Частни училища -информативно - дискусионна тема- 61

• 70 815
  • 849
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Пушек от коминчето, изобщо не съм ти се карала. Само обясних, но форумски се губи интонацията. Колкото до несправедливостта- то такава винаги има, но както уточни Уайлд, дават и на научни работници. Вероятно е обвързано и с постижения, но това са мои разсъждения. От Турнирът по Наука на Иззи канят победителят и този на второ място с някаква стипендия, но дали е пълна не знам.

# 196
  • София
Твърдението, че Динова и Вълкова са били незначителни в СС е толкова грубо, че дори няма да го коментирам, такава липса на неуважение към учителки с опит ме оставя безмълвна.

Също така, за хората, които тепърва търсят и четат този форум: надявам се да не се заразите от елитаризма на няколко потребителки в тази група, детето ви няма да се превърне в пълен провал ако не учи в Св София и Питагор. Те са страхотни училища, но има и други, в които можете да получите добро образование и щастливо дете:)
Дано това да не е изведено от моя пост преди няколко страници, защото коментирах за напусналите учители. Разбира се, че не са незначителни, специално Динова (предполагам и Вълкова) беше един от началните преподаватели 1-3 клас. Това са минимум 12 учители (4 паралелки, 12 випуска) и напусналите бяха успешно заменени, съдейки по новите лица. Има и учители, които излязоха в пенсия, също са заменени от нови учители. Това са нормални процеси. Но учители като Богданова и други, чиито имена няма да споменавам, още са си в училището, са ключови за успеха на випуските, те са и създатели на програмите в средния курс и имат отлични наблюдения какви методологии се използват. Удобно е да вземеш такъв учител с цялото му ноу-хау и си е загуба за училището когато такъв учител напусне. Затова наричам подобни учители "ключови", Динова не е точно такъв случай, което не я прави "незначителна", разбира се. Присъединявам се изцяло към втората част на коментара за страхотните училища - разбира се, че не са 2 за цяла София и извън тях погром, това е толкова ограничаващо. Дано добрите практики да се разпространят в повече училища, частни и държавни и дано да има по-широк диапазон избор за мъниците, които тепърва ще са ПУК. Не разбирам наистина напъна да си ги мерим така състезателно.

Какъв е проблемът Иззи да дава стипендии за деца на преподаватели? Ако е от техни бюджети, а не по МОН-ски разпоредби, са в правото си да изпълняват каквато искат социална програма - може да са стипендии за деца на пожарникари, социални работници, лекари, социално слаби семейства - каквото си решат.

# 197

Дописвам се, не знам колко свободни места са имали СС за тази учебна година, но детето на приятелка се яви на изпит там. Е оказа се че било с 10 деца от Иззи.

Уау!
Но всъщност тенденцията не е само от тази учебна година. И предходните две години беше аналогично.

Данди, аз употребих "незначителни". И да, беше точно в контекста на липсата им на значимост за ноу-хауто и системата на училището. Учители, като Богданова и Демебукова обаче бяха съществени, както за финалния успех на всеки випуск, който водеха, но и за методологията на самото училище. Точно заради това и бяха привлечени в Иззи. Да копират методиката на СС. Добри начални учители има много на пазара. И това е видно от факта, че Динова и ВЪлкова бяха заменени успешно без каквито и да било драми.

Виждам, че някой пак докладва на модератор точни постове, които го касаят в лично качество, без да са обидни и нарушаващи правилата. А са само отговор на негови провокации.

Последна редакция: ср, 27 сеп 2023, 13:53 от Fancy

# 198
Между другото Каравасилев е на постоянен договор в ПЧМГ.
Доколкото виждам от програмата на училището, Каравасилев води единствено Профил на 12- ти клас в понеделник от 8.00 до 10.20 и школата по астрономия, която е извънкласна дейност.
Така ли е или греша? Води ли учебни занятия на някои други класове?

# 199

Дописвам се, не знам колко свободни места са имали СС за тази учебна година, но детето на приятелка се яви на изпит там. Е оказа се че било с 10 деца от Иззи.

