Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 311
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 555
религията е създадена за да подчинява и всеки, който се вкарва в тази рамка му липсва нещо(отговори) - мое мнение.

По какъв начин християнската религията подчинява вярващите според теб? Какво подчинение се изисква от тях? newsm78

Винаги съм се смятала за трезвомислеща - бих се самоопределила като умерен песимист, здраво стъпил на земята и ако ме познаваше лично, и ти щеше да мислиш така за мен. Но това не ми пречи да вярвам, че има Бог. Да вярваш в Бог и да си трезвомислещ не са взаимноизключващи се понятия.

Рени, реалният живот, добър или лош, ще свърши. Въпросът е какъв ще бъде следващия, какъв ще бъде животът след живота?

А теорията за еволюцията няма да я коментирам, първо, защото не съм запозната достатъчно добре, и второ - защото тя е все пак една теория и защото създателят й не отрича съществуването на Бог.

# 556
  • Ямбол
Надявам се да не сте се обидили на откровенията ми. Нямах за цел да ви обиждам, само отговорих на въпросите и продължавам да го правя.

Lilqna, мерси за отговора.Само не разбрах-не вярваш по липса на доказателства ли?Аако има такива , би ли си променила мнението?
Да. Не вярвам, защото според моите представи за доказателство - няма такова, което да ме кара да мисля, че има бог. Но не отричам изцяло, ако някой или нещо ми докаже, убеди, подскаже, намекне, ..., то да защо да не повярвам. Засега няма такова наличие в моите представи и мироглед.

Трезв ум. Какво включва това понятие? Това, че допускаш наличието на свръхестественото, дали задължително те прави луд?
Нетрезвен не е = на луд. А трезв за мен е да не се опияняваш от слово, разкази и фантазии до толкова, че нещо измислено да приемеш за реалност.

kati_peal, добре дошла! Аз вярвам, че сама си помагам и съм много доволна от себе си и днес си го доказах.

религията е създадена за да подчинява и всеки, който се вкарва в тази рамка му липсва нещо(отговори) - мое мнение.
По какъв начин християнската религията подчинява вярващите според теб? Какво подчинение се изисква от тях? newsm78
Маги ДС, аз казах, че религията е създадена заради нуждата да накарат един народ да се подчинява. И тогава, когато са я създавали, някои неща и явления не са били познати и известни на хората и те много добре са приели идеята за бог, той им е дал отговорите, които са търсели. А как са се подчинявали, ами било ги е страх, че ако не правят това, което им кажат управляващите, то бог ще ги накаже или ще отидат в ада.
Сега не е така разбира се, и затова и няма толкова много истински вярващи, защото вече не се страхуват.
А тези статистики въобще не ми ги предлагайте, защото за мен повече от 50% от определящите се като вярващи - въобще не са такива, те вярват защото така е модерно, те вярват, когато им е изгодно(особено управляващите), те вярват до някъде ит.н.

Ай пак стана много дълго ooooh!

# 557
Преди време някой се беше изказал, че християните били много малка част от човечеството. Без да искам ми попадна една статистика, ако някой иска нека се запознае с нея.

Тази статистика въобще не е вярна!!!
Вижте на исляма - колко държави, в които се изповядва той, липсват в списъка - включително България и Косово!!!

Абсурд е християните да са повече от ислямистите при тяхната раждаемост!!!

Винаги съм се смятала за трезвомислеща - бих се самоопределила като умерен песимист, здраво стъпил на земята и ако ме познаваше лично, и ти щеше да мислиш така за мен. Но това не ми пречи да вярвам, че има Бог. Да вярваш в Бог и да си трезвомислещ не са взаимноизключващи се понятия.

Рени, реалният живот, добър или лош, ще свърши. Въпросът е какъв ще бъде следващия, какъв ще бъде животът след живота?

А теорията за еволюцията няма да я коментирам, първо, защото не съм запозната достатъчно добре, и второ - защото тя е все пак една теория и защото създателят й не отрича съществуването на Бог.

Не може да вярваш в неочевидни неща и да си трезвомислеща - логически взаимно се изключват!!!

Абсурд е да има следващ живот, дори и Бог да съществува, ако Той е олицетворение на Висшия разум никога не би допуснал прераждане на грешни души в нови тела - обратното е маниакално безумие, а не Висш разум!!!

