Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 367
  • 814
  •   3
Отговори
# 270
Как може банка да и го предложи?
Ха ха, а апартамента за колко ще е ипотекиран за 50, или за 200?
Вземи си адвокат.

# 271
Одобриха ме предварително за ипотека, сега следва да търся имот. Задължително ли е да се случи през брокер? Също ме притеснява приемането на еврото и не знам дали е добро решение в момента.

Няма нужда от брокер, но успех с намирането на имот без да има замесен такъв. За съжаление май не е лесно, иначе бихте си спестили немалка сума пари.
Относно приемането на еврото, всякакви прогнози има и едва ли някой може да се наеме да каже какво ще се случи със сигурност, но според мен по-реалистичният вариант е лихвите да се вдигнат след приемането му и съответно ще бъдат на нивата на тези в еврозоната. Би било добре да си сметнете каква би станала вноската Ви ако лихвите стигнат нива от 4-5% и ако не би Ви повлияло значително да действате.
Според мен има и немалък шанс да не помиришем еврозоната през 2025 г, а може би най-рано 2026 г, когато пък може ЕЦБ да е започнала плавно понижение на лихвите.

# 272
Одобриха ме предварително за ипотека, сега следва да търся имот. Задължително ли е да се случи през брокер? Също ме притеснява приемането на еврото и не знам дали е добро решение в момента.

Няма нужда от брокер, но успех с намирането на имот без да има замесен такъв. За съжаление май не е лесно, иначе бихте си спестили немалка сума пари.
Относно приемането на еврото, всякакви прогнози има и едва ли някой може да се наеме да каже какво ще се случи със сигурност, но според мен по-реалистичният вариант е лихвите да се вдигнат след приемането му и съответно ще бъдат на нивата на тези в еврозоната. Би било добре да си сметнете каква би станала вноската Ви ако лихвите стигнат нива от 4-5% и ако не би Ви повлияло значително да действате.
Според мен има и немалък шанс да не помиришем еврозоната през 2025 г, а може би най-рано 2026 г, когато пък може ЕЦБ да е започнала плавно понижение на лихвите.

ЕЦБ вече свалят лихвите. Плавно, но е започнало. Дали ще продължи и доколко - не се знае.
За брокер - и двата пъти сами си намерихме имотите, но имайте предвид, че отсреща също стои брокер. Така че все тая - все плащате % комисиони. Да се намери читаво жилище с изрядни документи хем без брокер, хем от частно лице, е много трудно.

# 273
Скрит текст:

ЕЦБ вече свалят лихвите. Плавно, но е започнало. Дали ще продължи и доколко - не се знае.
За брокер - и двата пъти сами си намерихме имотите, но имайте предвид, че отсреща също стои брокер. Така че все тая - все плащате % комисиони. Да се намери читаво жилище с изрядни документи хем без брокер, хем от частно лице, е много трудно.

Доколкото съм запозната на последното заседание на ЕЦБ в края на януари лихвите останаха непроменени на достигнатото рекордно високо ниво. Дали ще решат да започнат да ги намаляват постепенно тази/другата година зависи от инфлацията и състоянието на икономиката.
Но в случая пак е добре човек да си прави сметката как биха му се отразили малко по-високи лихви, защото все пак ипотечните кредити се теглят за дълъг период, а лихвата е плаваща.

# 274
Е, не е вярно това. Има си графики и лесно може да се види. Бяха над 4%, вече са под 4. Това е 6 месечния Юрибор по месеци, давам него за пример, защото обикновено го взимат предвид при методиките у нас:
2/1/2024   3.832 %
1/2/2024   3.861 %
12/1/2023   4.004 %
11/1/2023   4.081 %
10/2/2023   4.138 %
9/1/2023   3.934 %
8/1/2023   3.948 %
7/3/2023   3.913 %
6/1/2023   3.721 %
5/2/2023   3.622 %

Аз също казвам, че човек никога не знае и е хубаво съотношение дълг/доход да не е над 30%, за да се справя в непредвидени ситуации.

# 275
  • София
Извинявам се за страничния въпрос, но какви рискове носи?
При разваляне на сделката ще ви върнат сумата по НА, а не действително дадената. Сделката може да се развали по различни причини по вина на продавача /изскочили наследници, измамна схема, банално вдигане на цената на строителството, което става непосилно за купувача при покупка на зелено/, както и по желание на купувача при установяване на укрити дефекти.
Освен това, ако продавате в рамките на определен срок и прехвърляте на реална цена, ще дължите данък за разликата. Т.е. ако сте “купили” за 100К лева, а продадете на реалните 350К лева, дължите данък в размер на 25К лева /ако все още е 10%/.

# 276
Е, не е вярно това. Има си графики и лесно може да се види. Бяха над 4%, вече са под 4. Това е 6 месечния Юрибор по месеци, давам него за пример, защото обикновено го взимат предвид при методиките у нас:
2/1/2024   3.832 %
1/2/2024   3.861 %
12/1/2023   4.004 %
11/1/2023   4.081 %
10/2/2023   4.138 %
9/1/2023   3.934 %
8/1/2023   3.948 %
7/3/2023   3.913 %
6/1/2023   3.721 %
5/2/2023   3.622 %

Аз също казвам, че човек никога не знае и е хубаво съотношение дълг/доход да не е над 30%, за да се справя в непредвидени ситуации.

Сега ми стана ясно, че се разминаваме леко - ОЛП, който аз визирах и се определя от ЕЦБ, все още е над 4%, но сте права, че индексът EURIBOR леко спада, но той се oбявява от Европейския институт за парични пазари и представлява средното ниво на лихвените проценти, предлагани от кредитните институции на междубанковия пазар.

# 277
Да, аз следя него, тъй като той е водещ за кредити в евро при методиките на нашите банки.

# 278
За новото строителство брокерите не вземат комм от купувача, а от строителя.

# 279
Според вас какво ще стане със старите кредити, когато приемем еврото?

# 280
Като гледам как се внедряват електронните ваучери за храна, направо не знам кога го чакате това евро.

# 281
Лихвите им ще се формират на база индекса EURIBOR, както евровите кредити в момента.

Като гледам как се внедряват електронните ваучери за храна, направо не знам кога го чакате това евро.
При нас все още не са електронни, понеже "в магазините още не били пригодени към това". Даже бях забравила. Ще видим този месец как ще са, но пак очаквам хартиени.

# 282
Каква е връзката между двете? Четох пътепис за Шанхай. Там всичко се плаща само чрез мобифона. Буквално всичко. Авторът на пътеписа – българин – влязъл в ресторант в Шанхай да обядва. Накрая платил сметката с хартиени пари. Сервитьорката се извинила че няма хартиени пари и ще се опита да намери,за да му върне рестото. Минали цели два часа докато тя се върне и му подала една стара смачкана банкнота за ресто,която не покривала цялото ресто. Просто няма хартиени пари в Китай.

# 283
Ще се превърнат в еврови кредити по курса, на който сраната ще влезе в зоната. За останалите стоки - също, и ще има един период, когато ще се плаща и с лев, и с евро.

# 284
Лихвите им ще се формират на база индекса EURIBOR, както евровите кредити в момента.

При нас все още не са електронни, понеже "в магазините още не били пригодени към това". Даже бях забравила. Ще видим този месец как ще са, но пак очаквам хартиени.

Да де, не се Simple Smile
Щом това ни коства толкова усилия, не виждам приемане на еврото от 2025г.

Общи условия

Активация на акаунт