С какво ви дразнят свекървите? – 150

• 43 200
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
А просто да седнете и да поговорите? Да и кажеш ясно и точно че , искате абсолютно всичко да организирате вие двамата?

# 271
  • Варна
А просто да седнете и да поговорите? Да и кажеш ясно и точно че , искате абсолютно всичко да организирате вие двамата?

И тя като вземе да чуе, че и да я послуша...

# 272
Не вярвам след 10 години връзка да не може да се оправите с една свекърва.

А аз пък за такава снаха си мечтая - да си направи всичко сама и да не ме закача за нищо. Кеф! Ама по законите на Мърфи едва ли ще ме огрее Simple Smile

# 273
А вие много често ли се виждате?
Близко ли живеете
Аз не съм правила голяма сватба та не знам, но колко по-рано се канят гостите?
Защо е нужно толкова от рано да им казвате изобщо нещо.
Аз не бих инициирала нито разговори нито обсъждане или нещо подобно.
Просто си организираме полека лека и месец ли два ли преди сватбата, колкото там е редно ги каним заедно с всички други гости и така:)
Като каже - да помагам ли с нещо, казвам  - Не благодаря ти, Диди, всичко е готово, то не е голяма сватба, нямаше кой знае какво, кумата свърши неща и мъжа ми и той и сме готови

# 274
  • при късмета
Вариантите са два. Или ти казваш твърдо и ясно, че помощ не искате или мъжа ти. Въпреки 10 годишната връзка, имай предвид, че доста често свекървата се променя покрай официална сватба или появата на внуче. Колко постове тук са започвали така. Ако сега направите компромис, нататък ще ви се налага да правите още, макар до сега да не се е налагало. Не знам защо така се получава, все едно свекървите имат някакво копче, което натискат при такива обстоятелства. Ако сега не рискуваш тя да се разсърди, напрягането занапред ще е за твоя сметка. С две думи, това което рискуваш е или твоето или нейното спокойствие. Избирай.
А аз пък за такава снаха си мечтая - да си направи всичко сама и да не ме закача за нищо. Кеф! Ама по законите на Мърфи едва ли ще ме огрее Simple Smile
Ти наистина ли мислиш, че всяка бъдеща булка, първия избор за споделяне на избор на рокля, украса, тема на сватбата и т.н. е бъдещата свекърва? Аз една такава не познавам. Ако свекървата е имала някакво участие в организацията, обикновено е не защото е помолена, а като в настоящия казус, сама иска

# 275
Ще дам един съвет, като дойде време, обяснете реда на протичане, какви са плановете  и как ще стане. Не да искаш нещо, а  да се знае какво да очакват близките ,дето имат ангажимент. Свекървата все пак има за захранва ли го викат. 
 При нас имаше кетъринг, хапки, вино внесе сватът,  аз и  етърва ми се въртяхме, младежи се вихрят, те си казаха ,че не искат никаква намеса.  Обадили се да им занесат подноси в жилището ,видях да изнасят, но не знаех нито къде са, нито че има  и други ,които трябвало в този момент да се оставят на гостите. Бяхме в хотел. Ние двете   стоим и  гледаме отстрани, никой не каза  помогни или има това.
  И като мина време, чух че стоим като .... да не цитирам, че  и точно какво ми се изплъзва в момента,  и  не си мърдаме пръста , укор някакъв.
 Та да няма такива - така ще  е и толкова. Идеите за друго пускаш да минат от едното  през другото ухо, решено е , уредено е   и край.

# 276
То и аз от СИ България, ама това е работа САМО на свекървата при нас. Шампанското е нова традиция където я има.
Виж, младоженците да чупят питка на главите, та да се види кой ще изкарва парите в дома, това го има. (разбира се, това е обяснението днес)
По традиция захранването е наистина САМО от свекървата. Идва от времената, когато момичето влиза в новия род и къщата на свекървата. И се правело на вратата на къщата.
Ритането на менчето май е за да им върви по вода.
Чупенето на питката го знам като знак кой ще командва в семейството, а не изкарва парите. Иначе отде този зор за по- голямото парче от страна на момичетата, за да се бъхтят повече ли!? Прекалено еманципирано 🤣
Шампанското е нещо съвсем ново. Както и завирането под полите на булката за жартиерата ѝ.
Днешните сватби станаха една мешавица от наши и чужди традиции, стари и новоизмислени. Важното е да е весело и на всички да им е хубаво.

Последна редакция: вт, 26 сеп 2023, 13:05 от птица

# 277
Не е ново шампанското. На моята сватба преди 27г го имаше. Само че чупехме стъклени чаши и се разпиляваха стъкла навсякъде, а сега са или пластмасови или стъклени в мрежичка.

