Предстои ми Инвитро/ИКСИ - Да поговорим - тема 86

• 36 830
  • 743
  •   1
Отговори
# 555
Пълнолуние, благодаря ти за съвета!

За момента се доверявам и това е, да. Моята лекарка май си гледа основно ехографа. Ще видим какво ще каже в събота на пункцията и ще го мислим.

При мен конкретно се стремим към свеж трансфер, защото имам отклонение в кариотипа, което се свързва с повишен риск от загиване на ембрионите при размразяване.

Иначе, ако не беше това отклонение, не ми е проблем да изчакам известно време за ЗЕТ, пък и той си има своите плюсове пред свежия.

Пожелавам ти при вас чакането за ЗЕТ да си заслужава и да се увенчае с успех! Flowers Four Leaf Clover
Здравей,
Може ли малко повече инфо какво е това отклонение в кариотипа?
При мене точно 2 от най хубавите ни ембриони не оцеляха при размразяването.

# 556
  • София
Излязоха ми резултатите:
Лутропин (LH) 7.09mUI/mL
Естрадиол (Estradiol) 442pmol/L
Прогестерон (Progesteron) 0.58nmol/L

Все забравям колко трябваше да Естрадиола преди пункция... С Летрозол сме, знам, че подтиска малко нивата на ЛХ имаме два големи, един среден и два или три по-малки фоликула

Последна редакция: ср, 08 ное 2023, 15:51 от shan^tall

# 557

При мен конкретно се стремим към свеж трансфер, защото имам отклонение в кариотипа, което се свързва с повишен риск от загиване на ембрионите при размразяване.

Иначе, ако не беше това отклонение, не ми е проблем да изчакам известно време за ЗЕТ, пък и той си има своите плюсове пред свежия.
😶Ъъъъ, сигурна ли си, че това ти го е казал репродуктивен лекар....ако е така, нека да си смени професията. Влизам много рязко, но това просто някой трябва да ти го обясни, за да не си патиш. Кой е този "лекар"? То бива накадърност, ама чак пък толкова. Не намирам думи да изразя своето възмущение. Как може така да заблуждават своите пациенти!???!! Потресена съм и ми е жал за пациентите 🥺
При проблем с кариотипа се прави ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И ВИНАГИ ЗАМРАЗЕН трансфер, а не свеж!!!!! Задължително се прави ПИД и след няколко месеца, ЗЕТ. Моля да си смените "лекаря" за ваше добро. Нямам представа при кой лекар сте, но бягайте от там, ако това, което пишеш наистина са ти го казали! Не рискувайте да имате безброй аборти или липса на имплантация, поради липса на ПИД. Казвам го от горчив опит. На клиниката им е добре дошло да ви прибират парите за напразни трансфери! Може да имате късмет с успех от раз, а може и всеки трансфер да води до аборт!!! Пожелавам успех от сърце!

# 558
Момичета, чета, чета и при доста от вас инвитрото се е получило успешно след хистероскопия и биопсия. Мислите ли че е добре да се направи като част от подготовката преди трансфер? Има ли някакво време от цикъла когато е добре да се извърши; нужно ли е време за възстановяване после (ако няма установено друго за лекуване)?

# 559
..
Излязоха ми резултатите:
Лутропин (LH) 7.09mUI/mL
Естрадиол (Estradiol) 442pmol/L
Прогестерон (Progesteron) 0.58nmol/L

Все забравям колко трябваше да Естрадиола преди пункция... С Летрозол сме, знам, че подтиска малко нивата на ЛХ имаме два големи, един среден и два или три по-малки фоликула

Шанталче, а на теб за кога е планирана пункцията?
Аз също съм на ЕЦ и този месец наблюдавахме един фоликул. LH ми беше 5.75, а естрадиола 290, когато сложих тригера. Но в деня на пункцията бях овулирала, което не мога да разбера как се случва с това ниво на хормоните. Предния месец сложих тригер при LH 9.42 и естрадиол 523, като на пункцията не бях овулирала и фоликулите си бяха там. Наистина не разбирам как така се случват нещата.

# 560
Gelato На мен Калчев ми е казвал, че има по-големи шансове за имплантация след надраскване на лигавицата или биопсия. На мен той ми прави такова надраскване на 21 ден от цикъла, като взе и имунологична биопсия. Този месец се пропускат опитите и се действа на следващият. При мен имаше и рязане за да оформи малко матката. При мен нямаше ефект за естествени опити, но аз точно след офис хистероскопията се разболях от Ковид. При моя приятелка след биопсия направиха трансфер и има успешна бременност. За второто дете направиха няколко трансфера и без успех. Отиде при Калчев, който също направи някакви оформения с рязане и на следващият месец направиха трансфер и забременя. След това направи аборт, но историята е дълга. Та явно при някои хора помага.

