Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 140
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 720
Мама Нана, възражението ми беше само към цитата който съм посочила. Църквата е тялото на Христос на земята, но не мога да се съглася, че ако не ходиш на църква няма да си спасен, едното и другото нямат връзка.
" Онзи, който не е сред членовете Христови, не може да има истинско спасение."- ей те тва е абсолютен абсурт и съм го доказала със стиховете...
Това не омаловажава ролята на църквата, но нашето спасение не зависи от това. Църквата е доброто място където всеки може да израства духовро, да намиира общение и утеха...

# 721
migito,
Идеята беше за причастието, то се дава единствено и само в църквата след пост, разкаяние и изповед.

според мен библията не изисква всички тези неща за да се вземе причастие.

# 722
Църквата е тялото на Христос на земята, но не мога да се съглася, че ако не ходиш на църква няма да си спасен, едното и другото нямат връзка.

Причастяването с Тялото и Кръвта Господни е условие за вечен живот.

Ако не отидеш на църква, не получаваш причастие, не се спасяваш.

Това не е мое твърдение, това е логичен извод.

Тук се изключват хората, които правят нещата защото така се прави. Говорим за вярващи, съвестни християни.

migito,
Идеята беше за причастието, то се дава единствено и само в църквата след пост, разкаяние и изповед.

Напротив, точно от Библията са цитирани текстовете. Виж в линковете, които съм дала.

Всичко е така добре навързано, логично и максимално сложно. Над всичко е църквата, както и да го въртим. Аз също не влагам никакви лоши чувства в това, нито имам за цел спорове, нито отричам или защитавам църквата. Възможността обаче да се спасиш без нейна намеса отпада.

УРИЕЛ, ти протестантка ли беше? При вас някой от тайнствата "отсъстват", не са приети или отхвърлени. Не съм сигурна, но мисля, че те имат само причастие, брак и кръщаване.

Последна редакция: ср, 21 фев 2007, 12:49 от Mama_Nana

# 723
Кривондела, ти написа: (правя го така, защото нещо зацикли цитата):
"Свръх воля съм наблюдавала само у човек, и то абсолютен безбожник.
Стремя се да постъпвам като този човек - даже не си и мисля за Бог, когато трябва да простя или да търпя. Това не ми пречи да прощавам или да изтърпявам трудностите.
Любовта ми към и от Бог се оказа заслепение, защото не тази любов, а любовта на човека, за когото пиша е свръхсъвършеното нещо, което съм наблюдавала. Просто, Бог не може да обича така. Аз съм в ролята на страничен наблюдател!
В сравнение  със себе си, си дадох сметка, че съм просто заслепена и няма смисъл да вярвам в Бог, след като има друг и то очевиден пример за мен."

Кривондела, защо смяташ, че Бог не може да обича така?
Аз си мисля,че нещо дефиницята на понятията ни е различна...
Моля те да ми обясниш, как този свръх човек обича враговете си...
Как може да остане онеправдан и това да не го наранява и да продължва да обича....
и дали това което ти наричаш воля не е просто инат...
Знаш ли къде е разликата, тя е в мотивите на сърцето....
Моля те,  да ми разкажеш за това, току виж съм се събудила и аз от "заслепяването".

# 724
Църквата е тялото на Христос на земята, но не мога да се съглася, че ако не ходиш на църква няма да си спасен, едното и другото нямат връзка.

Причастяването с Тялото и Кръвта Господни е условие за вечен живот.

Ако не отидеш на църква, не получаваш причастие, не се спасяваш.

Това не е мое твърдение, това е логичен извод.

Тук се изключват хората, които правят нещата защото така се прави. Говорим за вярващи, съвестни християни.

migito,

Напротив, точно от Библията са цитирани текстовете. Виж в линковете, които съм дала.

Всичко е така добре навързано, логично и максимално сложно. Над всичко е църквата, както и да го въртим. Аз също не влагам никакви лоши чувства в това, нито имам за цел спорове, нито отричам или защитавам църквата. Възможността обаче да се спасиш без нейна намеса отпада.

УРИЕЛ, ти протестантка ли беше? При вас някой от тайнствата "отсъстват", не са приети или отхвърлени. Не съм сигурна, но мисля, че те имат само причастие, брак и кръщаване.
Мама Нана, аз също съм протестантка, но в точно в тези линкчета няма я тази идея която ти прокарваш, че без Църквата няма спасение. Пак си ги прочети, а съм напълно съгласна със всичко което прочетох, е малко на диагонал беше..но точно този цитат който ти извадих, от товето изказване никъде не го намерих! Духът на написаните там неща е много по-различен...
Основите на християнството са едни и същи!!!!
Пишех до скоро в един мюсюлмански форум и там пишеше и един православен християнин и той ме слагаше в джоб със знанията си, там също говорехме за спасение, винаги е казвал,че спасението е чрез вяра в Христос.....

