ДЕСЕТИ клас - Тема 1

• 48 255
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Няма ли друго прилично училище с немски в града? Проучете да се премести, поне да спасите другите две години и половина, които остават. Как ще завърши иначе, като ще става все по-трудно с немския? И накрая и детето, и вие ще сте с разбита психика, и дипломата ще е никаква.

# 616
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
или са два случаите или този вече сме го обсъждали.
и тогава се дадоха същите съвети, и тогава майката каза, че детето си е заслужило да е в точно тази гимназия, защото е изкарало висок бал.
не учителката е виновна, не варианти трябва да се търсят, а да се разбере, че има подходящи училища и неподходящи такива.
не вярвам някой да настоява детето му да учи например в музикалното, ако няма слух, и изобщо не може да пее, нито да свири.
би било мъка за всички.
лично аз не бих подложила детето си на това, но не ние решаваме.

# 617
  • Пловдив

Ох, JiD, аз имах мераци за Търговската, обаче тя категорично не искаше да учи в тази насока.
.....
Тя изкара високи точки, така че влизаше от раз, дори не искаше да пишем никакви други варианти.

Хубаво е, че предлагате детето да бъде преместено, но никой не си задава въпроса,  дали тя иска да се мести след като толкова много е искала да е в това училище.  Сложно е, в това училище е много трудно, но децата които са там си го обичат и се травмират, когато им се предложи да бъдат преместени. Това ги плаши дори повече от двойките.
Трябва да се направи предварителен разговор с детето, какво иска и склонна ли е да се премести.

# 618
  • София
Разбира се, че без разговор и съгласие с детето не може. Но е хубаво да се проговорят перспективите за следващите години, ако се продължава така.

# 619
  • Plovdiv, Bulgaria
lili_78, не знам дали твоето дете ти е обяснило, но в езиковата гимназия оценяването  на тестовете е абсурдно според мен. При 50% справяне /верни отговори/ си е двойка. Аз като родител и човек на години не мога да го възприема.
Разговаряй с девойката и следи за психиката й. Това е избор, който тя трябва да направи за евентуално преместване, но пък знай , че има варианти. Ние родителите може да покажем и да ги побутнем съвсем лекинко, но децата ни вече са големи.
Ако й харесва гимназията, добър вариант е да премине в паралелка с английски, след приравнителен изпит, както са писали момичетата по-горе.

# 620
  • София
Ние и преди предлагахме на Лили да обмислят вариант за друго училище, но най - вероятно има причини поради които детето все още е в тази гимназия. Лошото е, че немския в 11 и 12 клас е ПП и освен, че ще учат много на брой часове  и сложността вече ще е на друго ниво. Дано намерят най - доброто решение за детето.

# 621
  • На морето!

Ох, JiD, аз имах мераци за Търговската, обаче тя категорично не искаше да учи в тази насока.
.....
Тя изкара високи точки, така че влизаше от раз, дори не искаше да пишем никакви други варианти.

Хубаво е, че предлагате детето да бъде преместено, но никой не си задава въпроса,  дали тя иска да се мести след като толкова много е искала да е в това училище.  Сложно е, в това училище е много трудно, но децата които са там си го обичат и се травмират, когато им се предложи да бъдат преместени. Това ги плаши дори повече от двойките.
Трябва да се направи предварителен разговор с детето, какво иска и склонна ли е да се премести.
Кое би задържало едно дете на място, в което въпреки всички усилия, се налага да преминава по милост, без знания и с унизителни разговори между учители и родители, пък било то и единственото му желание в 7ми клас?
Това е твърде висока цена според мен, особено ако училището е самоцел лишена от съдържание и резултати. Аз не виждам какво повече (градивно) може да се направи за детето. Не е нормално да пише уроците на български, вместо на немски и учителят да си затваря очите, само и само да продължава да е в това училище, защото ....? Каква е крайната цел?

# 622
  • София
lili_78, не знам дали твоето дете ти е обяснило, но в езиковата гимназия оценяването  на тестовете е абсурдно според мен. При 50% справяне /верни отговори/ си е двойка. Аз като родител и човек на години не мога да го възприема.

В училището на сина ми, 61% успеваемост на тестове и изпитвания е двойка. И всички знаят и се съобразяват с изискванията на училището и преподавателите. И да, има деца, които се местят, въпреки че училището им харесва. И да, всички тези деца са си изкарали изпитите и са си извоювали правото да бъдат там.
Честно казано, понякога си мисля, че прекалено протектираме децата си и всъщност не им правим никак добра услуга, с което. Това последното не се отнася директно за случая на lili_78

# 623
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Добри, може ли малко повече информация къде е бил точно Горинич и какви са били условията там.

извинявай, чак сега видях поста ти.
не знам защо някои постове "се крият" и ги виждам чак когато се върна назад.

Горинич беше във Валенсия. настаняването беше в комплекса на университета, корпус Галилео Галилей, в сградата имаха и ресторант/столова.
таксата включваше всичко - настаняване, изхранване, обучение, учебници, тетрадки, химикалки, екскурзии, посещения в музеите, ходене на плаж Wink
допълнително се плащаше само пакета с униформата, но то е по желание, спокойно можеше да мине и без нея.
стаите са по две или три легла. настаниха го с непознати деца, но при него всички бяха непознати.
и джобни, но не помня какво е изхарчил. дадох му моята карта и кеш, за всеки случай.

