С какво ви дразнят свекървите? – 150

• 43 185
  • 739
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Има подфорум за сватбите и традициите.

# 286
Така описана ситуацията на hechicera_, поне на мен ми изглежда много сложна. Не знам дали има полезен ход, особено щом синът подкрепя идеята да и се възложи "нещо дребно". Възложи ли и се едно, ще се набърка във второ, във трето, в пето, и накрая във всичко. Сега ми хрумна нещо, не знам дали обаче ще "мине".
Да се представят нещата малко обърнато - не "Това си е нашата сватба и затова ще стане както ние искаме без никой да ни се бърка", а  по-дипломатично (но твърдо): "Знаем, че за вас като родители сватбата на сина/дъщерята е много важно събитие, затова ние решихме - на това тържество вие ще бъдете нашите специални гости! Решили сме да е изненада, ще подготвим всичко сами, а вашата задача ще е само да се насладите. Това ще е и нашата благодарност към вас за всички усилия, които сте положили да ни има - като не ви натоварваме, и също така ще е нашата демонстрация, че  сме зрели хора, и можем да организираме един вълшебен празник за най-близките си хора! Така че не се сърдете, че няма да ви занимаваме с подробности през следващите месеци, а ни се доверете". Нещо такова?

# 287
До този казус съм смятала, че родители организират тържествата само на непълнолетни, или неспособни финансово. Абитуриентският бал е крайната точка. То и тогава личният празник си е на детето и организация не правят родители, камо ли за сватба. Много неприятно, наистина. При положение, че младоженците са напълно наясно с празника си и искат да си го направят сами.
Аз бих си казала директно, че не желая никакво вмешателство на този ден.
Защо не направите един годеж, на който да сте само гости, да го организира свекървата по свой образ и подобие и да и минат всички мераци.

# 288
В случая имаме усложнението, че свекървата има неизживяната мечта за сватбена агенция. На кого да се пробва, ако не на децата...

# 289
Аз се чудя какво толкова умувате🤔
при условие , че знаете за желанията на свекървата + това, че вие си поемате разходите ( с това впечатление останах).
 Просто им връчвате поканата с уточнението , че всичко е  организирано за тържеството .
Всяко предложение в последствие отклонявате точно с това обяснение- всичко е уредено, но трябва да сте твърди.

# 290
Мако обаче е права, дори свестните свекърви започват да се бъркат много при сватба или като се появи внуче. Масово мъжете не могат да сложат граници на майка си и снахата става лоша, че трябва да си отбранява личното пространство и авторитета като майка, съпруга и въобще като възрастен човек, а не като дете, което трябва да бъде командорено.

# 291
Бъркат се , ако им се позволи.
Значи уважение - ок, но да е взаимно .

# 292
  • София
И да не им позволят, има предостатъчно свекърви, които смятат за свой дълг да дадат ъкъл, което си е достатъчно изнервящо и без физическа намеса. Щом тази е от хората, които няма да се задоволят с малко участие, остава да си действаш, както знаеш и да я поставиш пред свършен факт. Или да прекъснеш серията добри отношения, като й кажеш директно, че всичко е под твой контрол и това е.

# 293
  • при късмета
Да, проблема е в опитите за намеса, контрол и изискване за послушание, не защото някой изобщо смята да ги допуска. И да не им позволиш и да не успеят, пак си дразни и то основателно.

# 294
Ама че те сватбените агенти работят според желанията на клиентите, а не според своите Joy
 ако много иска да организира, казваш й "искам така това, онова така, тоя ресторант, оня Диджей, тази традиция, другата не и тн. подробно, както на сватбен агент, даваш сумата определена в бюджета и я пращаш да организира. Тя следва да ти носи мостри на всякаквите там неща и ти си избираш. Това е сватбен агент, ако не е наясно, обясни й.

# 295
Ееее ,тогава избира кое може да понесе- намесата или цупенето😉
Няма пълно щастие, но това си е тяхната сватба,  те си поемат всичко т.е.редно е да ги уважат.
Както писах - връчвайки поканата, за да няма недоразумения  изредете всичко, което сте свършили - локация, тоалети, меню, времева организация .... и тук е момента евентуално да помолите за гравиране на чашате или друг жест от нейна страна с който смятате , че би могла да е полезна.

# 296
Не може ли наистина да ѝ се възложи някаква досадна и ангажираща много време задача? Така ти ще се отървеш от досадни ангажименти, а свекървата ще е доволна. Със сръдни още от самото начало не е добре да се започва. Да не говорим, че организирането на една сватба съвсем не е дребно и леко гостуване на 10-на човека. Без помощ от близки и приятели няма да мине. Вероятно не си започнала още, затова и не си разбрала 🙂
Възложи ѝ да надписва и разпраща покани, ако имате такива. Да посреща, настанява и устройва гостите от двете страни. Да наглежда персонала в заведението, поднасянето на храната, напитките. Ако ще се "взимате" от къщите, да отговаря за събирането и придвижването на гостите от тяхната страна. Много неща можеш да измислиш. За други неща можеш да ѝ съобщаваш какво и как сте решили да правите. Съобщаваш с ентусиазъм, но и категорично, без да ѝ даваш възможност за промени.
Дръж се така, както ще се държиш с майка си, братовчедките и приятелките. Не вярвам, че няма да споделяш с тях или да търсиш идеи, съвет или помощ понякога.

# 297
  • при късмета
Ама че те сватбените агенти работят според желанията на клиентите, а не според своите Joy
 ако много иска да организира, казваш й "искам така това, онова така, тоя ресторант, оня Диджей, тази традиция, другата не и тн. подробно, както на сватбен агент, даваш сумата определена в бюджета и я пращаш да организира. Тя следва да ти носи мостри на всякаквите там неща и ти си избираш. Това е сватбен агент, ако не е наясно, обясни й.
Основното опасение на авторката беше, че ако ѝ възложи нещо, свекървата няма да го направи както тя иска, а по свое усмотрение. Така, че този съвет не е решение.

# 298
А какво ще се случи, ако нещо дребно е направено както иска свекървата? Това са дреболии все пак? Няма да падне метеорит.

# 299
И аз така мисля,няма да падне метеорит я!

Общи условия

Активация на акаунт