# 278
27 години си е съвсем ново, от гледна точка на традиционните обичаи. Наистина цари голяма еклектика и много смешно се получава  - хем носят пиле, и има фолклорни мотиви, хем свалят със зъби жартиер. Simple Smile Но наистина важното е да е весело.

В случая булката сама има определена визия за сватбата си, личи си, че са обмисляни нещата и детайлите и влага в организирането на сватбата голяма сериозност. Ако свекървата се намеси още на ранен етап, това ще и отрови - на булката - цялата подготовка и може да се получи сватбен ден, който изобилства от компромиси, вместо да е нейната мечтана, явно, от десет години сватба. 
Затова най-разумното е свекървата и въобще родителите да получат една мила покана, да им се обясни, както казва Боряна, тяхното участие в ритуала, то май и репетиции се правят, или не? И никакво избиране на рокли, джвъчки, финтифлюшки и прочие със свекървата няма нужда да има. Най-малкото, това се две съвсем различни поколения, ако ще го прави това нещо булката, то трябва да е с приятелки (и понякога с младоженеца), за да извлече максимум удоволствие от целия процес, вместо да се изнерви и да намрази и сватба, и свекърва докато стигнат до въпросния ден. Сватбата е ден на булката, никой не е по-важен от нея и следователно, тя казва кое как трябва да бъде.

Самият начин, по който авторката описва свекървата и нейната евентуална намеса показва, че това отношение много лесно може да се превърне в неприязън. По-добре свекървата да се цупи само един ден, ако се цупи въобще, че не е участвала в подготовката, отколкото да си късат нервите взаимно ежедневно месеци преди самото събитие. И то за глупости.

# 279
  • Melmak
Благодаря ви за мненията.
Като цяло със свекърва ми живеем близо (те са в покрайнините на града, а ние в самия град). Виждаме се 1-2 пъти месечно. Не сме имали големи неразбирателства, нито сме първи приятелки. Тя винаги приема много навътре всяко събитие, дори ние да сме гости на сватба с мм, тя се вълнува все едно се жени краля на Обединеното кралство.
Ние сме доста години заедно с мм, сега решихме да се оженим и за мен наистина е голяма радост да организирам всичко сама. Пътувания винаги пак сами сме си организирали, наскоро бяхме тук на една близка дестинация в Европа. Ами нищо, че е не е уау дестинация, аз пак си проучих какво искам да видим, какво кога да направим с какво да стигнем, просто на мен ми доставя удоволствие. Разбира се и мм се включва, но за по-главните неща. Примерно фотограф, дж избираме заедно, цвят за тема на сватбата също. Сега, дали късметчетата са с бяло цвете или с друг цвят, за мм няма особена разлика. Обаче ако дж е тъп и двамата ще полудеем.
Свекърва ми много е искала да си създаде сватбена агенция и ме е страх, че ще си реши как нашата сватба е нейно поле за изява. В последните години ходим по 3 пъти на сватби на наши близки, какво ли не сме виждали вече. Като цяло съм наясно със сватбената мода, както и с финансовите ни възможности и съм ориентирана какво можем да си позволим и какво искаме.

Относно ритуалите, аз също съм чувала, че традицията е свекървата да захрани младите с хляб и мед и сол, защото булката влиза в новото семейство. Обаче съм виждала да се практикува и от двете майки, да не говорим, че някои близки загубиха майките си вече и ритуала се изпълнява и от тъща, ако няма свекърва. Но в нашия случай ще ги включим и двете, защото в нашите разбирания така е по-редно. Виждам, че доста булки след първия сватбен танц канят родителите си на някоя специална песен. Това примерно не знам дали е подходящо, защото моят баща е покойник и майка ми няма да има с кого да танцува този танц. Знам, че сватбите ся един фюжън между западни и наши традиции, но не виждам нищо лошо в това.
Чупенето на питката над главите преди е била в друг вариант. Майка ми разказа, че на годежа с баща ми, двете ми баби са чупили така питка. Като цяло традиции много, ние с мм сме си от един край, би трябвало да имаме сходни традиции. Много неща са отпаднали с времето.

Цялата ми идея беше да мълчим относно организацията на събитието, да си траем за организацията, обаче си мисля, че винаги ще има обидени. Майка ми конкретно не толкова, но тя е много различен човек и сигурно би била благодарна, че не я занимавам с обикаляне по магазини.

Сетих се, че свекърва ми има машинка за гравиране на стъкло. Можем да я помолим да ни гравира чашите.

