Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 343
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 480
Религиите са много ...и това обърква и разделя хората.Ако ги нямаше,хората щяха да са единни.
Достатъчна е вяррата дълбоко в сърцето.

В българския храм е като   тъмен музеи,пълен с картинки....излизам от там с чувство за скръб и самота.В други храмове,(USA,и те вярват в Бог) се чете библията ,хората пеят.Излизам с усещането че съм се преродила наново.

Религиите са човешка трагедия и заблуда...Религии и църкви много...а Тои е амо един.
Розе и тук в Бългрия има такива църкви, в които се чете Библията, хората пеят, свирят и общуват помежду си. Въпрос на избор е. Така, че като не приемаш православната форма, нищо не ти пречи да си намериш мястото някъде другаде. Аз така съм направила.

# 481
Розе и тук в Бългрия има такива църкви, в които се чете Библията, хората пеят, свирят и общуват помежду си. Въпрос на избор е. Така, че като не приемаш православната форма, нищо не ти пречи да си намериш мястото някъде другаде. Аз така съм направила.

Само ще напомня (за трети път вече), че и в Православната църква се чете Библията, хората пеят и общуват помежду си. Не искам да влизам в спор с другите християни обаче, които посещават неправославни църкви - предпочитам да се вглеждам в това, което ни обединява (а то е доста), отколкото в дребните ни различия. Нито пък искам да отсъждам кое е правилно и кое не - противоречи на християнската философия "Не съди, за да не бъдеш съден". Така че - по този въпрос  smile3505

# 482
Религиите са много ...и това обърква и разделя хората.Ако ги нямаше,хората щяха да са единни.

В българския храм е като   тъмен музеи,пълен с картинки....излизам от там с чувство за скръб и самота.В други храмове,(USA,и те вярват в Бог) се чете библията ,хората пеят.Излизам с усещането че съм се преродила наново.

Религиите са човешка трагедия и заблуда...Религии и църкви много...а Тои е амо един.
Да   наистина е добре е че има и такива църкви.Наистина не знаех че има в България такива църкви,не съм ходила  на църква отдавна....понеже описах как се чувствам след като изляза от там.
Благодря ти SilIli

# 483
  • по пътеката
набутвам  се м/у шамарите, ама съм си от интересуващите се по темата!та за другите хора,от другите религии, когато трябва да бъдат спасени, кой ще се погрижи? техния бог ли, къде е тяхното друго място-ад или рай! защо и други религии имат дявол като олицетворение на злото! как ще стане, ако имаме смесен брак м/и разнорелигиозни, кой с кого ще се търси след смъртта! как ще се намерим? кое ни кара да се молим навсякъде, когато сме в нужда, без оглед на религия като вид , казваме -боже, помогни ми, спаси ме!дай ми сили и тн?бог за мене е навсякъде и независимо, 4е няма църква наоколо. за мене като термин в миналото (храм) може би  е зна4ело мястото на сливане на душата с бога, там където се е молил и исус и мохамед! планина, високо място, самотно, спокойно и специално! друго, странно ми е мъжкото присъствие в религията! много характерно за вси4ки религии!защо първият въпрос , който  ми се задава е "кое ни кара да приемаме исус като син божи, защо е с 4овешки облик"? искам да 4уя  вашите мисли и разсъждения!какво е накарало бог да разкаже за истори4ески факти и събития, и по4ти преповтори много в корана? защо се създава тази религия по-късно и какво я налага, аз си имам отоговори , но ми интересно какво мислят хора познаващи издълбоко библията? защо например не им е пратил пратеници на църквата да ги покръсти, а праща ново у4ение?странно е ,както някой спомена неравноправието на душите, по отношение на това кой как е живял, а как едни грешници могат да се изкупят и да са наравно със страдалците и праведните,ако навреме запо4нат покаяние?