Уау!
Но всъщност тенденцията не е само от тази учебна година. И предходните две години беше аналогично.
Идея си няма, както всички знаете СС, никога не съм го следила  и не знам даже къде се намира. Но с приятелка водихме дълъг разговор за училищата. Искаше да премести детето си от едно ЧУ, та и предложих да погледне и Иззи, тя ми сподели че няма начин поради факта че детето й е било с еди колко си деца на изпита в СС а тя си е поговорила с майките. Жената не напира за високо "академични" училища.

Между другото Каравасилев е на постоянен договор в ПЧМГ.
Доколкото виждам от програмата на училището, Каравасилев води единствено Профил на 12- ти клас в понеделник от 8.00 до 10.20 и школата по астрономия, която е извънкласна дейност.
Така ли е или греша?
Как са разпределени часовете му и на кой клас преподава не знам. Деца от класа на моето запалени по физиката останаха в училището заради Каравасилев (деца с бал над 480 ). Случайно споделих с майка на такова дете, че Каравасилев вече не е част от Иззи. Самата тя на РС в (ПЧМГ) беше задала въпроса за Каравасилев и и бяха отговорили, че от тази година е на постоянен договор.

# 200
Ами хубаво е, когато се спряга едно име да се посочи на кои класове преподава.
Аз виждам, че Каравасилев е на работа в ПЧМГ само в понеделник от 8 до 10.20. Но може и да греша.
Школата по астрономия не знам кога я води и колко деца има записани, но тя не е задължителна.

Затова пак питам: Има ли и други ученици, освен тези от 12-ти клас на които Каравасилев води редовни учебни занятия.

# 201
Ами хубаво е, когато се спряга едно име да се посочи на кои класове преподава.
Аз виждам, че Каравасилев е на работа в ПЧМГ само в понеделник от 8 до 10.20. Но може и да греша.
Школата по астрономия не знам кога я води и колко деца има записани, но тя не е задължителна.

Затова пак питам: Има ли и други ученици, освен тези от 12-ти клас на които Каравасилев води редовни учебни занятия.
Ще попитам и ще те информирам.

# 202
Благодаря.

Защото няколко пъти се коментира в темата, че е напуснал Иззи, пък останал в ПЧМГ.
А реално, ако води само на 12-ти клас (в понеделник от 8.00 до 10.20), ами, извинете, ама язък!
След като е толкова Уау и толкова коментиран, би трябвало повече деца да се докоснат до него като учител.
Иначе е просто реклама.

За мен много по-ценна от Каравасилев (нищо лошо към него) е една г-жа Илионова например от ПЧМГ.
Един прекрасен преподавател, но пък е неизвестна и никога не е имало коментари за нея в темата.

# 203
Благодаря.

Защото няколко пъти се коментира в темата, че е напуснал Иззи, пък останал в ПЧМГ.
А реално, ако води само на 12-ти клас (в понеделник от 8.00 до 10.20), ами, извинете, ама язък!
След като е толкова Уау и толкова коментиран, би трябвало повече деца да се докоснат до него като учител.
Иначе е просто реклама.

За мен много по-ценна от Каравасилев (нищо лошо към него) е една г-жа Илионова например от ПЧМГ.
Един прекласен преподавател, но пък е неизвестна и никога не е имало коментари за нея в темата.
Със сигурност води школите на всички класове, което мисля, че е реалното докосване до него. Излизането от училищният материал. Съгласна съм за много други преподаватели от ПЧМГ, които са адски ценни за децата.

Каравасилев се коментира по повод Иззи, защото той започна това начинане заедно с другите. Яви се като рекламно лице на откриването, обеща фантастично училище за наука (не за подготовка на НВО) , ефективно привлече и деца от Питагор. Сложиха в сайта неговото изказване : "Това училище е моята сбъдната мечта!".
И към днешна дата.....

# 204

Каравасилев се коментира по повод Иззи, защото той започна това начинане заедно с другите. Яви се като рекламно лице на откриването, обеща фантастично училище за наука (не за подготовка на НВО) , ефективно привлече и деца от Питагор. Сложиха в сайта неговото изказване : "Това училище е моята сбъдната мечта!".
И към днешна дата.....

Вероятно е така.
Няма лошо човек да започне някъде работа и да я напусне. Случва се навсякъде.

