Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 379
  • 814
  •   1
Отговори
# 600
Бих отишла в ЦКБ. За какъв период е фиксираната? Но то дори за 3 г. да е пак е супер, със сигурност до 3 г. ще надхвърлят тези нива.

# 601
Здравейте, ще рефинансираме ипотеката ни в друга банка. Колко ще ни излязат таксите при нотариус?

# 602
Има смисъл от фиксирането в първите години от кредита, тогава най-много лихва се плаща. Но Уникредит са направили разликата почти два пъти, трябва да е с някой процент повече, но не и 100%.
Трябва, човек да очаква лихва над 11%, за да фиксира.

# 603
Уникредит примамват с реклама, на която пише 4,4% плаваща лихва за заявки до 31.12. И като отвориш приложението да попълваш заявката и стигнеш до калкулатора, виждаш, че обявения процент е бил мираж.
Утре мисля да отида до ЦКБ, да получа оферта на място, че техния пък сайт е прецакан и като кликнеш на Кандидатсвай не се задейства скрипта. Понеже четох, че ЦКБ много бавно минавали цялата процедура за отпускане на кредит. Или това само за ипотечните се отнасяше? Rolling Eyes

# 604
Здравейте, ще рефинансираме ипотеката ни в друга банка. Колко ще ни излязат таксите при нотариус?
Можете да сметнете тук. Данък на общината няма да плащате, така че не вземайте предвид сумата
https://www.calculator.bg/1/imoti_notarialni_taksi.html

# 605
Имам едно питане малко в страни от темата че в правилната не ми отговорят.
Какви документи трябва да взема от строителят за да провери адвокат строежа/обекта. И на какъв етап от сделката ги искате (преди плащане на капаро, след това)?

# 606
Ти платиш ли капаро... за какво ще проверяваш?

# 607
Имам едно питане малко в страни от темата че в правилната не ми отговорят.
Какви документи трябва да взема от строителят за да провери адвокат строежа/обекта. И на какъв етап от сделката ги искате (преди плащане на капаро, след това)?

Ние ги поискахме при подаване документите за финално одобрение на ИК от банката преди капаро и Предварителен договор. Застраховаме се от всякакви изненади.

# 608
Здравейте и от мен,

Пълен лаик съм по темата - предстои ни за първи път закупуване на жилище, което  с акт 14 с ИК. Ползваме кредитен консултант. Имаме сертификат от ОББ за предварително одобрение на кредит. Консултантите казват обаче, че КРАЙНОТО одобрение конкретно за имота, се получава след подписване на предварителен договор и съответно плащане от наша страна на самоучастието - така ли е наистина, няма ли риск при този случай?
И втори въпрос - във връзка с новото изискване от ОББ банките да финансират 85% от стойността на имота - взема се предвид пазарната стойност от оценителя, продажната цена при изповядване на сделката или което от двете е по-ниско? Т.е. 15% самоучастие ли ни трябват на договорената продажна цена, ако тя е по-ниска от пазарната в доклада, или можем с 10% самоучастие?

# 609
Здравейте и от мен,
Имаме сертификат от ОББ за предварително одобрение на кредит.

Колко е процента на заема Simple Smile

# 610
  • София
bonibon_, предварителното одобрение е въз основа на вашите доходи и задлъжнялост към момента, но това е едната страна. Другата е имотът, който ще закупите и който ще служи за обезпечение. Когато се види каква е неговата продажна цена и оценка, ще имате окончателното одобрение.
Банката може да ви отпусне до 85% от цената по предварителен договор, като разбира се гледа същевременно обезпечението (имотът) да е достатъчен за покритие на вземането.

# 611
bonibon_, предварителното одобрение е въз основа на вашите доходи и задлъжнялост към момента, но това е едната страна. Другата е имотът, който ще закупите и който ще служи за обезпечение. Когато се види каква е неговата продажна цена и оценка, ще имате окончателното одобрение.
Банката може да ви отпусне до 85% от цената по предварителен договор, като разбира се гледа същевременно обезпечението (имотът) да е достатъчен за покритие на вземането.

Това значи ли, че самоучастието ни трябва да е 15% от продажната цена?

# 612
Банката отпуска 85 процента от пазарната оценка, не от предварителен договор, имате кредитен консултант, ако не е подходящ, сменете го. Да не говорим, че при панел има и по - ниски проценти на финансиране и винаги е спрямо пазарната оценка. БНБ направи тази регулация и сега при всички банки максимума е 85 процента. Съвсем нормално е да заплатите самоучастие и след което да се пристъпи към останалата част от сделката.

# 613
  • София
Банката отпуска 85 процента от пазарната оценка, не от предварителен договор, имате кредитен консултант, ако не е подходящ, сменете го. Да не говорим, че при панел има и по - ниски проценти на финансиране и винаги е спрямо пазарната оценка. БНБ направи тази регулация и сега при всички банки максимума е 85 процента. Съвсем нормално е да заплатите самоучастие и след което да се пристъпи към останалата част от сделката.
Mariya M, болднатото не е вярно.
Ако съм спазарила имот за 200 хил.лв и съм сключила предварителен договор за тази сума, а оценителят даде оценка 260 хил.лв., да не мислиш че банката ще ми отпусне кредит за 220хил.? Ще ми даде 170хил.лв. Моля, не подвеждайте хората.
bonibon_, да трябва да имате мин 15% от цената, за която сте си стиснали ръцете.

# 614
Mariya M, болднатото не е вярно.
Ако съм спазарила имот за 200 хил.лв и съм сключила предварителен договор за тази сума, а оценителят даде оценка 260 хил.лв., да не мислиш че банката ще ми отпусне кредит за 220хил.? Ще ми даде 170хил.лв. Моля, не подвеждайте хората.
bonibon_, да трябва да имате мин 15% от цената, за която сте си стиснали ръцете.
Много сте забавна, само че аз се занимавам професионално с това, не сте чували явно за ипотечен кредит за покупка и ремонт, моля ви не се изказвайте неподготвени, проверите първо на място, в която и да е банка и след това говорете,, точно Вие не подвеждайте хората!

Общи условия

Активация на акаунт