# 484
marsy, ще започна с въпросите ти от зад на пред.
Защо Бог не е пратил мисионери да покръстят арабите , а е "изпратил" Мохамед? - исторически документи посочват, че в близост до Мека и Медина са живели християни, които обаче не са изпълнили поръчението на Бог да занесат Благата вест по целия свят, били са  си вглабени в собственото си ежедневие и не се интересували от другите, нещо като християнството в момента. В Корана пише, че Корана е низпослан, защото евреите не са опазили словото на Бога...
Бог изпраща мисионери и днес в мюсюлманските страни, но дали има кой да чуе...дали тези хора искат да чуят нещо различно от това което сочи традицията...а страхът да те отхвърли общноста и семейството е голям.
Разликата между исляма и християнството е, че Бог и в двете религии е описан с различен характер.
В Корана Бог казва, че ще прости на тези които се каят и правят добри дела, но в следващия момент казва "Ще простя на кого реша", така, че хората никога не могат да са сигурни дали ще са спасени един ден...Любовта на Бога трябвада бъде заслужена с добрите дела.
В Библията Бог е този който обича хората преди още да са се покаяли, още докато са в греха. Бог е описан като един страдащ баща чийто деца са му обърнали гръб, който ги обича и винаги протяга ръка към тях, който сам дойде да ги спасява. Бог обича хората но мрази делата им!
"странно е ,както някой спомена неравноправието на душите, по отношение на това кой как е живял, а как едни грешници могат да се изкупят и да са наравно със страдалците и праведните,ако навреме запо4нат покаяние?"- Пропускаш само това, че греха си е грях и независимо какъв е, дали си убил или излъгал, дали си нагрубил или изнасилил, просто малък и голям грях не съществува, има само грях, за това  всички сме грешни и имаме нужда от спасение, защото "Заплата за греха е смърт", не можеш сам да изкупиш греховете си! Никое добро дело неможе да заличи вече направеното лошо. За това няма наравноправие, защото всички сме грешници.
" Кое ни кара да се молим навсякъде, когато сме в нужда, без оглед на религия като вид , казваме -боже, помогни ми, спаси ме!дай ми сили и тн?бог за мене е навсякъде и независимо, 4е няма църква наоколо. за мене като термин в миналото (храм) може би  е зна4ело мястото на сливане на душата с бога, там където се е молил и исус и мохамед! планина, високо място, самотно, спокойно и специално! "
Бог в Библияга е казал, че е заложил вътре в нас това, че Бог съществува, за това хората са бези извинение.. (Римляни 2 глава). Молитвата в двете религии е представена по различен начин. В исляма тя е два вида-задължителна (не помня арабските названия извинете ме) и дуа (тази която идва от душата). Задължителната е поредица от ритуали и поклони, изричане на сури...и ако само нарушиш последователността, молитвата ти не е приета от Бога...
В Християнството, Бог гледа в сърцето на човека, за Него няма значение кое кога и как си казал, дали си прав, на колене, важното е това което казваш да е викът на сърцето ти. В християнството молитвата е разговор с Бог, личен...
Бог не в ръкотворни храмове, а Христос е казал, че Той е едно с нас (тези които са приели жертвата му), т.е. ние сме храма...За Бог няма значение къде и как се молиш, важно е дали е това не е просто ритуал или идва от дълбината на душата ти. Христос не се е молил на планината, защото само там можеш най-добре да срешнеш Бога, а защоот е искал да избяга от тълпите които са го следвали и да остане сам.
Христос е дошъл в облика на мъж, защото се казва, че дойде да поправи това което първия мъж Адам съгреши...Христос във Новия завет е наречен втория Адам.
Къде ще са двама съпрузи ако са от различни рлигии?-този който е приел жертвата на Христос, ще бъде в Рая заедно с Исус цяла вечност, а този който не е прел тази жертва в Ада. Те няма да се търсят, защото е писано, че на небето няма да има мъже и жени....
Аз а хората от другите религии кой ще се погрижи? Бог се грижи за тях всеки ден-показва им милоста си, праща им мисионери, които те убиват, гонят, поругават...Който повярва ще бъде спасен!
Питаш, защо беше необходимо Бог да преповтаря неща написани веднъж написани в Библията, по късно в Корана....аз не мисля, че Бог ги е казал. Това което вярвам е в могъществото  и автономността на Бога-Той е абсолютно способен да опази Словото си, Той не зависи от хора...Библията освен Бог и дяволът я занае много добре...
Знаеш ли мила, най-голямата лъжа е тази която най-много се доближава до истината!!! Християнството и исляма са точно това...Сама можеш да решиш кое е истината, за мен това е Христос.
Гледах по един от християнските канали имаше интервю с един терорист от Палестина, който е приел Христос за свой спасител. Той е бил женен за християнка и тя го предизвикала сам да намери къде Библията е била поправена и къде има несъответствия, той не намерил. Но казва, "Защо повярвах, в Библията и Корана бяха описани две пътни карти едната за един Нов световен ред на мир, а другия на войни смърт и гонения, В Библията Новия световен ред на "мир " се свързваше с идването на Антихрист, а в Корана с обединаването на всички мюсюлмани и на завладяването на света" Не цитирам точно, но смисълът беше това.
Бог говори веднъж и дори да каже нещо повторно няма да каже нещо различно ...
Но най-важното различие е характера на Бога!

