Частни училища -информативно - дискусионна тема- 61

• 70 618
  • 849
  •   1
Отговори
# 75
  • в страната на чудесата
А защо е нужно това да се прави?

# 76
Защото детето е напред в развитието си и майка му търси такива варианти (знае, че има такива във Варна покрай братовчедка му). Тя се притеснява, че догодина ще му е скучно в първи клас.

# 77
  • София
И какво толкова може това дете, че да му е скучно в 1ви клас? Ще изнамеря какво учиха при нас, а и има доста потребители с деца съвсем скоро минали пред 1ви клас в ЧУ. При нас 1ви клас ЧУ има разлика с ДУ, например повечето деца вече четат гладко, докато в ДУ пишат ченгелчета.

# 78
Мога да кажа какво знае и може (вече идеята е на майка му и затова питам) - чете, пише, събира, изважда, умножава, дели, маниак е на тема география. Не съм експерт. Зададох въпрос, но така разчитам да получа и други мнения. Не очаквам детето ми да е гений, нямам такива илюзии.

# 79
  • София
Да речем, че се намери такова училище, което ще запише и ще води формално детето в първи клас, но на практика то ще посещава занятията на втори клас. В един момент обаче ще се наложи детето на практика да повтори даден клас, напр. 7-ми, за да може да кандидатства в гимназия. При това за мен се губи смисълът от цялото упражнение.

# 80
Кой е този случай, че ми стана интересно?

Ама, защо във втори клас, то и там ще му е скучно,  направо в трети или четвърти,  защо да губи време?

# 81
Може да видите закона за предучилищно и училищно образование, там има възможност да се върви с по -висока скорост за надарени деца, но ще е някаква комбинирана форма, може да завърши 7 клас 1-2 години по-рано, но дали си струва, вундеркинд ли е...

# 82
  • София
Аз ще посъветвам същото като Лейка. Да не се увличат в "екстравагантности". В начален курс основното и най-важното, което трябва да се научи са навици, подход към ученето и ей такива, повече възпитателни неща, които често се подценяват. Социалните и емоционалните умения включително. Другото (материалът) се учи, не е такъв зор. Аз не бих записала дете (особено момче) дори да тръгне от шестгодишно в първи клас, ако ще да знае ядрена физика, камо ли във втори-трети Joy

# 83
И моят съвет е да го запишат с връстници и да компенсират с допърнителни спорт, езици, математика, четене...

# 84
  • София
Може да видите закона за предучилищно и училищно образование, там има възможност да се върви с по -висока скорост за надарени деца, но ще е някаква комбинирана форма, може да завърши 7 клас 1-2 години по-рано, но дали си струва, вундеркинд ли е...
Индивидуална или самостоятелна форма на обучение, но доколкото разбирам не е това идеята. Те искат детето да си посещава нормално училище в дневна форма, да се социализира и т.н., което не е така в горните две форми на обучение.

# 85
  • Пловдив/София
Уж в Монтесори е подходящо- има деца с всякакви умения, както над, така и под възрастта си. Не ги натискат да вървят в калъп и може изпреварващите деца да си се занимават с нещо от горния клас. Но казвам “уж”, защото в 80% от случаите се възприема като лежерно обучение и амбициозните родители не записват децата си там, реално се получава назадващо обучение. Но може и да греша.
Аз да се похваля, моето 4 годишно вече “спелува” думи- от 3год познава първа буква, а сега казва всички- например м-а-м-а. Не ги пише в правилен ред обаче и най-вече е адски срамежлива. И през ум не ми минава да прескочи група/клас, защото докато реши да проговори, половината година е минала…

# 86
  • София
За мен за такова дете (ако наистина е с голям капацитет, а не просто "може това, може онова преди първи клас") ДУ до 4 клас е най-добре. Половин ден в училище, все ще може без да скучае. После другата половина-индивидуални занимания. И изобщо за мен е добре да опитат да започне нормално някъде, пък после да мислят варианти според ситуацията.

# 87
Защото детето е напред в развитието си и майка му търси такива варианти (знае, че има такива във Варна покрай братовчедка му). Тя се притеснява, че догодина ще му е скучно в първи клас.

Познато чувство, но въпросната да се замисли дали причината не е основно майчинска гордост и его. Казвам го, защото много често деца са на ниво на умствено развитие равно на това на по-големи деца, но това не значи, че са изпреварващи във всичко. И ще отиде във втори клас едно дете сред истинските второкласници, но няма да им е равно по физическо развитие, по социални умения, по опит в училищна среда. И в резултат може вместо да се изпишат вежди да се извадят очи. За мен най-добре е детето да си върви с набора, а отделно да му се намери друг интелектуален дразнител, например школа по математика. Сега поне ги има много.

# 88
  • София
Да, школа или учител по математика отделно си е вариант. И без това в момента е мода да се записват деца един клас напред в школите, та даже няма да е само Joy

# 89
  • В офиса
Рано, или късно всички ще се научат да четат, пишат и смятат. Детето ходи ли на детска градина, общува ли свободно с връстници, има ли социални умения? Всичките ми познати без едно семейство, които си записаха децата една година по-рано на училище, са съжалявали. Имаше разлика в емоционалното им развитие.
Даже да не е учител по математика - състезания и книжки бол.

Общи условия

Активация на акаунт