Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 205
  • 814
  •   1
Отговори
# 450
До 6 месеца обичайно е временна неработоспособност. Шофиране с алкохол и самоубийство по правило са изключени от обхвата на застраховките, не само тези по кредити. Даже преди години имаше спорове в Полша дали да се плащат обезщетения на хора, починали или инвалидизирани в резултат на алкохолизъм.

Също така всички застраховки изключват раняване и смърт в резултат на войни и атентати. По презумпция това не може да се предскаже и рискът скача много. Но - живееш в Украйна, счупваш крак например при падане или пък катастрофираш в нормална ситуация, непредизвикана от нападение, бойни действия. В общия случай се покриват разноски. Да не идва до нас, но да си знаем.

Имаше една санкционирана компания преди доста години, основно банкови застраховки предлагаше. Условието беше смърт или раняване се покриват, но само ако са настъпили на повече от 100 км от София. Фрапиращ случай, глобиха ги, махнаха условието, но е показателно какви подводни камъни има.

Това за смърт при раждане за пръв път чувам да не се покрива, но явно е практика на някои компании. Егати... За репортажи по медиите са и за глоба. Като бях бременна помня, че имаше някакви условия да не изплащат обезщетение при смърт в резултат на криминален аборт или неработоспособност поради аборт, раждане и подобни.

Сега гледам, че застраховка на Групама например в общите условия също изключва смърт при раждане, както и пряко или косвено причинена от епидемия или пандемия. По време на пандемията имаше казус с една жена, застраховала се малко преди да почине внезапно. Отказали плащане на наследници, но осъдиха застрахователя.

Булстрад изключват смърт при раждане, освен ако не е резултат от застрахователно събитие. Т.е. ако е злополука, ще се плати.

# 451
Стандартни са тези клаузи, и аз съм ги гледала. Хубаво, че го видях, след като родих второто Grinning И тук при злополука се плаща, така е посочено, но какво означава това - докато си под упойка да ти падне лампата на главата, предполагам? Grinning

# 452
Примерно бременна си, попадаш в катастрофа. Злополука е.

# 453
Колко време трае одобрението в ОББ? Пуснах всички документи в понеделник и входираха заявката за ипотечен кредит следобяд на същия ден. Вчера звъннах, за да питам какво става и жената каза че още го били работили, каквото и да значи това.

# 454
Поне седмица, ако всичко със собствеността е наред. Представихте ли актуална пазарна оценка и данъчна оценка?

# 455
  • София
Има ли банки, които отпускат ИК с вноска над 50 - 55 % (т.е. поне 60%) от чистия доход (на нормална лихва), с идеята за намаляване на срока, респективно и по-малко плащане на лихва > повече по главница?

# 456
Поне седмица, ако всичко със собствеността е наред. Представихте ли актуална пазарна оценка и данъчна оценка?

Имат всичко нужно, данъчната оценка беше до края на юни, но в понеделник ще им занеса и до края на годината.

# 457
Отказах още от началото застраховка Живот. Имам въпрос към вас, ако имате около 35-40% от оставащата сума по кредита, бихте ли внесли или ще инвестирате при тези лихви?

# 458
Jeri-sweet
Зависи от големината на кредита, от годините. Няма рецепта, въпрос на изчисления е. Има калкулатори, смятай колко пари ще върнеш на банката при вариант да си оставиш кредита, или да се набуташ с 2 кредита и да инвестираш. (ако се повиши лихвата, оттам вноската трябва да имаш резерви, също дали биха ти отпуснали нов кредит). Има и вариант да обединиш двата кредита, но кое ще ипотекираш в този случай, банката знае.

# 459
Остават около 20 години, вноската е малка. И двойно да се вдигне, няма проблем да се плаща.

# 460
  • София
Остават около 20 години, вноската е малка. И двойно да се вдигне, няма проблем да се плаща.
Аз днес проигравах същото за нас. Смятах колко лихви остават общо, до края на периода, както и на месец. Също така трябва да се вземе под внимание, че след на всеки 10-години се плаща, за подновяване на ипотеката на имота. Така, че претегляш, смяташ и решаваш кое ти е по-изгодно. Принципно бих инвестирала, ако след като тегля чертата ми хареса резултатът.

# 461
  • гр.Пловдив
Познавам само един колега от службата,който си изплати ипотеката за 19г и почерпи като през годините не е пипал нищо,не е предоговарял,рефинансирал и пр..
Всички други  все банки сменят,все развалят договори,сменят суми и срокове -това не е ли игра на нерви и натоварващо? То реално периода не може да мръдне ,т,е да намалее като на всеки 4-5г се рефинансира,предоговаря,и пак отначало и пак и пак...заблуждават се с по-ниската вноска,но реално е едно нищо на фона на това,че те чакат 20-25г ...

# 462
Е как така периода да не може да се мръдне? Ако погасяваш предсрочно...

# 463
  • гр.Пловдив
Е как така периода да не може да се мръдне? Ако погасяваш предсрочно...

Никой не погасява предсрочно,точно това казвам,сондират и вноската дори и с 80лв да е по-ниска се започва сагата отначало ,ама в друга банка-къде прочетохте предсрочно?

# 464
Никъде, но с такова впечатление останах. Иначе другото според мен не си заслужава за усилията, да.

Общи условия

Активация на акаунт