ДЕСЕТИ клас - Тема 1

• 48 256
  • 743
  •   1
Отговори
# 600
Май се задава светлина в тунела - дава се шанс за повишаване на оценката от ДЗИ /дано се урегулира адекватно, докато ние стигнем до там/ - https://www.bta.bg/bg/news/lik/618451-komisiyata-po-obrazovanie- … mat-vtori-shans-d

# 601
  • Русе
Учудва ме, че в някои училища пишат двойки за срока. Дъщеря ми казва, че в техния клас имат ученици, които никого не учат, никога нищо не знаят, имат по 4-5 двойки през срока по даден предмет и накрая пак ги изпитват само и само, за да им пишат тройка. На никого не оставяли двойки.

# 602
  • Пловдив
lili_78,
помня, че май точно с теб сме си говорили в 7 клас.... мислехме да пратим децата да учат в Търговската.
После какво се обърка, та ги юрнахме към края на града да учат немски !? Grinning

# 603
  • Пловдив
И аз не знам как се случи това с двойка за срока, но г-жата ми се обади и ми каза, че е много зле положението с нея и няма за какво да се хване, за да й пише 3. А моята се старае, пише си домашните, слуша в час, но тестовете са им много трудни и не успява да се справи. Има една-две тройки през срока, но тях ги изпитват основно с тестове и примерно има още 5 двойки.
Аз също не знам защо не му дадоха проект на това дете, или нещо да направи самостоятелно и да го представи. Така, дори и да не знае и да не може, вкъщи все ще си помогне с речник и ще успее да се подготви.

Майка ми е 40 години учител и продължава да се занимава с ученици, казва, че това не са педагози - да видиш, че едно дете има проблем, и да не измислиш варианти как то да се справи. Разбирам дъщеря ми да не я интересува и да не сяда изобщо да учи, тогава няма какви шансове да му се дават. Но г-жата казва, че в час тя е много старателна, опитва се, но всичко й е грешно. Еми, намери друг подход с това дете.

Ето, например, драмата ни с Историята, ако си спомняте. Тъй като й е трудно по история на немски и също беше навъртяла 5-6 двойки (и там правят много тестове), детето  реши, че ще си учи историята само на български и дори г-жата да й задава урока, по който да пише, на немски ,тя ще го пише на български. И така изкара няколко 4-ки (г-жата й каза, че няма да й пише повече само защото не е на немски, но пак е нещо - успя да си поправи оценките).

Ох, JiD, аз имах мераци за Търговската, обаче тя категорично не искаше да учи в тази насока. АЗ съм счетоводител и покрай мен знае някои неща, казва, че не е нейното. Занимава се с езда и единственото й желание беше да учи немски, за да отиде в Германия, където има много конни бази и може да се развива. Тя изкара високи точки, така че влизаше от раз, дори не искаше да пишем никакви други варианти.

# 604
lili_78, не съм от групата и най-вероятно е тъпо да давам съвети, но се чудя защо продължава детето да учи в това училище и защо се опитвате да го смачкате тотално. Учителите са си учители. Те имат заложени програми и трябва да си ги минат. Детето не е тяхно, отговорността за неговата психика е на родителите.

Имам личен пример с дете влязло със стипендия в един от най-желаните европейски университети. Попадна в специалност, която изобщо не е неговата, на един от изпитите се явява 8 пъти! Така му се разби самочувствието и психиката, че си го прибвахме в БГ а последствията ще борим с години.

Спасявай си детето!

Последна редакция: чт, 15 фев 2024, 10:36 от Hope for Two

# 605
  • Пловдив
lili_78, не познавам детето ти, но познавайки моето и предполагайки в кое училище учите едва ли ще иска да се премести. Скоро има родителска среща и е добре да поговориш с въпросната госпожа, като и подскажеш да и даде проекти и домашни за оценяване. Ако не срещнеш подкрепа, можеш да се обърнеш към Директора ( не случайно го пиша с главна буква Wink човека е много разбран и ще намери начин да се излезе от ситуацията)
 Всичко ще бъде наред, не се притеснявай. Hug

# 606
  • София
Добри, може ли малко повече информация къде е бил точно Горинич и какви са били условията там.

# 607
  • На морето!
И аз бих преместила от това училище. Не разбирам какво би ме спряло, при положение, че е немска гимназия, а детето не се справя изобщо с немския вече трета година. Да ходите да се молите за оценки всеки срок, за проекти и вратички, че и с директора да мислите схеми, за мен е лош пример и достатъчно нечестно спрямо детето. Щом е умна и старателна заслужава място, където талантите и уменията ѝ ще се развиват качествено и дойстойно, вместо да минава с тройки по милост.
В добрите конни бази се говори и английски, няма нищо страшно ако някой не завърши топ гимназията в града, дори и да е бил с максимален бал и първо желание в 7ми клас.

