Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 356
  • 814
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте, отговорността дали е само с имота или със всички, не се определя от вида на ипотеката. Реално разликата в таксата между законна и договорна е малка в рамките на около 500 1000 лв. В общият случай в повечето банки, може да изберете ограничена отговорност, ако имате голямо самоучастие, тоест да финансирате спрямо пазарна оценка около 50 процента.

# 631
Да, има банки, които предлагат избор и други, които изобщо не. При някои от това се влияе лихвен процент, при други самоучастие. Но си е политика на банката и няма общо с вида на ипотеката.

# 632
  • София
Благодаря за обясненията. Явно е било условие на банката. Имахме самоучастие, но искахме да сме по-спокойни с ремонта и взехме по-голямата сума.

# 633
Кога е по-добре да се кандидатства за кредит - до края на годината и след НГ?

# 634
Няма никакво значение. Аз бих кандидатствала след НГ, тъй като имате 60 дни да намерите имот и те си текат, независимо от празниците. Пък сега идват две седмици, през които не очаквам някой да се разработи.

# 635
Мисълта ми е, ако сега ми е харесала дадена оферта за кредит и пише "Промоция до 31.12.2024г. - Без такса за анализ на кредитоспособност", след НГ е възможно да я няма вече същата и дори си мисля, че и лихвите могат да скочат. Не е ли по-добре да кандидатствам до 31.12? Въпреки, че и аз не очаквам "някой да се разработи". Просто да подам някакви документи сега, пък вече в какъв срок ще ми отговорят - може и догодина.

# 636
Ами идете и пуснете на 27 или 30.12, въпреки че се съмнявам да изчезне офертата. Миналата година в ОББ точно през декември кандидатствах, гледам още си седят същите нива, а бяха промоционални.

# 637
Добра идея за 30.12! Joy Последния работен ден да хвана... Simple Smile

# 638
Здравейте,
Когато ми се наложи да искам кредит за жилище, се обърнах към кредитен консултант (фирма). Падна ми се много свястна консултантка - през цялото време обясняваше и беше на разположение. Тя събра информацията, от която имаше нужда от мен, и след това ми представи офертите от различни банки, като ги коментирахме. Най-добрата беше на ЦКБ. Услугата на консултанта е безплатна за кредитоискателя, мисля, че банката им плаща комисионата (поне така беше преди няколко години).
Консултантът спестява доста време и мозъчни усилия, особено ако не си свикнал с тази материя. Ако трябваше да върша сама всичко, сигурно трябваше да си взема отпуск.
Единствената отрицателна страна, която ми хрумва, е, че може би той е в позицията да наклони везните към някоя банка, но честно казано не знам дали има смисъл в това.

# 639
Кога е по-добре да се кандидатства за кредит - до края на годината и след НГ?
Хаха, хубав въпрос, ще ти отговоря от гледна точка на астрологията - Меркурий да не е  ретрограден като подпосваш договор, и то такъв сериозен, аз не подписвам по време на ретроградност - защото само проблеми и пречки ще имам. Ако можеш да изчакаш, най-подходящо време за подобни сделки е след 15.04.2025.

Колкото до лихвите, ако се вдигнат, ще се вдигнат постепенно, т.е. няма да го усетиш сигурно това вдигане при по-ниски суми и години.

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 12:24 от Pepina_n3

# 640
Меркурий не е ретрограден от 15.12. Joy

# 641
За много години, група! Бъдете здрави и платежоспособни за да изплатите взетите ИК:)

Та ние стигнахме до подписване на договора с банката за имот с акт 14.
Видях, че имаше питане точно за такъв вид сделка и съмна линия за подробности.
Като цяло първото нещо за да започнете запитвания към банки е да имате харесан имот с цена и структура на сделката/ т.е как строителя или инвеститора ще иска плащането на имота/.
Ние ползвахме кредитна консултанска фирма, която ни насочи към  ДСК спрямо нашата структура, отделно до преди 1.10 банката не е искала подписан предварителен договро, но след 01.10 нещата се попромениха и се оказа че иска.
След като строителя вече беше готов с Акт 14 и удостоверението по чл. 181/ което е важното за да може банката да оцени имота/ платихме такса от 195 лв за да може оценителя да направи оценката и на база на нея да може вече да дадат сумата, която банката максимално може да отпусне. Цената на имота, или тази по предварителния договор няма нищо общо с отпуснатата сума.
Разбира се преди тази процедура няколко пъти бяхме пускали документи за предварително одобрение, но те, както вече някой беше писал, са на база доходи и показват дали банката би отпуснала сумата, която вие имате нужда.
След вече дадената оценка на банката/ при сгради на акт 14 се прави една оценка на този етап и една на бъдещ при акт 16, което е най- добрия момент за искане на кредит според консултантите, защото реално можеш да вземеш по-висока сума и тя да покрие цената+ да останат пари за да ремонтни дейности/. Ако и имот аима гараж оценката се вдига.
В нашия случай имотът е без гараж и оценката към акт 14 е под тази , за която купуваме, реално за апартамент 186 000 евро ни отпуснаха 344000 лв. Т.е задължително трябва да имате поне 10% налични средства за  самоучастие и около 4% за прехвърлянето за нотариални такси и такса към държавата.

По въпроса с разните им промоции за кандидатстване, според мен е уловка, всичко зависи от имота, промо освен да има в таксата одобрение, която е различна според размера на сумата.
Като цяло е доста изнервящ процес, банката после ти набутва едно нови карти, застраховки и т.н, но май при всички е така. Но да сме здрави и да има работа:)
 За допълнителни въпроси съм на линия.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 15:08 от alexova

# 642
Как ще подпишеш предварителен договор като не знаеш банката дали ще ти отпусне и колко?
Има нещо извратено в това.
Банката трябва да те оцени  и да ти даде например, Сертифокат, че на база на проверките и, ти дава до 170000 евро в случая. Пък ти после ще търсиш жилище и ще си правиш сметка, ако ти струва 186000 евро, имаш  ли за доплащане или да търсиш по-евтино. Пък можеш да решиш и да си купиш гарсониера за 100000 и да не изтеглиш максималното, което ти дават.

Подписването на предварителен договор обикновено е свързано с това, че купувачът дава капаро и то не малко.

# 643
  • Пловдив
Ние подписахме предварителен договор преди одобрение на банката за кредит - 20% от пазарната цена на имота.
Но , преди подписването   банката събра цялата информация която искаше относно фирмата и обекта им , и на базата на тяхното проучване и в последствие одобрение , ние подписахме предварителния договор.
Исканият от нас кредит се изпълнява на траншове  - На АКТ 14 , АКТ 15 и АКТ 16./на всеки АКТ се внася определена по договора за кредит сума, те му викат транш/
В момента изплащаме сумата по кредита предвиден за  АКТ 14 - банката внесе 30 000лв , и лихвата се начислява само на тази сума.
Сградата има вече АКТ 15 - сумата е изплатена само от нас , тоест не се възползвахме от втория транш от  банката.
АКТ 16 - възнамеряваме отново ние да поемем този последен транш  по договора, без участието на банката.
Договорът за кредит не е обвързан с никакви кредитни карти и застраховки живот. Имахме висок % самоучастие.
Банката е БАКБ.

# 644
Винаги съм си мислела, че хората теглят ипотечен кредит, когато нямат почти самоучастие и че за 30000 лв е по-добре да се тегли потребителски. Предходната идея за траншовете и като цяло тази гледна точка ме заинтригува.

Общи условия

Активация на акаунт