ДЕСЕТИ клас - Тема 1

• 48 236
  • 743
  •   1
Отговори
# 645
Трябва декларация от родителите, че разрешавате да пътува сам. Може такава само за определено пътуване(време и дестинация), може обща до навършване на пълнолетие. Нашата е такава.
Носи се оригинал и копие, второто го прибират на границата.
Над 16 могат да пътуват сами със самолет.

че и под 16 също. Моят пътува на 14 и на 15 сам със самолет. С лична карта.
Нотариално заверена трябва да е декларацията подписана и от двамата родители. Тя се представя на излизане от нашата страна и на излизане от чуждата страна. Наистина трябва оригинал за сверка на копието. Не сме й правили превод на друг език. Беше си на бг.

# 646
А, и под 16 могат да летят сами без придружител, няколко наши деца ходиха така миналото лято на лагер в Австрия. Имаха декларации от родителите, но - във Виена им искали такава и на немски.  Явно си знаят,  че като цяло не сме подготвени, та мотали малко децата на летището, но ги пуснаха.
На излизане от Португалия пък искаха такава преведена(поне на английски) декларация на другия ми син. Пак го пуснаха, но тогава се зачетох по сайтовете на ЕС и запомних само, че всяка държава може да изисква документ, нямащ покритие с другите ЕС държави. За Австрия беше за влизане, за Португалия за напускане на държавата.

# 647
  • Plovdiv, Bulgaria
За БГ университети профилът няма значение. За чужбина има за някои специалности. ИТ и финанси искат обикновено математика, инженерните- И физика. Медицина не знам какво искат, но личното ми мнение е, че медицина и стоматология е по-добре да се учи тук. Правото-където ще практикува, там да учи.
Скрит текст:
Моят си е избрал профил физика и математика. Щото бил най-труден. Логиката ми се губи, но одобрявам избора и не се обаждам. Simple Smile

Molive, ако ходи на "беседка", значи са заедно нашите. Simple Smile))))

И аз стигнах до тези изводи за БГ университетите и тези в чужбина.

Малкият ми син пътува на 15 г. сам  със самолет в годината на обмен и носеше НОТАРИАЛНО заверена декларация, преведена и на английски за всеки случай. Трябва оригинал и копие на излизане от България, а на летището във Виена са му гледали и декларацията на английски.

# 648
Вече официално сме във въздушния Шенген и би трябвало при летене в ЕС да не минаваме изобщо през паспортен контрол. :/

# 649
  • София
Вече официално сме във въздушния Шенген и би трябвало при летене в ЕС да не минаваме изобщо през паспортен контрол. :/
Не се знае за лицата под 18 г. как ще е. Трябвало да има промени в законодателството, шефът на Гранична полиция говореше за това.

# 650
А, и под 16 могат да летят сами без придружител, няколко наши деца ходиха така миналото лято на лагер в Австрия. Имаха декларации от родителите, но - във Виена им искали такава и на немски.  

Това силно ме учуди. На сина ми точно Виена и двата пъти не са му искали на немски. Разпитали са го къде е бил и какво е правил, на него немския му е слаб но английския му е бил достатъчен за да се оправи, само това е било. Поискали са документа на бг.

# 651
  • София

Не сме още, след 31 март чак.

# 652
molive, този профил е предпочитан, защото е най-лесен, а има и хорариум по математика, но се оказва, че в много чуждестранни университети искат и такъв по физика - предимно за инженерни и компютърни специалности, но не само. Наскоро детето на наше приятелско семейство “обвини “родителите си защо не са го посъветвали по-рано за профила, тъй като още на ниво документи му бяха отхвърлили кандидатурата именно заради недостатъчен хорариум по физика и мисля, че не ставаше въпрос за инженерна специалност, но не съм напълно сигурна, защото по-скоро друга беше насоката на разговора.
Наборът другата седмица ще пътува сам в чужбина и сме му заверили декларация.