Ние вече 5 години правим опити без нито една бременност. Мислех си, че Я не са качествени , но от 9 Я имаме 6 ембриончета, което ме навежда на мисълта, че може да имам проблем с имплантацията. За това питах Сенкова да направим надраскване. Ще го правим между 18 и 21 ден на Ц. Другият месец ще направим трансфер, ако всичко е наред.

# 561
  • София
Смайл, днес ще сложа тригера и в петък ще е пункцията. Сега ще разберем дали лекарствота за стимулации скапват качеството при мен....

# 562
Здравейте Hug
Някой да е ползвал Цетрореликс(Цетротид) ? Днес при поставянето на първата такава получих нещо подобно на жарнато с коприва ,звъннах веднага и ми казаха, че е нормално. Thinking
Все още си стои това червено нещо …

# 563
Здравейте Hug
Някой да е ползвал Цетрореликс(Цетротид) ? Днес при поставянето на първата такава получих нещо подобно на жарнато с коприва ,звъннах веднага и ми казаха, че е нормално. Thinking
Все още си стои това червено нещо …
Аз слагах 3 такива инжекции в последните 3 дни на стимулацията. Винаги става червено и пари,но след няколко часа няма нищо. Не се притеснявай,нормално е Simple Smile

# 564
Благодаря, Съншайн Flowers Hibiscus

# 565
Шанталче, не знам колко добре съм запомнила, но мисля, че Цвети (На Калчев сестрата) ми беше споменала стойности около 200-400  на фоликул, но нямам спомен за мерната единица. Но тогава говорехме за нормално забременяване, не за пункция. Сенкова какво каза за резултатите?

# 566
Шанталче, не знам колко добре съм запомнила, но мисля, че Цвети (На Калчев сестрата) ми беше споменала стойности около 200-400  на фоликул, но нямам спомен за мерната единица. Но тогава говорехме за нормално забременяване, не за пункция. Сенкова какво каза за резултатите?

По 200 е, не 400. Аз съм си изчислявала при първата пункция, и точно си съвпаднаха нещата

# 567
  • София

днес да сложа тригера и в петък пункция. Само, че четох, че Летрозола изменя тези стойности.

# 568
  • гр. София
geizer, да, разбира се.
Става въпрос за сателитен полиморфизъм на хромозома 15. Въпреки че се води “вариант на нормата” в заключението от изследването, това си е отклонение от стандартния кариотип.
Това, което ми каза моята репродуктивна, а впоследствие и аз самата прочетох в направени проучвания, е, че при това конкретно отклонение се наблюдава по-нисък survival rate на ембрионите при размразяване.

Кактусче, това, което казва репродуктивната е относно само това конкретно отклонение в кариотипа, което имам аз. Предполагам, че съществуват много различен тип отклонения в кариотипа и всяко има различно отношение към репродуктивните функции и причинява различен тип проблеми.

Това, което показват проучванията конкретно за полиморфизма, е, че при жените с полиморфизъм статистически се наблюдават основно 2 разлики спрямо жените с нормален кариотип:
1) по-ниски нива на АМХ - при мен АМХ е наистина ниско за възрастта (под 1, на 34г.)
2)по-нисък survival rate на замразени ембриони при размразяването им - тук засега нямам личен опит

Разбира се, и за двете точки мисля, че е логично, че тъй като става въпрос за статистически данни, тези проблеми не се срещат непременно при абсолютно всички жени с това отклонение.
Т.е. някоя жена може да има полиморфизъм, а да си има нормални нива на АМХ и съответно яйчников резерв. Както и обратното - жена с нормален кариотип може да има по-нисък АМХ/намален резерв поради съвсем различни причини, нямащи връзка с кариотипа.

Или пък жена с полиморфизъм да няма проблем при размразяването на яйцеклетки/ембриони, а жена с нормален кариотип да има такъв проблем.

Но тъй като чисто статистически се наблюдава по-нисък процент на оцеляване на ембрионите при размразяване при жени с полиморфизъм, мисля, че е разбираемо репродуктивните и ембриолозите да искат да избегнат такъв риск.

Иначе абсолютно разбирам и подкрепям идеята за ПИД при отклонения в кариотипа. Ако имаше как с магическа пръчка да направим ПИД и да имам свеж трансфер, бих без да се замислям. Но след като с ПИД може само замразен трансфер, в моя случай това носи риск. Е да, без ПИД пък донякъде също е риск. Та в крайна сметка, всеки трябва да си претегли сам за себе си и своя индивидуален случай кой риск да поеме.

# 569
Благодаря за отговора. Ние имаме пускан кариотип, но като те прочетох се замислих дали не сме пропуснали нещо допълнително за изследване.
При нас кариотипите са нормални, ама ето че загубихме 2 хубави ембриона и ни дойде като шамар.
Другото което все си мисля е че бяха замразени заедно ембиончетата и е странно че и двете не оцеляха. Питам се дали не се дължи на грешка от страна на клиниката или някакъв бъг в уредите, знам ли.
Не че някога ще разберем ако се е случило нещо такова...

Общи условия

Активация на акаунт