Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 088
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 750
  Moмичета, благодаря на всички за съчувствието!
Разбира се , аз съм наясно с нещата и не се заблуждавам, че някое дело на дядо ми го оправдава, ако не е приел Христос и не вярва в Бог.Само , както казва Валиета, можем да се надяваме на изненади някой ден, това е.
За пореден път ми стана мъчно от друго.Че попа си изпя песента, каза си неразбираемите слова/верно, нищо не се разбираше/ и всички се разотидоха с надеждата, че като ги опее и тях някой ден ,и им запалят амнайсе свещи - мястото им в Рая е осигурено.Дано да не е така и в останалите църкви.Според мен той би трябвало после да иде при роднините, още повече, ако има невярващи , да поговори с тях и да намери начин да им благовести.Нали това му е работата.Поне моя пастор така прави.Винаги ясно и точно  разяснява нещата и не оставя  събралите се в заблуда какво ни очаква.Нали погребението е времето, когато хората се замислят , че все пак има и друга страна монетата.
Дано да не е така по другите села и църкви.Това да е някакво изключение.

# 751

А реализацията му зависи от различни фактори във времето и пространството и най-вече от собствената воля. Ако си сигурен в себе си и можеш реално да прецениш и овладееш ситуацията, шанса се превръща в реален резултат, колкото и да е  неприемлив за околните или пък да е небогоугоден.
Примерите в живота са безкрайно много.
Да, но безкрайно много са и примерите, в които шанса е на твоя страна, разполагаш с непоколебима воля, а резултата е отрицателен.
Бог за вярващите не е средство за получаване на искани неща, един вид вълшебна пръчица. Ако получиш, каквото желаеш  или не, ти разбираш защо така е станало. Тук съществува елемента на узряването, Бог може да ни даде всичко, но Той е този, който знае това ли е момента, в който наистина се нуждаем от нещото и дали наистина имаме нужда от него. Понякога човек не е в състояние да прецени реално смисъла на желанията си.
Въобще, общуването с Бога е на доста по-високо ниво, от това да изпитваш своята или нечия друга воля. Да общуваш с Бог е преживяване, което те пречиства, прави те по-мъдър, всяка една крачка с Него е крачка по-нагоре, от това което си до момента.

Последна редакция: пт, 23 фев 2007, 08:12 от SilIli

# 752

Много съжалявам, че не съм отбелязала автора - Св. Августин, на цитата, с което съм те подвела и съм създала грешно впечатление у теб.  bouquet  Повярвай, не съм имала никакви конфликтни намерения и мисли. Всичко беше съвсем добронамерено и с най-добри чувства.

# 753
   Вярата и силата са ни нужни,не само когато сме слаби и болни!За да вървим напред!Но има неща които по никакъв начин не зависят от нас,и колкото и да ми се ще да съм смела,бърза в реакциите си ие пр.Просто нямаме шанс!Но нещо кара тези неща да вървят по неговата странна логика,не знам какво е и не знам ние за какво сме му нужни,но вярвам че ако аз пред себе си съм си чиста,значи и пред всеки друг включително и пред него ще съм чиста...Има много случки в моят живот които го доказват.Като млада обичах да провокирам нещото...Но то все пак ме запази жива,и ми даде всичко това за което съм мечтала!Не знам защо...
   Говоря че животът многократно ми е бил застрашаван,и при други обстоятелства щешеда имая поне последици...Но няма!Това е!!!

# 754
Така е-за доста неща,които ни се случват в живота нямаме контрол над тях, от нас зависи само как ще им реагираме.
И в моя живот са се случвали доста неща,които при нормално стечение на обстоятелствата биха приключили с много тежки последици,но някак си повечето са приключвали с добър или спасителен за мен изход.

# 755

Много съжалявам, че не съм отбелязала автора - Св. Августин, на цитата, с което съм те подвела и съм създала грешно впечатление у теб.  bouquet  Повярвай, не съм имала никакви конфликтни намерения и мисли. Всичко беше съвсем добронамерено и с най-добри чувства.

