Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 200
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 690
Вие говорите за Библията, за Исус, за спасение... Аз пък работя с мюсюлмани, които гледат леко пренебрежително на християнството. Според тях "Аллах е един и Мохамед е неговият пророк "... Е, на какво основание смятаме, че нашата религия е по-силна от тяхната?
Те си живеят според каноните на тяхната религия, отричайки жертвата на Исус. Съответно от християнска гледна точка няма да бъдат спасени. Ами ще ви кажа, че само ще се изсмеят на подобна констатация.

така е, но християнството /вече е писано, но ще повторя или потретя/ е единствената религия при която сам Господ идва на земята понася човешките грехове и ни дава спасение.
всички други вкл. и мюсюлманството обвързва спасението с делата, молитвите, постът и т.н.
мюсюлманите произлизат /условно казано/ от аврам, от неговия син исмаил, а евреите от сина му исак, който е роден по обещание. Бог обещава че ще благослови исмаил само защото е син на аврам, но спасението на човечеството ще дойде чрез исак, т.е. еврейския народ и Исус, който си е евреин естествено.
мюсюлманските догми не са тъй интересни според мое лично мнение. ако искаме да разберем в пълнота новия завет на библията, жертвата на Христос, дори Неговите думи, записани в евангелията трябва да се задълбочим върху еврейските традиции и тълкувания.

# 691
  • Linz
Рени, мисля, че не си разбрала добре какво е написал, става въпрос не за количество никел/кв.м. равномерно разпределен, а за общото количество в земната кора и световния океан.
Пак погледнах книжката...

"Изчислено е, че годишно върху Земята падат 5 до 15 тона космически прах. Това значи, че за 4,5 милиарда години натрупаният слой от метеоритен космически прах трябва да има дебелина от 20 до 60 метра. Пласт с такава дебелина обаче не се установява никъде."
 Rolling Eyes

Във водата трудно може да бъде равномерно разпределен. Според мен ще да е по дъното.

# 692
За Рени: Нужно ли е един мюсулманин да стане християнин?
Това е обяснено като за мюсулмани , да знаеш.

Вероятно най-интересният аспект, свързан с отношенията между исляма и християнството се отнася до въпроса какво казва Коранът за Исус. Коранът казва за Исус, че е изпратен от Аллах и че е подкрепен от него чрез Светия Дух  (Сура 2:87), че Аллах е издигнал Исус (Сура 2:253), че Исус е бил праведен и безгрешен (Сура 3:46; 6:85; 19:19), че Исус е бил възкресен от мъртвите (Сура 19:33-34), че Аллах е заповядал на Исус да установи религия (Сура 42:13) и че Исус се е възнесъл на Небето (Сура 4:157-158). По тази причина истинските мюсюлмани трябва да се запознаят с поученията на Исус и да им се покоряват (Сура 3:48-49; 5:46).

Учението на Исус е било записано много подробно от Неговите ученици в Евангелията. Сура 5:111  твърди че учениците са били вдъхновени от Аллах да вярват в Исус и Неговото послание. Сура 61:6,14  представя Исус и неговите ученици като помощници на Аллах. Като такива, учениците е трябвало да запишат прецизно поученията на Исус. Коранът наставлява мюсюлманите да се подчиняват както на Тората, така и на Евангелията (Сура 5:44-48). Ако Исус е безгрешен, то всичко, което поучава е  напълно вярно. Ако учениците са били помощници на Аллах, то от това следва, че те са  записвали прецизно поученията на Исус.

Аллах чрез Мохамед в Корана наставлява мюсюлманите да изучават Евангелията. Той не би дал тези наставления, ако Евангелията са били изопачени. Оттук можем да заключим, че ръкописите на Евангелията по времето на Мохамед са били достоверни и прецизни. Съществуват ръкописи от Евангелията, които са писани 450 години преди Мохамед. Техния брой достига хиляди. Когато се сравнят ръкописите на Евангелието, които датират преди Мохамед, с тези от неговото време и по-късните, се вижда ясно че всички представят Исус и Неговото учение по един и същ начин. Няма абсолютно никакво доказателство че те са били изопачени. По тази причина, ние можем да знаем със сигурност, че цялото учение на Исус е достоверно и, че то е било прецизно записано в Евангелията, които Аллах е запазил непроменени.

