Частни училища -информативно - дискусионна тема- 61

• 70 715
  • 849
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Пушек, ама ако правилно помня твоето дете беше в ЧУ 5-7ми клас и от тази година трябва да е 8ми клас или се лъжа? Когато ти се пише, ще се радваме да споделиш за училището.

# 316
Пушек, ама ако правилно помня твоето дете беше в ЧУ 5-7ми клас и от тази година трябва да е 8ми клас или се лъжа? Когато ти се пише, ще се радваме да споделиш за училището.

Рейни, моето дете беше в ЧУ от 1- 7 клас...
Сега е в ДУ.

Хора, разбирам, че на Фенси изказът е особен и много често остър. Но истината е, че в нейните въпроси има много логика и произлизат от здрав житейски опит.
Разбирам, че повечето от нас са изправени пред различни дилеми. Например,  дали да признаем, че сме допуснали грешка като сме си дали парите някъде, където не е много ОК.  
Но трябва всички да имаме предвид, че днес сме ние, утре ще са други пострадалите от една или друга несправедливост. Тя, палачинката си се върти ... Моето дете се оказа боксовата круша на класа, аз бях сама срещу всички в борбата за правото на детето си да получава образование и справедливо отношение.... Разбрах, че няма смисъл. Сега, детето ми го няма и децата на тези, които ми се подхилваха зад гърба си го отнасят. Ко да се прави - съдба... Е, аз не съм се отказала да съдя училището, още повече че имам доказателства за за неособено законни действия. Но ще видим....
Истината е, че спазвайки заветните български поговорки: "Преклонена главичка сабя не я сече" и "Не е важно на мен да ми е добре, важното е на Вуте да му е зле", ние всъщност спомагаме порочните практики да разцъфтяват. В БГ нямаме никаква потребителска култура - това да беше в друга държава, хората да са се вдигнали и да са измели всички заради цените на ток, на горива, на храни. А за цените на ЧУ и ЧДГ да не говорим.  Е, затова ще ни кл@тят.
Имайте предвид, че един човек или организация имат ли лошо поведение или порочна практика, то те я имат по отношение на всички. Ти колкото и да се натягаш, колкото и да искаш да се харесаш и теб ще те тресне един прекрасен ден.

Това, че защитават някои хора изборите, които са направили, с цената на всичко, не променя фактите.
Хора, мислете!

# 317
Здравейте,

Иска ми се да чуя актуални мнения на хора с деца в "Симеон Велики". Дали има такива сред вас? В последните теми прочетох от една дама, че храната не била ок и имало дете изгонено заради лош успех. Ако има някой с повече детайли около техния подход ще се радвам да се включи.

# 318
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ама Пушек - първо не си разгласила съмненията си за училището, второ - оставила си страдащото си дете там докрай. Ами все пак трябва да се даде гласност, за да се предпазят други деца.

# 319
Ама Пушек - първо не си разгласила съмненията си за училището, второ - оставила си страдащото си дете там докрай. Ами все пак трябва да се даде гласност, за да се предпазят други деца.

Гадамер, писала съм достатъчно. Засега! Има и много потребители, с които сме разменяли на лично информация. Не съм го оставила до края - все пак не остана в гимназията. А съм го оставила до 7-ми клас, защото съм се заблудила, че нещата са се оправили и защото ММ рече в 7-ми клас да остане. Е, като решиш да послушаш, щото да не си ти лошата после... си го отнасям. Нищо, де. Това е от серията "Житейски уроци". Детето ми е ОК. Но аз не съм - бясна съм. И не ми минава, все по-зле става. Joy
Та, това искам да кажа - когато прочетете нещо лошо, свързано с избор, който сте направили, не заставайте като Павлик Морозов на амбразурата... Много малко хора ще заслужат такова отношение. Помислете! Интересувайте се, анализирайте!

П.С. чакай, че сега се усещам - не сме били в ИЗЗИ Joy

# 320
  • София
Пушек, няма как в Иззи и да е било от 1ви до 7ми клас Grinning 5та година е на училището все пак.

# 321
  • София
Ами помислете по-добре защо и ще видите.
Какво значи отличник по Кеймбридж? Както знаем, може да има разлика и между отличник "по МОН" в училище Х и в училище У.