аз бях наблизо, но не съм ходила при него Simple Smile и се чувахме вечер да каже, ако има нещо за казване. винаги имаше. Simple Smile

проверих в пощата, изпращали са ми това https://www.enforex.com/brochures/parents-guide/valencia-en.pdf
същата фирма има лагери в Мадрид, Барселона, Севиля... избрахме Валенсия защото не е толкова пренаселено и е на морето. да има малко хладничко.

не знам дали помогнах Simple Smile

# 624
  • Варна
За лагер в Германия - дъщеря ми беше в Мюнхен с https://www.did.de/. Могат да се контактнат директно или да се мине през агенция (ползвахме Интеграл, но тази година бих ги прескочила). Ако някой се интересува от подробности, нека ми пише, ще разкажа, но да не отегчавам всички. Тази година сме планували да иде във Виена, към езиковия център на университета (линка на Добри). Записването започва на 19.02. И преди и сега ще е сама, без познати. Разликата е, че тази година ще е без организирана програма и изхранване. Притеснено ми е доста, но е време да пускаме птичетата да летят…
Лили, присъединявам се към съвета да преместите детето в английска паралелка. Приравнителните едва ли ще са толкова трудни, а ако има такъв проблем с НЕ не виждам защо би си причинила живот в немскоезична държава. Както каза и Кали, конни бази има и другаде по света, но самочувствието на младите хора е много крехко и цената не си заслужава.

# 625
  • Пловдив
Благодаря на всички за мненията! Няма да цитирам един по един, всеки има право и всичко изписано дотук ми е ценно.
Ще кажа само, че не местим детето, защото тя изобщо не иска и да чуе. Всички приятели са й в този клас, харесва си и другите учители, а е и в гимназията, която тя си избра. Неколкократно сме водили този разговор, аз съм склонна да я преместим в Математическата, защото това е единствения предмет, който тя обожава, но категорично не искаше да влиза там, и сега също не иска да ходи там. Смятам, че травмата ще е много по-голяма от това да отиде на друго място, със съвсем различни ученици, които вече са си станали другари.
Понякога е добре да има такива уроци, за да трябва малко повече да се мисли, когато се взимат решения. Тя сама си осъзнава, че е било грешка, но в 7 клас нямаше как да го знае.

Каза ми, че ще се опита да взима повече участие в час, за да има по-добри оценки поне от работа в клас.
Критериите за оценяване  при тестовете наистина е 60% - двойка. Недоумявам защо така е измислено - това означава, че само тези, които учат и на които им е лесно да учат, ще успеят. А в живота не е така. Имаме не един или два примера за хора, едва завършили училище, и след това стават успешни хора и си намират тяхното си място.

Вярно е и това, че щом е в езикова гимназия, трябва да се съобразяваме с критериите, но има различни деца, които учат различно, запомнят различно, съответно смятам, че трябва да има различен подход от страна на учителите. Със сигурност има рамка, която те спазват, но могат и да излизат от нея, когато се касае за по-особени случай. Не всички сме еднакви и не всичко винаги върви по конец. Ако трябваше да отпаднат от училище тези, които имат затруднения, тогава от нейния клас ще останат само 4-5 деца, защото всички други са доста зле.

# 626
Последно и спирам да давам акъл Wink
Lili консултирай се с психолог. Стокхоумски синдром не е рядко срещан.
Ако детето ти е тормозено от мъж, би ли адмирирала да стои с него само защото го познава и няма да има изненади.
Тя е малолетна и решението е на родителите.
Желая ти успех!

# 627
  • Пловдив
Lili,
Споко!
Аз не бих препоръчала психолог!
Слушай си детето!
Имам случай на познато дете,след 10 кл.напусна "системно програмиране" в МГ, за да влезе в ЕГ Пловдив с английски. Но детето го иска!
Няма безплодни усилия! Каквото ТЯ реши, само я подкрепяй!
И на моя НЕ не му е първа любов,но стига до 5 за срока...Sunglasses

# 628
,
Последно и спирам да давам акъл Wink
..консултирай се с психолог. Стокхолмски синдром не е рядко срещан.

Бях се зарекла, че ще се въздържам по темата, но не мога да не отбележа този коментар.
Адмирации за адекватния съвет!
Логиката отбелязва че в случая говорим за дете , което е нямало проблеми да влезе в езиков гимназия с висок бал, но при все вече трета година изпитва нечовешки трудности  да изкара само и единствено тройка по предмет, който (нека бъдем честни) не изисква нищо друго освен малко повече зубрене. При това детето ходи и на допълнителни курсове. И всеки ден, прекарва часове в обстановка, в която самочувствието му бива атакувано, възможностите му принизявани, а в сравнението със съучениците  постоянно е в неблагоприятна позиция. Верно, че хората сме различни като качества, но пък на тази възраст се създават моделите на поведение. Моделът , който усвоява детето, е точно този, за който говори Hope, "Аз за нищо не ставам, всички са по-добри от мен. Заслужавам да ми се случват лоши неща."
Не знам кой има повече нужда  от психолог. Ако детето се "дрогира" вероятно няма да бъде оставено от родителите си само да решава кое е най-добре за него. Ситуацията не е много по-различна , защото нанася трайни поражения върху психиката, а е очевидно че изкарването на "три" не е обучителен проблем.

Последна редакция: сб, 17 фев 2024, 01:39 от _re_ge

# 629
  • на Мелмак
Див, може ли линк към Виена?
Главата ми е каша. Намерих курсове към виенския университет, не от линка на Добри Simple Smile Не мога да се ориентирам.
Предварително ви благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт