат.

- Като мълния
Матея 24:27 Защото както светкавицата излиза от изток и се вижда дори до запад, така ще бъде пришествието на Човешкия Син. (Лука 17:24)

- Така , както си отиде
Деяния 1:10-11 И като се взираха към небето, когато възлизаше, ето, двама човека в бели дрехи застанаха при тях, които и рекоха: Галилеяни, защо стоите та гледате към небето? Тоя Исус, Който се възнесе от вас на небето, така ще дойде както Го видяхте да отива на небето.

- С велика сила и слава
Лука 21:27 И тогава ще видят Човешкия Син идещ в облак със сила и голяма слава.

- Всеки ще Го види
Откровение 1:7 Ето, иде с облаците; и ще Го види всяко око, и ония, които го прободоха; и всички земни племена ще възридаят за Него. Така е. Амин.

3/ Ще се случат драматични събития.
  - Ще се изпълни тайната на Бога
Откровение 10:6-7 и се закле в живеещия до вечни векове, Който е създал небето и каквото има в него, земята и каквото има по нея, и морето и каквото има в него, че не щеше да има вече бавене,
 но че в дните на гласа на седмия ангел, когато се приготви да затръби, тогава щеше да се изпълни тайната на Бога, както Той е благовестил на Своите слуги, пророците. (Римл. 16 :25-26)

- Божиите люде ще бъдат в слава
Филипяни 3:20 Защото нашето гражданство е на небесата, отгдето и очакваме Спасител, Господа Исуса Христа,
Филипяни 3:21 Който ще преобрази нашето унищожено тяло, за да стане съобразно с Неговото славно тяло, по упражнението на силата Си да покори и всичко на Себе Си.(1 Кор. 15:35-53)

- Мъртвите в Христа ще възкръснат
2 Коринтяни 4:14 понеже знаем, че Тоя, Който е възкресил Господа Исуса, ще възкреси и нас заедно с Исуса, и ще ни представи заедно с вас.
Иоана 6:40 Защото това е волята на Отца Ми: всеки, който види Сина и повярва в Него, да има вечен живот, и Аз да го възкреся в последния ден.

- Вярващите, които са живи в тоя момент, ще бъдат грабнати за среща с Него
Матея 24:31 Ще изпрати Своите ангели със силен тръбен глас; и те ще съберат избраните Му от четирите ветрища, от единия край на небето до другия.

- Творението ще бъде освободено от робството
Римляни 8:19 Защото създанието с усърдно очакване ожида откриването ни като Божии синове.
Римляни 8:20 Понеже създанието беше подчинено на немощ {Гръцки: Суетност.}*, не своеволно, но чрез Този, Който го подчини,
Римляни 8:21 с надежда, че и самото създание ще се освободи от робството на тлението, и ще премине в славната свобода на Божиите чада.
  - Всички врагове ще бъдат унищожени
1 Коринтяни 15:24-26 Тогава ще бъде краят, когато ще предаде царството на Бога и Отца, след като унищожи всяко началство и всяка власт и сила.
 Защото Той трябва да царува, докато положи всички врагове под нозете Си.
 И смъртта, най-последен враг, и тя ще бъде унищожена
  - Сатана ще бъде окован
Откровение 20:1 И видях, че слизаше от небето един ангел, който държеше в ръката си ключа на бездната и една голяма верига.
Откровение 20:2 Той улови змея, старовременната змия, която е дявол и сатана, и го върза за хиляда години
  - Непокорните ще бъдат наказани
2 Солунци 1:6-10  Понеже е справедливо пред Бога да въздаде скръб на ония, които ви оскърбяват, а на вас, оскърбените, да даде утеха (както и на нас), когато се яви Господ Исус от небето със Своите силни ангели, в пламенен огън да даде възмездие на ония, които не познават Бога, и на ония, които не се покоряват на благовестието на нашия Господ Исус.
 Такива ще приемат за наказание вечна погибел от присъствието на Господа и от славното явление на Неговата сила, когато дойде в оня ден да се прослави в Своите светии и да се покаже чуден между всичките повярвали, (следователно и между вас, защото вие повярвахте нашето свидетелство).

