Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 274
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 630
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Рени, как е детенце ? ....каква е причината за високата Т ?

# 631

В статията идеята за Бог идеално е нагодена към научните открития
Защо трябва да обвиняваш, че статията е нагодена за това, а тези, които твърдят противоположното, нищо не нагаждат и са невинни ли? Всичко е въпрос на виждане.  Всеки може да вади каквито теории иска, важното, е че има такава, в която Има идея за Бог и това не са само логически разсъждения. Нали атеистите това искате, нещо по-конкретно, по-научно обосновано! А сега казваш, било нагодено.... Никой няма да ти даде доказателство за Бог, това не го очаквай! Защото, ако Бог искаше така да го открием, отдавна да не е въпрос на търсене. Сърце ти трябва за Него...

Определям я като нагодена, защото векове наред църквата е отричила науката и научните теории, а сега като видяха, че на болшинството от хората не им пука за църквата, тя  не само призна научните открития, ами и си ги присвоява като сътворени от Бог.
Или ще отречете, че векове наред църквата е отричала прогреса и е преследвала всеки опит за познание на света!?!?!
Да не би Бог да е твърдял, че Земята се върти?

# 632
  • Linz
Вирус ще да е. Сега няма температура и даже хапна.
Докторите ги търся ако децата не се подобрят за 3-4 дена и вече знам, че трябва да пият антибиотик. Но рядко се налага.
Стана нещо като тема в темата...

# 633
  • Варна
Същият филм от DMCA-removal-from-Google:
http://DMCA-removal-from-Google/details.php?id=69887
и от DMCA-removal-from-Google:
http://DMCA-removal-from-Google/free-dw.php?ddid=NTQxNTM1

Успех в борбата с грипа, настинките и вечните въпроси!  Simple Smile

# 634
Тук влизаш в твърде сложна материя.

Връщам се на предното
"Никой не идва при Мен ако не го привлече Отец".

привлѝчам

1. Какво/кого. Влека, придърпвам към себе си.  Магнитът привлече гвоздея.
2. Прен. Кого. С качествата си предизвиквам внимание, интерес, симпатия, съпричастност.      Пивличат ме тези занимания. Привличам електорат.
3. Какво. Използвам, включвам. Привличам нови примери.
4. Кого, към какво. Заставям да носи отговорност за постъпките си. Привличам го към съдебна отговорност.

Въпроса е кое значение на думата е имано впредвид?

Извадени от общото звучат много объркващо.

6:44. Никой не може да дойде при Мене, ако не го привлече Отец,

14:6.  никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене.

Не на последно място, цитатите са извадени от Евангилието на Йоан от части, където Исус говори на апостолите. Апостолите са избрани от Исус и се предполага, че разбират думите му, докато на обикновенните хора говори с притчи за да го разберат.
Изобщо, ако тръгне човек да се задълбочава и да детайлизира нещата не е ясно до какво ще стигне.

РЕНИ,
Дано не е грип, а временно неразположение. Децата правят Т някога без сериозна причина.

# 635
Хората не са само вярващи!!!
Или според теб, това че някои разсъждават не както ти внушава Бог, значи че грешат като разсъждават!?
Мнооого тесногръдо.

"Диагнозата", която съм поставила на Ренката, съм я изпитала лично, така че със сигурност съм убедена в това, което съм написала!
Права си - няма как да разбереш чувство, което не си изпитал, но след всяко влюбване идва момент на изтрезняване и влюбване в друг.
Това му е хубавото на живота  Laughing
  Ехее, защо така? Че жената си казва, че е вярваща.Аз не отричам чуждото мнение, но защитавам своето.Теб кой те спира да си непукист, да съм ти оспорила това право(?), но поне бъди такава докрай- не се засягай от дреболии Wink
Пък и да се влюбваш в тоя и оня е може би  щастие за пеперудите /от цвят на цвят/,  на мен ми стига да си обичам съпруга за цял живот.И майка ми си мислеше , че вярата ми ще трае максимум година , но сгреши.
   Относно това , дали земята е кръгла и се върти, в голяма заблуда си , че Библията го отрича.

Ис. 40:22 Онзи, Който седи над кръга на земята,
Пред Когото жителите й са като скакалци,
Който простира небето като завеса,
И го разпъва като шатър за живеене,

Нещо друго???

# 636
  • Ямбол
gerik, кръг и кълбо не са едно и също. Кръгът е в двумерно, а кълбото в тримерното пространство.
И един въпрос - не е ли вярно, че преди религията е твърдяла, че Земята е център на вселената и че Слънцето я обикаля, а тя е неподвижна?

# 637
Хората не са само вярващи!!!
Или според теб, това че някои разсъждават не както ти внушава Бог, значи че грешат като разсъждават!?
Мнооого тесногръдо.