Можеш ли да ми кажеш как ще се спаси по твоята логика човек от някое затънтено Родопско село до което се стига само по пътечка и с мулета...където свещениците от църквата няма да си направят труда да отидат, като най-близката църква е на два дни път, а всички в селото са мюсюлмани...но този човек чул, че Христос умрял за неговите грехове и повярвал...

# 725
  Момичета, за съжаление много хора си отиват ей така CryТъкмо бях отворила за да се включа в темата и ми се обадиха от село, че дядо е починал, намерили го на двора наще като отишли днес CryТой не ми е истински дядо, но беше прекрасен човек.Никога не е имал свои деца и се радваше на внуците и децата на 2-та и 3-та си жена/баба, тя почина също/.  Много ми е мъчно , че не знам дали се е помирил с Бога.Толкова отдавна не бях го виждала.Винаги изпълняваше традициите по Коледа и Великден и това ми дава една макар и малка надеждица, че може да е имал вяра...по-скоро си го внушавам, за да ми е по-леко.Не , че не сме му говорили за спасението, но така и до никъде не стигнахме.Мъчно ми е , че е умрял съвсем сам Cry.А като беше по-млад и по-здрав беше такъв майтапчия.Извинявайте , че така почерних темата.

# 726
  • Ямбол
gerik, моите съболезнования за дядо ти. Разбирам, че си го обичала и сега ти е мъчно. Не се тревожи за спасението, остави се на спомените за него.
Когато умрем ще разберем(или няма Rolling Eyes) дали ги има тези неща. Peace

# 727
gerik, искрени съболезнования за дядо ти. Дори да сме сигурни, че отиват на по-добро място пак ни боли. Всеки има вяра, макар и малка частица,  Бог я вижда.

# 728

[/quote]

аз не съм протестантка.
аз съм християнка
моите съболезнования gerik

# 729
Съжалявам, Гери!  Hug

Права си Уриел, ние сме християни, защото следвамя в Христос ....А кой по какъв начин служи на Бога, каква музика се изпълнява в църква и какви са обредите, не е толкова важно. Важното е жертвата за греховете ни!

# 730
migito
Моя цитат е тук
http://www.pravoslavieto.com/books/kakvo_znae_hristianin/1.htm
Предпоследния абзац на края на страницата.

Ти приемаш ли причастието като задължително за вярващия християнин или не го приемаш? Ако отговора ти е да - как се извършва? Моля те, отговори и всичко ще се изясни.

Пак ти повтарям, написаното до тук не е моя логика. Такава е логиката, която е приета от релития и църква. 

Прочети на стр.35 - mamaG, SilIli, УРИЕЛ какво са писали.

Можеш ли да ми кажеш как ще се спаси по твоята логика човек от някое затънтено Родопско село до което се стига само по пътечка и с мулета...където свещениците от църквата няма да си направят труда да отидат, като най-близката църква е на два дни път, а всички в селото са мюсюлмани...но този човек чул, че Христос умрял за неговите грехове и повярвал...

Моята логика - човек не може да бъде спасен, ако Бог не реши това. Може да вярваш в жертвата на Исус, да се молиш, да живееш най-праведния живот, да спазваш ред по ред написаното в Библията, да се пречистяваш, да се изповядваш, да се разкайваш, да обичаш най-големия си враг, но никога не можеш да бъдеш безгрешен. 

# 731
  • В голямото море...Живот
Моите съболезнования Герик.........Но живота е такъв:идваме и си отиваме,кой по рано,кой по късно.....Нека си спомняме с добро за тях и нека не ги забравяме,така те Ще продължават да живеят....

