ДЕСЕТИ клас - Тема 1

• 48 238
  • 743
  •   1
Отговори
# 630
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Див, може ли линк към Виена?
Главата ми е каша. Намерих курсове към виенския университет, не от линка на Добри Simple Smile Не мога да се ориентирам.
Предварително ви благодаря!

курс по немски

# 631
  • на Мелмак
Благодаря ти Hug

# 632
  • София
Чета ви редовно, но не пиша само да мрънкам от моето диване. Не иска да учи, завърши срока с две тройки. Никакви амбиции, направо ми се реве.
За сметка на това тръгна на дискотеки, че и чалга прослуша...

Същото и при нас. Без дискотеките и чалгата. Той даже не излиза уикендите, дори на фитнес вече не ходи. Направо се плаша какво ще прави след 12 клас.

# 633
И моята наборка подобно на Кати-М. Не излиза, не се интересува от дискотеки, спря да тренира и вкъщи нищо не подхваща. Развива ми едни теории, защо не трябвало да си оправя легрото и да си подрежда стаята. В кухнята почти нищо не пипва. Иначе с ученето няма проблеми.

# 634
На мен постоянно ми се натяква, че посредствените ученици най-добре се реализирали в живота...

# 635
  • София
На мен постоянно ми се натяква, че посредствените ученици най-добре се реализирали в живота...

Ми дано е така, ще ми се, ама вярвам, че има просто изключения...

# 636
  • Plovdiv, Bulgaria
Привет! Минала веднъж с "тинейджърството", мога да ви кажа, че в края на 11-ти клас, децата пак си стават нашите, сякаш  се връщат отново в реалността след тези хормони. Големият ми син беше точно в 10-ти клас като беше в най-бунтарския период, не учеше, понякога бягаше от училище/когато бях на вливки обикновено/ , изживя си труден период, но изведнъж като с нож отрязано, всичко приключи точно в края на 11-ти клас. Анулира си оценки, реши какво точно иска да учи и къде.
Сега тинейджъра е повече от объркан и притеснен за тези профили. Да напомня, че учи в езикова, откакто се помни е искал да учи медицина/въпреки, че нямаме лекари в рода/, но сега е на 95% сигурен, че предпочита друго. Но какво точно и той не знае. Предприемачество, бизнес, все едни такива неопределени формули?? Аз съм притеснена за него, защото той е напрегнат и го мисли постоянно-да не обърка нещо с хорариума за по-късен етап, ако смени решението си.
Аз лично съм против този тип профилиране, големият ми син си смени желанието в последния момент, след като излязоха даже резултатите в Софийски университет. От софтуерно иженерство мина към Финанси. Беше шок за нас с баща му, но пък сега е щастлив и работи в софтуерна компания като Проджект мениджър.
Извода-трябва да се доверяваме на децата, но те кога ще го направят и ще са сигурни е въпрос на зрялост.

# 637
  • В центъра на моретата
Проблемът е с голямото лутане сега с тези профили. Дъщеря ми също е в езикова гимназия и всеки момент се очаква да им дадат заявленията за профили, а тя все още не знае какво иска да учи. Насочила се е към право, но правото в България е едно, а в чужбина, ако се завърши и реши да се върне тук - май не може да го практикува без да е държала приравнителни. По едно време реши икономика навън, ама математиката й куца, а то се иска хорариум часове по математика (т.е. профилиране).
Изобщо пълна каша е в главата й. А като се спомене нещо за профили - започват да прескачат искри и разговорът ескалира в неприятна посока.
Почти са ги задължили да правят НВО, в смисъл, че са им казали, ако не отидат ще им дадат контролно с по-голяма трудност от НВО-то.

# 638
  • Plovdiv, Bulgaria
Така е zaek, с хорариума. За съжаление първо трябва да почнеш от Университета-в БГ или чужбина/което също е голям ресурс на време и проучване отсега/.
А иначе срока е до края на м. Юни за заявленията.

# 639
  • София
Аз изобщо не разбирам тези профили, какво и колко да се избира, от училището на сина ми няма никаква информация. Много се притеснявам,ч е всичко ще трябва а решим бързо, а сме толкова неориентирани.

# 640
  • София
При нас е лесно - профили няма и нямаме дилема. 😂
Мен завършването ме тормози заради държавния изпит, все си спомням от набора на дъщеря ми, когато влезе в сила новата програма, колко деца имаше скъсани на изпита по специалност и още отсега го мисля.

# 641
  • София
За профилите - миналата година искаше математика и физика, но тази, точно тези му учители са доста слаби и интересът изчезна. За сега се ориентира към "предприемачество", заради хорариума  по математика, който евентуално би му трябвал, ако ще учи в чужбина (аз все още не съм влизала в детайли, дали това е така).
Тотално липсва интерес към определено поприще за професионална реализация, но естествено ми цитира познати дванадесетокласници, които също не били ориентирани (не, че повечето вече не са кандидатствали в САЩ). Оценките са предимно "високи" петици, но аз не очаквам да се трансформират в шестици втория срок, поради факта, че купоните и кибиченето из градинките на Младост и игрището на колежа, взима огромна част от времето.
Спрях да се нервирам, че като говоря, само чувам: "споко, чилирай се, мам"... и ми идва да се покатеря на столче и да му зачервя врата Simple Smile
И да питам - могат ли шестнадесет годишните да пътуват самостоятелно в Европа със самолет (нискотарифни авиокомпании) и какви документи трябват, или ако го пращам на чужбински лагер (без да използвам бг посредници) и аз ще трябва да си направя екскурзия Simple Smile

# 642
  • София
За БГ университети профилът няма значение. За чужбина има за някои специалности. ИТ и финанси искат обикновено математика, инженерните- И физика. Медицина не знам какво искат, но личното ми мнение е, че медицина и стоматология е по-добре да се учи тук. Правото-където ще практикува, там да учи.

Моят си е избрал профил физика и математика. Щото бил най-труден. Логиката ми се губи, но одобрявам избора и не се обаждам. Simple Smile

Molive, ако ходи на "беседка", значи са заедно нашите. Simple Smile))))

# 643
  • София
Трябва декларация от родителите, че разрешавате да пътува сам. Може такава само за определено пътуване(време и дестинация), може обща до навършване на пълнолетие. Нашата е такава.
Носи се оригинал и копие, второто го прибират на границата.
Над 16 могат да пътуват сами със самолет.

# 644
Taзи декларация нот. заверена ли е ?

Общи условия

Активация на акаунт