Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 093
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 840
Цитат на: Холограма .................[/quote

...............................

Добро можеш да правиш и без да вярваш в Бог  Grinning
Да се твърди обратното е инсинуация спрямо хората, които по убеждения са атеисти, но с добри намерения и дела.

Кривонделка, ти приемаш доброто като заложено в човека и край. Ами и злото е в човека и много често той го вижда като добро. Има една пословица "Пътя към ада е заслан с добри намерения." Човек сам трудно би могъл да се справи. За теб вероятно е още по трудно да приемеш, че има сила, по-велика от човека, която го води към доброто и го пази от злото.
Разбира се, всеки сам прави избора.  bouquet

Както злото така и доброто са човешки способности. Зависи от ситуацията, в която е поставен  човек. Не може да има по-велика сила от волята да направиш нещо, стига да можеш да я управляваш.
И руснаците имат много фундаментални изследвания в тази област на науката, макар и засекретени за срок от 50 години, ако не се лъжа за цифрата.

Дори и превръщането на водата във вино от Исус,  е обяснено  в научно-популярния филм "Вода". И това не се дължало на божии способности, а на волево мисловно въздействие върху водата като информационна среда - променяли се характерните й свойства на информационно надмолекулярно ниво - получавало се вид вода, но със свойствата на вино. Не всеки може да го направи, но явно е във възможностите на човешката воля.
Теоретично,  дори и помахването на крилата на една пеперуда в единия край на континета, може при определени условия на информационната среда, да предизвика буря в другия край. С една дума и несъзнателно може да промениш обстоятелствата при определени условия.

Чудесата не могат да са единственото доказателство за съществуването на Бога...е не са присъщи само на Бог, а и дявола прави чудеса...
Котато Мойсей беше изпратен при фараона, Мойсей правеше чудо, а магьосниците на фараона правеха същото....Но Бог изкупи народа си.....

Имах колега в университета, твърдеше, че кото малък е стоял с часове и съзерцавал рибките в аквариума си и ги накарал да си променят цвета....четеше източни философи и на всички говореше за прераждане, в последствие приятелката му се удави в язовир.... newsm78, а той обикаля из Странджа и свири с един додук по цели месеци.....из горите.....

Предполагам, че и Исус е изглеждал леко луд за съвременниците си, но явно това не  пречи на някои, уверено да твърдят за него, че е Божи син. Grinning

Следва въпросът кой е по-луд?  (Не се гавря, а разсъждавам!)

# 841
Става въпрос за силата на мисълта,4рез която може да постигнеш всичко....мисълта се превръща в деиствие и в последствие в реалност!Силата на положителното мислене прави чудеса,силата на волята е велика стига да занеш как да боравиш с нея....

Но не го правиш сам. Има външна намеса. Освен това собствената мисъл не е единствена и трябва да има ред и много важното,  което ти повтаряш много пъти, но и аз не разбирам защо бива подценявано - хармония.
За жалост това не се приема от християнството.

За абсолютно материализиране на мисълта съм чела, че само един индиец го може  и явно не е дошло времето ни за това или не е даденост на всеки.

Ето индиец... Mr. Greenмои 4овек Blush
Предполагам всяка нация си е имала "свои Христос".... свръх човек... Wink

Последна редакция: нд, 25 фев 2007, 19:06 от roza66

# 842
   Спорите за неща за които се спори от както съществува човечеството-За видимите -обясними неща,и невидимите-необяснимите...Вече едвам ви хващам до къде сте я докарали...Защо не приемете че в природатая има място за всичко-за бога който олицетворява силата,за природата и нейните закони,и за човека и неговата воля...Тези неща са неделими...Защо се опитвате да ги разедините,и да ги характеризирате отделно?!Според мен това е4 невъзможно,всяко нещо е част от другото и не би могло да съществува само...Като атома и неговата структора,та до начина по който са построени галактиките-идентичен със атома...Всичко работи в едни и същи схеми,и при това те са възможно най-прости,и същевременно с това най-сложни!И един огромен кръговрат...