# 322
Какво значи отличник по Кеймбридж? Както знаем, може да има разлика и между отличник "по МОН" в училище Х и в училище У.
Онзи ден си мислех точно това. става дума за завършване на средното образование.
Дете в елитно училище, където ги скъсват от учене и съответно има много вложени време и труд и дете от училище, където не се набляга толкова на ученето. Двете деца са с еднаква диплома ( като оценки), но със съвсем различни знания.
Та как университета, например, ще разграничи едното дете от другото?

# 323
  • София
Титина, никак.

# 324
  • София
С приемен изпит.

# 325
  • София
Да, но оценките от дипломата им са с еднаква тежест  ако участват в балообразуването, независимо в кое училище са а учили, така или иначе. (Поне в Европа) Освен ако не е само изпит, което аз бих приветствала.

# 326
За ИЗЗИ, Изи - Izzi Science for Kids, от личен опит, уточнявам, защото за някои потребители е особено важно. Ще е дълго, тъй като ще се опитам да обхвана коментираните от вас въпроси и теми.
Както многократно Fancy и други потребители написаха Иззи се рекламираше с топ учители – основатели. https://geograf.bg/bg/article/ekip-ot-mladi-ucheni-startira-prog … hche-izzi-science
Много родители записаха децата си в училището заради тях и Доротея не случайно се рекламираше по този начин. Тя и до ден днешен използва имената на топ учители, за да се рекламира. За съжаление от тези хора остана само един в училището.  Изказвания от сорта „Доброто училище трябва да може да си произвежда учители, а не да се гради върху имиджа на няколко утвърдени имена.“ или на WIld boys mom „Според мен е подвеждащо за неосведомените да се пише, че са напуснали "ключови" учители.“ са нелепи. Когато трябва да се рекламираме и градим имидж с определени имена е ок, а като напуснат вече не са ключови, не са основни и т.н. Много удобно – но всъщност ако не са рекламите за топ учители и ако не бяха те, училището нямаше да съществува. Това е единствената му добавена стойност – нито сграда, нито ръководство, без добри учители е едно нищо. И не става въпрос за напускане на учител, който си сменя работата от едно училище в друго. Става въпрос за напускане на ОСНОВАТЕЛИ. Наистина ли не виждате разликата или така ви е по-удобно? Първо основателите имат достъп до информация, до която подчинения учител няма, второ застава с името си зад проект, мечта и т.н. Повечето Напускат, защото не искат името им да се свързва с порочните практики там, защото не са съгласни с политиката на управление, защото училището НЕ е това, което се обещаваше да бъде и т.н. не искат името им вече да се свързва с него. Например Никола Каравасилев е член на групата във фейсбук, в която пролетта се публикуваха множество истории на потърпевши и напуска училището юни месец, края на учебната година. /тоест вместо точно в този момент като основател да направи нещо с което да опровергае разкритията той прави точно обратното – не иска да се свързва с него/. Напуска училището, за което твърдеше, че е негова сбъдната мечта и което е основал, два месеца след потока от информация в публичното пространство. Той много лесно може да провери дали написаното е истина – има достъп до мейлите и като основател може да направи проверка за разлика от другите учители, които са длъжни да вярват на това, което собственичката им каже. И напуска – вече не иска да е основател, вече не е негова сбъдната мечта. Няма как да не отбележа, че Каравасилев и Стаменов напускат точно преди отварянето на гимназията, където щяха да бъдат изключително полезни. За мен тези факти говорят много повече и са доказателство за истинността на порочните практики. Фактът, че „гръбнакът на училището“ /твърдение на самото Иззи/ – г-н Стан Богданов напусна, както и г-жа Богданова, Явор Денчев и Наско Стаменов – все хора и Учители с висок морал говори много, ама много и е така исканото доказателство. Нали като няма какво да кажем започваме да говорим за клевета, доказателства. Интересно защо защитниците и говорещите за доказателства, обвинения за клевета и т.н. не попитат Доротея дали е завела дело срещу някого от редицата родители, заставащи с имената си във фейса? Доволните вие представяте ли доказателства, че сте доволни – не, разбира се само потърпевшите и недоволните са длъжни да представят официални доказателства. Аз чакам с нетърпение дело за клевета, но няма, защото всичко, което се изписа е грозната и жалка истина. Всички родители, публикуващи грозните си истории и разкриващи порочните практики застанаха с имената си, разказите им поразително се припокриват и допълват. Те са една много малка част от потърпевшите, за съжаление, от една страна, защото много хора не искат да си спомнят и да пишат – загърбили са неприятните спомени, други не са членове на групата – тя е затворена, а трети, и то не малко, са вътре и искат да изкарат четвърти или седми клас и да преместят децата си, съответно търпят и мълчат. Много и основатели и учители не искат да бъдат съучастници и напускат. Други учители с висок морал също вече ги няма в редиците на Иззи – напр. Златина Димитрова, а Велимира Димова също мисля, че вече я няма и т.