Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 506
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 135
Дава ли Библията идея какво става след възкръсването на всички спасени души? Някакъв вид съвършенство? И оттам нататък?

gerik, кой каза, че прераждането ще ни доведе до съвършенство? Смисълът на прераждането не е това и изобщо не противоречи на величието на делото на Исус Христос. Както и съвършенството не може да се разглежда като нещо лимитирано, според мен, а съответно - не може да се постигне от нещо/някого, което има начало и край - било то човек, душа и т.н. Съвършенството може да се каже, че е Бог в неговата цялост, но то не може да бъде проявено, изживяно, защото не може да бъде сравнено с друго съвършенство. В този смисъл, всичко може да бъде подобрявано в сравнение с нещо друго, в някакви граници на интерпретация, но единичното изживяване, на един човек например, ще бъде някакво приближение до съвършенството. То не е и целта на живота, според мен, а изживяването на дадено проявление на Бога.
Дава отговор, но сега не мога да пиша.Когато мога , ще ти обясня.Лека нощ от мен Hug

# 136

roza66, двете вярвания взаимно се изключват.Ако има прераждане, то значи Бог е ...постъпил много глупаво, обричайки на смърт Единородния си Син, за безмислена кауза.Щом прераждането така или иначе ще .......съвършенство, нещо в което никой не би могъл да ме убеди-просто цялата теза издиша, то Христос е умрял за нищо.Та ти казваш, че си християнка Thinking, но  просто никак не виждм логика в твърдението ти, не се сърди, моля.
gerik ти направо ме изуми!!! Joy
А Бог  между другото е обрекъл"на смърт" Исус за  да докаже на хората само  едно не6то... че само тялото умира...а не душата.Да докаже Че душата е безсмъртна....тоест вечна... .и го доказва като Христос(възкръсва отново).Това глупава кауза ли е ?? Thinking
Помниш ли че е Исус възкръснал и се е явил  като "градинар" пред учениците си.....ама те не могли да го познаят .Защо?? newsm78 Защо е бил в ДРУГО ТЯЛО (но с същата душа).Защото се е преродил...иначе щеше  да си "възскръсне в старото тяло"...за какво му е да прави цирк и да си се преобразeй така за шоу ли?. В друго тяло е за да им "покаже" че и те като умрат "ще се преродят" в друго тяло(като Него)...но с същата  душа.Така че да не се стархуват от "загубата" на тялото си..."обвивката"...а да "запазят" душата си за Него.Такa им показва че те могат да са БЕЗСМЪРТНИ....като Него....и им го даказва чрез появата си в ДРУГО ТЯЛО.
Колко пъти Христос ще "възскръсва"???  #CrazyНали е "възскръснал "пред градинарите един път? Кога пак ще  възскръсва..нали уж (ти казваш)че се въскръсвало само ВЕДНЪЖ...амо тогава на Господ ще му е за втори път когато доиде пришествието, пак да възкръсва  #Crazy Как така,  като можелo само веднъж да се възскръсва....!!!!!!??? Thinking Съвсем се заплетохме...? Joy Joy Joy
Ами това си е чисто  прераждане,щом възскръснеш повече от един път... И тои се"преродил в друго тяло" ...Каузата не е глупава хич...ами доказва безсмъртието на душата,така че хората да не се страхуват да "умрат" в името на Христос...понеже смърта е само преход към един нов живот....  а  че душата е вечна.Това доказва Бог чрез Исус на хората,че колкото и да страдат  всички  ДО ЕДИН ще се преродят като Исус... А преражадането на душата е  "вечноста"и....

Последна редакция: ср, 31 яну 2007, 00:00 от roza66

# 137
Към roza66 и SilIli
 Ако човек не приеме спасението за цел т.е. не иска безсмъртие за душата си, въпреки , че е живял по божиите закони, какви са му алтернативите?
Душата, според Библията е безсмъртна. Ако не приемеш спасението, оставаш с греха, който носиш и не отиваш при Господ.

# 138
Спасението в смисъл "безсмъртие на душата" ли е целта на живота тогава според Библията?
И ако душата в този ни живот е спасена, какво ще стане след като се върне на земята отново? Пак ли ще трябва да се спасява? Това звучи доста като идеята за преражданията, а християнството не приема това. Или нещо бъркам?
Християнството категорично отрича прераждането на душата.