# 608
  • В светлината на слънцето
И аз бих преместила детето в такава ситуация. Колкото и да е добро училището. Все пак става дума за основен език и за предмети, които се изучават на този език. Няма как да не й се разбие психиката, при условие, че вижда как не й се получават нещата при цялото старание. А в 11 и 12 клас ще учи много този език, тоест ще е още две години в патова ситуация. При условие, че има затруднения сега с немския, надали ще успее да покрие сертификат, което няма да й даде възможност да учи в Германия. Там искат високо ниво на владеене на езика. Тоест ще са години, хвърлени на вятъра. А добри конни бази вероятно има и в англоезичните държави.
В тази връзка, и наборът приключи с 2 за срока, даже по два предмета - химия и мат. По мат до последно го мъчи, за да му пише 3, но той чак в края на срока взе да вдява материала и положението беше “късно е либе за китка”. И с химията така. Та сега се е нахъсал да ги пребори, щото му “разваляли хубавата зелено-синя тоналност в школото”.

# 609
  • София
Занимава се с езда и единственото й желание беше да учи немски, за да отиде в Германия, където има много конни бази и може да се развива.
От опит първа ръка (аз преди години и синът ми в момента) мога да заявя, че най-добрите школи по конен спорт в Европа са в Испания и Великобритания, а и там конни бази да искаш.
Сега е късно за вас да сменяте езика, но и аз съм на мнение, че смяната на училището е най-доброто, което можеш да направиш за детето си. Какви мисли ми минават през главата относно тая "учителка" не е за споделяне във форума, защото ще получа бан за нецензурен език.... направо откачам, като чета подобни учителски извращения и преса върху съвестни деца! На 100% моето мнение се покрива с това на Hope for Two.

Май се задава светлина в тунела - дава се шанс за повишаване на оценката от ДЗИ /дано се урегулира адекватно, докато ние стигнем до там/ - https://www.bta.bg/bg/news/lik/618451-komisiyata-po-obrazovanie- … mat-vtori-shans-d
Обожеобожеобожеобожеобоже ....  Не мога да повярвам, че някой е предложил нещо конструктивно и наистина в полза на децата!!! Anitsa, благодаря ти, че сподели Gift Heart! Пропуснала съм тази важна информация, а следя изкъсо темата за образованието.

# 610
  • София
Сигурно ще съм малко крайна, но смятам, че родителите нямаме място в образователния процес. Защо се предполага, че преподавател трябва да търси опции детето да "изкласи", като критериите би трябвало да са еднакви за всички? Защо трябва да се търсят "вратички" само и само да върже тройка, та чак и директор да се намесва? Всички се оплакваме, как правилата не са за всички, но после ние самите търсим опции да ги заобикаляме.
Бих си оставила отрочето да си помисли за сериозността на положението и само да потърси решение на проблемите, а аз само да помагам в осъществяването му, с подкрепа - морална и финансова (ако се налага да се смени учител или има нужда от допълнителни курсове)

# 611
  • Русе
Затова сме родители, за да подкрепяме децата си така както ние смятаме, че е добре. От горния случай стана съвсем ясно, че дтето не е някакъв мързел, на когото от нищо не му пука. Тук проблемът е съвсем различен. Аз се възмущавам пък от такива родители, на които въобще не им пука за децата им. Има деца, които постоянно пречат на учебния процес, държат се нагло с преподавателите, обиждат другите деца, че били или зубрачи, или дебели, не пиели, не пушели и нямали татуировки.

# 612
  • София
Аз наскоро звънях на преподавател на малкия заради забележка. Исках да разбера и версията на учителя. Накрая на разговора ми благодари за заинтересоваността и загрижеността. Такива родители каза, че вече били все по-малко.
Много е трудно да определиш границата, кога трябва и кога да не се намесиш в ситуацията.

# 613
  • София
Аз не виждам как, когато оставим децата си да взимат решения и да носят последиците от тях си ни прави по-лоши родители или такива, на които "не ни пука"? Също и не разбирам как възпитанието бива слагано наравно с образователния процес, защото за първото носят отговорност родителите,  а за второто - учителите.

Rodiva, това да поискаш обратна връзка за ЗАБЕЛЕЖКА е различно от това да даваш съвети на учител какво ТОЙ трябва да направи, за да може детето ти да получи по- висока ОЦЕНКА. Нали правим разлика между поведение и образование?

Последна редакция: чт, 15 фев 2024, 13:38 от molive

# 614
  • Варна
В класа на сина ми(с интензивен английски) в началото на 9 клас дойде момче, което в 8 клас е учило интензивно немски. Установил е, че немският не е за него, издържа си приравнителния по английски и продължи с тях.
В описаната ситуация и аз бих преместила детето. В 11 и 12 клас мъката ще продължи.

Общи условия

Активация на акаунт