Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 213
  • 814
  •   1
Отговори
# 135
Защо да не е честно, deaf. Банката предлага условия спрямо това колко рисков е кандидата. Държавната работа се води нискорискова, въпреки че не е много добре платена. Zuzi, при вас лихвата, която дадоха на мъжа ти колкото на държавен служител ли е?

# 136
  • Sofia
Да, това е логиката. Че ако си на държавна работа е много вероятно да се пенсионираш там. За това и ниска лихва. Обаче това не ти дава възможност да вземеш голям заем, ако държавната заплата е много ниска.

# 137
Банките са частни и като такива може да правят с парите си каквото искат. От тази гледна точка аз не оспорвам това тяхно право. Но иначе не е честно да дават преференции на държавни служители. Не мога да си обясня другояче тази преференция освен с това,че държавата и (уж) частните банки,са се сдушили и са решили да облагодетелстват финансово държавните чиновници,измисляйки си хитро и нагло несъществуващо положение – работата на държавният служител видите ли била по-сигурна от частната работа. Което не е вярно. Работещият на частно може да остане без работа,но не и вечно да е без работа. Какво ще яде?! А и по закон след максимум една година помощите за безработни спират да се изплащат на безработния и той е принуден да си намери работа. Плюс това банките винаги взимат материален залог от кредитополучателя.

# 138
Според мен банките ухажват държавните служители, че дори и пенсионери за потребителски кредити, защото те са с по-малък риск от просрочия. От една страна е гарантирано, че редовно ще си взимат заплатите/пенсиите, а от друга там е много по-лесно да се запорират сметките в сравнение с частните фирми. Случи ми се да се срещна с двама, работещи в частни фирми, които се осигуряват на минимална заплата, защото имат просрочия, а МРЗ не може да се запорира. В държавни фирми това няма как да се случи.

# 139
Повярвайте. Ако банката реши да си върне дълга от някой недобросъвестен длъжник,ще го направи. С ЧСИ например. Там няма мърдане.
Но как да си обясним взаимоспомагателните каси? Те по закон са забранени,но чух че в държавния сектор ги има.

# 140
Да, банката ще си вземе своето, но с държавните служители е по-лесно Simple Smile

# 141
  • гр.Пловдив
Повярвайте. Ако банката реши да си върне дълга от някой недобросъвестен длъжник,ще го направи. С ЧСИ например. Там няма мърдане.
Но как да си обясним взаимоспомагателните каси? Те по закон са забранени,но чух че в държавния сектор ги има.

Защо да са забранени и на какво основание?
И какво има особено при тях,че да не можем да си го обясним или да са в ущърб на нещо и  да пречат на някого?

# 142
Не знам и не попитах. Ако наистина са забранени взаимоспомагателните каси,това е странно...

# 143
Искам да попитам, кое е по-добре за къща напр. 90 000 евро, масивна, след 1980 или нова (не сме избрали), на морето. Ипотечен кредит за към 45 000 евро, бавен ли е процеса? Лихвата е по-ниска от потребителски, ако изтеглим 2 потребителски, също е опция. Финансират ли банките ипотечен за морска къща, при условие, че няма да вземем повече от 50 процента от стойността на имота? Никога не съм теглила никакъв кредит и съм много боса .

# 144
  • София
Защо да не е честно, deaf. Банката предлага условия спрямо това колко рисков е кандидата. Държавната работа се води нискорискова, въпреки че не е много добре платена. Zuzi, при вас лихвата, която дадоха на мъжа ти колкото на държавен служител ли е?
Ами откровено казано не знам. И двамата си попълнихме декларации за заема и ги дадохме на кредитната ни консултантка. Когато тя провери в банката се оказа, че са предпочели да отпуснат кредита на него, макар че аз съм държавен служител.
И да, като човек работил основно в частния сектор ( това ми е първата държавна работа) смело мога да кажа, че много по- трудно се маха държавен служител ако не е на висока позиция. Освен това работното му място не зависи от финансовото състояние на администрацията, в която работи ( както например ако фирмата, в която работи фалира).

# 145
Има хора, които се хващат на държавна работа с достатъчна заплата (не младши експерт), само за да изтеглят ипотечен кредит и после напускат.

# 146
  • София
Е...аз последно като бях... кандидат, ставаше дума за малко над 1000... Т.е. вноска 600-700лв.
Какво ще вземеш с такава сума?!

# 147
Началник отдел напр. 3500 чисто, държавен експерт също са високи.
Служителите на банки са с мноооого преференциални проценти до момента в който са служители на банката, ако напуснат се вдига.

# 148
Няма честно, нечестно. Ниската лихва е поради по-нисък риск, държавните служители по-рядко биват съкращавани и оставяни без работа. Има много държавни служители с високи заплати (и говоря за над цитираните 3500 по-горе), които в действителност вършат и много работа, колкото и да не ви се вярва. Не всички са административни лели, които виждаме по гишетата. Както и има много ИТ, които работят малко, но си получават високи заплати. Не може да се категоризира така.

# 149
A когато теглим кредит с партньор, възможно ли е основен кредитоискател да бъде този с малко по-нисък доход (500-700 лв разлика), а другият да е съкредитоискател, или е задължително основен кредитоискател да е човекът с по-висок доход, дори ако секторът, в който работи, се смята за по-високорисков (хазартната индустрия пред производствена индустрия)?

Общи условия

Активация на акаунт