Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 374
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 465
Интересно ми е мнението на повече хора......... всяка такава тема се завзема от 5 - ма потребители , които са навътре в нещата...и никой не смее да се включи.....и аз не смея
Тези, които не са навътревизирам себе си питат .... четът... казват мнение.. дори досаждат. Тези, които са навътре отначало мълчат, после могат да се подразнят и накрая почват да обясняват, да дават насоки при проявен интерес.  Нужно е само прилично общуване т.е. без обиди и подигравки.

А каква е целта на анкетата? newsm78

Ще видиш колко много вярващи има само заради модата.

Confused:

Последна редакция: сб, 10 фев 2007, 20:46 от Mama_Nana

# 466
Имам eдин въпрос, къде "чакат" умрелите които са умряли много преди нас докато дойде деня на Големият съд?

цитат:migito
Бях писала преди в така нареченото Аврамово лоно.
Колко много съм пропуснала... докато ме е нямало Blush
Въпросът ми е към migito и другите,да разбирам ли че Аврамовото лоно е специално много хубаво място за умрелите,тоест за душите на умрелите? Щом всички  души според вас отиват там и чакат "Големият съд" и душите се "разпределят" в Ада или в Рая ,занчи убиеца и изнасилвача пак ще са там с другите нормални души?! Не виждам смисъл на тов ако е така....Аз и предполагам не само аз а и други души ще се възбунтуват понеже през целия си живот са живяли с убиеца и изнасилвача и сега се надяват да отидат в Аврамовото лоно...далеч от тях ,но и там   пак ще са заедно с убиеца и изнасилвача??
Това е садизъм за добрите души....не го приемам. Затова приемам прераждането,там има логика. В невидимият свят,тоест астралния има различни нива както хората сме  различни,така и душите са  различни...Ввсяка душа е различно развита,спрямо живота който е живяла на земята.Например душата на убиеца или изнасилвача е душа с ниско развитие, следователно пребивава в по-долни слоеве на атсрала.Душите на хора например които са правили добри дела са хората,за светът, са развити на  много високо ниво и следователно са на друго високо ниво в астралния свят.Такива души се наричат "напреднали" души...Така че не мисля че има едно"Аврамови лоно" в което всичи души на куп чакат  деня на големият съд.Много неща изписани тук ми звучат като фантастика...Има нещо преносно в смисъла което  ние  тук НЕ разбираме,и иска тълкуване...библията иска тълкуване....определено.

Последна редакция: нд, 11 фев 2007, 01:55 от roza66

# 467
Рози, не иска чак такова тълкувание, бе.Просто тя не е уточнила за кои души става дума. Ето и го черно на бяло, Христос го разказва:

Лк. 16:19 Имаше някой си богаташ който се обличаше в мораво и висон, и всеки ден се веселеше бляскаво.
Лк. 16:20 Имаше и един сиромах, на име Лазар, покрит със струпеи, когото туряха да лежи пред портата му,
Лк. 16:21 като желаеше да се нахрани от падналото от трапезата на богаташа; и кучетата дохождаха и лижеха раните му.
Лк. 16:22 Умря сиромахът; и ангелите го занесоха в Авраамовото лоно. Умря и богаташът и бе погребан.
Лк. 16:23 И в пъкъла, като беше на мъки и повдигна очи, видя отдалеч Авраама и Лазара в неговите обятия.
Лк. 16:24 И той извика, казвайки: Отче Аврааме, смили се за мене, и изпрати Лазара да натопи края на пръста си във вода и да разхлади езика ми; защото съм на мъки в тоя пламък.
Лк. 16:25 Но Авраам рече: Синко, спомни си, че ти си получил своите блага приживе, така и Лазар злините; но сега той тук се утешава, а ти се мъчиш.
Лк. 16:26 И освен всичко това, между нас и вас е утвърдена голяма бездна, така, че ония, които биха искали да минат оттук към вас, да не могат, нито пък оттам да преминат към нас.
Лк. 16:27 А той рече: Като е тъй, моля ти се, отче, да го пратиш в бащиния ми дом;
Лк. 16:28 защото имам петима братя, за да им засвидетелствува, да не би да дойдат и те на това мъчително място.
Лк. 16:29 Но Авраам каза: Имат Моисея и пророците; нека слушат тях.
Лк. 16:30 А той рече: Не отче Аврааме; но ако отиде при тях някой от мъртвите, ще се покаят.
Лк. 16:31 И той му каза: Ако не слушат Моисея и пророците, то и от мъртвите да възкръсне някой, пак няма да се убедят.