Теорията за еволюцията е като теорията за вероятността да съществува Бог!!!
И за двете няма достатъчно убедителни доказателства!!!
Bori7, напълно съм съгласна с теб за връзката между комунизъм и атеизъм.Не знам как е в Австрия обаче BlushНо явно съм заблудила мнозина , че живея извън страната Wink.Всъщност съм от Русе, а това е старото име на града и означава "Градът на шесте пристанища" и понеже е със старинна архитектура , открай време са го наричали Малката Виена.
Преди години имах един познат, човек с 25 години по-стар от мене.Признавам- беше много умен, та с него все спорехме на философски теми, той имаше видеотека и все нещо четеше в свободното си време.Примерно той не вярваше , че дявола ще бъде унищожен завинаги, както пише в Откровение/Апокалипсиса/, защото така щяло да се наруши равновесието във вселената.И Бог нямало как да съществува, като няма дявол.Такива ми ти работи.

Ако Бог съществува - твоят познат е абсолютно прав!!!
На всяко неконтролируемо действие, има съответно на него контролируемо противодействие - това поне е доказано от физиката и от практиката.

# 558
Не може да вярваш в неочевидни неща и да си трезвомислеща - логически взаимно се изключват!!!

Krivondela, всички големи постижения на науката, довели до революции в техниката са започнали от  вярата и изучването на неочевидни неща. Много от явленията във фантастичните разкази от преди 30-50 години вече са реалност. Не можеш да ограничиш мисълта в рамките на настоящето и да се осланяш само на това. А най-големите гении са били с  най-причудливите идеи. Така, че тези които дърпат развитието напред не са трезвомислещи според твоята логика, но от тях е имало най-голяма полза. Peace

# 559
аз казах, че религията е създадена заради нуждата да накарат един народ да се подчинява. И тогава, когато са я създавали, някои неща и явления не са били познати и известни на хората и те много добре са приели идеята за бог, той им е дал отговорите, които са търсели. А как са се подчинявали, ами било ги е страх, че ако не правят това, което им кажат управляващите, то бог ще ги накаже или ще отидат в ада.

Лили, има определена последователност на нещата. Първо е била вярата, после е дошла религията, на тази база се е изградила църквата и чак тогава се е свързала с властта и управлението.  Да, религията е създадена от хора с обща вяра, но по скоро като обединение, а не за подчинение. Християнството носи в себе си морални и чисто човешки норми на поведение, необходими за да има общество.

# 560
  • Linz
Четох едно изказване на учен, който обяснява защо още има такива негови колеги дето се държат еволюционната теория като удавник за сламка.Те са наясно, че не сме произлезли от маймуни, но ако признаят обратното , ще трябва да се поклонят пред Твореца, а ето това никак не им се иска.Затова драпат по тоя склон, ама и падането им ще бъде страшно.
Мнооого наивно!...  Tired Tired Tired
И що пък да не им се иска поклонят пред Твореца, ако са повярвали в него?

Маги ДС, страшно ме сърбят ръцете да напиша отговор на поста ти. Ще се въздържа за да не губим добрия тон.

# 561
  • сред маслини и портокалов цвят
На вярващите теорията за маймунския ни произход не им се харесва, защото така се губи момента на първородния грях, пък нали от него тръгва цялата история. Peace
Лично аз съм убедена, че сме произлезли от маймуните, което не би ми попречило един ден да повярвам в съществуването на Бог (защото не изключвам, че това би могло да ми се случи).

# 562

Вижте на исляма - колко държави, в които се изповядва той, липсват в списъка - включително България и Косово!!!

Дай вярната тогава, но не каквато на тебе ти се струва, че трябва да е!
 Но не съм съгласна, че България трябва да е сред ислямистките!

# 563
На вярващите теорията за маймунския ни произход не им се харесва, защото така се губи момента на първородния грях, пък нали от него тръгва цялата история. Peace

Не, че не им харесва просто вярват, че Бог е създал  маймуната - човекоподобна, за да вижда човек на какво би заприличал, ако не върви по Неговите пътища.

# 564
Хора, еволюционната теория много отдавна се пропуква! Има много факти, които я опровергават. Ще ви дам материали да прочетете, ако искате.

# 565

Krivondela, всички големи постижения на науката, довели до революции в техниката са започнали от  вярата и изучването на неочевидни неща. Много от явленията във фантастичните разкази от преди 30-50 години вече са реалност. Не можеш да ограничиш мисълта в рамките на настоящето и да се осланяш само на това. А най-големите гении са били с  най-причудливите идеи. Така, че тези които дърпат развитието напред не са трезвомислещи според твоята логика, но от тях е имало най-голяма полза. Peace

Не съм съгласна - ще вярвам в Бог и в съществуването на Висша сила и ще "измисля" неочевидни неща като основните закони във физиката и динамиката!
Причудливите идеи нямат нищо общо с вярата, а са плод на нестандартната ЧОВЕШКА мисъл.
Фантастичните разкази не са за възхвала на Бог  и стават реалност след години, благодарение на логичния и прагматичен разум на ЧОВЕКА!!!