"Диагнозата", която съм поставила на Ренката, съм я изпитала лично, така че със сигурност съм убедена в това, което съм написала!
Права си - няма как да разбереш чувство, което не си изпитал, но след всяко влюбване идва момент на изтрезняване и влюбване в друг.
Това му е хубавото на живота  Laughing
  Ехее, защо така? Че жената си казва, че е вярваща.Аз не отричам чуждото мнение, но защитавам своето.Теб кой те спира да си непукист, да съм ти оспорила това право(?), но поне бъди такава докрай- не се засягай от дреболии Wink
Пък и да се влюбваш в тоя и оня е може би  щастие за пеперудите /от цвят на цвят/,  на мен ми стига да си обичам съпруга за цял живот.И майка ми си мислеше , че вярата ми ще трае максимум година , но сгреши.
   Относно това , дали земята е кръгла и се върти, в голяма заблуда си , че Библията го отрича.

Ис. 40:22 Онзи, Който седи над кръга на земята,
Пред Когото жителите й са като скакалци,
Който простира небето като завеса,
И го разпъва като шатър за живеене,

Нещо друго???

Не се засягам, а разсъждавам!!!
Удивителните не означават, че се засягам - удивлявам се!!!
Влюбването в тоя и оня в моят случай са Бог и Човек - не си разбрала смисъла на написаното!!!
Коментирах случая на Ренката от моя житейски опит в аналогичната ситуация.
Няма значение - надявам се тя да ме е разбрала.
Обичай съпруга си, но ... "по-добре лапни голяма лъжица, но голяма дума не казвай"!!!  (удивление)

За въртенето на земята съм написала по конкретно църквата, но тя го е правила, следвайки указанията в Библията. А кой какво разбира от нея е друг въпрос. Обикновено няма еднакви мнения по въпроса - като четат всички разбират различни неща или нищо не се разбира в най-масовия вариант.
... седи над кръгът на земята ... аз го възприемам като седи над чинията на земята, защото и аз я виждам отгоре като кръг, а не като сфера. Другият вариант е, Бог да е с двуизмерно зрение, което навежда мисълта, че и да вижда всичко отгоре - не е реално и достоверно!

gerik, кръг и кълбо не са едно и също. Кръгът е в двумерно, а кълбото в тримерното пространство.
И един въпрос - не е ли вярно, че преди религията е твърдяла, че Земята е център на вселената и че Слънцето я обикаля, а тя е неподвижна?

Да, вярно е, но това не пречи на религията  Wink да се нагажда според обстоятелствата Mr. Green

# 638
Да вярно е. Галилео Галилей е бил изгорен на клада за твърдението си, че Земята се върти около Слънцето за период от време. Доста преди това се е смятало, че земята е плоска.

Религията не знам, но църквата е била тази, която се е противопоставяла и е гонели такива хора обявявайки ги за еретици.

Има разлика между вяра, религия и църква. Вече го казах, но ще го повторя. Всяко едно от трите е възникнало в различни етапи на развитие на предходното. В началото християнството е било секта, после се формирало като религия и чак в края на първи век се е появила християнската църква. Нямало е православни, католици, протестанти.

Обикновено няма еднакви мнения по въпроса /б.Библията/ - като четат всички разбират различни неща или нищо не се разбира в най-масовия вариант.

С това съм 100% съгласна.  bouquet

# 639
Определям я като нагодена, защото векове наред църквата е отричила науката и научните теории, а сега като видяха, че на болшинството от хората не им пука за църквата, тя  не само призна научните открития, ами и си ги присвоява като сътворени от Бог.
Или ще отречете, че векове наред църквата е отричала прогреса и е преследвала всеки опит за познание на света!?!?!
Да не би Бог да е твърдял, че Земята се върти?
Krivondela,  Rolling Eyes това,че църквата в някакъв период от време е отричала науката, не значи, че сега е същата. Тогава хората са били неуки и такива са им били вижданията, аз също не приемам това, че са преследвали хората, които са били на друго мнение, различно от тогавашните виждания за едно или друго явление. Тази отрицателна черта на църквата тогава се дължи не на Бог, а на човеците, които са имали власт да я управляват. Но, сега всеки е в правото си да избере, да мисли, да прочете, да се интересува, никой никого не гони и не преследва. Даже, в църквата, в която ходя се провеждат семинари на научно-популярно ниво за всеки, който има интерес. Има много сдружения на вярващи -учени изследователи по целия свят. Моля, те спри да гледаш на нас, вярващите като от преди 10 века!
Как ще разтълкува Библията, зависи от човека, но Бог там е казал Истината, независимо дали ние сме достатъчно интлектуално развили се за да го разберем или не. Ето нещо по този повод:
Научна точност
Друго поразително свидетелство за Боговдъхновеността се основава на факта, че много принципи на съвременната наука са били записани в Библията като природни факти много преди учените да са ги били потвърдили експериментално. Ето някои от тях:

Земята е кръгла (Исая 40:22)

