С какво ви дразнят свекървите? – 150

• 43 034
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
  • при късмета
До, но всеобщите съвети за несподеляне и пазене на тайна, не важат в случая на hechicera

# 616
  • Варна
Така е ама Динчо говори за себе си. И аз не го разбирам това повсеместно споделяне. Точно половинките и близките приятели стават най-качествените предатели. Ако не искаш нещо да се знае, затваряш си устата. Няма такива като "най-близкия ми човек" и "ако не споделя с мъжа ми, с кой тогава". Днес ти е мъж и най-близък, утре е такъв, но на друга.

Като е очевидно, както в обсъждания случай, тогава нямаш избор. То се вижда.

# 617
И аз съм от тези, които споделят почти всичко с мъжа си. И да се бяхме разделили, голяма работа, че е знаел много за мен, важното е, че в конкретния момент ми е бил най-близък и съм имала необходимостта да му го кажа Е пропуснала съм да му споделя някои неща от живота си, например как с първото ми гадже ни завариха на калъп едни майстори и майка му и после се напихме от срам, до толкова, че се прибрахме у тях в най-проливния дъжд без чадър, пеша. Но това не мисля, че е било от значение, аз с това момче, много преди да се срещна с мъжа ми, бях убедена, че не искам да имам нищо общо. И да съм премълчала примерно как в началото близките ми не го харесваха, после вече това не беше така, след като го опознаха и започнаха да го харесват
Но иначе всичко друго, например че се притеснявам за баща ми, че забравя и си си губи телефона постоянно и не мога да се свържа с него, първо с него споделях и той така с мен. От както се събрахме да живеем заедно, все по-малко станаха нещата, които да не мога да му споделя. Това е една от причините сега да ми липсва толкова, имам да му кажа толкова много неща, а няма на кой друг. Особено свързани с детето ( тя кара много тежък пубертет и имам проблеми с нея), знам, че на никой друг не му пука толкова за нея. На дядо й му пука да кажем, но той е друго поколение, по друг начин разсъждава и не мога да му споделям всичко.

# 618
Честито, попътен вятър!
В тази тема съм писала, като една бъдеща свекърва, че за мен жената, с която живее сина ми, ще я наричам снаха, едва когато дойде с пръстен, или бременна. До този момент са приятелки Blush
Естествено е да се радва, това си е зряла постъпка на зрели, съзнателни  хора.
Отдавна следя темата, не коментирам, но това мнение ми припомни моята ситуация. С бащата на детето ми сме заедно вече 18 години. От 16 години живеем заедно, от 6 имаме дете. Не сме искали и двамата сватби поради куп причини. Вече бяхме заедно от 10, когато неговата майка така се обърна към мен: "Като се ожените, като имате деца, ще ви идвам на гости, ще казвам отивам при снаха си" и т.н. А аз се почувствах, сякаш тези 10 години, в които за всеки празник им гостуваме (те живеят мноого далече от нас), за всяко лято, когато и те идват за ваканция при нас, за всичко, през което ние с мъжа ми сме преминавали заедно, за нея не е важно. 10 години аз съм никоя за нея. Ей така се почувствах тогава. 8 години по-късно как мислите, дали ми е близка и любима свекървата, пардон, майката на мъжа ми, бабата на сина ми?  И не че толкова съм искала да ме наричат "снаха"....
Ами, съжалявам, че така си се почувствала, но тя принципно е била права. За коментара.
Значи, тегли и ти дузпата, защото ти е казала една истина. Ако те е посрещала преди това радушно, сърдечно и се е държала с теб човешки, какъв е проблемът? Или си искала да те приема като снаха. Ти като свекърва ли я приемаше, или като майката на мъжа, с когото живееш? Това, че не се обичате, хич не е нито задължително, нито препоръчително. Спряхте да си гостувате ли?