Какви истини  Евангелията разкриват за Исус? В Йоан 14:6 Исус заявява: „Аз съм Пътят и Истината и Живота. Никой не идва при Отец освен чрез Мен”. Исус учи че Той е единствения път към Бога. В Матей 20:19 Исус казва че ще бъде разпънат, убит и че ще възкръсне от мъртвите на третия ден. Евангелията описват тези събития, които са станали точно по начина, по който Исус ги е предрекъл (Матей глави 27 и 28; Марк глави 15 и 16; Лука глави 23 и 24; Йоан глави 19-21). Защо е било нужно Исус, великият пророк на Аллах, да позволи да бъде убит? Защо Аллах позволи това? Исус казва че няма по-голяма любов от тази, да пожертваш живота си за приятелите си (Йоан 15:13). Йоан 3:16 казва, че Бог ни обича толкова много, че изпраща Исус да бъде пожертван за нас.

Защо имаме нужда от това Исус да пожертва живота Си за нас? Това е основната разлика между Исляма и Християнството. Исляма учи, че Аллах ни съди според това, дали добрите ни дела натежават повече от лошите. Християнството учи, че няма такъв човек, чиито добри дела да надделеят над лошите. Дори ако това беше възможно, Аллах е толкова съвършен в святостта Си, че не може да допусне в рая някой, който е извършил дори само един грях. Той, който е съвършен и свят не може да допусне в Рая нещо, което не е съвършено. Така всички сме поели пътя към вечния Ад. Святостта на Аллах изисква вечно осъждение за греха. Затова Исус трябваше да бъде пожертван за нас.

Както учи Коранът, Исус е бил безгрешен. Как би могло някое човешко същество през целия си живот да не съгреши дори веднъж? Това е невъзможно. Как тогава Исус успява да постигне това? Той е повече от обикновено човешко същество. Исус твърди за Себе Си че е едно с Бога (Йоан 10:30). Също така Той твърди за Себе Си, че е Богът от Тората (Йоан 8:58). Евангелията ясно свидетелстват, че Исус е Бог, Който е станал човек (Йоан 1:14). Бог знае че всички ние сме съгрешили и не можем да влезем в рая. Единственият начин да ни бъде простено е да бъде платен дългът на нашия грях. Бог знае, че единствен Той може да плати тази безкрайно висока цена. Бог стана човек в Исус Христос. Той живя безгрешен живот (Сура 3:46; 6:85; 19:19), проповядва едно съвършено послание, умря за нас, за да плати наказанието за нашия грях. Бог направи това, защото Той ни възлюби и пожела да бъдем цяла вечност с Него в Рая.

Какво означава всичко това за вас? Исус е съвършената жертва за нашите грехове. Бог предлага на всички нас опрощение и спасение като е достатъчно само да приемем  Неговия дар (Йоан 1:12). Това означава да вярваме, че Исус е Спасителят, Който е дал живота Си за нас-Неговите приятели. Ако уповавате на Него като ваш Спасител, ще имате абсолютна сигурност за вечния живот в Рая. Бог ще ви прости греховете,  ще очисти душата и ще обнови духът ви, ще ви даде изобилен живот в този свят, а в бъдещия- вечен живот. Как бихме могли да отхвърлим толкова скъп дар? Как ще обърнем гръб на Бога, който толкова ни възлюби, че пожертва Себе Си за нас?

# 693
За Нана/само пействам, че още спи скъпия/

Коя била жената на Каин? Била ли е тя негова сестра?

Отговор:  В Библията не се казва конкретно коя е била жената на Каин. Единственият възможен отговор е, че тя е била негова сестра или племенница или пра-племенница, и т.н. В Библията не се казва на колко години е бил Каин, когато е убил Авел (Битие 4:Sunglasses. Тъй като и двамата били земеделци се смята, че били зрели, възрастни хора, които по всяка вероятност вече имали свои собствени семейства. Адам и Ева явно са имали и други деца по времето, когато Каин убива Авел. С категоричност може да се каже, че и след това са имали деца(Битие 5:4). Фактът, че Каин се страхувал за живота си след като убил Авел (Битие 4:14), показва, че по всяка вероятност по онова време Адам и Ева вече имали много други деца, а може би дори и внуци, и пра-внуци. Жената на Каин (Битие 4:17) била дъщеря или внучка на Адам и Ева.

