Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 437
  • 814
  •   1
Отговори
# 615
  • София
На нас ни отпуснаха съответния процент (80 май) от оценката, но понеже тя беше по-голяма от реалната, а ние искахме максималната сума, направихме договорна ипотека, а не законова.

# 616
  • София
По-леко с тона, ако обичаш. Това, че добавяш “ремонт”, само доказва, че съм права. Simple Smile

# 617
По-леко с тона, ако обичаш. Това, че добавяш “ремонт”, само доказва, че съм права. Simple Smile
Успех с кредитирането.

# 618
Попадна ми реклама, че Уникредит вече отпускат ипотечен кредит и за сглобяеми къщи (готови или с проект за строеж). Някоя друга банка има ли, дето да отпуска също такъв ипотечен кредит? Искат 40-30% самоучастие. Rolling Eyes

# 619
направихме договорна ипотека, а не законова.

Може ли да обясниш на опростен език разлика и ползи, ще е полезно за доста хора Simple Smile

# 620
  • София
Когато кредитът е само за закупуване на имот, а не и "за ремонт" , се прави законова ипотека. В другия случай е договорна. Законовата съответно е по-евтина от договорната.

# 621
  • София
Когато кредитът е само за закупуване на имот, а не и "за ремонт" , се прави законова ипотека. В другия случай е договорна. Законовата съответно е по-евтина от договорната.
Мисля, че леко бъркате термините Blush

https://kaloianova.com/%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B … 0%BF%D0%BE%D1%82/

# 622
  • София
Да, законна е правилният термин.

# 623
  • София
Грешката в термина е моя. Законна, а не законова. Извинявам се.
Разказвам по спомен:
При законната ипотека се получава по-малка или равна на продажната цена сума. Залогът /ипотекираният имот/ покрива изцяло сумата по заема.
При договорната ипотека се получава по-голяма сума. Тогава има договор, в който се уточнява, с какво длъжникът ще обезпечи заема. Това може да включва неограничена отговорност - цялото имущество на длъжника.
Поне аз така разбрах, когато подписвахме.

# 624
  • София
по-евтина, заради таксите ли?
.  Тъй като законната ипотека е едностранно изявление (подписва се само от едната страна- заемодателя), нотариалните такси за заверката на законна ипотека са по-ниски от тези за договорна ипотека. Таксите за вписване на Агенцията по вписвания са еднакви и за двата вида ипотеки.

# 625
  • София
Нотариалната такса е по-ниска.

# 626
Никъде не се е споменавал вида на ипотеката при запитването - не виждам проблем, освен в нотариалните такси. Ако кредитополучател се нуждае от повече пари, то ще му отпуснат 85% от оценката, естествено в случай че доходите му го позволяват. Не от договорената цена. Това са само формалности, при цените на имотите едва ли някой ще се запъне за 1000 лв. разлика в нотариална такса, а ако човек няма пари и има опция за това, то би бил по-удачен вариант от потребителски кредит, както обичайно се процедира.

# 627
  • София
Не мисля, че проблемът е в размера на таксата. Проблемът е в неограничената отговорност - отговарам с всичкото си имущество, ако не мога да изпълнявам договора по някаква причина.

# 628
Това не зависи от вида на ипотеката в общия случай. Можете да отговаряте с цялото си имущество и при законна ипотека. Разликата идва единствено от финансирането и целта на ипотеката, затова и нотариалните такси са различни.

# 629
  • София
Това ми обясниха, това споделям. Тази разлика беше изрично подчертана няколкократно от служителя в банката. Възможно това да е било частен случай.

Общи условия

Активация на акаунт