# 843
migito.Христос е бил като всеки един от нас....от плът и кръв,толкова ли е трудно да се осъзнае този факт?Тои не е бил Бог...но е бил силно вярващ в "силата на позитивното мислене" и по този начин е лекувала хората...чрез вярата в Себе си и в Своите възможности дадани му От БОГ като го нари4ате( или  научно казано от Енергията)...ТОЕСТ тои и е бил добър,пълен с любов и състрадание ...значи се е сливал с Бог(Енергията)....и е бил в пълна хармония с Енергията,Висшата сила или Бог както му казвате...Това му е давало свръх сили...както този индиец например....за които Mama_Nana  споменава.Така че Христос е бил свръх-човек,а Божи син,какво значи Божи син? Значи "човек владеещ енергията,силата на волята и мисълта" Както Kraivondela казва.

# 844
Много се извинявам, че ще пейстна цяла глава от евангелието, но нека веднъж завинаги да се уточним.Къде е това :"Отец е вътре и вън от Мене."? А в другите евангелия също го няма.Моля те Роза , дай ми точния адрес на стиха, който  цитираш!

Светото евангелие от Иоана  Глава 14

И-н 14:1 Да се не смущава сърцето ви; вие вярвате в Бога, вярвайте и Мене.
И-н 14:2 В дома на Отца Ми има много обиталища; ако не беше така, Аз щях да ви кажа, защото отивам да ви приготвя място.
И-н 14:3 И като отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Себе Си, тъй щото гдето съм Аз да бъдете и вие.
И-н 14:4 И вие знаете за къде отивам и пътя [знаете].
И-н 14:5 Тома Му казва: Господи, не знаем къде отиваш; а как знаем пътя?
И-н 14:6 Исус му казва: Аз съм пътят, и истината, и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене.
И-н 14:7 Ако бяхте познали Мене, бихте познали и Отца Ми; отсега Го познавате и сте Го видели.
И-н 14:8 Филип Му казва: Господи, покажи ни Отца, и достатъчно ни е.
И-н 14:9 Исус му казва: Толкова време съм с вас и не познаваш ли Ме Филипе? Който е видял Мене, видял е Отца; как казваш ти: Покажи ми Отца?
И-н 14:10 Не вярваш ли, че Аз съм в Отца, и че Отец е в Мене? Думите, които Аз ви казвам, не от Себе Си ги говоря; но пребъдващият в Мене Отец върши Своите дела.
И-н 14:11 Вярвайте Ме, че Аз съм в Отца и че Отец е в Мене;
или пък вярвайте Ме поради самите дела.
И-н 14:12 Истина, истина ви казвам, който вярва в Мене, делата, които върша Аз, и той ще ги върши; защото Аз отивам при Отца.
И-н 14:13 И каквото и да поискате в Мое име, ще го сторя, за да се прослави Отец в Сина.
И-н 14:14 Ако поискате нещо в Мое име, това ще сторя.
И-н 14:15 Ако Ме любите, ще пазите Моите заповеди.
И-н 14:16 И Аз ще поискам от Отца, и Той ще ви даде друг Утешител, за да пребъдва с вас до века.
И-н 14:17 Духът на истината, когото светът не може да приеме, защото го не вижда нито го познава. Вие го познавате, защото той пребъдва във вас, и във вас ще бъде.
И-н 14:18 Няма да ви оставя сираци; ще дойда при вас.
И-н 14:19 Още малко, и светът няма вече да Ме вижда, а вие Ме виждате; понеже Аз живея и вие ще живеете.
И-н 14:20 В оня ден ще познаете, че Аз съм в Отца Си, и вие в Мене, и Аз във вас.
И-н 14:21 Който има Моите заповеди и ги пази, той Ме люби; а който Ме люби ще бъде възлюбен от Отца Ми, и Аз ще го възлюбя, и ще явя Себе Си нему.
И-н 14:22 Юда (не Искариотски) му казва: Господи, по коя причина ще явиш Себе Си на нас, а не на света?
И-н 14:23 Исус в отговор му рече: Ако Ме люби някой, ще пази учението Ми; и Отец Ми ще го възлюби, и Ние ще дойдем при него и ще направим обиталище у него.
И-н 14:24 Който не Ме люби не пази думите Ми; и учението, което слушате, не е Мое, а на Отца, Който Ме е пратил.
И-н 14:25 Това ви изговорих докато още пребъдвам с вас.
И-н 14:26 А Утешителят, Светият Дух, когото Отец ще изпрати в Мое име, той ще ви научи на всичко, и ще ви напомни всичко, което съм ви казал.
И-н 14:27 Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз не ви давам както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се бои.
И-н 14:28 Чухте как Аз ви рекох, отивам си, и пак ще дойда при вас. Ако Ме любехте, бихте се зарадвали за гдето отивам при Отца; защото Отец е по-голям от Мене.
И-н 14:29 И сега ви казах това преди да е станало, та когато стане, да повярвате.
И-н 14:30 Аз няма вече много да говоря с вас, защото иде князът на [този] свят. Той няма нищо в Мене;
И-н 14:31 но това става, за да познае светът, че Аз любя Отца, и че както Ми е заповядал Отец, така правя. Станете, да си отидем оттук.