Тъй като Адам и Ева били първите (и единствените) човешки същества по онова време, техните деца нямали друг избор освен да се женят помежду си. Бог не забранил на хората да се женят помежду си, макар и да имали роднинска връзка, докато на земята нямало достатъчно хора и това повече не било необходимо (Левит 18:6-18). Причината, поради която при децата, които се раждат в резултат на кръвосмешение често се срещат генетични аномалии е, че когато двама човека със сходни гени (напр., брат и сестра) имат деца, вероятността при децата им да се изявяват същите генетични дефекти, които имат и родителите е много по-голяма. Генетичният код на човека доста се е “замърсил” през вековете, тъй като генетичните дефекти са се умножавали, увеличавали и са се предавали от поколение на поколение. Адам и Ева не са имали никакви генетични дефекти, което е предоставило възможността както те, така и първите поколения техни потомци да бъдат много по-здрави от нас, днешните хора. Ето защо, за тях нямало проблем да се женят помежду си, независимо от родствената им връзка. Възможно е да ни изглежда странно и дори отвратително, когато си помислим, че жената на Каин му е била сестра. В началото, тъй като Бог е започнал с една жена и един мъж, техните потомци нямали друг избор освен да се женят помежду си.

# 694
http://www.answersingenesis.org/home/area/qa.asp

За владеещите английски...блазя им Blush.Аз знам малко.Рени тука има за тебе.Доколкото знам това е най-доброто по темата, дано не съм объркала линка.Щото не вс. креационисти са коректни/някои просто губят баланса/, така съм чувала от запознати.

# 695

За владеещите английски...блазя им Blush.Аз знам малко.Рени, тука има за тебе.Доколкото знам това е най-доброто по темата, дано не съм объркала линка.Щото не вс. креационисти са коректни/някои , особено западняците на моменти губят баланса/, така съм чувала от запознати.
И за мама Нана има отговори Simple Smile

# 696
  • Linz

Вероятно най-интересният аспект, свързан с отношенията между исляма и християнството се отнася до въпроса какво казва Коранът за Исус. Коранът казва за Исус, че е изпратен от Аллах....
"Пълни глупости" е отговорът на колегите ми с турски имена.

# 697
  • Linz

За владеещите английски...блазя им Blush.Аз знам малко.Рени тука има за тебе.Доколкото знам това е най-доброто по темата, дано не съм объркала линка.Щото не вс. креационисти са коректни/някои просто губят баланса/, така съм чувала от запознати.
Сигурна съм, че ще ми е много интересно, но не знам кога ще имам време да го прочета (особено щом е на английски)... Още от темата "Разговор с Бога" (това ли беше темата, в която коментирахме книгата? Rolling Eyes А аз я пусках!  ooooh! Embarassed) си направих цяла е-библиотека от книги, които трябва да прочета, но все не ми остава време Crazy

