С какво ви дразнят свекървите? – 150

• 43 182
  • 739
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Авторката е казала вече, че поканите са електронни, няма да се взимат от вкъщи, а свекървата не е от хората, които просто приемат малка задача, нито пък се съобразяват с чужди изисквания много-много. Аз съм за поставянето пред свършен факт. Казвате, че всичко е готово, няма за какво да се притеснява, нищо повече не трябва да се прави. Да заповяда да се забавлява и да сподели радостта ви.

# 301
Така с рогата напред не е добре. Нещо там да изработи, менчето да украси с цвете, ей такива дето могат да минат без фешън стайлинг дайте на жената Simple Smile

Пак да кажа - аз напр. страшно бих се зарадвала да не пипна нищо, ама описаната по-горе свекърва може да се обиди яко.

# 302
  • София
Какво менче, тя е организирала цяла сватба през 1995, ти менчета сега!
Не е добре с рогата по принцип, но понякога няма друг начин. А и това да си направи всичко авторката и да я покани директно да се весели, не е с рогата напред.

# 303
  • София
Скрит текст:
Не може ли наистина да ѝ се възложи някаква досадна и ангажираща много време задача? Така ти ще се отървеш от досадни ангажименти, а свекървата ще е доволна. Със сръдни още от самото начало не е добре да се започва. Да не говорим, че организирането на една сватба съвсем не е дребно и леко гостуване на 10-на човека.
Без помощ от близки и приятели няма да мине.
Скрит текст:
Вероятно не си започнала още, затова и не си разбрала 🙂
Възложи ѝ да надписва и разпраща покани, ако имате такива. Да посреща, настанява и устройва гостите от двете страни. Да наглежда персонала в заведението, поднасянето на храната, напитките. Ако ще се "взимате" от къщите, да отговаря за събирането и придвижването на гостите от тяхната страна. Много неща можеш да измислиш. За други неща можеш да ѝ съобщаваш какво и как сте решили да правите. Съобщаваш с ентусиазъм, но и категорично, без да ѝ даваш възможност за промени.
Дръж се така, както ще се държиш с майка си, братовчедките и приятелките. Не вярвам, че няма да споделяш с тях или да търсиш идеи, съвет или помощ понякога.
Със сигурност човек може сам да организира всичко, ако има желание.

Авторката каза, че не иска майка ѝ да се меси. Ако ще се държи по същия начин със свекървата, значи и свекървата не трябва да се меси.

П.П. "Не ме интересува дали искаш помощта ми. Ако не я приемеш, ще се обидя" е емоционално изнудване (много меко казано). Освен останалото, това е И неуважение към авторката (която си плаща сватбата).

# 304
  • при късмета
А какво ще се случи, ако нещо дребно е направено както иска свекървата? Това са дреболии все пак? Няма да падне метеорит.
На чужда сватба, всичко е дреболия. Като е твоята, всичко е важно и го искаш, както си го планирал.

# 305
Да бе. Ние наистина съвсем сами си я организирахме. Ако някой нещо беше поискал да направи, веднага с радост щях да се съглася Simple Smile Нямала съм визия за уникалната сватба без намеса на ни един друг роднина. Даже щях да се зарадвам, ако ще някой да изплете на 1 кука подаръчета от миналия век. Ама аз съм коренно различен човек.

# 306
  • София
Да, очевидно сте различни с авторката. Тя иска сама да си организира всичко. "Плаща си, поръчва си музиката" е положението.

# 307
Тогава да отрязва свекървата и да действа Simple Smile Последствията - после Simple Smile

# 308
Аз не смятам, че авторката трябва да отстъпва.
Както свекървата жени единствено дете, така това може да е и единствената сватба на авторката.
Моята свекърва е много свястна, но си беше навила, че трябва да правим истинска сватба с гости роднини и непременно оркестър.
ММ учтиво, но твърдо и обясни, че няма да има такива неща. Стана и много криво, то се видя, опита се после на няколко пъти пак да пробие, пак и беше обяснено, че такива неща няма да има.
Казахме и, че може да донесе питата, тя често прави страхотни погачи със сирене без повод, но тя от страх че ще обърка нещо, беше купила една готова сто пъти по-лоша от нейните.
Та това ми показа, че добре не сме и дали повече задачи, въпреки че тя искаше.
И не си развалихме отношенията след това.
А ако си ги бяхме развалили, толкова по-зле за нея, ако се цупи за един оркестър, щеше да си общува тогава само ММ с нея, както сега със свекъра сме само на здравей и чао.
Животът е твърде кратък за да се притесняваш за това какво ще кажат другите, пък било то и родителите на съпруга. Жалко, че късно го разбрах. Wink

# 309
Да бе. Ние наистина съвсем сами си я организирахме. Ако някой нещо беше поискал да направи, веднага с радост щях да се съглася Simple Smile Нямала съм визия за уникалната сватба без намеса на ни един друг роднина. Даже щях да се зарадвам, ако ще някой да изплете на 1 кука подаръчета от миналия век. Ама аз съм коренно различен човек.

То затова на такива, като теб и мен, никой не се натиска да помага, защото го караме лежерно, а тези с визията - всеки се натиска да им дава съвети.
Нека си организира сватбата момичето, както иска. Свекървата може спокойно да бъде гост, висок гост, но гост.