# 485
Добре, де Роза, по няколко пъти го обяснихме въпроса с Рая и Ада и пак не си ни разбрала.Звучиш така, сякаш не си прочела внимателно нито едно от тези обяснения и тъпчем на едно място.Толкова ли е трудно да се схване, върни се назад и прочети, де.Въобще не е така , както го представяш и никой от тук пишештите не е казвал подобни неща.И за това прераждане ми омръзна да обяснявам.Вече си мисля , че е безмислено да пишем.
Дай ми доказателства за това , че ранната църква е приемала прераждането.Защото аз вече ти дадох  исторически доказателства за противното/линк/, няколко страници по-назад.
  marsy, добре дошла  bouquetПо-назад доста от въпросите , които задаваш са вече отговорени.Но за теб/специално/ Hug

1/  за другите богове.
      Няма безброй богове, нито боговете от световните религии и Бога на Библията са един и същи, както някои се опитват да го изкарат.Ако приемем , че всички са верни, ще настане невероятно объркване, защото всички си имат своите претенции.Само един е обаче , който слезе и се роди в тленно човешко тяло. Живя нашия труден живот, понесе  несправедливо хули и бичуване и даде живота си за спасението на човечеството, за всеки който Го приеме.
Освен това , ако се зачетеш, ще видиш, че никоя друга свещенна книга не обяснява така точно от научна гледна точка битието и космоса, като го прави Библията.В хиндуизма, откъдето идва идеята за прераждането се твърди, че земята е плоска и се носи от слонове.В Библията пише , че тя е сфера, още преди науката да е имала и най-малка идея за това.Давам ти само един мъъъничък пример, за да видиш кой Бог/ и чие слово/ заслужава доверие.
2/  за хората от други религии и за тези, които никога не са чували за Христос
    Религиите са човешкия начин да намерим и угодим на Бога, а вярата е Неговия/правилния/ начин да Му угодим.Бог се е изявил на хората  и недвусмислено е заявил, че няма друг път за спасение, освен спасението, което Той предлага.Само дела, жертви, самобичуване, пераждане и пр. няма да ти осигурят място в Неговото присъствие във вечността.Нужна е вяра и то в Христос, Единородния Божий Син, който даде себе си за нас.Това важи за всеки , който е чул и знае за това спасение.Но за хората, които  никога не са имали шанса да чуят има друг начин, по който Бог ще ги съди.Това е т.н.р. закон на сърцето или съвестта.За всички е помислено.
3/  за смесените бракове важи същото.За всички рая и ада са едни.
4/  за Корана
     Бог не е дал ново откровение чрез него в никакъв случай.Корана  до голяма степен е препис на стария завет, изопачаване на новия и разни други притурки.Той отхвърля изкупителното дело на Христос на Голгота.От там е логично да заключим , че не е вдъхновен изобщо от Бога на Библията.Защото Бог не би дал Единородния Си Син да умре за грешното човечество, а после да се отвърне от думите си и да изисква отново дела, дела за спасение+още куп задължителни обреди.Забележи предупреждението в Библията:

Гал. 1:3 Благодат и мир да бъде на вас от Бога Отца и от нашия Господ Исус Христос,
Гал. 1:4 Който даде себе си за нашите грехове, за да ни избави от настоящия нечист свят {Или: Век.}* според волята на нашия Бог и Отец...
Гал. 1:8 Но ако и сами ние, или ангел от небето ви проповядва друго благовестие освен онова, което ви проповядвахме, нека бъде проклет.
Гал. 1:9 Както ей сега казахме, така пък го казвам: Ако някой ви проповядва друго благовестие освен онова, което приехте, нека бъде проклет.