н. – и тези липси на учители ли не са се отразили на началните класове 1-4 клас? Само за Каравасилев споменахте, както винаги избирателно поднасяте информацията. Интересно, че и хората, които направиха брилянтна маркетингова кампания, когато се основаваше училището – Петя, която отговаряше за маркетинга също вече не е сред редиците на Иззи. Накратко напускането на Основатели не е маловажно, а напротив показва и говори много. Вече няма такива и собственичката спокойно може да си прави каквото пожелае, без да дължи обяснение на никого. Да предоставя каквато си реши информация на родители и учители, без контрол и множество практики да се потулват. Когато напускат основатели на училището е нормално, дори задължително да дадеш информация по въпроса, да комуникираш с родителите, а защо такава не е предоставяна никога на родителите в училището на мен лично вече ми е ясно – не е в техен интерес разбира се, вече твърдим, че е маловажно.
За споменаваните от вас проверки на РУО и делата  - мога да обърна внимание на факта, че се проведе интересна изложба в РУО на ученици на Иззи – Fancy е публикувала достатъчно по въпроса, а тези с деца в Иззи могат спокойно да говорят с децата и приятелите им и да им зададат разни интересни въпроси, които аз задавах като как минаха проверките, прибираха ли се учебници, които не трябва да се виждат, обясняваше ли се на децата, че трябва да се държат по-различно от обичайното, да внимават какво правят, че докато текат проверките много ще изостанат от материала, защото трябва да учат неща, които знаят, и изобщо всякакви въпроси във връзка с проверките – и децата в Иззи много добре знаят как минават проверките там и могат много да разкажат, а също и за порочните практики могат да се питат и знаят не малко деца и също могат да разкажат на тези, търсещите доказателства. Има и не малко родители, които знаят как минават проверките – напр. може да ги попитате дали са получавали въпросник във връзка с проверките на РУО с примерни отговори? А от отговорите може да си направите извод за обективността им. За делата – има много време да мине, но какъв ще е изходът от тях е без значение и това по никакъв начин няма да има значение за безумията, които се случват в училището.
За договорите и за тези, които не са разбрали за какво точно става въпрос  – първо много родители са подписали първоначално при записването на детето си един договор и той впоследствие се изменя – това по повод, че знаеш какво подписваш. Второ депозитите не се връщат след 7-ми клас – Fancy е останала с това впечатление, защото училището първоначално беше до 7 клас и съответно се очакваше тогава да се връщат. Но не! Депозитите не се връщат! Училището не ти прекратява договора /само тогава по договор трябва да се върне/, защото няма основание да го прекрати – няма нарушение на дисциплината, няма изискване за успех и т.н., няма как да го прекрати без основание и какво се случва – принуда да напуснеш – никой няма да си държи детето заради 2-3-5 хиляди лева, когато не е желано. Както много родители написаха – първо не ти се подновява договора за следващата учебна година, после децата се отделят в друг клас или не им се обръща внимание – тоест не им се преподава като на другите или се прилагат безумните наказания и порочни практики и т.н. много случаи има написани и ти по средата на учебната година разбираш, че детето ти не е желано, че не се чувства добре и т.н. и го махаш и депозитът бива прибран от училището, защото не е прекратен договора, а ти сам се махаш, защото нямаш избор – детето ти е по-важно от парите и търсиш по средата на годината училище с надежда да е за по-добро. Дете, което няма да продължи следващата учебна година при тях не се допуска до концерт за завършване на годината или му се задава въпрос „Ти защо си мъчиш учителката да учиш и й губиш времето, нали няма да продължиш тук вече не е необходимо да й губиш времето  като се записваш на допълнитени уроци“ и много други подмятания и какво ли не. Тези, които остават до края на учебната година при неподновени договори надявам се си получават депозита. Другите, принудени да напуснат не го получават. Друг случай беше описан подробно във фейса: плащаш си по договора дължимата сума, след това получаваш мейл за едностранно увеличаване на таксата, но ти продължаваш да си плащаш по договор, защото увеличаването едностранно с мейл не е законно и не е договор – тогава първо не получаваш договор за следващата година и после не допускат децата ти до училище, защото не си платил увеличението, което подчертавам не е по договор – врътки и схеми всякакви, за да задържим депозита. А колко е смислен е друг въпрос – поредното безумие. В тази връзка няма как да не отговоря на въпроса на WIld boys mom „Не е ли странно бизнес решение за частно училище да гони деца, които плащат такса, без никаква причина? – много подробно в групата във фейса е написано, но и тук ще се опитам да го обясня простичко като схемата основно работи в ПУК, защото там наплива е по-голям – избирам произволни числа напр. приемаш 30 деца в ПУК, взимаш депозит от 30 деца, но нямаш реално място за следващата година за 30 деца – в ПУК редовно боледуват и рядко са всички накуп, а и можеш да ги натъпчеш с допълнителни столчета в една по-голяма стая, но за следваща година например в 1 клас нямаш такава стая и чинове и можеш да приемеш само 15 от тях – правиш си подбор /без критерии - дали родителите ти харесват и задават въпроси например и т.н./ и даваш договор за следващата година на 15 от тях, останалите ги отделяш напр. в друга стая, започваш да изпращаш началото на февруари месец мейл, че родителите и децата не са желани в училището и няма да им се поднови договорът за следващата година, да ги принудиш да напуснат – ако напуснат получаваш депозита, ако останат си получаваш таксите до края на годината – все печелиш, няма вариант да изгубиш пари и си извършил долния си подбор за сметка на съдбата и емоциите на едни малки деца, които са се привързали към деца и учители, или които половин година са се адаптирали и напасвали с новата среда и хоп хайде чао, а Иззи при всеки от сценариите печели – депозит, подбор и такси. 