# 698
  Рени, да ти кажа, че и те не са много в час.Аз преди имах съдружничка туркиня, много върла беше на темата ислям, спазваше традициите и много спорехме с нея.Ама хич хабер си нямаше от света.Те смятат , че корана не бива да се превежда и по тая причина много малко избрани/владеещи арабски/ имат честта да го четат и да го разбират.Е от това по-лесно средство за манипулация- здраве му кажи.
   Пък и преди сме го коментирали/а тук от magito по-знаеща за исляма няма/, че не само е писан по-късно.Ами и напълно изопачава първоизточника си.Бог там не е същата личност-това е един коренно различен и далечен бог.Там Бог не е любящ баща- те не го приемат така.Той си е бог, който независимо как ще живееш, какви дела ще правиш, може да си супер идеален-но в деня на съда ще те осъди според моментния си каприз.Жената  на мюсулманина, ако и да е много праведна, ще гори в ада с мъжа си, ако и той отиде там.Където той- там и тя.
Рая е място с много легла/по нашему/или нарове, където са се опънали мъжете.Ядат , пият, пушат наргиле и им прислужват девици.Бря ooooh!Маги да ме коригира , ако греша, щото и аз не съм експерт.
Искам да ти кажа, че аз ходя в църква, която през '93г. се раздели на 2 части.Бяхме над 200 души тогава.Това стана наложително, защото половината бяха бивши мюсулмани, а някои по-стари хора не разбираха бг добре.Та се отделиха в собствена сграда с единия ни пастор-турчин.Пеят на турски, проповядват на турски, е и на бг, де, но са християни.Сред тях имаше хора, ама така обременени от  времето на вярата си в Аллах.Имаше една жена ходжа, която повече от година я мятаха по пода тия демони.Ама като беше вече освободена изглеждаше коренно различно.Тя нямала 40г. ,а аз и виках баба Фарие.После стана неузнаваема-хвърли фереджетата, потурите-бе чудо, тя била и хубава жената даже.От нея какви неща съм чувала, малей. Тия хора са много точни, още повече , че целите им родове се обръщат с/у тях.А те знаят в кого вярват, защото знаят от къде са тръгнали и отстояват вярата си .Много повече от нас българите , които се водим християни по подразбиране, затуй не го ценим.

Последна редакция: вт, 20 фев 2007, 13:32 от gerik

# 699
Вие говорите за Библията, за Исус, за спасение... Аз пък работя с мюсюлмани, които гледат леко пренебрежително на християнството. Според тях "Аллах е един и Мохамед е неговият пророк "... Е, на какво основание смятаме, че нашата религия е по-силна от тяхната?
Те си живеят според каноните на тяхната религия, отричайки жертвата на Исус. Съответно от християнска гледна точка няма да бъдат спасени. Ами ще ви кажа, че само ще се изсмеят на подобна констатация.

Вероятно най-интересният аспект, свързан с отношенията между исляма и християнството се отнася до въпроса какво казва Коранът за Исус. Коранът казва за Исус, че е изпратен от Аллах....
"Пълни глупости" е отговорът на колегите ми с турски имена.
Рени, твоите колеги с турски имена дали някога са чели Корана. Аз говоря вече пет години за Бог на точно такива хора и повярвай ми знам за исляма много повече от тях (от тези които казват, че са мюсюлмани). Чета много задълбочено техните книги (Корана, суната, хадисите) и основите на религията им...Но от моите наблюдения върху обикновенните хора, те са си традиционалисти, като повечето българи които се наричат православни, а са си суеверни до мозъка на костите си и никога не са разбрали какво направи Исус за тях...
Да, мюсюлмание се изсмиват винаги когато им кажеш, чи имат нужда от спасение, но попитай ги какво за тях е определение за дабро и лошо.....ще ти кажа - добро е да не вредиш на себе си, а лошо е да си вредиш! Като му кажеш, че трябва да се покае, защото е в грях, той разбира, че е направил нещо лошо на себе си!!!
 Е, на какво основание смятаме, че нашата религия е по-силна от тяхната?
1. Защото, нашия Бог ни обича, такива кавито сме, но мрази греховете  ни.
2.Защото, любовта на нашия Бог е константа и не е необходимо да правиш кавото и да е, за да я засужиш. Така както аз обичам синът ми, въпреки, че прави моного лоши неща, но това не ми пречи да продължавам да го обичам все толкова...Техния Бог казва "Ще простя на когото реша, независимо  колко добри дела си направил"
2.Защото, техния Бог ги кара да изпълнят един дълъг списък от закони, които да се съдерат не могат да изпълнят и винаги са в грях.
4.Защото, такива неща като прошка и смирение не съществуват или поне в смисъла който говори Библията. Това да обърнеш бузата да те ударят по другата е унижение...Какво да кажем, да обичаш враговете си и да се грижиш за тях когато имат нужда, това за тях е ужасно...
5.Защото, стандарта на доброта и любов която дава Библията не е достигнат от никоя религия...
6. Защото жената в исляма е като вещ, но и се внушава от малка, че така трябва да е щастлива...че трябва да търпи още някоя женска из къщи и дечурлигата им и това е защото мъжът и я обича...
7.Защото, християните могат да бъдат, добри и да обичат, с помоща на свръхестествената сила на Бога....
Мисля, че това са най-важните неща.

