Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 186
  • 814
  •   1
Отговори
# 465
Познавам само един колега от службата,който си изплати ипотеката за 19г и почерпи като през годините не е пипал нищо,не е предоговарял,рефинансирал и пр..
Всички други  все банки сменят,все развалят договори,сменят суми и срокове -това не е ли игра на нерви и натоварващо? То реално периода не може да мръдне ,т,е да намалее като на всеки 4-5г се рефинансира,предоговаря,и пак отначало и пак и пак...заблуждават се с по-ниската вноска,но реално е едно нищо на фона на това,че те чакат 20-25г ...

Може, ние сменихме банката. Намалихме срока с 5 години и вноската почти не се промени.

# 466
  • Sofia
Естествено, че трябва да се пресметне - не е кой знае колко сложно. Условията и лихвите се променят, така, че дори половин процент е сериозна сума, а когато говорим за по-голяма разлика си е задължително да предоговорите условията.
Защо да подарите на банката примерно 10-20-30к евро?

# 467
  • гр.Пловдив
Естествено, че трябва да се пресметне - не е кой знае колко сложно. Условията и лихвите се променят, така, че дори половин процент е сериозна сума, а когато говорим за по-голяма разлика си е задължително да предоговорите условията.
Защо да подарите на банката примерно 10-20-30к евро?

С 1/2 % ,ако се стапяха 10-20-30К .....Smiling Imp

# 468
  • Sofia
При един и същи кредит, в момента, при Алианц трябва да върнеш: 298 715 при 3.4% лихва.
Прокредит 273 729 при 2.45%, т.е. по-малко от 1%, разликата е само различните условия на банката и пестиш  24986 евро.
Та да попитам - ако си в Алианц, защото такива са били условията и само там е могло да вземеш заем, но след две години можеш да отидеш някъде за 0.95% по-ниска лихва, защо да не спестиш близо 25к евро?

# 469
Здравейте,
Колко долу горе време ви отне одобрението по ипотечния и всички стъпки свързани с него до влизането във владение на имота ако няма сериозни проблеми. 😊

# 470
  • София
Здравейте,
Колко долу горе време ви отне одобрението по ипотечния и всички стъпки свързани с него до влизането във владение на имота ако няма сериозни проблеми. 😊
В нашия случай, не знам дали е стандартен, но отне 2 седмици. От банката казаха какви документи да събере продавачът. Това отне 3 дни, за още 5 разгледаха документите, одобриха ни и след 2 дни бяхме при нотариуса за подпис. Още там купувачът ни даде ключа. Предполагам, стандартното положение е да дадат ключа, след като получат парите от банката, но май не им се занимаваше да се виждаме пак.

# 471
Имате ли информация дали в последните месеци се наблюдава удължаване срока за одобрение на кредитите? Познат ми каза, че вече банките започнали да затягат нещата при отпускане на ипотеки по указания на БНБ, а от септември щяло да е по-сериозно, но ми се струва малко като ЕЖК.

# 472
Аз чаках за одобрение три седмици от датата на подаване на документите. Купих точно преди Коледа, имах подписан предварителен договор и много се притеснявах, макар че всичките ми документи бяха изрядни. От клона, където теглих кредита, ми казаха, че всичко е заради сливането на Райфайзен и ОББ и че кредита се разглежда в София, а оттам много не си дават зор, още повече пък преди празниците. Сделката стана в последния ден от срока и веднага получих ключовете.

# 473
Имате ли информация дали в последните месеци се наблюдава удължаване срока за одобрение на кредитите? Познат ми каза, че вече банките започнали да затягат нещата при отпускане на ипотеки по указания на БНБ, а от септември щяло да е по-сериозно, но ми се струва малко като ЕЖК.

ЕЖК кво значи ?

# 474
  • Варна - Черна гора

ЕЖК кво значи ?
Една Жена Каза, т.е. информация, която може да не е достоверна.

# 475
  • София
Затягането на отпускането ще повлияе най-вече върху оценката на клиентския профил и неговата платежеспособност, както и цената и ликвидността на имота, а не на срока за одобрение.

# 476
Имате ли представа какви са таксите при рефинансиране на кредит+ ще изтеглим допълнително пари за ремонт, в същата или друга банка? Трябвало ипотеката да се заличи , пак при нотариус да се ходи. Като купувахме къщата трябваше да платим 9000лв на нотариус, сега пак ли ще е толкова.

# 477
Имате ли представа какви са таксите при рефинансиране на кредит+ ще изтеглим допълнително пари за ремонт, в същата или друга банка? Трябвало ипотеката да се заличи , пак при нотариус да се ходи. Като купувахме къщата трябваше да платим 9000лв на нотариус, сега пак ли ще е толкова.
Трябва да попитате в банката, която ще Ви рефинансира, както и тази, в която ще покривате. Данък за придобиване на имот сега не се плаща, така че нотариални /държавни такси само трябва да платите и сумата ще е доата по-малка

# 478
  • Sofia
В ОББ не беше ли рефинансирането (прехвърляне на ипотеката) за сметка на банката?

# 479
Здравейте, сумата се изчислява на база на кредита, който ще вземете, миналия път парите са били повече заради местния данък. За заличаването на старата ипотека таксата пък се изчислява върху размера на кредита, за който сте учредили ипотеката. Има онлайн калкулатори, но те изчисляват приблизителната сума.

Общи условия

Активация на акаунт