# 468
.......... Имаме ли нужда от църквата като инсатитуция, има ли нужда от църковния храм ......

Да, Сикретгардън, аз имам нужда от Църква.

Silili,   bouquet

Незнам дали Бог винаги е с Вас, но Бог винаги е с богатите!

Няма грешка - не говоря за секти, а за църквата!!!!!!

За какво  са му земните богатства на Бог????

И за какви пари ми говорите - за обреди, свещи?

Говоря Ви за недвижими имоти,  далавери с информация и приходи от тях.
Много елементарно разсъждават някои!
Направо съм изумена!
Нямам думи!

Подкрепям [Krovondela] относно църкавата.Според мен нашата църкава е осквернение и изопачаване на Божественното.... и ми прили4а на музей с икони и красиви художественни изображения.За какво се палят свещи,с какво помагат те???
Това не е истинската църква за която Христос е говорил, понеже  хората се кланяме на много създадени от църката идоли(божества)...почвам да изброявам...свети Мина,света Петка,Свети Никола и още дузина други.
Хора !!Той е само един...Христос!Христос е пълно въплъщение на Бог в човешка форма....Тои е въплъщение на молосърдие,любов,доброта,хармония...
Паленето на свещи не е Божия традиция а човешка.Защо да се ходи на църкав след като Бог  и Христос не са само в църквите!!?

Единственния начин да се доближим до Бог е молитвата и благодарноста ни към Бог!
Молитава е наи-силната ни връзка с Бог и ако извира от дълбините на сърцето,тя ще бъде чута. Независимо къде сме.В къщи на дивана,в стаята ,в спалнята....сам....моли се и благодари....Не ти трябават свещи и ходене на църкви.

Да вземем Христос за пример,след като постоянно пишем за него и искаме да го следваме. Тои е ходил на върха на планината,усамотявал се е за да се моли там ...сам,не е палил свещи...и не е търсил църкви за да се моли.
Защото истинския  Божи храм не е църквата ,а вътре в нас,в сърцето..там е Бог и връзката ни с него...и Христос го е знаел.

Последна редакция: нд, 11 фев 2007, 01:59 от roza66

# 469
Ето тука вече съм напълно съгласна с тебе.Но не е наша  работа да осъждаме православието.Можем само да се молим и да се надяваме, че съвременните свещенници ще обяснят тази разлика на хората.Всъщност , ако човек вярва искрено , това , че пали свещи не омаловажава молитвите му.От православни съм чувала, че за тях свещтта е само символ.Това е традиция, за нас с тебе няма тази стойност.

Последна редакция: сб, 10 фев 2007, 23:28 от gerik

# 470
Успехът на човека зависи от това ,доколко тои държи името Божие чисто и свято в сърцето и душата си.Молитвата свързва душата с Бога.
Да се молим не само когато сме "натясно" ,а непрестанно.Да не забравяме и да благодарим ежедневно за всичко което ни е дадено и което е  около нас,тогава ще ни се даде повече...понеже оценяме и малкото което имаме...
Мощна сила е положотелната мисъл и пълната вяра -Те са наи-добрите наши учители и лечители.Те ни свързавт със силите на Невидимият(астрален) свят които ни помага.В Невидимият свят има разумни същества,които всеки миг са готови да служат на хората.За онзи който се обръща кем Бога за съвет,всяка дума е благословение.Молитвата е наи-прекия ни път към Бог.Освен това е важно как се молим.....
Кога молитвата се слуша?- Ккогато човек напълно посвети ума си,сърцето си,волята и вярата  си в Бог-в трите свята.
цитат:
"....Молете се не само за вас ,но за всички...Който мисли  и се моли само за себе си нищо няма да постигне...."....
(това определено ме впе4атли)