# 653
А, и под 16 могат да летят сами без придружител, няколко наши деца ходиха така миналото лято на лагер в Австрия. Имаха декларации от родителите, но - във Виена им искали такава и на немски.  

Това силно ме учуди. На сина ми точно Виена и двата пъти не са му искали на немски. Разпитали са го къде е бил и какво е правил, на него немския му е слаб но английския му е бил достатъчен за да се оправи, само това е било. Поискали са документа на бг.
Всъщност като не съм била там, не съм сигурна за немския - може да са искали и на английски - във всеки случай не на български. В крайна сметка са видели, че всички деца имат само българска декларация и според сина ми далеч не са били първите с такъв казус 🙂

# 654

Всъщност като не съм била там, не съм сигурна за немския - може да са искали и на английски - във всеки случай не на български. В крайна сметка са видели, че всички деца имат само българска декларация и според сина ми далеч не са били първите с такъв казус 🙂

Те може и на синковеца да са искали документ на немски или английски но той като има на български това им е и дал. Според мъжът ми документа за съгласие е важен и нужен само на дете гражданин на българия на излизане от българия. Дятито помни че са го разпитвали на излизане от Виена и той им отговарял на английски. За мен беше доста удивително защото аз смятах че знанията му не отговарят на нивото на разговора, но се е справил. Не са му направили проблем и има логика. За да е "излязъл " от българия  с този документ. Като е влязъл във Австрия Виена го има отбелязан на паспортен контрол. Нещата са навързани в цялостна система лесна за проверка.

# 655
  • В центъра на моретата
Аз също мисля, че тези декларации важат само при напускане на дете с българско гражданство границата на България. Поне на дъщеря ми са я искали само на граничен контрол на нашите летища.  И сама не може да минава пред гишетата за биометрия, а трябва през гишето с полицая, точно, за да покаже декларацията. Превод на декларацията не сме правили - само на български е и за скандинавските страни нямаше проблем.

# 656
  • Варна
И дъщеря ми е пътувала в чужбина сама, далеч преди да навърши 16г, само с нотариално заверена декларация от нас, на български. Не е имало проблем досега. През септември ще пътува точно до Виена и много благодаря за информацията, да предвидим да я преведем на английски поне. Преди доста години, един граничен полицай в Италия се опита да ми прави проблеми като пътувах сама с нея, защото сме с различни фамилии и искаше документ, че ми е дъщеря. Казах му, че тя е български гражданин и ако няма заповед за издирването й, няма право да ме спира да я изведа от Италия, без значение каква й се падам.
За профилите при нас нищо не се чува още, но вече е оформен изборът - АЕ (мисли си, че ще й е най-лесно, а и се надява да й е полезно). За специалностите, към които се е ориентирала за момента не й трябва физика. Дано ако се преориентира все пак да е нещо, за което профилите няма да й попречат. Но здраве да има, ако има и желание, все ще намери как да учи и с "грешния" профил Simple Smile

# 657
При нас пуснаха заявления за НВО по чужд език. То ще им е изпит, заедно с устен такъв за вход в ДСД паралелка.

# 658
  • В центъра на моретата
А, за НВО вече им дадоха заявленията. За чужд език - също, за тези, които ще се явяват.

# 659
  • Пловдив
При нас пуснаха заявления за НВО по чужд език. То ще им е изпит, заедно с устен такъв за вход в ДСД паралелка.
При нас за явяване на ДСД още не били избистрили критериите, казаха на родителската. Можело да е оценката от класната за втори срок в 10 клас.....
Предложиха трето НВО по език (АЕ или НЕ), но моят не е сред желаещите. Питам, някой от децата в класа подаде ли заявление за трето НВО (срокът изтече) - "ние не си говорим за такива неща!"
Imp

П.П.
за избора на профил моят много се влияе от учителите, които ще ги водят.

Последна редакция: вт, 27 фев 2024, 15:56 от JiD

Общи условия

Активация на акаунт