Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 273
  • 814
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Хората си получават нетната, не брутната.
И не знам за какви ипотеки говорим. Повечето продават нещо и финансират, не теглят по 200к Е.

# 526
И това не е вярно. За миналата година над 50% от сделките са с ипотека. Хората все по-малко могат да извадят кеш 200к Е. Тенденцията е % да нараства последните години.

# 527
Здравейте,
Искам да попитам някой скоро теглил ли е ипотечен от ДСК?Каква оценка получихте спрямо пазарната цена и колко време отне одобрението?
Благодаря!

# 528
  • София
Имам предвид размера на самофинансиране. Малко хора теглят 200к. в евро ипотечен. Поне 1/3 е самофинансиране.

# 529
  • София
Беше каквото беше...
Ако това го спазват, то поне при мен ще ми лепнат поне +5г срок на кредита... И + няколко хилядарки в лихва Triumph
От 1 октомври 2024
https://www.economic.bg/bg/a/view/bnb-veche-naistina-ogranichi-j … tnoto-kreditirane
Според вас колко години е оптимално да изплащаш кредит (двустаен в средно добър квартал)? Засега, на хартия... се котирам за 25-28г... в най-лошия случай... но дори 22-25 ми се струват много време?! А гледам максималната мес. вноска. (250 000лв)
Този мин. мес. остатък при всички ли банки е такъв?
Минимален осигурителен доход
Социалният минимум за кредитополучателя, се определя според състава на семейството, и включва брой лица на издръжка до 18 години, както и семейните партньори, както следва:
- 1 член - 736.40 лв.

ПП: Ако това се спазва... което Ambrosia казва, то и до след пенсия ще си изплащам...
ПП 2: След всеки изминал месец все повече се разколебавам дали изобщо да купувам собствено жилище... може би ще взема да отида при тези, наблизо са и предполагам имат повече опит в тази част на града
Цитат
Aз останах много доволна от БТ Консулт и специално от Ралица Иванова.
Самостоятелна фирма са.

# 530
  • София
Не виждам някакви баснословни ограничения. То не е и далновидно вноската ти да надвишава 50% от дохода ти.

# 531
Поне 1/3 е самофинансиране.
Не е ли макс 1/4?
Или има голяма разлика в оценката и реалната цена?

# 532
  • София
Здравейте,
Искам да попитам някой скоро теглил ли е ипотечен от ДСК?Каква оценка получихте спрямо пазарната цена и колко време отне одобрението?
Благодаря!
Здравейте, ние изтеглихме миналият декември от ДСК. Даже беше малко по-висока от пазарната цена тази на оценителя. Одобрението се случи изключително бързо, но всички ни казаха, че сме невероятни късметлии и одобрението обикновено отнема около седмица ( под всички имам в предвид дамата от банката, както и кредитната ни консултантка).

# 533
Може ли някой да ми каже, хайде да речем случайно да изберем имот за 400 000 лв. с кредит,  колко процента допълнителни разходи имаш при покупка(Нотариална такса, Такса за вписване на недвижим имот, Данък за придобиване на имот да кажем 3%, Разходи за кредит и така на татък) без комисионата за брокер.

Някой изчислявал ли е, колко процента са? 5,6,7,8,9%???

# 534
Има калкулатори в интернет за тези неща - лесно може да се изчисли. Ние ги ползвахме, доста са полезни.
Без комисионната излиза около 4%.

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 16:07 от Mystiс

# 535
Може ли някой да ми каже, хайде да речем случайно да изберем имот за 400 000 лв. с кредит,  колко процента допълнителни разходи имаш при покупка(Нотариална такса, Такса за вписване на недвижим имот, Данък за придобиване на имот да кажем 3%, Разходи за кредит и така на татък) без комисионата за брокер.

Някой изчислявал ли е, колко процента са? 5,6,7,8,9%???
Най-големият разход местния данък, който е три процента. Нотариалната такса варира също от продажната цена като в случая ще е малко под 2000 лв., като това включва всичко - изповядването на сделката, справки, заверка на задължителни декларации, вписване и т.н. (тъй като повечето нотариуси не взимат такса за писането на акта)

# 536
В София си има такса за изготвяне на нот. акт и тя си е сериозна в зависимост от материалния интерес - при нас при 360 хил. лв. беше около 1500 лв. В допълнение ако купувате с ипотека нотариалните актове са два - един за собственост и един за учредяване на ипотека, съответно таксите са две. Сметнах нашите такси за 360 хил. лв. материален интерес и възлизат на около 4% или малко над тях. Без комисионата за брокера.

# 537
Разходите са между 4,5-5% от сумата.
Такса за изготвяне на н.а. я има навсякъде не само в София.
Има калкулатори в нета за таксите.

# 538
  • София
Имам питане за потребителски кредит, но не исках да отварям цяла тема. Питането ми е следното - ако имам потребителски кредит на сума от 50 хиляди лева и разполагам с Х сума и искам да го погася частично предсрочно за сметка на месечна вноска, а не годините, не схващам дали лихвата се преизчислява или си плащам пак лихвите? Че то, ако е така, малоумна работа..

# 539
  • София
Няма значение дали кредитът е потребителски или ипотечен. След предсрочното погасяване, останалата главница отново се олихвява за остатъка от срока. Плащате новоизчислената вноска. Т.е. лихвата като процент е същата, но като абсолютната стойност е по-малка.

Общи условия

Активация на акаунт