А какво прави Корана? Мохамед твърди, че архангел Гавраил му се явил и му дал откровение да напише Корана, изопачаващ докрай Библията.А най-вече благовестието за спасителния план на Бога.Бъди сигурна, че не му е говорил същия Бог, а един друг наш познайник от Едемската градина Twisted Evil

5/  Защо Исус е дошъл в човешки образ .
      Една причина ,според мен е да няма недоволни, които да кажат-"Да , бе, що не стане човек да види колко са Му трудни за спазване заповедите."Ето, че стана и не съгреши нито веднъж.Живя като всеки един нормален човек, беше близо до хората, учи ги  и като агне без недостатък проля кръвта си , за спасението ни.Ако не беше в чов. образ, как щеше да го направи, за да изпълни Собствения Си закон?

6/  За това , че едни изминават дълъг път до спасението, а други се спасяват в последния момент/ако съм те разбрала правилно/
    И цял живот да си вярвал или с последното дихание да приемеш Христос е все едно.Губиш само ти, че си бил далеч от Бог и евентуално хората  около теб, които може да си наранил п/з живота си на грешник.Затова Бог иска да възпитаваме децата си "в пътя Му" от малки.Но това няма отношение към спасението и колко пъти си се причестявал.И една молитва на покаяние ще отведе душата ти във Рая.Друг е въпроса, че не бива да отлагаш прекалено, защото не знаеш какво те чака утре.

7/  за храма
    Някога/във времената на Ст. завет/ е имало Храм, където хората са принасяли даровете си, жертвите, четяло се е Словото, молили са се, извършвали са много ритуали/ заповядани от Бог/.Тогава Святия Дух е говорел рядко и само чрез пророците.
Но сега, във времето на Новия завет, няма нужда от този тип Храм,  а храм на Бога са сърцата ни и Той обитава там ч/з Духа си, във всеки един очистен от греха.
Днес се събираме в различни сгради, но с цел отново да хвалим Бог , да Му се покланяме , да се поучаваме в словото Му.Защото всеки може да си вярва, но една главня извадена от огъня скоро ще угасне, а когато са заедно горят силно .Евр. 10:25 като не преставаме да се събираме заедно, както някои имат обичай да престават, а да увещаваме един друг, и толкова повече, колкото виждате, че денят наближава.Днес можем да го правим навсякъде, защото цградата не е важна, важно е общението на светиите/вярващите в Христа/.

Ето, колко дълго стана , а и неизчерпателно.

# 486
Оле, migito, не те видях Embarassed, пък ти си обяснила всичко  bouquet

# 487
Добре, де Роза, по няколко пъти го обяснихме въпроса с Рая и Ада и пак не си ни разбрала.Звучиш така, сякаш не си прочела внимателно нито едно от тези обяснения и тъпчем на едно място.Толкова ли е трудно да се схване, върни се назад и прочети, де.Въобще не е така , както го представяш и никой от тук пишештите не е казвал подобни неща.И за това прераждане ми омръзна да обяснявам.Вече си мисля , че е безмислено да пишем.
Дай ми доказателства за това , че ранната църква е приемала прераждането.Защото аз вече ти дадох  исторически доказателства за противното/линк/, няколко страници по-назад.

Това беше много грубо gerik от твоя страна Не е много по християнски.....отеглям се от темата.
Изинявам си че тъпчите на едно място заради мен.... Embarassed

# 488

Това беше много грубо gerik от твоя страна Не е много по християнски.....отеглям се от темата.
Изинявам си че тъпчите на едно място заради мен.... Embarassed
  Не  целя да те засягам, извинявам се пред всички Embarassedно много ме ядоса.Нали го обсъдихме вече това.И твоето не е по християнски да ни изопачаваш думите.Ама  наистина си е така, дай ми доказателства и  пак ще говорим.Нали се позоваваме на факти.Обаче , ако обичаш да не спорим тая вечер, че е късно вече, става ли?