# 139
Дава ли Библията идея какво става след възкръсването на всички спасени души? Някакъв вид съвършенство? И оттам нататък?

gerik, кой каза, че прераждането ще ни доведе до съвършенство? Смисълът на прераждането не е това и изобщо не противоречи на величието на делото на Исус Христос. Както и съвършенството не може да се разглежда като нещо лимитирано, според мен, а съответно - не може да се постигне от нещо/някого, което има начало и край - било то човек, душа и т.н. Съвършенството може да се каже, че е Бог в неговата цялост, но то не може да бъде проявено, изживяно, защото не може да бъде сравнено с друго съвършенство. В този смисъл, всичко може да бъде подобрявано в сравнение с нещо друго, в някакви граници на интерпретация, но единичното изживяване, на един човек например, ще бъде някакво приближение до съвършенството. То не е и целта на живота, според мен, а изживяването на дадено проявление на Бога

[/quote]
Стархотно !  bouquetТОЧНО ТАКА !!malina..много ми харесва това изказване и съм наплно съгласна,...само да допълня към червеното(към gerik)..    Малина пише ...всичко може да бъде подобрявано...това е предназчението на душата...да се подобрява,тоест да се развива,евюлира,помъдрява...докато достигне до  пълна хармония с Съвършенното,Божетвенното.Как си представяш това подобрение и помъдряване да стане само за един живот...ако мислиш че няма прераждане на душата?? newsm78Колко хора са успяли за 80 години да помъдреят и да евюлират...много малко,затова  ни е даден   и шанса,за прерждането....да опитваме,да опитваме докато не се слеем напълно с Божественноста.А след колко животи ще стане това...при всеки  е различно. И аз така го разбирам,душата няма цел... прднзназчението и   е да исживee Божественното и  да се слee в пълна хармоня с него.И всички сме се запътили натам...е само въпрос на време, кои кога ще стигне.

Последна редакция: вт, 30 яну 2007, 23:29 от roza66

# 140
Трудно ми е да го обясня. Идеята ми е такава, защо вярата, разкаянието  за греховете, старанието да живееш без грехове, ако щеш страданието изобщо целия земен живот се върти само около безсмъртие на душата. Безсмъртието ли е водещото ? Признавам повече ми звучи като изкушение. Това ли в крайна сметка се приема за смисъл на живота на земята?
Безсмъртието на душата не е водещото, то си е факт. Но, аз разбирам смисъла на живота тук така-Бог много ни обича и иска от нас ние да Го опознаем, да Го обичаме, да изберем Доброто, което е Той,  със собствената си воля. Той не желае насила да бъдем с Него. Дал ни е цялата информация как да стане това, от нас се иска само желание!

# 141
gerik....Не се сърдя ...напротив,голям купон става тук ,не бях се веселила такa отдавна! newsm47
Tемата е много сериозна ...ама някои изказвания  тук направо ме повалиха нa земята от смях... rotfImao rotfImbo rotfImaoЧестно!

# 142

gerik, кой каза, че прераждането ще ни доведе до съвършенство? Смисълът на прераждането не е това и изобщо не противоречи на величието на делото на Исус Христос. Както и съвършенството не може да се разглежда като нещо лимитирано, според мен, а съответно - не може да се постигне от нещо/някого, което има начало и край - било то човек, душа и т.н. Съвършенството може да се каже, че е Бог в неговата цялост, но то не може да бъде проявено, изживяно, защото не може да бъде сравнено с друго съвършенство. В този смисъл, всичко може да бъде подобрявано в сравнение с нещо друго, в някакви граници на интерпретация, но единичното изживяване, на един човек например, ще бъде някакво приближение до съвършенството. То не е и целта на живота, според мен, а изживяването на дадено проявление на Бога.
Много умно казано! Ние можем да се стремим към по-добро развитие, което е в наша полза, но съвършен е единствено Бог. Други съвършени (респективно Богове) няма (според Библията)