Въпрос към доволните потребители, държащи на информираността – Защо нито една от вас – напр. Рейни,  WIld boys mom не информирахте родителите в темата, че таксата в Иззи е 1 200 лева + 200 лева допълнителни дейности – но задължителни, тоест на месец се заплаща 1 400 лева на дете задължително. Ако не платиш 200 лева допълнителни дейности детето бива наказано, те са част от основната програма и децата, които не ходят или не искат да ходят или не плащат биват наказани като седят на пейка сами пред стаята или в стаята, където се провежда айкидо да речем, но не могат да участват, а гледат съучениците им какво правят и им се обяснява, че трябва да платят. Искаш не искаш си принуден да плащаш 1 400 лева на месец за едно дете. Отделно има други допълнителни дейности, които вече не са задължителни и се заплащат отделно – една част от тях са на обяд, в голямото междучасие, а други – вечер след 17,00 часа.  Ще е добре таксата на Иззи за допълнителните дейности да се отбележи на първа страница, а доволните могат да дадат информация за дължимата сума за всяка друга незадължителна допълнителна дейност.
Стипендиите, които обсъждате – в началото се обещаваше, че ще има такива и аз лично си помислих, че ще е за постижения на деца – моята логика е такава, но отново се разочаровах като разбрах, че стипендиите са за определени професии на родителите – лекари, учители и нямат нищо общо с децата. Жалко! Сега пак тръби за стипендии в гимназията, но този път щели да са за децата – дано да е така. 
 Сега по последната тема и изказването на Bambi83 „ Сандвичът, който беше символ на морала, се превърна в дреболия.“. Иззи и морал? Сериозно? Порочните практики, които се изписаха като да наказваш деца, защото тичат и мачкат тревичката, или защото детето е било по-шумно или по-бързо при излизане от стаята, или защото родителите му не са платили допълнителните дейности, и изобщо всичко изписано по темата, да не допуснеш дете до концерта за завършването, защото няма да продължи следващата година, да не подновиш договора на редица деца, защото родителите им задават въпроси или не са с ръководството, да унижаваш дете и т.н.– това морално ли е?  За сандвича – в Иззи е забранено да се внася храна, има деца, които не обядват, защото не им харесва, защото обядът е изстинал и е студен, когато дойде техният ред да ядат или например, защото са на допълнителните дейности на обяд и стоят гладни. И аз не съм съгласна да се внасят всякакви боклуци за ядене в институция като училището, но като има проблем и има деца, които не могат да ядат храната, която им се предлага или е недостатъчна, за да се нахранят се търси решение. Може да се позволи да се внасят само ябълки например, или точно определени храни с определено съдържание – решение винаги може да се намери стига да има чуваемост от другата страна, критиката да се разбира като градивна, а не Доротея, когато родител се оплаче заученият й отговор да е „Това да не ви е гурме ресторант?“. Като няма то нямаш и избор, за да не седи детето ти постоянно гладно му даваш да си внесе нещо, което да изяде тайно. Това е положението.
Съветът ми към родителите, които търсят информация за ИЗЗИ – мислете, четете подробно и навсякъде, питайте деца, родители и тогава вземете решение. Аз например харесах училището заради преподавателите, които го основаха и въпреки, че от самото начало някои манипулации на Доротея ми станаха ясни си казах, че тя е собственик, няма да имам контакт с нея, че учителите са важни, че щом хора с висок морал като семейство Богданови са начело и г-н Стан Богданов е директор няма как да не е успешно и добро, но за мое огромно съжаление сгреших, основателите започнаха да напускат, сблъсках се с порочните и неморални практики и така разбрах поговорката, че рибата се вмирисва откъм главата. За съжаление срещнах и много хора като мен с моя опит и страдащи деца.
Имам въпрос към някои доволни родители – имате ли представа всичко това как се отразява на децата? Какви са последствията от долния подбор или порочните практики за децата? Има не малко деца, които страдат за приятелите и учителите, има и посещаващи психолог например – малко емпатия проявете, когато пишете и се поставяйте и на мястото на другия. Вие нямате болка – вие сте си доволни и се надявам да си останете такива, но да обяснявате на потърпевши родители, че това което пишат са инсинуации, че нямат официални доказателства или да иронизирате такива е толкова неморално и да не казвам още какво колкото и разкритите практики в харесваното от вас Иззи.