# 489
Бог освен в сърцата ни, живее и в храма, в Светата Евхаристия!!! И който не яде Тялото Му и не пие Кръвта Му, няма да има живот вечен! Разпятието на кръста без евхаристийната жертва по време на литургия не би имало смисъл! Литургията не е просто красиво песнопение, тя преповтаря Голгота! По време на Пресъществяването ОТНОВО Христос умира за нас, тук и реално - това не е просто припомняне, че някога си било станало. Да, добрите дела, милосърдието, молитвата по всяко време и не само в храма, четенето на Библията са от значение. Но всичко това без Светата Евхаристия не би имало смисъл! Светата Евхаристия е центърът на религиозния живот. Целенасоченото й омаловажаване и избутване на заден план е равносилно на грях, тъй като е отрицание на Изкуплението.

# 490

Това не е истинската църква за която Христос е говорил, понеже  хората се кланяме на много създадени от църката идоли(божества)...почвам да изброявам...свети Мина,света Петка,Свети Никола и още дузина други.
Хора !!Той е само един...Христос!Христос е пълно въплъщение на Бог в човешка форма....Тои е въплъщение на молосърдие,любов,доброта,хармония...
Паленето на свещи не е Божия традиция а човешка.Защо да се ходи на църкав след като Бог  и Христос не са само в църквите!!?

Аз съм протестантка, но не смея да кажа, че Православната църква не е истинска. Знам, че Бог обича и православни и католици и протестанти.
Аз не съдя никой православен за вярата му и действията му. Ако пали свещ като традиция без да разбира какво изразява това действие не го ползва. Така е и с иконите. Ако седи пред тях и вместо да се моли на Исус се моли на тях, нищо няма да получи.
Аз познавам много вярващи от православни, католици и знам, че много от тях са угодни на Бог със сърцата и живота си.

# 491
Според библията  имаме един сегашен живот ислед тоав умираме,и после който "се осъзнал и се покаял " ще има късмета да възкръсне и да отиде в Рая за да има вечен живот,а остналите ще са погребани завинги. Ще взскръснем като духове или  като човешки съшететсва? Ако като хора,то Рая не може да е някаде другаде както предполагат някои,ами на земята.Понеже човека е създаден от плът и кръв и в това си състояние може да съществува само на земаята.
Освен това ако ни е даден само един живот и ние за тези 80 години трябава да си покаяме и да изберем пътя,то пак излиза че Krivondela   е права в жова ,че някои са имали късмет да се родят  в богати страни  и да са щастливи тук на земята,а другите родените в бедни страни...и те няма да имат шансове  вече да се порадват на земните блага дадени ни от Бога.И става така,"Кой имал ,имал...кои нямал..[sorry.]...няма друг живот...така че да си се родил с късмет"

Това къде го пише в Библията (но не се заяждам). Аз обичам като цитира някой Библията да ми казва мястото и после да мога да препрочитам и си правя сама за себе си изводите .

# 492
понеже в ранното християнство се е приемало прераждането..За6то после се е отрекло? Това незнаем.....

И за това ме интересува къде го пише. В каква книга си прочела, че аз Библията я чета постоянно, но такова нещо не съм срещала, а и всички изследователи на Библията не съм чула да са стигнали до такова заключение.

# 493

Друго,Христос ще "слезе" на земята  за да спаси само християните по света ли? Ами другите нации? Ние християните евентуално половината ще сме погребани а другите ще са в Рая, а китайците,а черните...тях кой ще ги спасява?
Бог не е ли един  за всички и създал земата с хората... ?Доколкото разбрах става въпрос за спасение на цялата "земя" а не на определен вид  хора(християни)....Другите не са ли хора и те?Какво ще става с тях?

Всеки който приеме Исус в сърцето си и го изповяда с устата си ще бъде спасен.

Няма черни, няма бели.
Има страхотни църкви на "черни", а какво хваление към Бог имат не можеш да си представиш.

# 494

Зависи в какво вярваш.

Общи условия

Активация на акаунт