И да те питам още нещо.Какво ти говори изявлението на Бог:

Из. 3:14 И Бог рече на Моисея: Аз съм Оня, Който съм. Рече още: Така ще кажеш на израилтяните, Оня, Който съм, ме изпрати при вас.

Как една бездушна енергия си приписва качества на личност?И как създава личности, вдъхва им живот и душа? Или ти имаш съвсем друга дафиниция на думичката личност.А да ти кажа Бог недвусмислено  показва, че е личност, със съответните качества, емоции, намерения и изисквания.Е???

# 845
Христос е бил като всеки един от нас....от плът и кръв,толкова ли е трудно да се осъзнае този факт?Тои не е бил Бог...но е бил силно вярващ в "силата на позитивното мислене" и по този начин е лекувала хората...чрез вярата в Себе си и в Своите възможности дадани му От БОГ като го нари4ате( или  научно казано от Енергията)...

ooooh! Crazy #Crazy

# 846

...........................................

Как една бездушна енергия си приписва качества на личност?И как създава личности, вдъхва им живот и душа? Или ти имаш съвсем друга дафиниция на думичката личност.А да ти кажа Бог недвусмислено  показва, че е личност, със съответните качества, емоции, намерения и изисквания.Е???

Това още веднъж недвусмислено доказва, че евангелията са писани от личности, т. е. от хора "със съответните .......намерения и изисквания". Бог не би се самоопределил като личност, ако е подвластен на емоции. Това автоматично опровергава тезата, че е справедлив, безпристрастен и всемогъщ абсолют.

# 847

Из. 3:14 И Бог рече на Моисея: Аз съм Оня, Който съм. Рече още: Така ще кажеш на израилтяните, Оня, Който съм, ме изпрати при вас.

Йоан 8:58. Иисус им рече: истина, истина ви казвам: преди Авраам да е бил, Аз съм.

С две думи АЗ СЪМ в стария завет и АЗ СЪМ в новия завет е Той - Бог. Така би трябвало да се тълкува на база триединството - Отец, Син и Св.Дух.

Исус имал ли е избор - в смисъл ако не се е родил като човек и не е живял като такъв щяха ли да го приемат. Ако не е бил Бог щяха ли да му повярват? Ако не бяха го убили и не беше възкръснал щяха ли да го последват?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Роза по всяка вероятност е искала да обясни следното:

В индивидуалния хороскоп Слънцето е най-мощният енергиен източник, по чийто канал се влива енергия, за да живеем и да се развиваме. Ние сме отговорни за употребата на тази енергия – дали я използваме за развитие на душата си или по начини, забавящи еволюционното ни развитие. Когато използваме по позитивен начин тази енергия, ние натрупваме така наречената дхарма – положителна карма, която ни приближава към Бога.

