ДЕСЕТИ клас - Тема 1

• 48 267
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
  • България, София
rodiva, това с "над нещата" ми е много познато.
Госпожицата тръгна на танци и това сякаш най - много я вълнува. Хореографии и т.н.
Радвам се, че танцува. От миналата година й беше мерак да започне, и си намери къде да ходи.
Поне има движение, че обездвижването никак не е добре.

Освен това пак ще бъде асистент в един семинар за тийнове, който ще се проведе през март в София.
Първоначално малко се дърпах, но вече е одобрена и тази седмица започна обучението. През юни миналата година  беше асистент за първи път.
През декември мина второ ниво и това всъщност й беше коледния подарък. А сега има много познати, с които е карала първо или второ ниво, или пък е била асистент.
Та теми, които да я въодушевяват има. Ама не са училищни Stuck Out Tongue Winking Eye

MianaNia, безсмислена наказателна акция.
Като се има предвид, че сме в сезона на вирусите, доста абсурдно се е държала тази учителка.
Никакво разбиране, никаква емпатия.

# 586
  • София-Младост
Изненадващо започна да си ляга по-рано и да става без проблем сутрин. Да видим до кога. Запона отново да ходи на фитнес. И иска да качи килограми...и ме пита с нашия бюджет ще може ли да яде по 3500 калории на ден...че бил слаб. Ох, ми да се сменим, си мисля аз.
И той е на олимпиадата по англ. език в неделя.

# 587
  • В светлината на слънцето
Честити празници, момичета! HeartWine Glass
Наборът е също от 7:30. Става в 6, че има куче да разхожда. Може да става и по-късно (предвид близостта на училището), но искал да се приготви на спокойствие и да не бърза. Иначе и той говори за качване на кг, а аз тайно му завиждам и съм готова за размяна. Сутрин почти не закусва - един банан макс, но си носи всеки ден по две сварени яйца за втора закуска в училище. Та не е гладен.
По този повод, случка от края на първия срок. В школо се появява поредна 6 по английски. И малко след това забележка: ученикът говори в час. Прибира се и леко му скръцвам със зъби, а той даже обиден. Изобщо не бил говорил, няма такова нещо. И как да говори, като му била пълна устата - точно си обелил яйцата и закусвал. В час, седи на първия чин. Flushed И като го подпуках… “Ама, мамо, те всички закусваха, но тези отзад и говореха”. Joy Хората просто решили, че с изпитването, а и край на срока сепак, могат малко да разпуснат. Не е лесно да си учител на тийнове, мдааа…

# 588
  • София
И моите са на олимпиада по АЕ в неделя. Малко кофти, че са в различни училища, но здраве да е. На синът ми това ще е последната олимпиада и като за последно ще бъде в училището му. Девойката пък се чуди, дали да ходи, защото трябва и в неделя да стане рано, а ранното ставане й е голям проблем. Тя се оказа някаква нощтна птица и преди 2 - 3 часа не си ляга и сутрин става с милион зора.

# 589
За добро посрещане в понеделник, на нея, друго отсъстващо дете, както и на деца без домашно / моята е била с написано/, са им дали тест върху предаден през седмицата на отсъствие материал.

Миана Ния  ужасна случка ... детето как да се почувства ...
Моят отсъстваше две седмици заради операция, падаше се към края на срока, но все пак  имаше още една седмица да присъства до официалния край на срока. Върна се на училище в понеделник, но за малшанс в сряда излязоха в асинхронно обучение заради грипа. Тогава стана ясно кой преподавател що за човек е. Имаше такива които при 5 и 6 са му писали в бързината по още една петица за "участие" и му оставиха 5 за срока. Но имаше и други , които му сигнализираха в школо, че понеже му липсва още една оценка искат от него някаква задача за изпълнение - проект, есе, курсова работа и съответно го оцениха и по тях и така го оформиха, изчаквайки до последно. За съжаление този тип поведение ( като на вашата учителка)  е до човек, а като става въпрос и за  учител е много тъжно. Синковеца каза че отсъствията са му излезли през носа. Утешение му беше че все пак на косъм му стигна за стипендия.

Днеска излъскан и с бонбони "Гейша". Баща му каза че бил с него като ги купувал от магазина. Взел две кутии  "Гейша"  със сърце. Едната ми я подари. Другата остава загадка. Не знам коя е получателката ...

Последна редакция: ср, 14 фев 2024, 21:07 от _re_ge

# 590
  • Пловдив
Моята хубавица завърши първия срок с двойка по немски (първи чужд език). Не й се получава този немски и това е. Ходи вече 3 години на уроци и нищо не й влиза в главата. На седмица имат 7-8 часа. Госпожата каза,че просто няма за какво да се хване,за да й пише 3.
Сега със заповед ще бъдат назначени допълнителни уроци,но се съмнявам да има ефект.
Умът не ми го побира как можеш да завършиш с 2. Учи в езикова гимназия,не е глупава,но не се справя с немския.

