Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 164
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 705
Мама Нана, за божиите синове само да ти кажа.В Ст.Завет има 3 начина по които е използван /значения/ на тоя израз.Във всеки случай няма намек относно жените, дискриминация от страна на Бог или нещо такова.
 1/ От една страна божии синове са определена група същества.На еврейски син на бога=бог, богоподобен.Тук, в /Пс.29:1/ е "синове Божи"(синове на силните), Божии небесни служители.
 2/ Някои приемат тези създания като паднали ангели(Битие 6:1 и сл.), а други ги възприемат като втората употреба на израза, характеризираща хората, на които е позволено да налагат Божието възмездие.
Така в Изход 21:6 "Бог" може да е всъщност "съдия" ,Божи пратеник, властващ над живота и смъртта.Твърдението в Пс.82:6, цитирано от Исус в Йоан 10:34, също влиза в тази група.
 3/ Третата употреба сочи хора , които са свързани с Бог , чрез Завет.То се отнася към Израил като цяло.

Последна редакция: вт, 20 фев 2007, 18:21 от gerik

# 706
  Еееее, изтрих го.Абе, защо така ми се публикуват по 2 пъти мненията newsm78

Последна редакция: вт, 20 фев 2007, 18:17 от gerik

# 707
gerik,

Аз също не мислех за дискриминация между половете. Просто не бях сигурна, че е възможно да са същества извън човеците. Благодаря ти!

И докато търсих се натъкнах на това клипче:
http://www.fathersloveletter.com/fllpreviewbulgarian.swf

# 708
Цитат
.............

Та какво казва Библията за любовта:

Първо послание към Коринтяните 13 глава
4. Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее,
5. не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло,
6. не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината,
7. всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи."

Благодаря ти много за точния отговор   bouquet

Именно, след дълго обмисляне стигнах до извода, че за мен това не е любов, а заслепение.
Затова престанах да вярвам в Бог.
Сега съм наистина твърдо убедена, че съм взела правилното решение.

Ей те тва не го хванах, извинявай.
Искаш да кажеш, че да обичаш по този начин е заслепяване.
А защо, спря да вярваш в Бог, защото те обича то пози начин?
Такъв вид любов може да има само между хора които познават Христос, защото това е техен стандарт на живот и защото когато дойдат трудности Бог ще ти даде сили да простиш или да дълготърпиш, са не търсиш своето си...Това не може да се постигне ако единия от партньорите не е вярващ. Не за друго, а защото ценностната му система е различна. За това не мисля, че можш да сравняваш любовта която си имала на младини с това...Хората сме не верни и за това имаме нужда от свръхестествена сила , за да може да бъдем добри...
И аз съм имала нещастни любови в младостта си и бях изключително наранена, но Бог изцели душата ми и ми даде най-страхотния съпруг (за мен, другите момичета ще кажат, че техните са Laughing)Не казвам, че не сме имали проблеми,, но в конфликна ситуация, всеки от нас решава, да не търси своето си и да обича...

bouquet

Явно пак не ме разбирате Grinning

Не съм имала нещастни любови с мъже и не мога да кажа, дали Бог помага в такива случаи.
Аз лично, бях заслепена по отношение на Бог и затова спрях да вярвам.
Защото:
Свръх воля съм наблюдавала само у човек, и то абсолютен безбожник.
Стремя се да постъпвам като този човек - даже не си и мисля за Бог, когато трябва да простя или да търпя. Това не ми пречи да прощавам или да изтърпявам трудностите.
Любовта ми към и от Бог се оказа заслепение, защото не тази любов, а любовта на човека, за когото пиша е свръхсъвършеното нещо, което съм наблюдавала. Просто, Бог не може да обича така. Аз съм в ролята на страничен наблюдател!
В сравнение  със себе си, си дадох сметка, че съм просто заслепена и няма смисъл да вярвам в Бог, след като има друг и то очевиден пример за мен.

# 709
Да, drross,
Вярвам в един Бог Отец Вседържител, Творец на небето и земята и в един Господ Исус Христос, Единороден Син Божи...
и така като е цялото Кредо.
Светата Евхаристия е жертвоприношение , в което чрез свещеника под видодете на хляба и виното, Христос принася Себе Си в безкръвна жертва на Своя Небесен Отец. Това безкръвно жертвоприношение е продължение на кръвното жертвоприношение, което Христос направи на Кръста. Безкръвното жертвоприношение се извършва всеки път, когато се отслужва светата литургия. Причастяването с Тялото и Кръвта Господни е условие за вечен живот.
А относно причастяването и незнанието, абсолютно съм съгласна с Уриел.

# 710

Много е хубаво!

# 711
Причастяването с Тялото и Кръвта Господни е условие за вечен живот.
Излиза, че ако не си вземал причастие в живота си не можеш да се спасиш!?!?!? Това ли наистина искаш да кажеш?

# 712
  Мама Нана, много хубаво  bouquet
А там нещо ме подсети , че щях да ви разказвам за една статия , която съм чела преди 10-ина години.Става дума за това, че сме изградени в утробата.