# 143
  Просто не устоях, приспах всички и седнах да попиша. 
  Роза, направо вървиш в друга посока и всичко е едно голямо противоречие.Тълкуваш си Библията своеволно, а така са тръгнали много известни  нам култове. .Имам един приятел, страшен мозък, би могъл да те убеди във всичко, което поиска.Когато  започне да разсъждава и да ти вади "факти", може да те убеди, че ходиш по тавана.Въпреки това е посветен християнин, проповедник.Той знае на какво е стъпил и прави тези "експерименти" само за да докаже, че ако искаш можеш да извъртиш нещата в коя да е посока.И това  става точно в случаите, когато някой се опитва със своя си  разум да налучка вече ясно казани от Бог неща.
  Моля те , преосмисли си тълкуванието на Библията-твърдиш неща, които тя изрично отхвърля.Но за теб тя явно не е Божие слово, а само мъдра книга, една от всичките.
   Никъде не пише , че Исус се е прераждал много пъти.Той възкръсна и е жив и сега, седи отдясно на Отца и да, ще се върне отново да съди живите и мъртвите...Но в никакъв случай няма да се прероди за да го направи-Той е жив, точно така както се възнесе, така и ще дойде.
Естествено, че не Го познаха учениците Му, Той възкръсна в ново тяло, но не на друг човек, а тяло неподвластно на смърт, време и пространство.В такова тяло ще възкръснем и ние, които сме го приели.Все пак те са преживели страшна загуба, всичко , в което са вярвали и са се надявали изведнъж е било мъртво и погребано.Проявили са съвсем нормална , човешка реакция.Те не са разбирали смисъла на думата възкресение и това е обяснено в Библията, затова и не са очаквали да Го видят отново.По вероятно е Бог да е направил да не Го познаят дотогава -откъде можеш да си сигурна?При това мога да твърдя , че тялото /като външност/ е било същото и раните от пирони са били там.Защото, макар че първите, които Го виждат, не Го познават, то после всички останали Го разпознават.
Има друг подобен случай  и подобна реакция.Когато апостол Петър е в затвора и цялата църква се моли горещо на БОГ да му помогне, става чудо.Петър е изведен от тъмницата и отива право в къщата , където са събрани вярващите.Чука на портата, но не му отварят.Минало време, докато повярват, че наистина е той и е свободен, въпреки, че именно за това били събрани да се молят в него момент.А какво да кажем за някой, когото лично си съпроводил до гроба и с/д 2-3 дена ти заговори.Те все още са били в шок от случилото се.
   Ясно е , че сега и да ти извадя всички факти на масата пак няма да си съгласна , защото ние просто стоим на различни основания.За мен това основание е Библията, не намирам противоречия в нея и не познавам такъв, който да е доказал съществуването им до този момент.Прекарала съм много години да я изучавам, писала съм доста "домашни" и съм имала възможност да се докосна до древни преводи.Много е сложно.Пък и както казах , хич ме няма в обясненията , особено писмено EmbarassedФакт е обаче , че всеки си избира пътя.
  За прераждането имам филм, но е на видеокасета, а видео нямам от години да си го припомня.Там разни гурувци и инструктори по йога разясняваха каква е ситуацията.Може и да не помня 100%, но ставаше дума за това как душата минава през цикли на прераждане за да се пречисти от греховете и така да се усъвършенства.Всеки е заслужил съдбата си и не можеш да му помагаш, ако се е родил беден.Храната , която приемаш и медитацията спомагат за намаляване броя на тези цикли на прераждане.И в края на краищата, когато се пречистиш напълно и "затрептиш "с честотата на вселенската енергия ще изпаднеш в състояние на нирвана-нещо подобно на Силата в STAR WARS.Ти не се нуждаеш от спасител, жертва и пр., защото със самоусъвършенстване достигаш до това блаженство, да го наречем.Ако може и така, то аз не виждам къде е мястото на Христовата смърт и възкресение.Защо Бог си прави труда да ни спасява и от какво , ако ще се прераждаме постоянно?Като няма ад newsm78 и като сам достигаш докрая.
И същите тия хора разказваха колко са опасни тези йогистки практики.В процеса на работа са го осъзнали и са престанали да се занимават и да обучават хората.На теб ти е смешно, а на мен не ,да ти кажа.
  Я стига вече за днес.