# 327
  • София
Да, но оценките от дипломата им са с еднаква тежест  ако участват в балообразуването, независимо в кое училище са а учили, така или иначе. (Поне в Европа) Освен ако не е само изпит, което аз бих приветствала.
Например в Италия за медицина изобщо не ги интересува дипломата, само да имаш такава. Класирането се извършва само и единствено по резултата от приемния изпит. Мисля, че в Нидерландия за инженерните специалности също няма значение успехът от дипломата, а само резултатът от приемния изпит. В Германия е важен успехът от дипломата, но и там тя е само един от компонентите. В САЩ приемът е по съвсем други техни си критерии и едната диплома далеч не е достатъчна. В UK обикновено имат условие за определен резултат от матурите, та и там едната диплома не стига.

# 328
  • в страната на чудесата
Истината,
Благодаря!
Това е покъртително и се надявам иззи да напусне сцената на българското частно образование.
След този пост бих искала да кажа, че ТЕ, ПБ и прогресивно, за които съм споделяла лоши практики и съм си тръгвала, сравнени с иззи са невероятни места и никога не съм се сблъсквала с подобна психопатщина. Впрочем доста хора от тези, които останаха впоследствие Преживяха проблемите, поради които съм си вадила детето в средата на годината. Въпреки че се хвърляха като едни морозовци в защита. Е, животът се завърта. Един спасен да има, днешният ден ще си заслужава.

# 329
Един вече има😀

Общи условия

Активация на акаунт