Виждам каква дискусия е породил коментарът ми, но да поясня за неразбралите.
Мъж и жена приемам за семейство, ако имат общо дете, или са в брак. Другото е т. нар.  конкубинат. Моят син е живял с 4 различни жени досега. С първата имаше детска любов 4 години, после с още две живя по около две. С последната е около 4. Всичките ли съм била длъжна да усещам като снахи, не е ли много нахално да се иска това от мен. Но с всички съм се държала уважително, без да им правя оценки, или да прогнозирам какво и що. Изборите му са си лично негови, живеенето заедно е общ техен избор.Нито зная някоя иска ли да е семейство с него, нито зная той иска ли да е семейство с нея. Пръстен, сватба, или бебе, вече е семейство. Ама ха 🙂

# 619
  • при късмета
Тайс, ти си точно обратното на това, което коментираме. Имаш си мнение, но отношението към "снахата" не зависи от него и това, че си на различно от тях или пък не си сигурна какво мислят, НЕ определя отношението ти към момичето. А тук се изписаха страници за това как го приема свекървата, защо разбрала последна, кога са длъжни да я уведомят и фръцването на свекървата, че е разбрала последна. Т.е. нейното отношение определя отношението не само към снахата, а към двамата, според нейните си представи, а не според техните. Затова казах, че си точно на обратно.
Ти си от малкото тук, които се притесняват как ще ги приеме снахата, а не да си имат някакви представи за това какво трябва да прави и мисли тя и като не се осъществят да се тръшва, че снахата е виновна. Не, не е виновна снахата, виновна е тази, която от непознато до момента момиче има очаквания да ѝ прави метани да се съобразява с нея. Никоя не е длъжна да осъществява тези ѝ очаквания

# 620
МаКо, ами притеснявам се, защото чета достатъчно случаи, в които свекървата се приема за вражеска съставка и придавка към любимия мъж, ей така, по традиция.
Какво ли не изчетох, и то е ясно, че каквото и да направи една свекърва, все е в грешка.
Спазвам си здравословна дистанция, но хич не съм убедена, че съм  съвършена. То пък що не се интересувам ще е дертът.
Както и да е, просто ми беше интересно да прочета мнения коя и кога се е заявила като снаха, пък свекървата не разбрала, че вече е свекърва 😀.

То при мен може и 5 вариант да се получи. Както си тъна в егоистична неопределеност, синът ми да лъсне някоя сутрин с мома от близката дискотека, с лилава коса и зелени ботуши и да ми каже" Запознай се с жена ми", сгодихме се. И пак тя ще да е снахата, нали?

# 621
  • при късмета
Да де, това казах, ТИ се притесняваш. В казусите в темата снахата се притеснява заради думи, нагласи, очаквания или действия на свекървата, а тя от своя страна счита, че е в пълното си право да очаква от нея каквото си поиска. Свекървата не е враг по подразбиране, става такъв заради вече изброеното. Ако няма очаквания и нареждания към снахата, няма да се превърне във враг

# 622
Както и да е, просто ми беше интересно да прочета мнения коя и кога се е заявила като снаха, пък свекървата не разбрала, че вече е свекърва 😀.

Ами това зависи само и единствено от сина. Когато заяви ясно и недвусмислено „Това (ще) е снаха ти“ или „Това (ще) е свекърва ти“, няма да има недоразбрали, нито ще има значение коя как се изживява в мечтите си.

Мъжът обикновено дава грешни сигнали и оттам тръгват всички недоразумения и огорчения. Малко ли случаи има, когато младите живеят заедно и според него са гаджета (често и временни), а тя се изживява като семейна.

Затова още отначало трябва да се поставят нещата по местата им, за да няма после семейни драми. Достатъчно други поводи има да се смразяват хората, излишно е настройват едни срещу други точно по тази причина.

# 623
Како Сийке, точно така е, но я виж в горния коментар на потребителката как пак свекървата е виновна, че омаловажила 10 години съвместно живеене. И как пък тя игнорира 10 години гостуванки, само защото майката на мъжа и, очевидно, и тя, като мен, не е знаела как да се самоопредели. А не е виновен Мунчо, че не е изяснил ситуацията в даден момент.

# 624
  • при късмета
Няма как още от начало никой от двойката да е сигурен дали това е партньора му. Ако от скоро съм с някого, още се ориентирам що за човек е, дали ще се стиковаме заедно, дали го искам най-вече ми тръсне майка си и ми каже "това ще е свекърва ти", няма да го приема добре. Ще си помисля, че вече си е наплавил планове, в които играя съществена роля, пък самата аз не съм уведомена и ги е направил без мен. Да не съм предмет?
Няма как да сравняваме "това ще е снаха ти" и "това ще е свекърва ти". Свекървата така или иначе е една и няма никаква възможност за промяна.
А свекървата, независимо дали сина я уведомява за намеренията си към някоя жена и независимо дали ще ѝ е свекърва или не, не може да налага собствените си виждания. Със сина си да си говорят, тя трябва да се държи възпитано и да не очаква от снахата някакво раболепно и подчинено държание. Проблемите идват най-вече от очакването за подчиненото държание на снахата, то е първото, което не се осъществява и се започва
Тайс, а защо изобщо е нужно свекървата да се самоопределя? Това зависи от отношенията м/у други двама човека и тя изобщо няма задължение да се самоопределя по единия или другия начин. Нищо не зависи от нея