Последна редакция: нд, 11 фев 2007, 02:04 от roza66

# 471
Ето тука вече съм напълно съгласна с тебе.Но не е наша  работа да осъждаме православието.Можем само да се молим и да се надяваме, че съвременните свещенници ще обяснят тази разлика на хората.Всъщност , ако човек вярва искрено , това , че пали свещи не омаловажава молитвите му.От православни съм чувала, че за тях свещтта е само символ.Това е традиция, за нас с тебе няма тази стойност.

gerik,Благодаря ти за разяснението по-долу.... Simple Smile

[[/quote]
Рози, не иска чак такова тълкувание, бе.Просто тя не е уточнила за кои души става дума. Ето и го черно на бяло, Христос го разказва:

Лк. 16:19 Имаше някой си богаташ който се обличаше в мораво и висон, и всеки ден се веселеше бляскаво.
Лк. 16:20 Имаше и един сиромах, на име Лазар, покрит със струпеи, когото туряха да лежи пред портата му,
Лк. 16:21 като желаеше да се нахрани от падналото от трапезата на богаташа; и кучетата дохождаха и лижеха раните му.
Лк. 16:22 Умря сиромахът; и ангелите го занесоха в Авраамовото лоно. Умря и богаташът и бе погребан.
Лк. 16:23 И в пъкъла, като беше на мъки и повдигна очи, видя отдалеч Авраама и Лазара в неговите обятия.
т.
.....................
От това което е цитирано разбрах :Значи добрите души отиват в Аврамовото лоно...а "грешните" в пъкъла.Пъкъла е Адът .Значи те(  душите)вече след смърта си са разпределени.Нали "Големият Съд" ще разпределял  кой в "Ада и кой в Рая"...а ето че вече предаварително са рапределени душите.... преди" Големият Съд".....Тогава  като дойде денят на "Големият Съд"какво ще се разпределя?! newsm78
Това не е адресирано към теб [migito]а към заблудените  от църкавата хора...

Да,  относно свещите,нека хората си палят свещи,но да не се заблуждават че църкавта им помага...в какво??Много е ограничено да се мисли че Бог ще ни чуе в църквата по-добре отколкото където и да е...понеже е "Божи храм" .............или че ако ходим на църква ще ни се опростят греховете по-лесно.Нека да изясним 4е Църкавата е храм създаден от човек в "името на Бог".Нашите църкви пак казвам са изродени,хиляди иконки на хиляди божества.Влизала съм в Американска църква.Там има само столове и хората седят и четат библията...заедно!Е това е по-близо до Бог,няма иконки и хиляди светци,говори се само за един...Христос който е пълното въплъщение на Бога в човешка форма....с цялото му вели4ие.
Не вярвам в Църкавата, а в Бог.  Живота който водим определя дали сме грешни или не,  а не кокло често ходим на църква и колко свещи палим там....,това е човешка заблуда. Аз мога да ходя на църква всяка неделя,ама да съм си гад.Виждала съм доста мутри по в църквите,те се молят за опрощение,изсипват сумати пари ..и след като излезнат от църкават я карат по старому.И каква е ползата че палили свещ  и били в църква?!!Пак си е същия изрод...с извинение.
Хората които са сключли църковен брак са толкова горди и си мислят че това ги доближава до Бог повече от тези които са сключили брак в "гражданското"...."Да а пък ние сключихме брак в църкавата"!!! Е и?!   Пак човешка заблуда.Човешката заблуда няма край....
Брака е признат от  самата църква ,но живота им от тук нататък ще покаже дали е в хармония с Бог. Такa мисля аз.

Последна редакция: нд, 11 фев 2007, 02:38 от roza66

# 472
Аз и предполагам не само аз а и други души ще се възбунтуват понеже през целия си живот са живяли с убиеца и изнасилвача и сега се надяват да отидат в Аврамовото лоно...далеч от тях, но и там   пак ще са заедно с убиеца и изнасилвача??

Без значение какъв е човек, добър, лош, престъпник или не, всеки има еднакви възможности да се покае, приеме Бог в съцето си и да му бъде простено.
Другото, което ме впечатли - ако някой ти поиска прошка, независимо за какво дело срещу теб става въпрос, а ти не я дадеш, стопираш и твоята и неговата душа, по пътя към Бог.
Третото, което не разбрах добре, е за изповедта - едно от тайнствата на църквата. Ако човек не се изповяда и покае, вс. молитви няма да му помогнат за пълно опрощаване на греховете му.