"Ние вярваме , че непорочното зачатие на Мария от Св. Дух е напълно възможно."-казват група руски учени.

Екип руски учени изследвали ДНК, с цел да коригират наследствените болести.Като задълбавали все по-навътре в изследванията си те открили нещо, което въобще не търсели и не очаквали.Сега ще се пробвам да го обясня, ама никак не ми е лесно, че и отдавна беше.Нали ги знаете двете преплетени нишки на ДНК. И как всяка от тях е съставена от отделни бази.Именно по тях работели.Според учените там имало вълни /завихряния/, а тези завихряния/нещо като торнада/ сами по себе си били думи, слова.Те са на мнение, че това са думи/код/, но още нямат достатъчно знание за да го разчетат.Тези "торнада" буквално изграждат една невидима мрежа на това, което трябва да израсте, било око ,ухо, косъм, перо...Малее, как го обясних само-там беше по-ясно, ама ха-де.Вложете въображение.
Та от там стигат до извода, че е възможно само със слово Бог да направи всяко нещо, както пише в Библията.
Вече дали е верно това изследване, кой да ти каже, така пишеше.Сетих се , та го написах, като нещо любопитно тука.

Излиза, че ако не си вземал причастие в живота си не можеш да се спасиш!?!?!? Това ли наистина искаш да кажеш?
Да, бе и аз това се чудя.Няма логика.Обясни пак, моля те Embarassed.

Последна редакция: вт, 20 фев 2007, 20:03 от gerik

# 713

Благодаря! Grinning

# 714
Защо да няма логика, като сам Господ Исус го казва?! "Който яде Моята Кръв и пие Моята Плът, има живот вечен, и Аз ще го възкреся в последния ден". И още казва: "Ако не ядете плътта на Сина Човечески и не пиете Кръвта Му, няма да имате живот в себе си! Който яде този хляб, ще живее навеки" (Йоан. 6: 54-58). Чрез причастяването с Тялото и Кръвта на Христа, ние се съединяваме с Него. Той пребъдва в нас и ние в Него.

# 715
Причестяването с Тялото и Кръвта Господни е условие за вечен живот.

Евхаристия /причастие/ е едно от 7-те тайнства на Църквата.

Тайнство — свещено действие в християнството, в което чрез външен обряд тайно и невидимо се предава благодатта на Светият Дух — спасителната Божия сила. В това е разликата на тайнствата от другите молитвени действия. На молебените или панихидите християните също молят Божията помощ, но ще получат ли исканото, или ще им е дадена друга милост — е неизвестно — всичко е в ръцете Божи. Но при тайнствата обетованата благодат се дава непременно, само да е извършено правилно тайнството.

Тайнствата така или иначе са свързани с различни събития от свещената история. Макар и първоначално тайнствата да са взаимствани от дохристианските култове, те получават в християнството някои специфични черти. При това първоначално християнската църква е взаимствала и въвела в своя култ само две тайнства — кръщение и причастие. Едва впоследствие сред християнските обряди се появяват останалите пет тайнства.

И още нещо

"Никой не постига спасение и вечен живот освен този, който има за глава Христа, а да има за глава Христа, може само този, който се намира в тялото Му, което е Църквата... Онзи, който не е сред членовете Христови, не може да има истинско спасение... Всеки, отделил се от общение с Църквата, дори и животът му да е достоен за похвала, само за това беззаконие, че се е отделил от единението с Христа, няма да има живот, а гневът Божи пребивава върху него."

Прочетете тази притча, но се опитайте да се абстрахирате за момента от всичко, което знаете.
http://www.beinsadouno.com/articles.php?id=54

Последна редакция: ср, 21 фев 2007, 09:10 от Mama_Nana

# 716

ами mamaG го е цитирала - Исус говори много ясно и категорично за това.

# 717
Причестяването с Тялото и Кръвта Господни е условие за вечен живот.
И още нещо

"Никой не постига спасение и вечен живот освен този, който има за глава Христа, а да има за глава Христа, може само този, който се намира в тялото Му, което е Църквата... Онзи, който не е сред членовете Христови, не може да има истинско спасение... Всеки, отделил се от общение с Църквата, дори и животът му да е достоен за похвала, само за това беззаконие, че се е отделил от единението с Христа, няма да има живот, а гневът Божи пребивава върху него."

Прочетете тази притча, но се опитайте да се абстрахирате за момента от всичко, което знаете.
http://www.beinsadouno.com/articles.php?id=54

НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА Е ТАЗИ КОЯТО НАЙ-МНОГО СЕ ДОБЛИЖАВА ДО ИСТИНАТА!

Mama_Nana, много те моля можем до утре да се замеряме със стихове, но мисля, че няма нужда да се правят неща които не са за назидание на хората....Аз знам, че мотивите ти са добри...

Първия абзац на цитата е изобщо против доктрината на Библията!