Не се притеснявай, аз знаех, че го правиш с добър мотив и ти го написах още в първия си пост...Аз също не съм имала конфликтни намерения, просто обменяхме мнения...      bouquet

Последна редакция: пт, 23 фев 2007, 12:52 от migito

# 756
Така е-за доста неща,които ни се случват в живота нямаме контрол над тях, от нас зависи само как ще им реагираме.
И в моя живот са се случвали доста неща,които при нормално стечение на обстоятелствата биха приключили с много тежки последици,но някак си повечето са приключвали с добър или спасителен за мен изход.
   Е за това си паля свещ,за благодарност,примирение,и надежда че и децата,моите и чуждите ще има кой да ги закриля...

# 757
Не съществуват свръх хора! Кривондела, доста съм чела психология...
Последната година в университета имах съквартирантка, беше невероятно добра и до ден днешен тя е най-доброто същество което познавах...Веднъж на един осми март се бяхме събрали по женски и си пйвахме вино, аз им говорех за Бог...тя попита "Толкова години съм го молила да ми се открие, да напрви нещо с което да разбера, че съществува, но никога не го е правил....!", изведнъж без да мисля отговорих "Аз съм отговора!", стреснах се, защото това не го бях измислила аз....Истината е, че Бог ме изпрати в живота й, за да мога да и кажа, какво Той направи за нея, за жертвата му...Случваше ми се много пъти, не ходех на църква в неделя, оставахме до късно в леглата и аз й разказвах, за голямата любов на Бога...за големия му план за тези които вярват в Него....Аз се дипломирах, напуснах общежитието...Пак я питах, няма ли да го приемеш, отговора беше, "Аз толкова години съм живаяла по-този начин, не мога да се променям." Много ме заболя...След няколко месеца, минах през общежитието, имаше никролог...беше нейния. Един камион я ударил и умряла на място, на 21 години!!!! Беше най-доброто същество което познавах, но не толкова, че да разбере, че има някой който толкова я обича, че даде Синът си, за да има вечен живот!!!
Бог изпраща в живота ни хора, които да бъдат свидетелство за Него, да бъдат свидетелство с живота си...Но ние сме толкова заслепени и горди, че очакваме едва ли не гръм от небето....Бог да ни се открие по някакъв необикновен начин....Но начина който Той избра е, чрез Синът си!!!!
Преди време един божий служител ми разказва, бил или в Индия или Япония не помня, на голям пазар си говорел с един от техните монаси...И той казал, че е безгрешен. Моят познат много се зачудил и започнал да го изпитва: Ти това правиш ли го...Не, а това ...не, а това...не. Той се стреснал, нямало нещо в което монаха да е съгрешил. Моя познат започнал да се моли на ум, Бог да му открие, за какво става дума и в следващия момент казал "Да, но много се гордееш с това!", монахът се усмихнал, "Да, много се гордея".
Няма безгрешни хора, за това имаме нужда от спасение!!!

# 758

Именно!!!

# 759
# 760
  • Ямбол
Какво значи нормално стечение на обстоятелствата? Нима нещата, които ти са се случвали не са били при нормални обстоятелства? Или искаш да кажеш - при други обстоятелства. Ако е така - не можеш да знаеш при други обстоятелства какво би станало, освен ако не си ясновидка  Wink
Извинете за повторението на думата "обстоятелства"! Blush

Нещата се случват ежедневно и понякога(много често) от нас зависи дали ще имат добър край, или какъвто и да е край. Поне аз така мисля.

