Частни училища -информативно - дискусионна тема- 61

• 70 815
  • 849
  •   1
Отговори
# 270
Фенси, оставям тълкуването на теб и останалите потребители. Не искам да убеждавам никой в нищо. Договорът е двустранен, подписан доброволно. За прекратените договори по Коледа - нямам отношение, не съм запозната, не познавам никой от родителите в тази възрастова група.
В случая единствено исках да подчертая, че няма клауза, която да ме задължава да стоя в Изи до 7 клас. Защото подобно на теб, също обичам да говоря с факти.

# 271
  • Отвъд алеята зад шкафа
Оооо, емпатия? Хахахха. Ти имаш славата на най-емпатичният човек в темата, факт. Ми емпатирай на родителите на изгонените деца във фейса. Тук очевидно няма родители от Иззи, на които да трябва емпатия.

Пушек,  твоето дете в кое ЧУ е или беше?

Дописвам - интересното е, че "емпатията" към изгонените деца датира още от основаването на Иззи, когато те не съществуваха, за сметка на личната ти неприязън към Д.В. Историята на хейта ти е проследима във времето. Става ясно и че много последователно следиш страницата им и сайта.

Последна редакция: пт, 29 сеп 2023, 09:25 от gadamer

# 272
А ти защо имаш проблем с това?
Гадамер, проблемът тук е принципен.
Извинявай, че прихващам въпрос към Фенси...
Но пак казвам, нещата опират до прекомерност на неустойката. Не може да платиш изцяло за нещо, което не си получил.
Това си е пример за т. нар. неоснователно обогатяване по ЗЗД.
Още от  римското право Помпоний ти казва приблизително: „По силата на естественото право никой не може да се обогатява от чуждата загуба“.
Ал. 1 на чл. 55 от ЗЗД, казва: „Който е получил нещо без основание или с оглед на неосъществено или отпаднало основание, е длъжен да го върне“. Неоснователното обогатяване при отпаднало основание по чл. 55, ал. 1 от ЗЗД се отнася до връщането на даденото при отпаднало основание - т.е. към момента на престацията е съществувало валидно правно основание между страните, но впоследствие това основание е отпаднало - при унищожаване на договорите поради пороци на волята, при разваляне на договорите поради неизпълнение, при настъпване на прекратително условие, когато сделката е сключена при такова условие...

Ако училището не е изпълнило своето задължение по договор, както например е в моя случай, защо аз трябва да им плащам за нещо, което те няма и да ми предоставят за периода до края на договора?!? Пак казвам - да платиш неустойка, в разумни граници за това, че прекратяваш договора едностранно, без предизвестие бих разбрала, ама гаранции или плащане на таксите до края на годината, че и отгоре....

# 273
  • Отвъд алеята зад шкафа
Фенси, за разлика от теб, аз не докладвам. За 18 години във форума съм докладвала 2-3 пъти и никога не е било в тази тема. Аз нямам проблем нито със своето мнение, нито с чуждите. Жалко, че изтриха предишните ми постове, в които казвам какво мисля за теб.

Пушек, ако е така както казваш, тази група от 10 двойки родители могат да си потърсят правата и би следвало даже да спечелят делото. Чудесно, една несправедливост ще бъде поправена.

Не казваш от кое ЧУ си недоволна, обаче.

# 274
  • София
Пушек е права по принцип. Не е редно да валидираме подобни практики в ЧУ. То съвсем ще ни се качат на главата. Един повлече крак и след него и други се изхитриха. Просто не бива да се опитваме да го изкарваме "нормално". Толкова години частното образование си съществуваше, при това доста добре, и без подобни извращения.

# 275
Услугата, която училището предоставя е образователна. Вероятно, ако се докаже, че детето не е получило тази услуга от страна на училището, това би довело до други последствия. Дали услугата е била качествена - това е малко субективен въпрос.
Причините за местене на дете могат да бъдат различни, тук се визира само миналогодишния случай, за който се твърди, че договорите са прекратени от страна на Изи, т.е. е логично родителите да са си получили депозитите.
И каквото и да си говорим, частното образование е бизнес. Надали има училище, което поради емпатия, ще задържи детето ми до края на учебната година безплатно, ако утре остана без работа и не успявам да си покрия таксите.
И за да не се тълкува погрешно - чувствата на децата са най-важното и не ги омаловажавам по никакъв начин.
За протокола - имала съм депозит и в детската градина на детето. Не съм се замисляла, че е чак толкова нередно. Та не е ясно дали няма и други училища с подобен договор.