А за книжката питаш кой плаща разпространението й - ми хора които знаят,че най-добрата инвестиция е да инвестираш в разпространението на Божието слово.

# 700
Цитат
.............

Та какво казва Библията за любовта:

Първо послание към Коринтяните 13 глава
4. Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее,
5. не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло,
6. не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината,
7. всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи."

Благодаря ти много за точния отговор   bouquet

Именно, след дълго обмисляне стигнах до извода, че за мен това не е любов, а заслепение.
Затова престанах да вярвам в Бог.
Сега съм наистина твърдо убедена, че съм взела правилното решение.

Ей те тва не го хванах, извинявай.
Искаш да кажеш, че да обичаш по този начин е заслепяване.
А защо, спря да вярваш в Бог, защото те обича то пози начин?
Такъв вид любов може да има само между хора които познават Христос, защото това е техен стандарт на живот и защото когато дойдат трудности Бог ще ти даде сили да простиш или да дълготърпиш, са не търсиш своето си...Това не може да се постигне ако единия от партньорите не е вярващ. Не за друго, а защото ценностната му система е различна. За това не мисля, че можш да сравняваш любовта която си имала на младини с това...Хората сме не верни и за това имаме нужда от свръхестествена сила , за да може да бъдем добри...
И аз съм имала нещастни любови в младостта си и бях изключително наранена, но Бог изцели душата ми и ми даде най-страхотния съпруг (за мен, другите момичета ще кажат, че техните са Laughing)Не казвам, че не сме имали проблеми,, но в конфликна ситуация, всеки от нас решава, да не търси своето си и да обича...

bouquet

# 701
Za mamaG
Вярвам,че това нещо дълбоко те е впечатлило.Това е само един цитат от Библията,който не съм го измислила аз и който е толкова прост за разбиране.Нямам намерение да се впускам в теологически спорове или в безумни препирни.Разбира се,когато нещо се вади от контекста,то се превръща в манипулация.Но няма по-достоверно нещо от това да цитираш първоизточника за някакво доказателство.
Разбира се, че в Библията пише, че не всеки който вика Господи,Господи ще бъде в Божието царство.
Но има и нещо друго.Исус казва,че Той е пътят , и истината и живота. И още нещо- нашето спасение,чрез вяра в Исус Христс не е според това какви дела сме извършили а по благодат, т.е. според Неговата милост към нас. Grinning

# 702
Да, drross, но в Йоан е казано: "Който яде Моята Кръв и пие Моята Плът, има живот вечен, и Аз ще го възкреся в последния ден". Не може да се омаловажава Светата Евхаристия - иначе целият Спасителен план на Бога е изкривен. Господ сам ни се раздава в Светото Тайнство. Аз също нямам намериние да влизам в теологически спорове, защото не ми е това образованието, не ми е там силата. Просто искам да обърна внимание в целия този диалог да не изместваме на заден план едно от най-съществените неща за християнството. Не се впускам в тълкуване на Библията, защото не ми е това работата на мен. Просто обръщам внимание, че спасителната жертва на Кръста без Светата Евхаристия е немислима.

# 703
Разбира се, mamaG
Разбира се,че Христос е възкръснал и това е основата на християнството.Абсолютно си права за това,което казваш , т.е. за светото причастие.Естествено , че Христос ни каза да ядем хляба и да пием виното като възпоменание за Него.
Питам те директно - ти вярваш ли в Исус Христос , защото по това което пишеш личи , че имаш знания. Simple Smile

# 704
Просто искам да обърна внимание в целия този диалог да не изместваме на заден план едно от най-съществените неща за християнството. Не се впускам в тълкуване на Библията, защото не ми е това работата на мен. Просто обръщам внимание, че спасителната жертва на Кръста без Светата Евхаристия е немислима.

подкрепям. мнението ми обаче е че дори вярващите не разбират важността на това тайнство. пролича си в темата за това /имаше тема за вземането на причастие/

Общи условия

Активация на акаунт