Частни училища -информативно - дискусионна тема- 61

• 70 639
  • 849
  •   1
Отговори
# 90
М, да, дори и в елитни училища, не само частни, има деца, записани на курсове за една година напред. Кому е нужно, ще питам пък аз?

# 91
  • София
Е, не е рядко срещано явление да пускат първокласници на състезания по математика за втори клас - ако е толкова напред детето, да го запишат при учител, който да го подготви за топ състезател. Останалото - с нормално темпо.

# 92
За Харвард е нужно, как кому.

# 93
Ох, тез топ състезатели от първи клас.....моля ви се. Топ състезатели има, даже от 6-7 клас нагоре, при това, които останат да се занимават с математика, понеже интересите се менят с годините.
Първи, втори клас и без кой знае каква подготовка, децата успяват на състезания.

ахаааа.....пфу, изпуснала съм момента.

# 94
  • София
Мда, и ако в Харвард същата година са се наредили още 2-3 "изпреварващи", може и да си увисне с изпреварването....Да си гледат психическото и физическото здраве на детето първо. Школи и частни учители много и по всичко има.

# 95
  • София
Ох, тез топ състезатели от първи клас.....моля ви се. Топ състезатели има, даже от 6-7 клас нагоре, при това, които останат да се занимават с математика, понеже интересите се менят с годините.
Първи, втори клас и без кой знае каква подготовка, децата успяват на състезания.

ахаааа.....пфу, изпуснала съм момента.
ми не всички са на едно ниво - топ си личат - особено при трудното ниво в последните години.

# 96
Е, хайде сега. Топ състезатели от първи клас по математика....?!? Да, има някои, които са по-напред в списъка, обикновено такива с "пише и смята на четири години" и/или "ходи на курс за следващ клас", но после се изравняват. Остават тези, които са упорити и не ги мързи да ходят по състезания. Както казах топ състезателите са доста в по-горни класове, дори след 7 клас.

За мен лично е напълно излишно, дори вредно това избързване с материала, ама всеки си знае.

# 97
  • София
Е, ясно е, какво се има предвид под "топ състезатели" в първи клас. Деца, които са сред първите винаги на масовите състезания в първи клас. Не, че е сигурно, че ще бъдат същите и след 7-ми. Joy

# 98
За мен лично е напълно излишно, дори вредно това избързване с материала, ама всеки си знае.

Това им е хубаво на школите по математика, че преподават различен тип задачи, а не избързват с материал за горен клас.

# 99
Е, хубаво де, за да е сред първите "топ състезатели", нужно ли е да знае таблицата на 5 години, а на 7 да решава кръгове на Ойлер или квадратни уравнения? Неслучайно има учебни програми, съобразени с възрастта и менталното развитие на децата. Ясно е, че едно по-схватливо дете може да бъде научено на много неща преди първи клас, но не виждам полза от това. Всъщност има малко, ще му е една идея по-лесно в първи клас, докато другите сричат и смятат 1+1. Но това се постига в предучилищна група, малко занимания вкъщи.

Това им е хубаво на школите по математика, че преподават различен тип задачи, а не избързват с материал за горен клас.

Така е, но има хора, които си записват децата в школа за следващия клас. Само и само да на начело в списъка след състезание. Не, че има лошо де, всеки сам си преценЯ....

# 100
  • София
Ами в конкуренцията за МГ-тата е най-вече ключът от палатката. Балообразуването се извършва на база резултати от състезания. Ранната подготовка си е своеобразна застраховка. Не е зорът да се учат кръговете на Ойлер, заради самите кръгове:joy:

# 101
Хммм.....на пет години за го учиш на таблицата, щото ще влиза в СМГ след още 5 години...?!? Добреее......
Ранната подготовка не е да го натъпчеш със знания за два класа напред, а с типове задачи за неговата възраст. Подготовката за МГ след 4 клас се случва допълнително, тъй като не се изучава този материал в училище, но той е за точната възраст.
Както и да е, де, все тая.... Просто си щракам тука по клавиатурата.

# 102
  • Пловдив/София
А всъщност каква е тая мания към математически паралелки за 5ти клас? Още от втори половината клас ходи на допълнителна математика. Идеята е после да изкарат в 7 клас висока оценка и пак СМГ и после в ТУ? Това ли е дългосрочната цел, за която се борят от 1ви клас? Съвсем сериозно питам, не знам защо е нужно уроци и курсове за втори-трети клас при НВО в седми. По бел защо не ходят?

# 103
  • София
Манията се дължи на това, че повечето ДУ са доста зле в интервала 5-7 клас. И МГ са една от малкото държавни /безплатни/ алтернативи, които дават добро образование в този етап. Към това се добавя и селектираната среда от мотивирани деца. Другата алтернатива са ЧУ, но към тях все още битуват предразсъдъци в пространството, а и не всеки може да си позволи 10к+ на година.

# 104
А всъщност каква е тая мания към математически паралелки за 5ти клас? Още от втори половината клас ходи на допълнителна математика. Идеята е после да изкарат в 7 клас висока оценка и пак СМГ и после в ТУ? Това ли е дългосрочната цел, за която се борят от 1ви клас? Съвсем сериозно питам, не знам защо е нужно уроци и курсове за втори-трети клас при НВО в седми. По бел защо не ходят?

Ами да, все пак СМГ е общинско училище, а не частно, следователно ТУ им е достатъчна цел. А и който няма качества за ЧУ нали все някъде трябва да учи, та то СМГ остава...

И сега малко по-сериозно. Не знам дали го съзнаваш, но някои деца наистина имат интерес към математиката и ходят на курсове и състезания доброволно и с желание. Преди 20 години всъщност  само те ходеха на курсове, нямаше такава навалица и го правеха защото в училище им е скучно, а там интересно. И на състезания се ходеше за емоцията, не за влизане в СМГ. И след 5 клас, а после и след 7 си влизаха  в СМГ без изпити по математика, евентуално някаква подсигуровка по БЕЛ в 7 клас. Да де, ама после стана някаква мода и всякакви деца почнаха да бъдат бутани към СМГ, даже и без интерес към математиката. И това отприщи вълната с курсовете.

Общи условия

Активация на акаунт