# 276
Понеже по-напред се спомена - във ФЛ е разрешено да се носи храна.

Но във френския бординг и моето беше яло в тоалетната Joy Правилото е закуска, след 4 часа обяд, след още 4 - следобедна и след още 2 - вечеря. Междинни прехапвания са забранени, няма лавка. Купуват си храна по време на излизания и внасят скришом. Откритата храна подлежи на конфискуване, а децата се наказват. Това било превенция на затлъстяването, не гладуване Joy

# 277
Пушек е права по принцип. Не е редно да валидираме подобни практики в ЧУ. То съвсем ще ни се качат на главата. Един повлече крак и след него и други се изхитриха. Просто не бива да се опитваме да го изкарваме "нормално". Толкова години частното образование си съществуваше, при това доста добре, и без подобни извращения.

Валидирането и нормализирнаето е в ход. Както и безразличието.

Бамби, ако предполагаш, че има и в други училища подобни депозити - хайде посочи ги. Аз следя ЧУ от доста отдавна. За първи път чух за депозит с появата му в Иззи. Както и за клаузата за предсрочно прекратяване, без това по никакъв начин да е обвързано с изисквания за дисциплина и успех.

# 278
Боже колко осведомени хора сте. Знаете повече от хората, чиийто деца са там. Не знам дали е смешно или трагично.
Да има училища, в които е забранено внасянето на домашна храна, и за това родители и ученици са предупредени още в началото, т.е. преди подписване на договорите.
да има училища, където децата се хранят на групи и хубавата храна ( при няколко основни например), не достига до последните групи.
Относно, отстраняването от училище, депозити и подобни такси - описани са в договора който всеки от нас подписва. Какъв е проблема, не мога да разбера. Ако смятате, че има нарушения в договора има съд, има сертифициращи органи. Уж сте хора с претенции, ами четет ги тези договори в крайна сметка и стига сте се излагали.

# 279
Българско школо също промени договорите си с невероятни клаузи последните години. Може и от Изи да копират, кой знае. Казвам го, защото въпросът е принципен и не е насочен конкретно към едно училище.

Питагор няма никакви депозити и гаранционни такси. Няма и такса за материали. Няма такса при записване. Няма такса при отписване. Допълнителните занимания са безплатни засега. Като цяло е доста либерално училище във финансова отношение.

# 280
ДА бе, сертифициращ орган. Хахахаха. Бях пуснала едни линкове. Който е наясно с практиките и системата, реагира адекватно на тях. Който не е - говори за съд.

А каква е практиката. Ако е твоята, благодаря но не ме кефи. Пък и не искам да ме съдят за клевета

# 281
  • София
В ЕСПА също има депозит и то преди още ИЗЗИ да съществуват.

# 282
  • София
Ама то станало доста грозно тук. Доволните родители от Иззи сме я роднина, я милиционер. Всяка практика е добра, но ако е в Иззи е със сигурност целяща да накърни нечие гардже. В общи линии, ако каже, че в Иззи има час по състезателна математика ще се включи някой, който знае по-добре от мен какво е и ще ми обясни как мразя детето си, защото не съм го махнала от там.
Личната неприязън на Фенси към Доротея прави темата неинформативна. Направо няма какво да коментираме ние, чиито деца са в това училище, те определени потребители знаят по-добре от нас какво се случва там.

# 283
Ама то станало доста грозно тук. Доволните родители от Иззи сме я роднина, я милиционер. Всяка практика е добра, но ако е в Иззи е със сигурност целяща да накърни нечие гардже. В общи линии, ако каже, че в Иззи има час по състезателна математика ще се включи някой, който знае по-добре от мен какво е и ще ми обясни как мразя детето си, защото не съм го махнала от там.
Личната неприязън на Фенси към Доротея прави темата неинформативна. Направо няма какво да коментираме ние, чиито деца са в това училище, те определени потребители знаят по-добре от нас какво се случва там.

И аз рядко се включвам, но някак си напира. Наистина стана грозно, но от друга страна трябва да се говори за порочната практики в Иззи. Не храната, не договорите са толкова проблем, това са неща, които знаеш предварително и или приемаш или не. Но за скритите неща, които не се обявяват, но се случват на децата като това да са наказани без обяд от директорката по някаква причина или цял клас в продължение на 10мин да слизат и качват стълби бавно, за да се научи едно конкретно дете да излиза по-бавно от стаята в междучасие (и познайте децата как ще гледат това дете), или да не те допуснат сутрин в клас защото така е решила директорката или до тържество, защото догодина няма да си там..не ми се изброява повече..
са все грозни неща, които карат Фенси и другите да негодуват. Приемете, че има деца, на които им е супер в училището, родителите са доволни много... но има и деца към които отношението е брутално... не знам кой нов потребител ще иска да рискува от кое ще е неговото.
Поне недейте да иронизирате...бъдете доволни, това е супер за вас и децата ви. Иззи е страхотна идея, на някои им се получава...на други не, но този опит понякога е много горчив...

# 284
Това може да се каже и за всяко друго училище.

Общи условия

Активация на акаунт