Аз исках да наблегна на това, че името му в ПЧМГ също може да се приеме като реклама. (както и това на Симеонов например)
Води редовни часове единствено на 12-ти клас в понеделник. Симеонов води само ФУЧ на няколко класа.
Плюс това школите (на Каравасилев) са извън учебно време и не са задължителни.
Моят син също посещаваше школата на Каравасилев, но пък бързо се отказа.

# 205
  • София
Много родители на малки ученици не си дават сметка, че големите имена са такива заради научната си дейност, многото контакти (обикновено работят на няколко места - в няколко училища, школи, научни институти, участват в комисии, което ги прави разпознаваеми за по-широк кръг от хора) и с международните успехи на техни ученици (основно от школи, защото училищният материал е далеч от състезателния). В клас е важно децата да попаднат при учители, които са добри хора, педагози и преподаватели. Голяма част от това, което родителите асоциират с утвърдените имена, е резултат на извънкласна дейност.
Често в дискусиите за недостатъците на учебниците се казва, че една от причините да са такива, е че са писани от университетски преподаватели, а не от учители, които имат поглед върху реалността в класната стая. Дали учителят ще смята с двойни интеграли или не, малко ученици ги касае. За тях е по-важно да има време да им проверява домашните. Този коментар не е насочен към конкретно име, а е препратка към моите наблюдения през годините.

# 206
Много родители на малки ученици не си дават сметка, че големите имена са такива заради научната си дейност, многото контакти (обикновено работят на няколко места - в няколко училища, школи, научни институти, участват в комисии, което ги прави разпознаваеми за по-широк кръг от хора) и с международните успехи на техни ученици (основно от школи, защото училищният материал е далеч от състезателния). В клас е важно децата да попаднат при учители, които са добри хора, педагози и преподаватели. Голяма част от това, което родителите асоциират с утвърдените имена, е резултат на извънкласна дейност.
Често в дискусиите за недостатъците на учебниците се казва, че една от причините да са такива, е че са писани от университетски преподаватели, а не от учители, които имат поглед върху реалността в класната стая. Дали учителят ще смята с двойни интеграли или не, малко ученици ги касае. За тях е по-важно да има време да им проверява домашните. Този коментар не е насочен към конкретно име, а е препратка към моите наблюдения през годините.

Много си права. Но за горното не само много родители не си дават сметка, а и някои съдържатели на ЧУ. Или може би го знаят, но пък привличането на някое топ име успешно се ползват за риболовната кукичка на родители.

Аз до тук Питагор/ПЧМГ не съм видяла да обявяват някой учител за основател на училището, че да се счита за реклама. Какъвто е случая на Иззи.

# 207
Аз исках да наблегна на това, че името му в ПЧМГ също може да се приеме като реклама.
Не виждам, как това би станало при положение, че те никъде на тръбят че той е учител/основател или какъвто и да било при тях. Нито че в основата си се занимават с науки.

Моят син пък няма влечение към физиката Simple Smile

# 208
Аз исках да наблегна на това, че името му в ПЧМГ също може да се приеме като реклама.
Не виждам, как това би станало при положение, че те никъде на тръбят че той е учител/основател или какъвто и да било при тях. Нито че в основата си се занимават с науки.

Така е. ПЧМГ не тръбят.
Но тук в темата се тръбеше доста. При това нееднократно. Затова реших да споделя.
Иначе съм сигурна, че Иззи ще си намерят достоен заместник.
Както и ПЧМГ разбира се, ако Каравасилев реши да напусне и тях.

А Призма го е казала прекрасно. Flowers Hibiscus

# 209
  • София
Каравасилев води профилите в 11 и 12 клас по физика, както и школите на много от класовете, подготвя за състезания, вкл и извън училището. Така е от край време, от както се появи за първи път и името му се асоциира с ПЧМГ. Това не е преподавател, който ще вземат да води основни часове, той има други ангажименти извън училищните, в училището се занимава само с деца с изявен интерес към физиката и астрономията, всякакви останали часове биха били загуба за него самия. В ПЧМГ има двама други преподаватели - г-жа Стрижкова и един млад, но все пак със стаж физик, от който всички са с мноооого добри впечатления от началото на годината. Има вече кабинет по физика, все още не особено оборудван, но да се надяваме че скоро ще могат да се правят много опити и там, както е по химия.
Скрит текст:
Пиша от многогодишен опит с деца в училището, не ежк.

Общи условия

Активация на акаунт