Ние получаваме безкористно тази Божествена енергия. За да се осъществи правилен енергообмен между човека и Слънцето, той е длъжен да използва енергията по най-добрия начин и да я върне обратно към Слънцето (Бога) под формата на Любов. Получаваме енергия, работим, отдаваме любов – тази любов, за която говори Иисус Христос, когато казва – ”Възлюби Бога”. По такъв начин, връщайки с благодарност на Бога (Слънцето) любов, ние се отваряме за Божията благодат.

Последна редакция: нд, 25 фев 2007, 21:38 от Mama_Nana

# 848
Много се извинявам, че ще пейстна цяла глава от евангелието, но нека веднъж завинаги да се уточним.Къде е това :"Отец е вътре и вън от Мене."? А в другите евангелия също го няма.Моля те Роза , дай ми точния адрес на стиха, който  цитираш!

И-н 14:10 Не вярваш ли, че Аз съм в Отца, и че Отец е в Мене? Думите, които Аз ви казвам, не от Себе Си ги говоря; но пребъдващият в Мене Отец върши Своите дела.
И-н 14:11 Вярвайте Ме, че Аз съм в Отца и че Отец е в Мене;
или пък вярвайте Ме поради самите дела.
ИИ-н 14:13 И каквото и да поискате в Мое име, ще го сторя, за да се прослави Отец в Сина.
И-н 14:14 Ако поискате нещо в Мое име, това ще сторя.

Не съм цитирала като тебе,а тълкувм...мога да тълкувм.
Какво значи за теб  цитата"Аз съм в Oтца и Oтца е в Mен... според тебе...????
Освен това тои 4есто казва в "Мое" ИМЕ...НЕ Е ЛИ ТОВА "СИЛАТА НА ВОЛЯТА И ВЯРАТА"
силата на позитивното мислене" и по този начин е лекувала хората...чрез вярата в Себе си и в Своите възможности дадани му от БОГ .
Стига с тези цитата от библията!Опитаи се да убедиш невярващите с твоите цитати.Знаеш ли кога ще успееш..хмммм...може би след 100235 страници newsm78...До се га за 41 страници не си успяла ...Аиде измисли нещо друго което да ги накараш да ТИ ПОВЯРВАТ...понеже и те могат да си 4етат библията сами,без да има нужда да  им я цитираш...

# 849
   Roza,  нямам за цел да убеждавам никого в нищо.Тук обсъждаме, а ти явно си си поставила за цел да убедиш всички в това прословуто прераждане и не само в него.Обаче ти както изопачаваш Библията и я ''тълкуваш'' , мога да си представя как четеш и тълкуваш и останалата литература, която ти попада.Уважаема, ми като си нямаш и грам представа от  Свещеното писание /а това го доказа неведнъж/, не се изхвърляй да го тълкуваш.А аз ако ще и на челна стойка да застана, ако невярващите тука не им е дошъл момента  пак няма да повярват.Какво да не би да те е страх, че като цитираме Божието Слово някой може да повярва в него?Затова ли така се нервиш?А те може и сами да си го четат Словото, но не всеки си има  Библия в къщи или на PC-то, за това дали се замисли?Аз като тълкувам, държа хората да са наясно какво тълкувам и затова цитирам, защото инъче всеки може да си говори каквото му скимне и му изнася.
Е, няма да престана да го цитирам, защото на него се основава вярата ми.Аз поне знам в какво и в кого точно вярвам , за разлика от тебе.Сега да не вземеш пак да се засягаш.Като си имаш мнение си го кажи , но само не прави свободни съчинения и не обяснявай на хората  какво е християнство, защото си мноооого далеч от истината.Това са някакви твои фантазии WhistlingИзвинявам се за грубия начин по който звучи изказването ми, но не търпя , когато някой така изнасилва Божието Слово ,за да доказва личните си  теории.