# 591
Скрит текст:
Моята хубавица завърши първия срок с двойка по немски (първи чужд език). Не й се получава този немски и това е. Ходи вече 3 години на уроци и нищо не й влиза в главата. На седмица имат 7-8 часа. Госпожата каза,че просто няма за какво да се хване,за да й пише 3.
Сега със заповед ще бъдат назначени допълнителни уроци,но се съмнявам да има ефект.
Умът не ми го побира как можеш да завършиш с 2. Учи в езикова гимназия,не е глупава,но не се справя с немския.
lili_78, покрай едно скорошно пътуване с приятели установих, че немският език е много труден за повечето чужденци. Оказа се, че децата ни (общ брой 4)  са учили немски от първи клас интензивно, включително на чуждоезикови лагери, две от тях продължават да учат, и никой не можеше три думи да каже или разбере, нито да преведе писмената информация. За мое съжаление, всички разчитаха на моя немски, с който приключих през 2003 година и за който моите родители не са влагали почти никакви средства, особено на фона на тези, които инвестираме в децата си. Изпитах лек гняв, безсилие и се сетих, че като учих всъщност не повече от 10-20 % възприемаха  немския език без затруднения, за разлика от английския, при който тези със затрудненията бяха не повече от 20%. За другите беше голяма мъка. Вероятно твоята дъщеря не е изключение, но просто останалите 60-70-80% са намерили начин да се “синхронизират” със системата, което не означава, че накрая ще излязат с езикови познания. Наистина не знам какво да те посъветвам❤🫶🍀.

Последна редакция: чт, 15 фев 2024, 13:04 от silan

# 592
Може ли някой да даде пледложение за езиков лагер с немски за лятото.Гледам ,че има доста предложения , но ми се иска някой ако има опит да ме ориентира.

# 593
  • София
lili_78, много тъжно, представям си как се чувства дъщеря ти. Нещо не мога да си представя, че колкото и да е труден един език, не може да се изкара поне 3, при такова интензивно учене и уроци. Какво казва учителката й, при която ходи на уроци - нали ходи на допълнителни уроци, поне така те разбирам?

# 594
  • София
JiD,  и у нас е такова мокрене на коса - не може къдриците да са като храст, трябва си грижа... Че дори и пловдивска вода си носим, че нашата тук е мека и падат.

# 595
  • Пловдив
Silan,наистина е много труден немския,но все си мисля,че който и човек да хванеш,все за 3 ще научи нещо. При нас масово се пишат двойки и тестовете са много трудни,дори и госпожата го споделя. Явно другите деца го възприемат по-лесно.

Olive,тъжно й е на нея,а на мен 3 пъти повече Simple Smile Аз възприемам и уча езици много лесно,но тя е различна. Казва,че в час взима участие и схваща граматиката. На уроците също. Но на тестовете се проваля тотално. На нея проблем са й думите,по никакъв начин не може да ги запомни. Пробвахме какви ли не варианти,тук също ми бяха подсказани начини,не става и не става.
Госпожата на допълнителните уроци също казва,че граматиката като структура я схваща. Но думите....

# 596
  • София
Което е супер странно, защото немската лексика за мен е много по-лесна от английската. Дори е по-логична. С английска гимназия съм, но учих немски две нива скоро, а сега продължавам сама с Дуолинго, много по-трудна ми е граматиката, отколкото лексиката. Наистина не разбирам…но стискам палци, дано се оправят нещата. И все пак - и на всичките тестове да имаш двойки, нали има участие в клас, устни изпитвания, домашни, проекти…тази госпожа толкова ли държи да го закопае това дете…

# 597
  • София
Привет и от мен. Включвам се по дискусиите.
Наборът започва училище в 8:30, като ставането му от леглото е само 45 минути по-рано, защото баща му го кара с колата. От скоро вече пие кафе (с мляко) и сутрин си взима термосна чаша от вкъщи. Обикновено е в училище 15 минути преди началото на първия час. Преди време си беше направил устата и той за фитнес, но като сметнахме заедно какво му е седмичното разписание с всичките му ангажименти и как не му остава време за нищо, много бързо се отказа. Храни се нормално според мен, не залита в някакви крайности, което ме радва, въпреки че според него "бил кльощав", а според мен си е съвсем добре и fit.

Тази седмица ръководството на училището направиха среща с учениците от випуска, за да им внесат малко яснота относно профилирането. Младежът ми разказа горе-долу. Ще имаме и родителска среща преди да се попълват заявленията, та се надявам, че ще разберем скоро нужната ни информация. Единственото, което разбрах засега е, че ще имат профили Химия и Биология, защото имало доста желаещи за медицина (наборът не е от тях ). Ще има и профили по трите езика, които се изучават в училището, така че опцията за АЕ е добра. Не разбрах дали сме длъжни да посочим и трети, и четвърти профилиращ предмет, или само трети. И какви ДЗИ-та ще трябва да се държат задължително, освен БЕЛ, който си е за всички. Ще чакам РС.
Иначе, първият срок завърши доста добре. Пребори се да има 4 по МАТ, което за него си е направо връх. Но най-голямата изненада беше 5 по Физика, като втория срок започна с 6 по същия предмет. Дано да задържи тази добра тенденция.

Може ли някой да даде пледложение за езиков лагер с немски за лятото.Гледам ,че има доста предложения , но ми се иска някой ако има опит да ме ориентира.

Препоръчвам това:
Миналата година наборът беше на испанския им лагер и останахме много доволни от всичко - организация, грижа, настаняване, храна, наистина от всичко.

# 598
В нашето училище имат общо 4 профила.
Два задължителни и два по избор.
Езикова гимназия е и естествено първите два задължителни са езиците.

# 599
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

https://www.enforex.com/
при тези самоорганизирах Горинич за испанския, доволна съм. най-доволна бях, че нямаше българчета Simple Smile но пък той си намери едно русначе и подобри руския си. Simple Smile то пък беше пратено да учи английски. Simple Smile

за немски в темата препоръчваха това, запомнила съм линка.

Общи условия

Активация на акаунт