# 761
.........
Бог за вярващите не е средство за получаване на искани неща, един вид вълшебна пръчица. Ако получиш, каквото желаеш  или не, ти разбираш защо така е станало. Тук съществува елемента на узряването, Бог може да ни даде всичко, но Той е този, който знае това ли е момента, в който наистина се нуждаем от нещото и дали наистина имаме нужда от него. Понякога човек не е в състояние да прецени реално смисъла на желанията си.
Въобще, общуването с Бога е на доста по-високо ниво, от това да изпитваш своята или нечия друга воля. Да общуваш с Бог е преживяване, което те пречиства, прави те по-мъдър, всяка една крачка с Него е крачка по-нагоре, от това което си до момента.

SilIli...
това което си написала е страхотно!!!  bouquetТочно така аз чувствам Бог,както ти го описа горе.Контакта ми с Него е едно преживяване което ме прави по-мъдра с всяка  измината ситуация.Убедила съм се в това 4е Тои знае от какво имаме нужда и кога да ни го предостави...Поне при мен винаги е било така..и искам да допълна...не може да си представите как работи това и  какви неща започват да ви се случват...Вместо да "искаме нещо", "да благодарим "за това което имаме....Има един израз на англииски който звучи страхотно и аз го много го харесвам .Той е "Be greatful "... т.e. "Бъди Блaгодарен".Работи безотказно!

Последна редакция: пт, 23 фев 2007, 19:14 от roza66

# 762

А реализацията му зависи от различни фактори във времето и пространството и най-вече от собствената воля. Ако си сигурен в себе си и можеш реално да прецениш и овладееш ситуацията, шанса се превръща в реален резултат, колкото и да е  неприемлив за околните или пък да е небогоугоден.
Примерите в живота са безкрайно много.
Да, но безкрайно много са и примерите, в които шанса е на твоя страна, разполагаш с непоколебима воля, а резултата е отрицателен.

За мен, ако човек не може сам да прецени смисъла на желанията си, значи не само не знае какво иска, но и не може елементарно да разсъждава. Не мога да се съглася, че някой друг трябва да "определя" желанията ми.

Как ще направиш крачка нагоре, след като сам не предприемеш тази крачка?
За какво извисяване става въпрос, след като някой друг ще налага своята воля?

Примерите, в които шансът е на твоя страна и въпреки волята ти резултатът е отрицателен, те учат на мъдрост.
А на каква мъдрост те учи Бог, след като той ще "определя" желанията ми? Какво "преживяване", "пречистване" и "мъдрост" Shocked може да бъде това?

# 763
Не съществуват свръх хора! Кривондела, доста съм чела психология...
Последната година в университета имах съквартирантка, беше невероятно добра и до ден днешен тя е най-доброто същество което познавах...Веднъж на един осми март се бяхме събрали по женски и си пйвахме вино, аз им говорех за Бог...тя попита "Толкова години съм го молила да ми се открие, да напрви нещо с което да разбера, че съществува, но никога не го е правил....!", изведнъж без да мисля отговорих "Аз съм отговора!", стреснах се, защото това не го бях измислила аз....Истината е, че Бог ме изпрати в живота й, за да мога да и кажа, какво Той направи за нея, за жертвата му...Случваше ми се много пъти, не ходех на църква в неделя, оставахме до късно в леглата и аз й разказвах, за голямата любов на Бога...за големия му план за тези които вярват в Него....Аз се дипломирах, напуснах общежитието...Пак я питах, няма ли да го приемеш, отговора беше, "Аз толкова години съм живаяла по-този начин, не мога да се променям." Много ме заболя...След няколко месеца, минах през общежитието, имаше никролог...беше нейния. Един камион я ударил и умряла на място, на 21 години!!!! Беше най-доброто същество което познавах, но не толкова, че да разбере, че има някой който толкова я обича, че даде Синът си, за да има вечен живот!!!
Бог изпраща в живота ни хора, които да бъдат свидетелство за Него, да бъдат свидетелство с живота си...Но ние сме толкова заслепени и горди, че очакваме едва ли не гръм от небето....Бог да ни се открие по някакъв необикновен начин....Но начина който Той избра е, чрез Синът си!!!!
Преди време един божий служител ми разказва, бил или в Индия или Япония не помня, на голям пазар си говорел с един от техните монаси...И той казал, че е безгрешен. Моят познат много се зачудил и започнал да го изпитва: Ти това правиш ли го...Не, а това ...не, а това...не. Той се стреснал, нямало нещо в което монаха да е съгрешил. Моя познат започнал да се моли на ум, Бог да му открие, за какво става дума и в следващия момент казал "Да, но много се гордееш с това!", монахът се усмихнал, "Да, много се гордея".
Няма безгрешни хора, за това имаме нужда от спасение!!!