Тук искам само да вметна, не можем в тези обяснения да отделим религията от вярата. Религията е категорична, че това е начина на вярващия, противното отхвърля вярата.   

...библията иска тълкуване....определено.

Това го подкрепям и допълвам правилно тълкуване. Не всеки може да види над/под написаното.

# 473

Това не е истинската църква за която Христос е говорил, понеже  хората се кланяме на много създадени от църката идоли(божества)...почвам да изброявам...свети Мина,света Петка,Свети Никола и още дузина други.
Хора !!Той е само един...Христос!Христос е пълно въплъщение на Бог в човешка форма....Тои е въплъщение на молосърдие,любов,доброта,хармония...
Паленето на свещи не е Божия традиция а човешка.Защо да се ходи на църкав след като Бог  и Христос не са само в църквите!!?

Напротив, това е истинската църква, за която говори Христос. Светиите, които са изобразени на иконите в Православните храмове, не са идоли и божества, на които се кланяме като на Господ - няма такова нещо. За православните християни Господ е един в три лица - Бог Отец, Бог Син и Светия Дух, а Светиите, чиято памет ние почитаме, ги наричаме така, защото, живеейки на земята, са благоугодили на Бога с праведния си живот. А сега, пребивавайки на небето в близост до Бога, те се молят на Бога за нас, помагат на нас, живеещите на земята. Те са допринесли много за утвърждаването на християнството, за което ние ги уважаваме и почитаме паметта им. И в това не виждам нищо лошо. За едно обаче си права - човек може да се моли навсякъде - и у дома си, и на работа, и денем и нощем - не само в църквата.  А църквата (храмът) е особен дом, посветен на Бога - "Дом Божий", в който се извършва богослужението. В храма пребивава особена благодат, или милост Божия, която ни се преподава чрез извършващите богослужението свещенослужители.
Роза, за да разбереш значението на Светиите и за да осъзнаеш колко много са допринесли за вярата, трябва да се запознаеш с делото им. То е все едно да кажем, че Ботев и Левски са богове - никой не ги почита като такива, но всеки българин им се прекланя за това, което са направили за българския народ.
Защо християните палят свещи в църквите и какво означава свещта - обясних го преди 1-2 страници и не ми се повтаря пак, ако желаеш - върни се назад и го прочети пак.

# 474

............Напротив, това е истинската църква, за която говори Христос.  особен дом, посветен на Бога - "Дом Божий", в който се извършва богослужението. В храма пребивава особена благодат, или милост Божия, която ни се преподава чрез извършващите богослужението свещенослужители.
Роза, за да разбереш значението на Светиите и за да осъзнаеш колко много са допринесли за вярата, трябва да се запознаеш с делото им. .......

Църкават пълна с иконки на други светиии...не е истинската църква на Христос.Църквата  на различни светии не истинската църква на Христос след като вътре се молят на св Мина....или  на други...Нямам нищо против самите светии и знам за делата им,не си ме разбрала.Имам против кланяянето и изобразявнето и построяването на църкви в тяхно име....има раздвоение в хората ,това ги обърква.

Е там е грешката, толкова много са допринсели че хората вече не знаят на кого да се молят... и се молят на  всеки.И защо са създадени  толкова много църкви с имената на други светии? Писано ли е в библията,искал ли е Исус да имаме 1000 църкви с различни имена? За мен божия храм е един.Никъде в библията не е споменато да се строят храмове в имена на светии.
Ние хората си създаваме привилегии и правила и си изтриваме ръцете с Господ,понеже  си мислим че "той така искал" видите ли.ДА "той харесва и свещи да палим",окъде знаем  и сме сигурни във всичко това ? Отникъде разбира се...във  всеки случаи не е от бобилята.На нас  си  ни харесваме и затова го и правим.
Пак казвам Исус е ходил на хълма ...сам(не е търсил църква ) да се моли и благодари(без свещ в ръката) на Бог(единствен).Това е напълно достатъчно за един враващ. Нищо повече не е нужно  и не се иска от нас...да се молим и да балгодарим,независимо къде смe.Всичко друго,иконки,свещички,обряди, са човешки прирурки....и само си нмираме оправдание за да може да имаме причина за тяхното съществуване разбира се.Ама и ние християните ако си мислим че сме много вярващи... и вървим в пътя ,жестоко се самозалъгваме.Заблудата е пълна и хората  незнаят и ходят по църквите на светиите ,без да осъзнаят факта,че Исус не е искал такива жертви в църквите в негово име....От това църкват печели и то доста добре,ако не, щеше ли все още да съществува  и да е толкова силна?