Последна редакция: ср, 31 яну 2007, 00:23 от gerik

# 144
Помниш ли че е Исус възкръснал и се е явил  като "градинар" пред учениците си.....ама те не могли да го познаят .Защо?? newsm78 Защо е бил в ДРУГО ТЯЛО (но с същата душа).Защото се е преродил...иначе щеше  да си "възскръсне в старото тяло"...за какво му е да прави цирк и да си се преобразeй така за шоу ли?. В друго тяло е за да им "покаже" че и те като умрат "ще се преродят" в друго тяло(като Него)...но с същата  душа.Така че да не се стархуват от "загубата" на тялото си..."обвивката"...а да "запазят" душата си за Него.Такa им показва че те могат да са БЕЗСМЪРТНИ....като Него....и им го даказва чрез появата си в ДРУГО ТЯЛО.
Колко пъти Христос ще "възскръсва"???  #CrazyНали е "възскръснал "пред градинарите един път? Кога пак ще  възскръсва..нали уж (ти казваш)че се въскръсвало само ВЕДНЪЖ...амо тогава на Господ ще му е за втори път когато доиде пришествието, пак да възкръсва  #Crazy Как така,  като можелo само веднъж да се възскръсва....!!!!!!??? Thinking Съвсем се заплетохме...? Joy Joy Joy
Ами това си е чисто  прераждане,щом възскръснеш повече от един път... И тои се"преродил в друго тяло" ...Каузата не е глупава хич...ами доказва безсмъртието на душата,така че хората да не се страхуват да "умрат" в името на Христос...понеже смърта е само преход към един нов живот....  а  че душата е вечна.Това доказва Бог чрез Исус на хората,че колкото и да страдат  всички  ДО ЕДИН ще се преродят като Исус... А преражадането на душата е  "вечноста"и....

Тук нама прераждане, защото не се родил отново Исус. В случая го няма акта на раждането и живота да протече от бебе до края, а за прераждането май точно това се има в предвид  newsm78

# 145
  • В голямото море...Живот
Роза66,кажи ми ,моля те ,каде мога да намеря тази книга,за която говориШ?
То4но сега с мен се слу4ват разни неЩа,но оЩе не мога да кажа,4е съм повярвала.Искам да си отговоря на много неЩа,а вие вси4ки/вярвяЩи/казвате,4е не е нужно.Просто вярвяШ.Аз не мога така,а ми се иска да повярвям.Май не мога да го обясна много добре,но даже аз не съм наясно какво то4но 4увствам.
ПОМОГНЕТЕ МИ ДА НАМЕРЯ СЕБЕ СИ...............ИЛИ НЕГО................ Praynig

# 146
gerik,Радвам се че се върна Laughing Искам да те успокоя че не са кланям на никъкви култове както ти предполагаш.Не съм  убедена  и в това че твоя приятел,стршания мозък (за теб! и да ти е жив издрав!)ще може да ме убеди в нещо,понеже и аз съм изчела много други  книги(освен  библията) и си имам  лични и  много силни убеждения . Имам интерес и Не чета само християнска литература,но и будизъм и индуизъм...и стигнах до е дин извод(за себе си) че е трудно да се разбира библията "буквално"...понеже   повечето  правят  точно това,за съжаление.И разбрах че би било много глупаво да тврдя " че Библията е наи-истинската "книга на света! Най-истинската за кого,за мен,за теб,за христяните??? Ами другите хора???Те дали са съгласни с това наше твърдение че Библията е "наи-истинската" книга?? Ако ти се беше родила в Тибет например,нямаше да мислиш така за Библията. Опитвам се да приема и да разбера и други освен нас христяните. Така че кои е прав и кой е крив...не  се знае.

Знам  едно ,че Бог е хармонията в мен и около мен.И съм щастлива,понеже живея в хармония с Себе си и с Бог! Так живеят и тибетците,и индусите....Всички които живеят в хармония с Божественното са в правилната посока.Не разбирам Коран и тяхната вяра...изпелненане с агресия и жажда за смърт! Има ли Бог които иска хората да се принасяме в жертви  и да се убиваме в Негово име?...явно Има...Алах!Така са си го представят те ...мусюлманите.Не ги приемам,но има които примат тази вяра .Техния Бог не е  хармония и  Лжубов,затова там по арабските страни се избиват и не спират воините.
А Тибет е наи-духовно рзвитата страна в света.Там няма воини,хората медитират и се молят .Това е за мен приемливо и   в хармония с Божественното (за мен).НО СА И НАИ-БЕДНАТА СТРАНА,НО СА"ЩАСТЛИВИ" и не ги интересуват пари,яхти,сателити и материални неща.Имам дълбок респект към Тибет...една мъдра цивилизация.Това мисля е  да си в хармония с Съвършенството...да си щастлив и да не нарушаваш прородните ,Божественните закони, Да и изпулнен с люубов към света,за да не навредиш на СЕБЕ СИ И НА ДРУГИТЕ!Това е ...Извинявам се на някои ако съм била недоразбрана,сега мисля че се изясних...Мир и люубовМ