Само с четене на психология няма да опознаеш хората и не можеш да правиш генерални изводи за човешкото поведение.
Нещастните случаи са следствие от стечение на обстоятелствата, а не на разумна мисловна дейност, пък била тя и Божия.
Няма нищо лошо в това да си максималист и да се гордееш с такова постижение на волята.
Всичко друго е манипулиране и насаждане на комплекси в името на нечия кауза. Simple Smile

# 764
Здравейте.
Четох ви с интерес.

Винаги съм мислила, че човек е бил специално измислен за условията на земята и не е „изпълзял” от първичния бульон чрез многомилионна еволюция.
А Библията (Старият Завет) ми напомняше за приказка на Братя Грим, предназначен за съвсем ранното и „невъзпитано” човечество.
Не виждам някакви противоречия между Библията и науката.
Все едно да виждам противоречие в това, че професорът по генетика Едикой си, който е открил нов метод за по-евтин анализ тип „Персонифициран геном”, е научил и вярвал като малък от приказката за Пепеляшка, че конят може да се превърне в кочияш за каляска от тиква.
Тогава са му го разказвали не, за да го правят генетик. А защото Пепеляшка била толкова добра, а толкова нещастна заради злата си мащеха и доведените си зли сестри, че е заслужавала да бъде компенсирана с щастие. За разлика от лошите сестри, потънали в забвение западналото си имение.
Необяснимите, неразбираеми и недоказуеми в Библията чудеса и грешките при тълкуването им са толкова възможни, колкото са невъзможни пък обясненията за мисленето и паметта на човешкия мозък например.
Аз мисля, че възкръсването е напълно възможно.
За възкръсване на личността не е нужна толкова и единствено материя и енергия, колкото информация. Човек излъчва тази информация за себе си през целия си живот. Достатъчно е тя да се копира по някакъв начин някъде в Космоса, за да стане напълно възможно чрез нея и пълното възстановяване на личността.
Сигурно сте чували за най-новите бактериални дискове.
Според учените от Бостънския медицински университет първите общодостъпни модели на "бактериални носители" могат да се появят след около година. При тях чувствителните на светлина белтъци, извличани от бактериите, могат да станат основа на оптични дискове с огромен капацитет. Според нанотехнолозите капацитетът на новите "бактериални" носители, които ще имат размерите на обикновен компакт - диск, ще достига 50 терабайта и повече. Това е хиляди пъти по-мощна технология от стандартите Blu-Ray и HD-DVD, които предстои да се наложат на пазара. Новата технология се базира на възможностите на пигмента, известен като бактериородопсин, който може във възбуено състояние да променя електрическия си заряд и да пренася информация.
Вече са има прототип на устройство, работещо по този начин. До две години ще има оптически дискове и с по-голям капацитет.
Затова ми е по-интересно, ако поговорим повече за неща като хипотезата за холограмната природа на паметта например, или за възможния „компютърен” език на кодиране на ДНК-информацията във всички живи организми, което би вложило аналитичен момент в разговора тук.
Няма ли да е по-интересно?
Не мисля, че с това би могла да се обиди вярата на вярващите?
Но пък ще могат да се включат по-вече хора, ако темата не е строго теоложка дискусия? (макар че дотук на мен тя много ми допадна и я четох с интерес)

Общи условия

Активация на акаунт