Последна редакция: нд, 25 фев 2007, 23:06 от gerik

# 850
   Roza,  нямам за цел да убеждавам никого в нищо.Тук обсъждаме, а ти явно си си поставила за цел да убедиш всички в това прословуто прераждане и не само в него.Обаче ти както изопачаваш Библията и я ''тълкуваш'' , мога да си представя как четеш и тълкуваш и останалата литература, която ти попада.Уважаема, ми като си нямаш и грам представа от  Свещеното писание /а това го доказа неведнъж/, не се изхвърляй да го тълкуваш.А аз ако ще и на челна стойка да застана, ако невярващите тука не им е дошъл момента  пак няма да повярват.Какво да не би да те е страх, че като цитираме Божието Слово някой може да повярва в него?Затова ли така се нервиш?А те може и сами да си го четат Словото, но не всеки си има  Библия в къщи или на PC-то, за това дали се замисли?Аз като тълкувам, държа хората да са наясно какво тълкувам и затова цитирам, защото инъче всеки може да си говори каквото му скимне и му изнася.
Е, няма да престана да го цитирам, защото на него се основава вярата ми.Аз поне знам в какво и в кого точно вярвам , за разлика от тебе.Сега да не вземеш пак да се засягаш.Като си имаш мнение си го кажи , но само не прави свободни съчинения и не обяснявай на хората  какво е християнство, защото си мноооого далеч от истината.Това са някакви твои фантазии WhistlingИзвинявам се за грубия начин по който звучи изказването ми, но не търпя , когато някой така изнасилва Божието Слово ,за да доказва личните си  теории.

Дааа,звучиш ми като "истинска християнка,добра,с голямо сърце и много мила". ...Ти наистина ли се мислиш за добър човек след това което си написала сега,и как се чувстваш ?Удовлетворена ли си?...Много те дразни че съм различна  Mr. Green
А откъде това злорадтсво....в такава"добра християнска душа" като тебе? Twisted Evil
Да...приела си "Бог с цялото си сърце,както виждам...

Как така другите ме разбират(Krivondela,Mama_Nаnа;Reni,Malina-m,Lilyana...)  а ти не можеш.,ми то е ясно за6то...
я прочети кои постинги провокират пове4е въпроси у  невярва6тите...твоите или моите?!

Я слез по-надолу и виж какво ти отговарят и другите...ама нещо подминаваш постингите им...не ти отърва ли...или нямаш достатъчен IQ капацитет  за да разбереш какво ти пишат??!! Sick

Явно нервичките са ти слабички... ConfusedНе се пъни толкова....

Жалка картинка... Tired

Успех ти желя от все сърце....

Последна редакция: пн, 26 фев 2007, 01:02 от roza66

# 851

Йоан 8:58. Иисус им рече: истина, истина ви казвам: преди Авраам да е бил, Аз съм.

С две думи АЗ СЪМ в стария завет и АЗ СЪМ в новия завет е Той - Бог. Така би трябвало да се тълкува на база триединството - Отец, Син и Св.Дух.

Исус имал ли е избор - в смисъл ако не се е родил като човек и не е живял като такъв щяха ли да го приемат. Ако не е бил Бог щяха ли да му повярват? Ако не бяха го убили и не беше възкръснал щяха ли да го последват?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Роза по всяка вероятност е искала да обясни следното:

В индивидуалния хороскоп Слънцето е най-мощният енергиен източник, по чийто канал се влива енергия, за да живеем и да се развиваме. Ние сме отговорни за употребата на тази енергия – дали я използваме за развитие на душата си или по начини, забавящи еволюционното ни развитие. Когато използваме по позитивен начин тази енергия, ние натрупваме така наречената дхарма – положителна карма, която ни приближава към Бога.