# 732
Здравейте, на всички обсъждащи темата!
  От няколко дена съм я забелязала и се изкуших да се включа.Най-напред искам да си призная, че не съм изчела всичко, затова изказването ми може да не е напълно коректно, за което моля да ме извините!
   Прави ми впечатление, че никой (от тези, които са вярващи, повярвали) не иска да разкрие душата си и да сподели някакво лично преживяване!Поне аз не видях такова!По-скоро се изнасят някакви лекции по богословие(по-точно по религия) и обсъжданито изкривява посоката на поставената тема!(Втова число и аз!)Не мисля, че с това ще се помогне на невярващите ДА ПОВЯРВАТ!!! И какво, ако не станат вярващи - нима Бог не обича всички!(За да е по разбираемо ще дам едно сравнение:Нима един добър родител ще обича само доброто си и послушно дете, а лошото ще натири?...)
   Трудно е да се говори за Бога, за вярата (или неверието дори), защото това е нещо много интимно - точно поради тази причина никой не се разкрива истински, а само загатва или намеква по нещичко.Докосването до Бога не може да се обиясни с думи....това е преживяване, лична "среща"(нямам предвид видения!)на човек с Бог и всеки го изпитва(ЩЕ ГО изпита), когато настъпи подходящият момент( а той е известен само на БОГА и КОНКРЕТНИЯ човек).Този момент може да е дори последната минута от живота....Но тъй като Бог не насилва никого, защото Той ни е дарил със свободна воля(някои може да не го разберат това), то тази "среща" се осъщесвява АКО самият човек ПОЖЕЛАЕ!!!Под думата “пожелае”, разбирам дори и най-малка наченка на ТЪРСЕНЕ(търсене на истината за Бог)!А щом темата се дискутира, значи има търсене...Щом има търсене, е направена първата крачка!Първоначално човек живеейки безметежно, не си задава екзистенциални въпроси ,но когато в живота му се появи КРЪСТ-о-път, той неминуемо започва да си задава такива въпроси!!!(КРЪСТ-о-ПЪТ = кръст(бреме) по личния житейски път.Нали сте го изпитали на гърба си, че носите кръст и си давате сметка, че всеки носи такъв?)А тези въпроси са много!Кои сме?, какви сме?, какво е човекът?, защо има смърт?, какво става с човека след смъртта?,защо трябва да умрем?, от маймуна ли сме произлезли или НЯКОЙ ЛИЧНО ни е СЪЗДАЛ?........Има ли Бог?Какво е Той?Кое ни кара да вярваме или не вярваме в Него???????................Много често само в старостта си човек се замисля за тези неща, когато наближи краят му.Защо ли е така?Защо въобще си задаваме въпроси?Това не е ли така, защото сме по-различни от животнитеи най-вече, защото имаме дар-СЛОВО за разлика от тях?Ако сме произлезли от животните -в частонст маймуните(както твърдят някои), които не говорят!, то ние от къде пък накъде сме проговорили?!?....И защо никое животно не говори? Това не ви ли навежда на мисълта, че сме нещо по-различно, по –специално?Нещо ,появило се на земята по съвсем различен от еволюцията начин?(Между другото самият Дарвин в края на живота си се е отрекъл от тази теория, но това в учебниците не го пишат!!!)Когато, човек си поставя въпроси, той нечинуемо ще стигне до истината, НО кога и как?.......Лошото е, че сега повечето хора искат да получат всичко на минутата и губят търпение или въобще го нямат, а Бог ни търпи всички, без изключения и ДАВА, КОГАТО МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО.......
   На невярващите искам да им пожелая ДА ТЪРСЯТ и ДА ПОЧУВСТВАТ! На търсещите – НАДЕЖДА и ТЪРПЕНИЕ!На вярващите в нещо неопределено – ДА НАМЕРЯТ ИСТИНАТА!На вярващите в Бог – ДА ГО МОЛЯТ ДА ИМ СЕ РАЗКРИЕ В ПЪЛНОТА!На Християните – ДА БЪДАТ СНИЗХОДИТЕЛНИ  и ОБИЧЛИВИ КЪМ ВСИЧКИ(вярващи и НЕвярващи)!!!!
  От написаното пролича, че съм вярваща, но друг път може да опитам да споделя нещо от личния си живот!Не знам дали ще се получи!Най-хубавото е необяснимо!!!

# 733
извинена си че не си прочела всичко. аз доста подробно съм споделила лични неща относно вярата си в Бог по-напред в темата, и други лични преживявания в други теми /щото тук в тази тема не е място за реване и тръшкане/
друг е въпросът че някой като подканя за нещо тук във форума /в конкретния случай  за споделяне на лични неща/ следва сам да даде пример.

# 734
  • Ямбол
Добре дошла, Иванка Стратиева, в темата!
Да разбирам ли в примера за родителя и децата му, че аз съм лошото дете? Нима неверието ми ме прави лоша? И как е възможно да има и добри и лоши деца с едни и същи родители?

........
друг е въпросът че някой като подканя за нещо тук във форума /в конкретния случай  за споделяне на лични неща/ следва сам да даде пример.

УРИЕЛ, това ако е към мен, мисля, че съм дала достатъчно за себе си защо не вярвам и кое ме е накарало да продължавам да не вярвам. Но ако искаш пак ще споделя, нямам нищо против.

Общи условия

Активация на акаунт