1.Библията (приемам я като едно цяло Стария и Новия завет) избягва налагането на закон на хората. Закона се е спазвал в Стария Завет, и е даден на хората, за да познаем, че сме в грях- можеш да си прочетеш цялата глава 3 на Послание към Римляните, аз ще копирам само една част.

"19. А знаем, че каквото казва законът, казва го за ония, които са под закона; за да се затулят устата на всекиго, и цял свят да се доведе под съдбата на Бога.
[color=red]20. Защото ни една твар няма да се оправдае пред Него чрез дела изисквани от закона, понеже чрез закона става само познаването на греха.[/color]
21. А сега и независимо от закон се яви правдата от Бога, за която свидетелствуват законът и пророците,
22. сиреч правдата от Бога, чрез вяра в Исуса Христа, за всички [и на всички], които вярват; защото няма разлика.
23. Понеже всички съгрешиха и не заслужават да се прославят от Бога,
24. а с Неговата благост се оправдават даром чрез изкуплението, което е в Христа Исуса,
25. Когото Бог постави за умилостивение чрез кръвта Му посредством вяра. Това стори за да покаже правдата Си в прощаване на греховете извършени по-напред, когато Бог дълготърпеше,"

"28.И така нека заключим, че човек се оправдава чрез вяра не от дела изисквани от закон"

Можеш да продължиш и с глава 4 и да прочетеш как се е спасил Аврам, дали като е ходил на църква или като е вярвал и в началото на  5 пише
"1. И тъй, оправдани чрез вяра, имаме мир с Бога, чрез нашия Господ Исус Христос;
2. посредством Когото ние чрез вяра придобихме и достъп до тая благодат, в която стоим, и се радваме поради надеждата за Божията слава"

Още е хубаво да се прочетат места като Галатяни 3:22-27

А любимото ми е Послание към Ефесяните 2 глава
"8. По благодат сте спасени, чрез вяра, и то не от сами вас, това е дар от Бога, не чрез дела , за да не се похваил никой"

В Послание към Римляните 6 глава се казва:
14 Защото, грехът няма вече да ви владее, защото сте не под закон а под благодат."

Послание към Галатяните 5 глава

"1. Стойте прочие твърдо в свободата, за която Христос ни освободи и не се заплитайте отново в робско иго,
....
4.Вие  които искате да се оправдавате, чрез закон, сте се отлъчили от Христа, отпаднали сте от благодатта.
5. Защото ние чрез Духът ожидаме оправданието, чрез вяра  на което се надяваме"

2. Църквата е Тялото Христово на земята и пише, че ние (вярващите) сме части на това тяло! Причастието се взема и за това да признаеш, че си част от това... но никъде не пише, че по този начин се спасяваш!!!!!!! справка Първо послание към Коринтяните 11 глава 23-34 стих

Послание към  Римляните и Послание към Коринтяните са писани от един и същи човек - апостол Павел, как мислиш дали е имал в предвид различни неща.....и дали ще си противоречи...

Това което си написала, Мама Нана е потвърждение на "притчата", за която си дала линк. Прииемам обаче, че мотивите ти са добри!

Библията не може да се тълкува като се вземе един стих и се тълкува сам за себеси, извън контекста на главата, и книгата, както и времето което е писано!!! Всяка една теза се доказва най-малко с по три стиха...

И пак ви моля,  нужда от спорове няма!!!!! От чоплене на доктрини също, защото хората които не вярват в Бога само ще се объркат и никога няма да раберат огромната Божия любов и спасението което Бог ни изпрати...

Моля ви, нека хванем разлика ние трябва да правим добри дела, но ги правим, не защото някой ни е сложил чатал на врата, а защото обичаме Бога!!! Границата е много тънка!

# 718

ами mamaG го е цитирала - Исус говори много ясно и категорично за това.
Да, бе, ама някак си я разбрах, че човек се спасява/единствено/ посредством евхаристията.Защото нали си наясно , че има много хора, които участват без да са приели наистина Христос в сърцето си , а само от традиция.Затова поисках обяснение.

# 719
migito,
Мотивите ми бяха по скоро информационни - какво е тайнство и защо само Църквата го извършва.  Цитатите са взети от Православие, ако имаш несъгласия обърни се към тях.

http://www.pravoslavieto.com/index.htm

Конкретно:
Tайнствата в Църквата
http://www.pravoslavieto.com/docs/Tainstva/sv_Tajnstva.htm#число
Какво е нужно за спасението?
http://www.pravoslavieto.com/books/kakvo_znae_hristianin/1.htm
Светото тайнство Причащение (Евхаристия)
http://www.pravoslavieto.com/docs/Tainstva/sv_prichastie.htm

Не знам как си стигнала до такива изводи от това, което съм цитирала, щото там просто е казано, че без помоща на църквата не можеш да направиш необходимото.
Идеята беше за причастието, то се дава единствено и само в църквата след пост, разкаяние и изповед.

Последна редакция: ср, 21 фев 2007, 11:51 от Mama_Nana

Общи условия

Активация на акаунт