# 625
От повече от 30 години сме с мъжа ми заедно, но сватбата ни беше преди едва 7г. И деца нямаме. Не знам кога за първи път майка му пред трети хора ме е представяла за нейна снаха, но помня, че някъде към третата година от връзката ни чух как говори за мен пред други хора, които не ме познават, наричайки ме снаха и. Ами така ме е възприела, явно е усетила, че връзката ни, независимо от липсата на подпис, сватба, деца е достатъчно сериозна. Аз също винаги след този случай, когато говорех за нея я наричах, свекърва ми. Иначе се обръщаме една към друга по имена. Ама май не съм по темата точно, май беше"Какво ни дразнят...."

# 626
МаКо, поставих се на мястото на свекървата на Шарлоте Н. Тя е променила отношението си, след като свекърва и е изкоментирала как вижда нещата. И се е обидила явно, че свекърва и не я е приемала за снаха 10 години. Тоест, не се е самоопределила като такава.
Понеже имам сходно виждане с това на свекървата на Шарлоте Н, затова се чудя кой е моментът, когато съм длъжна, според очакванията пък / и снахите имат очаквания, затова стават патакламите, все пак/ на някоя негова приятелка, да взема званието, само защото тя се счита за снаха 😀.
Добре, че имаме усти, все още. Че ако е само на предположения и усещанания...жална ни майка и на снахи, и на свекърви.
Ох, прочетох горния коментар. Ами , живи и здрави да сте, но не е свекървата тази, която да определя първо някое момиче за снаха.
Не бих си го позволила. Макар и с всяка да съм си представила и приела такива роднински връзки.

Последна редакция: нд, 22 окт 2023, 17:11 от tays

# 627
  • при късмета
Не знам, Тайс, аз не изхождам от позицията, че и снахата има очаквания. Т.е. тя има де, ама не към свекърва си или проекто свекървата. Очакванията са към мъжа. Не си представям изобщо да планирам съвместно съжителство/брак/семейство с някого и да имам очаквания към роднините му, вместо към него. Просто го изключвам като опция и всичките ми разсъждения са на база всичко останало, ама не и това.
Нищо лошо не правиш, че не определяш приятелката на сина си като снаха, та съвестта може да спре да те гризе и да се оправдаваш. Докато отношенията ви са добри, това няма никакво значение, не бива и ти да му отдаваш толкова голямо значение. Или докато не ти натресе кучето, а си никаква Joy (разбрала си шегата предполагам, ама да си кажа)

# 628
  • София
Тайс, говориш така сякаш отношението ще се промени, когато синът ти се ожени за момичето. Наистина не го вярвам, мисля, че както (добре) си се държала с приятелките, така ще се държиш със съпругата му. Действително, освен, че не би нарекла приятелката "снаха", не мисля, че си показвала досега, че имаш някакво по-различно отношение.
Само от онлайн общуване с теб ми е мнението де.

# 629
Странно ми е, че някой ще нарече по-охотно някоя жена снаха, ако живее със сина и 2 години с брак, отколкото 10 без брак.
За мен, щом двама души заживеят заедно, те стават семейство, мъж и жена, съответно зет и снаха.
Иначе се получават абсурди, като някоя временна фльорца да е снаха, само защото е държала на пръстен, а истинската връзка тип "докато смъртта ни раздели" да бъде представяна за "приятелка", само защото не иска брак.
И наистина е обидно майката на най-важния за теб човек да те мисли за негова приятелка, а не за жена. Колкото и да казваме, че мнението на другите няма значение, все пак майката не е точно някакви случайни други хора.
Естествено, свекървите имат право да се правят на интересни и да чакат някакви доказателства, че точно "тази" ще е последната, но обикновено то е за тяхна сметка и после се чудят къде са сбъркали.
Все една наследствена кралска титла дават, барабар с половин кралство и съответните последици, а не просто да кажат пред хората, че синът им има жена. Joy
Голямо стискане на тая титла, голямо чудене кога да я дадат. Joy

Общи условия

Активация на акаунт