Последна редакция: нд, 11 фев 2007, 15:53 от roza66

# 475
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Стига бре....тези икони са измислена работа...... църквата може да си канонизира, когото си поиска....и техни икони да висят по стените...... едно време в църквитев са изобразявали и ктиторите.... сега Митьо Пищова ако даде пари за храм, и лика му се изтипоса в някоя църква, богуугодно ли ще бъде

Последна редакция: нд, 11 фев 2007, 15:44 от secretgarden

# 476
Според библията  имаме един сегашен живот ислед тоав умираме,и после който "се осъзнал и се покаял " ще има късмета да възкръсне и да отиде в Рая за да има вечен живот,а остналите ще са погребани завинги. Ще взскръснем като духове или  като човешки съшететсва? Ако като хора,то Рая не може да е някаде другаде както предполагат някои,ами на земята.Понеже човека е създаден от плът и кръв и в това си състояние може да съществува само на земаята.
Освен това ако ни е даден само един живот и ние за тези 80 години трябава да си покаяме и да изберем пътя,то пак излиза че Krivondela   е права в жова ,че някои са имали късмет да се родят  в богати страни  и да са щастливи тук на земята,а другите родените в бедни страни...и те няма да имат шансове  вече да се порадват на земните блага дадени ни от Бога.И става така,"Кой имал ,имал...кои нямал..[sorry.]...няма друг живот...така че да си се родил с късмет"
В едно  не вяравам на християнтвото,че отричат прераждането.Определено се крие някаква причина в християнската религия за да се отрича това,понеже в ранното християнство се е приемало прераждането..За6то после се е отрекло? Това незнаем.....
Пак си мисля че може да НЕ може някои да успеят да се "осъзнаят и да намерят"  пътя за тези си 70-80 години... тогава горките те.Това не ми звучи като Божия справедливост и като свободна воля. В прераждането има развитие на душите,има напреднали и изостанали души.Напредналите са оъзнати души и продължават да се развиват  докато достигнат сливане с Божественната хармония.Обикновенно такива напреднли души са велики духовни учители на които им е възложене честа да помагат на другите души да стигнат до осъзнаването и  пътя.В това виждам свободна воля и Божия справедливост.
Друго,Христос ще "слезе" на земята  за да спаси само християните по света ли? Ами другите нации? Ние християните евентуално половината ще сме погребани а другите ще са в Рая, а китайците,а черните...тях кой ще ги спасява?
Бог не е ли един  за всички и създал земата с хората... ?Доколкото разбрах става въпрос за спасение на цялата "земя" а не на определен вид  хора(християни)....Другите не са ли хора и те?Какво ще става с тях?

# 477
Стига бре....тези икони са измислена работа...... църквата може да си канонизира, когото си поиска....и техни икони да висят по стените...... едно време в църквитев са изобразявали и ктиторите.... сега Митьо Пищова ако даде пари за храм, и лика му се изтипоса в някоя църква, бого угодно ли ще бъде

Напълно съгласна с теб....Щом вече и Ванга си  има църква,Нямам нищо против жената...лека и  пръст,помагала е на хората,ама не е светия все пак  де...Ама си я направихме такава.Ето за какво говоря,за човещката заблуда...

# 478
Интересно ми е!
Но като си събера лимките в главата тогава ще пиша.
От време на време се изнервям от дългите постове, но сигурно философието на темата ги оправдава.

# 479
Религиите са много ...и това обърква и разделя хората.Ако ги нямаше,хората щяха да са единни.
Достатъчна е вяррата дълбоко в сърцето.

В българския храм е като   тъмен музеи,пълен с картинки....излизам от там с чувство за скръб и самота.В други храмове,(USA,и те вярват в Бог) се чете библията ,хората пеят.Излизам с усещането че съм се преродила наново.

Религиите са човешка трагедия и заблуда...Религии и църкви много...а Тои е амо един.

Общи условия

Активация на акаунт