# 280
От личен опит ,почене ли се с цупенето от един ден,за цял живот се уливат работите.

# 281
hechicera_,

Дори преди цели 17 г. DJ ни попита 2 пъти, не само каква музика искаме, но и родителите ще присъстват ли, женени ли са, какви ритуали искаме, да обявявя ли специални танци и т.н. Това е просто въпрос на уточнение между вас и него.

# 282
  • София
Скрит текст:
Благодаря ви за мненията.
Като цяло със свекърва ми живеем близо (те са в покрайнините на града, а ние в самия град). Виждаме се 1-2 пъти месечно. Не сме имали големи неразбирателства, нито сме първи приятелки. Тя винаги приема много навътре всяко събитие, дори ние да сме гости на сватба с мм, тя се вълнува все едно се жени краля на Обединеното кралство.
Ние сме доста години заедно с мм, сега решихме да се оженим и за мен наистина е голяма радост да организирам всичко сама. Пътувания винаги пак сами сме си организирали, наскоро бяхме тук на една близка дестинация в Европа. Ами нищо, че е не е уау дестинация, аз пак си проучих какво искам да видим, какво кога да направим с какво да стигнем, просто на мен ми доставя удоволствие. Разбира се и мм се включва, но за по-главните неща. Примерно фотограф, дж избираме заедно, цвят за тема на сватбата също. Сега, дали късметчетата са с бяло цвете или с друг цвят, за мм няма особена разлика. Обаче ако дж е тъп и двамата ще полудеем.
Свекърва ми много е искала да си създаде сватбена агенция и ме е страх, че ще си реши как нашата сватба е нейно поле за изява.
Скрит текст:
В последните години ходим по 3 пъти на сватби на наши близки, какво ли не сме https://www.bg-mamma.com/?action=post;msg=46990260;topic=1585548 … 000100#hearts_setвиждали вече. Като цяло съм наясно със сватбената мода, както и с финансовите ни възможности и съм ориентирана какво можем да си позволим и какво искаме.

Относно ритуалите, аз също съм чувала, че традицията е свекървата да захрани младите с хляб и мед и сол, защото булката влиза в новото семейство. Обаче съм виждала да се практикува и от двете майки, да не говорим, че някои близки загубиха майките си вече и ритуала се изпълнява и от тъща, ако няма свекърва. Но в нашия случай ще ги включим и двете, защото в нашите разбирания така е по-редно. Виждам, че доста булки след първия сватбен танц канят родителите си на някоя специална песен. Това примерно не знам дали е подходящо, защото моят баща е покойник и майка ми няма да има с кого да танцува този танц. Знам, че сватбите ся един фюжън между западни и наши традиции, но не виждам нищо лошо в това.
Чупенето на питката над главите преди е била в друг вариант. Майка ми разказа, че на годежа с баща ми, двете ми баби са чупили така питка. Като цяло традиции много, ние с мм сме си от един край, би трябвало да имаме сходни традиции. Много неща са отпаднали с времето.

Цялата ми идея беше да мълчим относно организацията на събитието, да си траем за организацията, обаче си мисля, че винаги ще има обидени. Майка ми конкретно не толкова, но тя е много различен човек и сигурно би била благодарна, че не я занимавам с обикаляне по магазини.

Сетих се, че свекърва ми има машинка за гравиране на стъкло. Можем да я помолим да ни гравира чашите.
Значи няма да стане да се заеме с нещо дребно и да спре дотам, доколкото разбирам.
В такъв случай тя няма да ти позволи вариант "и вълкът сит, и агнето цяло".

Последна редакция: вт, 26 сеп 2023, 12:05 от milenaka

# 283
А наистина ли не може да ти бъде полезна, толкова много ли се разминават вкусовете ви? Не може ли да я натовариш с досадната част от организацията, след като толкова и се иска да организира сватби.

# 284
hechicera_ - традициите в две съседни села не са еднакви, така че според мен - както си го направите вие ритуала. По-важно е да вложите смисъл и символика, които са във вашите сърца и умове.
За чупенето на питката - на моята сватба наричането беше "на когото е по-голямото парче, той ще дава повече от себе си в семейството".
Та застанали сме ние един срещу друг, хванали питата в двата края, водещата започва изречението " който отчупи по-голямото парче ...", аз наемам с дланите по-нагоре от края да грабна берекета (класически импулс на лакомията) и чувам продължението "... ще дава повече", при което рязко отпускам захвата и в ръцете ми остава само 1/3. Satisfied
Емииииииииииии ... сбъдва се тая работа с парчетата после в живота Stuck Out Tongue Closed Eyes

Общи условия

Активация на акаунт