Частни училища -информативно - дискусионна тема- 61

• 70 715
  • 849
  •   1
Отговори
# 105
  • София
МГ-тата са единствените държавни училища, които имат право да осъществяват масов прием с подбор след 4-ти клас /от скоро и НГДК, но принципно МГ-тата/. Това гарантира една доста по-хомогенна среда от мотивирани и учещи деца, отколкото се  получава при приема на квартален принцип. Съответно и именно МГ-тата са с най-добро представяне на НВО. По-добро образование търсят хората, това е причината.

# 106
Става въпрос за детето ми и понеже във Варна има такова училище, попитах дали в София има такова? Темата е информативна или аз бъркам?

Има интереси и се развива там. Никой не го е карал нищо насила, нито сме карали сестра му. Просто майка му смята, че ще ме бъде скучно и обещах да проуча. Явно тук се прие, че смятам сина си за гений. Няма такова нищо.

Последна редакция: пн, 25 сеп 2023, 08:59 от Фран

# 107
  • Пловдив/София
Ама аз говоря за деца от ЧУ, които ходят на уроци и курсове. Там подбор си има от ПУК, та и в пети клас са същите деца с подбор, т.е. едва ли е средата. Явно е мода наистина.
Абсурд дете първи-втори клас да има истинско желание вместо да играе след училище, са ходи на още математика. Ако има са единици…

# 108
Моето мнение е да учи в квалталното до 4 клас. Майка му мисли другояче и обещах да проуча. Не очаквах такъв потоп, че смятам сина си за Айнщайн.

Последна редакция: пн, 25 сеп 2023, 09:00 от Фран

# 109
  • София
LeVert, по-добре би било да развивате и други умения и таланти, отколкото да минавате стандартния училищен материал по-бързо. Дали са ви добро предложение със състезателна математика, аз бих ви препоръчала също така шах и изучаване на някакъв инструмент. Аритметиката, която е усвоило детето ви ще може да приложи в задачите, шахът развива страхотни логически умения, изучаването на инструмент развива много полезни умения също плюс дисциплина. В училище освен математиката, , нищо не развива логиката на децата до седми клас, когато се появяват физика и химия. Като се сложи и модата с езиците, децата основно заучават наизуст под една или друга форма.

# 110
  • София
ми той може наистина да е Айнщайн Grinning

Сега поне може всичко да се пробва - състезания по програмиране от 3 клас, пиано от 1 клас, китайски извънкласно … Едно време нямаше такива екстри.

Последна редакция: пн, 25 сеп 2023, 09:01 от Фран

# 111
  • Blondeville
Не съм сигурна, че е кой знае колко полезно дете от 1-и клас да ходи “фиктивно” в часовете на по-големите. Ако в дадено училище преценят, че е за по-горен клас и го запишат официално - ок. Но е добре да се премисли и чисто емоционалния аспект от влизането на дете от детската градина направо във втори клас, когато другите вече са свикнали с училищните порядки, изкарали са заедно първи клас, и са си по-големи и по-зрели.

Моето дете в ПУК много дръпна и вече също може изредените неща, декември става на 7. Лятото ми скри шапката, изчете много книжки, също и няколко обемни детски романа, първата книга за Хари Потър, всички комикси за Астерикс (бяха ми любими като дете и не се стърпях да ги взема). Не мога да си представя обаче да “скипне” 1-и клас, сега му е моментът да изгради и навици, и приятелства. С темпът му на четене и “Под игото” ще опатка за нула време, ама надали ще го разбере, всяко нещо с времето си.

Пробвайте някое от по-академичните ЧУ ако искате да яхнете вълната докато му е интересно на детето. Или ДУ до 4-и клас и допълнителни занимания след у-ще. Макар аз да не съм хич фен на ДУ, признавам си, харесвам училища с подбор.

# 112
Някои учат език наизуст, защото им е много трудно и по друг начин не успяват да се справят. На други просто им е достатъчно да видят нещо и го запомнят веднага. В езиците има немалко логика всъщност, ако преподавателят е адекватен в методите си. Наизустяването на езика обичайно не води до трайни знания, и бързо се забравя. Особено, ако не се ползва ежедневно.
Дори в анализите на произведения по литература има логика, но пак ако учителят е адекватен и подтиква децата към мислене.
Не са само математика, физика, химия панацеята на логиката.

Ахаха, трябваше да започнеш с Монтесорито. Проучете си пак нивото на това училище. Ако толкова му е зор да не му е скучно, има достатъчно ЧУ, които в 1 клас могат да му запълнят времето. Wink

# 113
В Монтесори ходи братовчедка му. За мен 104--то плюс занимания по интереси му стигат. Ама майка му мисли другояче, вкл. заради Монтесори.
Не знам какво майка му мисли но Монтесори е просто мода. Ако не знаете самият метод е създаден за изоставащи деца. С Момтесори, Джъмп мат и т.н. математици не се създават.

# 114
  • София
Ами дайте на майка му да прочете също мненията тук. Може пък да преосмисли някой неща. Ако е първо дете, ясно откъде иде заблудата със "скучно му е, защото знае много, затова дай да избързаме с училището". При положение, че повечето деца в клас, няма да са тръгнали на шест години... по-добре не. Внимателно вижте поста на Санака.

# 115
Няма да преосмисли. Второ дете е, седнра му е 8 клас. За Монесори не съм се интересувал, само знам от леля му.
Коментарът на Санака пасва на моето виждане по темата, но бях длъжен да попитам, можеше аз да не съм в час. Simple Smile

# 116
Ако е решила, няма смисъл да се спори. Аз не разбрах колко е голямо детето, но ако детето е на 5/6, може спокойно да си тръгне с по-големите в първи клас.

# 117
  • София
Дали има нови потребители с деца в Дени Дидро? Все още има много малко отзиви за него.

# 118
Ако е решила, няма смисъл да се спори. Аз не разбрах колко е голямо детето, но ако детето е на 5/6, може спокойно да си тръгне с по-големите в първи клас.

Изпуснахме тази опция или по-скоро се отказахме от нея. На 6 е, но е роден януари, т.е. след четири месеца става на 7.

# 119
  • София
Пробвайте в някое от по - академичните частни училища. Все ще има какво да научи. Ако не, вариант ДУ до обяд и следобяд различни курсове по интереси също е добър вариант. Децата се променят, интересите им също.

Общи условия

Активация на акаунт