Opossum,
майка ми прави страхотни питки, дори за чужди сватби е правила, но винаги е казвала, че за моята и на сестра ми няма да прави и не прави. Няма нерви. То детето ти се жени/омъжва, това е голям празник за родителите. Притиснен си, дали всичко ще мине добре, дори нищо да не зависи от теб и да си само гост, пак се притесняваш, остава и  питка да правиш, пък ако не излезе както трябва, пак ще се чувстваш виновен. Та аз свекърва ти я разбирам.

Последна редакция: вт, 26 сеп 2023, 14:00 от Deni-meni

# 310
  • София
Е, какви последствия ще има... Най-много свекървата да се цупи. Голяма работа. Ако тръгне всеки път пренебрегва себе си, защото свекървата щяла да се цупи...

# 311
  • Melmak
Аз просто си знам стоката, за това съм в дилема. Ако не я познавах добре, сигурно щях да й поверя нещо да върши и после да рева с горчиви сълзи. Преди години братовчедка ми беше абитуриентка и тя предложи да направи картичката за бала. Измислихме идеята, показах как ми харесва и тя направи ръчно много красива картичка. До ден днешен виждам как братовчедка ми я държи на видно място в тях. Обаче след това със същия ентусиазъм я помолих да направи картичка за сватба, на която с мм бяхме кумове. Пак изяснихме концепция, всичко… ами да, такава беше идеята, но изпълнение като на дете 3 клас. Мм видя картичката и ми каза да ходя до магазина да купя друга, но не и да се излагаме с тази пред младоженците. Един път нещо го прави красиво, другия път все едно различен човек го е правил… за организацията нямам доверие. Тя е паника, все не е разбрала, стане ли дума за нещо важно и емоционално като сватба, край. Шаш и паника. Да имаш организационни умения и да мислиш, че имаш такива, е нещо различно.

Примерно за чашите май съм ок да я помоля да ги гравира. Но тя ще почне хайде да ходим да ги избираме. А аз съм много лесна просто отивам в магазина, взимам 2 несватбени чаши, слагам украса на тях и стават сватбени. При мен няма чудене, обикаляне, вимам решения лесно. Просто самия процес да си прекарам 2 ч да ходим за чаши и да се натоварвам с нейните емоции ми е в повече. Тя иска да обиколим 20 сватбени магазина с чаши за по 100 лв и да си утрепем един ден в “женски” неща. А майка ми няма да се меси, защото и двете не искаме. Тя си е по-особен тип човек и ако й връча поканата много ще се радва, но и ще е щастлива, че не я занимавам с пазаруване.

Свекърва ми просто има самочувствие на художник и организатор, а според мен няма такива умения, защото е много хаотична и не комбинира добре нещата, за да са стилово съчетани.

Няма да имаме много от неща като крадене на булка, тръгване на младоженец. Поканите са онлайн (там няма как да помогне), а на хартия ще има само са свекърите, майка ми и баба ми, като мисля да ги поръчам от майки на деца с увреждания. Подаръчетата за гостите май ще отпаднат.
Може би сте прави, че трябва някакви малки и по-незначителни неща да й делегирам. Примерно купувам чашите, отивам и й казвам, че много искам тя да ни ги гравира специално за нас за спомен. Така вече чашите са купени и избрани, няма какво да настоява да ги избираме заедно. Ще й кажа, че кумата ги е избрала без мен и ги е подарила.

Другият проблем е с погачите. До колкото разбирам трябват три. Майка ми е с такава професия и сигурно там би искала да се включи. Мога са кажа да омесят по една и третата да я купя. Поне ще е по равно задължение и за двете.

За посрещането на гостите ще ангажирам братовчедка ми, тя познава почти всички гости, а и някак й отива да се въплъти на хостеса. Това съм го обещала на нея, имам й доверие, че ще се справи.

# 312
  • София
Има ли вариант ти само да ѝ искаш мнението за някои неща, тя да го даде и да не се меси повече, а ти да прецениш дали да я послушаш или не? Да участва с мнение, идея, а не идва с теб да организира и т.н, това имам предвид. И да не ти държи сметка за избора ти после, ако е различен от предложеното от нея.

# 313
Като обича да обикаля, да иде да обикаля - ти нямаш време да ходиш с нея, много ще си и благодарна, , да разгледа ако иска сто магазина и да купи две чаши.

# 314
  • при късмета
Не разбирам в какво искаш да убедиш авторката. Че твоя метод е по-добър и тя мигом трябва да стане като теб ли? А проблема ѝ е, че свекърва ѝ е точно като теб, а тя гледа съвсем различно на нещата. Но от твоята си гледна точка не можеш да го видиш, нали? Всеки си има право на избор и като става въпрос за нещо толкова лично, като сватба, ничие друго мнение не е важно, освен на действащите лица, а това са младоженците. И сега сигурно ще се втрещиш, но смятам, че имат това право дори когато не си плащат сами сватбата. Празника остава личен, това не се променя, а родителите, ако толкова се натискат да плащат, парите да ги дадат като подарък. Като даваш подарък, не можеш да заповядваш на получателя какво да прави с него, защото вече не е подарък, а нещо друго

Общи условия

Активация на акаунт