Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 187
  • 814
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте, най-вероятно е обсъждано, но не намирам с търсачка. Имате ли представа в момента какъв е средният процент самоучастие при ипотечен кредит за имоти на акт 14.

# 481
Всичко е много индивидуално.

При нас схемата е 30% на Акт 14 и 70% на Акт 16.

Търсете вариант, който ще ви пасне най-добре на бюджета.

# 482
Здравейте, имате ли наблюдения за ипотечни кредити за хора с доходи от страни в ЕС, има ли банки, даващи по добри условия, какво е самоучастието и има ли кредитни консултанти с опит при този тип кредит, също има ли специални изисквания за имота, всякакво инфо би ми било от полза. Мерси

# 483
  • София
Уникредит знам, че отпускат.  Кредитен консултант не ти те необходим. Условията зависят от конкретния имот и доходите. Може да искат съдлъжник, който е с доходи тук, но не е задължително. Близки теглиха такъв заем и при първоначалните разговори това беше условие, но след като банката проучи доходи и имот, то отпадна.
Допълвам, ДСК също дават по инфо от приятели, но там не знам какво искат, така че можете да ги проучите и тях.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 12:53 от Oceans

# 484
При доказани доходи би следвало всяка банка да отпуска. Аз бих обиколила директно при всяка за конкретни условия.

# 485
Здравейте, най-вероятно е обсъждано, но не намирам с търсачка. Имате ли представа в момента какъв е средният процент самоучастие при ипотечен кредит за имоти на акт 14.
Всяка банка е индивидуално. Повечето искат поне 20% самоучастие.
ОББ, Уникредит и ПИБ  искам мин. 10% самоучастие, но в зависимост от пазарната оценка от лиценз.оценител на имота, могат да ви отпуснат и сума над цялата стойност на имота.
Договаряте се за траншовете на отпускане на кредита

# 486
  • 🌊
Аз не съм опитен частен инвеститор, затова пиша тук Satisfied
Четох и преди темата, но съм объркана кое е по-добре - дългосрочен кредит с ниска вноска и предсрочно погасяване или кратък кредит за 5 години с вноска от сорта на 2000 лева?

Имаме малко над 100 000 лева спестявания, имаме възможност за ипотека на 1.2%, замисляме се за апартамент до 170 000 евро.

# 487
Чебурашка, аз съм за дългосрочен кредит и предсрочно погасяване.
Коя банка дава 1,2% лихва?

# 488
  • София
Да, коя банка дава такъв процент? Че то си е без пари направо.

# 489
Вероятно е за служители. Аз бих избрала ниска вноска и предсрочно погасяване, всъщност така погасихме първия си, така процедираме и с втория. Не плащаш лихви, а само главница, така че този вариант е ок.

# 490
Теоретично кредит с най-малкия срок е за предпочитане, но си направи план за предварителното погасяване и си изчисли колко плащаш на банката в двата варианта, с калкулатор от интернет.

# 491
  • 🌊
Благодаря, за служители е действително. Просто наистина съм неориентирана кой би бил най-добрия и безопасен вариант (освен да не ни уволняват, де😂)

# 492
По принцип с оглед смекчаване на рисковете е удачно избор на ниска вноска, особено при намерения за предсрочно погасяване. При нас този вариант излезе по-евтин честно казано и аз бях спокойна, че каквото и да стане ниската вноска ще мога да си я погася. Вече всеки сам си преценява кое му е по-важно, но си изхождаш от собствената ситуация.

# 493
А има ли условия кога може да внасяш извънредни вноски?

# 494
  • на последния етаж
Чак такива ли са преференциите за служители - двойно по-ниска лихва?

Общи условия

Активация на акаунт