Безкрайността на обкръжаващата Вселена (Исая 55:9)

Закона за запазване на масата и енергията (2 Петър 3:7)

Кръговратът на водата в природата (Еклесиаст 1:7)

Огромното количество звезди (Йеремия 33:22)

Закон за увеличаващата се ентропия (Псалм 102: 25-27)

Първостепенната роля на кръвта в жизнените процеси (Левит 17:11)

Атмосферната циркулация (Еклесиаст 1:6)

Гравитационното поле (Йов 26:7)

и много други
Разбира се те са изразени с термини от всекидневния живот и опит, а не с термини на съвременната наука; независимо от това, те напълно се съгласуват с най-съвременните научни факти.
Важно е също така, че в Библията няма грешки в научната, историческата или друга област. Разбира се много “неточности” са били приписвани на Библията, но консервативните Библейски учени винаги са давали разумни обяснения.

Последна редакция: нд, 18 фев 2007, 10:18 от SilIli

# 640
  • Ямбол

Земята е кръгла (Исая 40:22)

Безкрайността на обкръжаващата Вселена (Исая 55:9)

Разбира се те са изразени с термини от всекидневния живот и опит, а не с термини на съвременната наука; независимо от това, те напълно се съгласуват с най-съвременните научни факти.
Важно е също така, че в Библията няма грешки в научната, историческата или друга област. Разбира се много “неточности” са били приписвани на Библията, но консервативните Библейски учени винаги са давали разумни обяснения.[/i]
Ох, аз пак си знам моето, а то е, че кръгла не винаги е сферична.

А ето нещо, което ми допадна: ВРЪЗКАТА  МЕЖДУ  НАУКА  И  РЕЛИГИЯ

# 641
Ох, аз пак си знам моето, а то е, че кръгла не винаги е сферична.

А ето нещо, което ми допадна: ВРЪЗКАТА  МЕЖДУ  НАУКА  И  РЕЛИГИЯ
Да тук термина е кръг, но малко е спорен въпроса за това защо са писали тази дума. Причините могат да са много, сфера е много по-съвременен термин...
Тази статия на Файнман я четох преди няколко седмици(в нет-а), интересна е! Файнман е един от съвременните( на 20-ти век) гении в областта на физиката, аз стоя напълно зад много от твърденията му в тази статия, но за един вярващ веднага се вижда, че липсва разбирането му за вярата в истинския й смисъл (няма го усещането на духа), а я разглежда единствено откъм религиозната й проява(която води до известен субективизъм).

Последна редакция: нд, 18 фев 2007, 10:54 от SilIli

# 642
  • Ямбол
Искам да споделя нещо с вас - малко не е по темата, но не искам да отварям нова.
Днес според православието се иска прошка. Всяка година на този ден гостуваме на свекървата. До тук добре. Но моментът с искането на прошка ми е някак неприятен и изкуствен. Не, че не се извинявам винаги, когато усетя, че съм обидила някого, но това ми е някак далечно и несвойствено за мен. Нямам нищо срещу жената, но трудно ми е да й кажа - прости ми. За какво да ми прощава? Thinking
Знам, че ще го направя, защото тя го очаква и защото не ми се обясняват възгледите ми и защото знам, че няма да ме разбере. Тя е от онези вярващи, които само спазват традициите и дотук. Освен това е и много суеверна.

# 643
Искам да споделя нещо с вас - малко не е по темата, но не искам да отварям нова.
Днес според православието се иска прошка. Всяка година на този ден гостуваме на свекървата. До тук добре. Но моментът с искането на прошка ми е някак неприятен и изкуствен. Не, че не се извинявам винаги, когато усетя, че съм обидила някого, но това ми е някак далечно и несвойствено за мен. Нямам нищо срещу жената, но трудно ми е да й кажа - прости ми. За какво да ми прощава? Thinking
Знам, че ще го направя, защото тя го очаква и защото не ми се обясняват възгледите ми и защото знам, че няма да ме разбере. Тя е от онези вярващи, които само спазват традициите и дотук. Освен това е и много суеверна.
Ох, защо всичко трябва да е насила! Не знам какво ще ти кажат другите, но аз не бих правила нищо, което не ми е убеждение! Ей затова толкова се ядосвам на тези ритуали, правени като под команда, колко е сконфузно само...
А прошката е нещо, което наистина трябва да дадеш с пълното си осъзнаване за това и от сърце, иначе едни думи...лицемерие..театър...какъв е смисъла?

# 644
  • Ямбол
Съвсем точно, SilIli, театър и лицемерие. И най-противното ми е, че не само аз ще разигравам театър. Виждам, че и останалите(роднини и гости) го правят заради ритуала и защото така се прави. На никой не му личи, че е от сърце и че го чувства истински. Голям театър ще е довечера, много ми е тъпо и искам по-бързо да приключи всичко.

Общи условия

Активация на акаунт