- Ще се провъзгласи Царство, което никога няма да бъде унищожено
 Даниил 2:44 И в дните на ония царе небесният Бог ще издигне царство, което до века няма да се разруши, и владичеството над което няма да премине към други люде; но то ще строши и довърши всички тия царства, а само то ще пребъде до века.
Откровение 19:15 Из устата Му излизаше остър меч, за да порази с него народите; и Той ще ги управлява с желязна тояга и ще стъпче лина на лютия гняв на Бога Всемогъщий.
Откровение 19:16 И на дрехата и на бедрото Му имаше написано име: Цар на царете, и Господ на господарите.
Дотук с цитатите.

Смляно и най-общо:
   Христос идва неочаквано.Мъртвите в Христа  възкръсват за тая среща ,при което заедно с живите вярващи Го посрещат в облаците/това е грабването на църквата/. Настъпва 7 год. период на Голяма скръб, когато земята ще стане най-непривлекателното място за живеене.Катаклизми, войни, бедствия, болести.Църквата вече я няма , но все още ще има шанс за спасение , за тези , които Го приемат.А това ще бъде много, много трудно, защото Антихрист ще владее света.Вярващите ще бъдат жестоко преследвани и избивани.В края на тези 7г. Христос се завръща/2-то пришествие/, за да царува 1000г. през които Антихрист е унищожен, а дявола е затворен за 1000г.През тези години няма да има смърт , болест, скръб, но въпреки това, когато дявола бъде пуснат, отново ще има последователи.Бог , без да се церемони ще прати огън от небето и ще ги унищожи.Ще създаде ново небе и нова  земя, защото старите ще изгорят.Ще има съд и всеки по разпределение.Едните с Бог в Новия град ЕРУСАЛИМ и на новата земя, а другите със Сатана и демоните в огненото езеро.Завинаги.
   Ооооо, какво се получи, незнам, вече ме гонят от компютъра.

# 164
Именно, идеята на темата беше да се даде инфо, но не изопачено за конкретни вярвания.Обаче тука се дават тълкувания и мнения от хора , които се подвизават като християни, а вярват в какво ли не.
  Това за протестантите и православните незнам откъде го разбра, но не е вярно-и двата клона вярват в едно и също и няма спор за това как се спасяваш.А това не става  , чрез дела.В Библията Бог описва човешкото най-добро, като дреха на прокажен.И това е така, когато се опитваш без Христос, само облягайки се на дела да постигнеш спасение.Ако не си приел Христовата жертва , няма брой дела, които да са в състояние да те откупят.

Такова нещо не съм писала. Прочети по внимателно поста ми.

Относно свободната воля и Божията воля-да, имаш я, но има и друго.Ако твоята воля не съвпада с Божията се получава нещо такова.Да си представим , че релсите са Божията воля, а ти си влакчето.Те те водят от точка А до точка Б.Терена е разнообразен-цветни долини, гори, поля, планини, върхове, пустини.Ти разбира се имаш право да ползваш собствената си воля и да слезеш от/или въобще да не се качваш на/  релсите.Ако предпочетеш да не следваш Божията воля, ще попаднеш в ситуацията на влака, който се движи по тоя разнообразен терен.Естествено ще се отклониш от верния и безопасен път и ще си понесеш всички неудобства и последици от решението си.А ако пък решението на свободната ти воля касае спасението на душата ти, просто не виждам защо ти е да се наказваш така.

Тук е спорно.

Кой е истински християнин ще прецени само Бог.Поне да не изопачаваме Словото му дотогава.

Именно, поради възможността за изопачаване не си позволявам да слагам цитати от Библията.

Всъщност никъде не съм изказвала категоричност, просто съм споделила какви въпроси са възниквава ли, когато съм чела различни неща, вкл. и написаните тук.

Общи условия

Активация на акаунт