# 147

Тук нама прераждане, защото не се родил отново Исус. В случая го няма акта на раждането и живота да протече от бебе до края, а за прераждането май точно това се има в предвид  newsm78

Доколкото си спомням Исус е бил роден от Мариа и Йосиф...като бебе отгледан и израснъл от плът и кръв.После бива убит на кръста.Значи е " умрял" и е възможно прерждането...има и акт на раждане и на умиране ..и на двете.Имал е всички предпоставки " за прераждането" както и го е направил...След като е бил роден един път  и е умрял(физически) а не духом ...то това е достатъчно за да се преражда след това pak.
Сигурни ли сме  в това че не се е родил? Ами ако е ,и е между нас...в друго тяло" ама ние не можем да го познаем" и ще има да си го чакаме да "слезе от небето" .... или е в нас" ама сме "слепи и глухи"  за да го "видим"и  ни чака да "се събудим"...понеже го"чакаме в същата форма.... ???
Кои може да гарантира 100% че това е ИСТИНАТА  че Исус не се е родил?? newsm78,Ами приеми  обратната страна на медала...ами ако е "вече межу нас" и ни чака да "се събудим"... (примерно)Thinking

Последна редакция: ср, 31 яну 2007, 01:20 от roza66

# 148

Да, християнството не приема прераждането, на душата. С прераждането нещата изглеждат съвсем различно.  Тогава "безсмъртието" не е цел, а даденост. 

Аз го разбирам че безсмъртиетието ни е даденост от Бог....Защо Бог ще дели хората,на едни да възкръсват а на други не... Rolling Eyesнима е толкова коравосърдечен... така лош за да  ни наказва така? Thinking Пък навсякъде НИ учат че БОГ е любов!Не хващам врзкатa....

Бог обича всички, но има условие. Бог даде нещо, даде Синът си , и не просто Го даде, а го предаде на смърт, заради греха на човечеството, заради беззаконието на хората. И това ако не е любов към мен, към теб и към всички останали хора. Ти би ли да ла синът си за да живее някой друг? А Бог Го даде реално да умре Исус за мен, за теб и за всички останали.  
Връзката е Исус и това което стана с раждането Му и възкръсването Му.
В Библията се казва, че за греха който вършим заслужаваме смърт. Това е смисъла на смърта на Исус. Така сега заради греховете си ние няма да умрем, защото Исус умря за всеки един грях на всеки един човек.
И вече никой няма да умре и условието за това е да Го приема като Господ в сърцето си и да го изговори с устата си, и да се отрече от греха и да не го върши вече.  
 В Стария Завет хората са се изкупвали от греховете които са правели, чрез жертвопринушение. Избирало се е животно здраво и без недостатък, така е Исус в Новия Завет. Той е  жертвата за греха на човечеството.  

# 149

Роза66,кажи ми ,моля те ,каде мога да намеря тази книга,за която говориШ?
То4но сега с мен се слу4ват разни неЩа,но оЩе не мога да кажа,4е съм повярвала.Искам да си отговоря на много неЩа,а вие вси4ки/вярвяЩи/казвате,4е не е нужно.Просто вярвяШ.Аз не мога така,а ми се иска да повярвям.Май не мога да го обясна много добре,но даже аз не съм наясно какво то4но 4увствам.
ПОМОГНЕТЕ МИ ДА НАМЕРЯ СЕБЕ СИ...............ИЛИ НЕГО................ Praynig
[/quote]

Да няма проблем... dorinda.Имам на фаил книгата, но ми трябва твои  Skype адрес,(prati mi go na ЛС)за да може да го изтеглиш...понеже ми е на Microsoft Word.

Общи условия

Активация на акаунт