Ние получаваме безкористно тази Божествена енергия. За да се осъществи правилен енергообмен между човека и Слънцето, той е длъжен да използва енергията по най-добрия начин и да я върне обратно към Слънцето (Бога) под формата на Любов. Получаваме енергия, работим, отдаваме любов – тази любов, за която говори Иисус Христос, когато казва – ”Възлюби Бога”. По такъв начин, връщайки с благодарност на Бога (Слънцето) любов, ние се отваряме за Божията благодат.

Много добре си ме разбрала Mama_Nana. Благодаря ти  bouquet.Ли4и си интелигентния 4овек....по на4ина на писане.За разлика от друга съфорумка с доста ограни4ен ре4ник и само си цитира..и цитира...и сама си призна 4е и 4елна стойка да направи паk не може да  убеди  невярва6тите в "правотата си"...За какво ли се пъне толкова горката....

# 852
искам да благодаря за помоща с намиране на кирилица, сега е много по- лесно:)...Мисля че не трябва да убеждаваме никoй в нищо относно религия /Бог... Според мен човек трябва първо да има желание да знае, разбере или вярва, иначе си е губене на време....Библията съществува от векове, много хора са я преписвали на ръка, така са се правили грешки, хората тълкуват едни и същи стихове по различен начин...част от истината се е загубила...Но това е от човека, не прави Бог по малко могъщ. Христос е Бог... в Йоан глава първа обяснява малко за това...Истината е вечна, и ако научо откритие е вярно, то идва от Бог...това че закона на гравитация е истина, не доказва че Бог не съществува, само доказва неговото величество... За векове хората са вярвали, че земята е плоска..имали са"доказателства" за това...убивали са хора, които са вярвали различно...тогава науката се развива и се доказва че земята е кръгла...Такава каквато Бог я е създал:)Искам да кажа, че науката е непостоянна, развива се с времето, но Бог е един и не се променя, такъв е вчера, днес и навеки! Науката, за мен, доказва съществуването на Божественото.Но Бог е много по-всемогъщ, отколкото ние може да си представим или разберем!

# 853
Скъпа Роза, искам да ти насоча вниманието кън една случка в Новия Завет.Самия Христос не остана равнодушен, когато видя как хората се отнасят с дома на Отца Му.Той взе бич и ги разгони от храмовия двор.Понякога е нужно и това не оказва колко съм лоша, а колко държа да не изопачаваш Божието Слово.Като гледам ти злорадстваш тука , а не аз- само си погледни емотиконите, с които замеряш вярващите и пак ще говорим.
 При цялото ми уважение към Рени , Кривондела и Лиляна, ще ти кажа , да не ми даваш пример как те разбират хора, които също не познават Писанието.Те може да харесват начина ти на мислене , но не са мярна единица за тълкуване и разбиране на Библията, а само хора търсещи дискусия по темата.А дали на някой му харесва или не истината , така както е представена е Библията - ни най-малко не я омаловажава, като авторитет.Въпрос на мислене.

Последна редакция: пн, 26 фев 2007, 07:44 от gerik

# 854
  • Linz
Здравей, РЕНИ!
А с какво го "виждат" това като в този момент не им работи ни мозъкът, ни сърцето?
Споровете са били, докато се установи в кой точно момент те "халюцинират" така точно действителността.
Четох някъде, че има случка, която е уточнила този момент.
Може и да е измислица, разбира се.
После ще ви предложа и статийка за най-големите "научни" измами през последно време.
Но и за отделянето на душата ще дам отправки. Не вярвам на всичко в интернет, да знаете. Но не ми пречи да си разсъждавам върху него.
Рени, а кой доказа това халюциниране научно?
Пусках линк към едно филмче... Дръпнах го от "колибка.ком"- Мистериозната вселена на Артър Кларк, първа серия. Гледай го, има отговори на въпросите ти.
Ето тук е - http://www.kolibka.com/2.html

Последна редакция: пн, 26 фев 2007, 09:42 от РЕНИ

Общи условия

Активация на акаунт