А ползата е, че благодарение на трезвомислещата си логика, изобретатели и учени не са се страхували от Страшния съд на Бог и са направили райски живота на поколения хора след тях, без да са се съобразявали с "факта", че само Бог има право да създава Рай.
Аз съм им безкрайно благодарна, защото без ел. ток, автомобил и интернет животът ми би бил Ад.
При сътворяването на света, Бог явно не си е давал сметка, че човек има нужда и от други неща, освен от вярата.

Дай вярната тогава, но не каквато на тебе ти се струва, че трябва да е!
 Но не съм съгласна, че България трябва да е сред ислямистките!
За инфо не ми се рови в момента - закъснявам за работа!

И аз не съм съгласна, но ги има достатъчно в България, че и ПАРТИЯ СИ НАПРАВИХА!!!

# 566
Krivondela, пак не си ме разбрала! Sad
Както нестрандартната човешка мисъл, така и вярата в Бог не се подчиняват на логични взаимовръзки, не са следствия от очевидното,  защо приемаш едното, а категорично отхвърляш другото?
Аз не съм съгласна, че Бог иска да ни ограничи да живеем в света, който е създал първоначално, напротив, Той ни е дал пълна власт над всичко. И не мисля, че развитието ни е въпреки Него, знаеш ли колко открития са ставали по необясним и несвързан с човешките възможности начин? Например, Менделеев е сънувал цялата таблица на химичните елементи...Такова нещо не би могло да стане посредством човешки усилия, дори нестандартно мислене.
Разбирам, че твоята представа за Бог е далеч от това, което е Той. Sad
Той не иска да ни ограничава да се развиваме и осъвършенстваме, Той иска за нас най-доброто! Ако виждаш заповедите Му за ограничение,те са за да се предпазим от злото, а не да живеем в първобитно общество.
Бог е Любов и Живот!

# 567
  • Linz
Хора, еволюционната теория много отдавна се пропуква! Има много факти, които я опровергават. Ще ви дам материали да прочетете, ако искате.
Аз искам да прочета!
Много ще ми е интересно да прочета за фактите, които опровергават нещо за което има толкова много доказателства. Дано да са научо издържани щото другите съм ги чувала- кал, ребра и т. н.

# 568
Аз съм им безкрайно благодарна, защото без ел. ток, автомобил и интернет животът ми би бил Ад.
При сътворяването на света, Бог явно не си е давал сметка, че човек има нужда и от други неща, освен от вярата.
Ако се беше родила през 15 век нямаше да ти липсват. Ако ти ги бяха дали тогава щеше да се чудиш за какво се ползват. Тогава Рай и Ад щяха да бъдат съвсем различни неща. Нямам отговор защо Бог не ни е сложил необходимите знания  в главата, но е факт, че можем да придобиваме такива. Не разбирам защо мислиш, че вярата в Бог ограничава знанията, науката, развитието на човека като интелект.
Преди години имаше една песен
Човек се ражда в светлина,
за да твори, за да създава
и красотата на деня
на други хора да раздава.
Ако всичко което знаем, можем и към което се стремим тук и сега, ни беше дадено на готово, щяхме ли да го оценим?!  Какво щяхме да правим ние ? Всяко нещо си идва с времето, има ред и последователност иначе ще е хаос.                                                           

# 569
Маги ДС, страшно ме сърбят ръцете да напиша отговор на поста ти. Ще се въздържа за да не губим добрия тон.

Защо бе, Рени, обидих ли те нещо? Ако е така - ще ми бъде много мъчно Sad, защото не съм го искала, не е било нарочно. Моля те, не ми се сърди! Не съм искала да те засегна, поднасям извиненията си! Дори се върнах назад да прочета какво съм написала и мисля, че няма нищо обидно - жалко, че си ме разбрала така, извинявай! Ще се радвам ако ми обясниш какво те е подразнило, за да се изясним. Hug
Понеже ти беше писала за това, че доброто не побеждава злото в реалния живот (цитирам по памет) и в този смисъл ти писах, че в земния живот може би няма, но в задгробния живот, който е вечен, който никога не свършва - там доброто тържествува и има съвършена справедливост. Дали стана ясно? Ако не - моля те, пиши ми, за да се аргументирам по-добре и да го обясня отново.

Общи условия

Активация на акаунт