Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 348
  • 814
  •   1
Отговори
# 645
  • Пловдив
Винаги съм си мислела, че хората теглят ипотечен кредит, когато нямат почти самоучастие и че за 30000 лв е по-добре да се тегли потребителски. Предходната идея за траншовете и като цяло тази гледна точка ме заинтригува.

При нас така се стекоха обстоятелствата. Решихме да "играем" на сигурно. Целият кредит иначе е 90000 лв.
Този месец правим 1 година от усвояването на част от кредита , тоест от АКТ 14.
АКТ 15  -   транша го платихме преди 2 седмици.
Просто нещата се промениха за тази една година .

# 646
Винаги съм си мислела, че хората теглят ипотечен кредит, когато нямат почти самоучастие и че за 30000 лв е по-добре да се тегли потребителски. Предходната идея за траншовете и като цяло тази гледна точка ме заинтригува.

От цялата одисея и разговори с кредитните ни  консултанти разбрах, че е много полезно при закупуване на какъвто и да е имот една малка сума/ ако имаш спестени по-голямата сума пари/ да ги вземеш  под ипотечен кредит заради юридическата проверка на имота , с която си гарантираш, че не продаден, ипотекиран от друг и т.н схеми, за които често чуваме по новините.

# 647
  • София
Точно това е идеята - банката си прави проверки и няма да си сложи главата в торбата.

# 648
Каквато и да е сумата - винаги е по-добре ИК, когато е с такава цел. Не знам защо хората си мислят, че имотът е на банката, твой си е, но имаш само плюсове - ниски лихви, проверка при закупуване и т.н.

# 649
Каквато и да е сумата - винаги е по-добре ИК, когато е с такава цел. Не знам защо хората си мислят, че имотът е на банката, твой си е, но имаш само плюсове - ниски лихви, проверка при закупуване и т.н.

Вероятно се бъркат с лизинга на автомобили - тогава автомобилът е на лизингодателя до изплащането на целият лизинг. При ипотеката имотът си е твоя собственост. Първо се подписва нотариалният акт, а веднага след това и ипотеката.

# 650
Няма проблем, когато искат да дават повече пари за лихви и да се купува непроверен имот, то на някои и от адвокат им се свиди, та директно се купува и се вкарват в приключения.

# 651
Няма проблем, когато искат да дават повече пари за лихви и да се купува непроверен имот, то на някои и от адвокат им се свиди, та директно се купува и се вкарват в приключения.

По-скоро е от незнание, липса на информация, повечето документи и такси при ИК, спрямо ПК.

Но, който чете тук, да го има предвид, информацията е от скоро и е все така актуална за придобиване на имот.

Скоро ми разказваха случка, купувач дава на зелено висока сумапари за апартамент, стига сградата до Акт 16 и се оказва, че имота е продаден на двама. Вече 3та година не може да си вземе парите, но се е договорил със строителя за друго жилище, но на цени към днешнадата и доплащане.

# 652
Това последното се случи и на моето семейство преди години. Бяхме тръгнали да купуваме апартамент на зелено в топ център. Плащане на вноски при актовете. Накрая построяват нещо, което не отговаря на първоначалните скици и при опит да се откажем и да си искаме парите се почва с въртелите. Че първо да се продаде апартамента на нов купувач, че после бил фалирал, да сме го чакали да построи нов блок, за да имал пари за връщане... Наложи се да го заплашим с адвокат, за да ни върне парите плюс лихви. И след такъв опит се отказваш да купуваш повече каквото и да било на зелено.

# 653
  • София
Така е, имаш си имот с тежести, с който дори да продадеш, може да останеш да си плащаш ипотечен кредит.

# 654
Човек, ако не може да прецени възможностите си и се надхвърля - все ще има да плаща. Това няма общо. Ако изтеглиш потребителски за 80, но утре не може да се плаща и си продадеш къщата за 60, няма ли да имаш да плащаш още? Или се очаква банката да ги опрости, защото не е ипотечен? Не стоят така нещата.

# 655
  • София
Не е до надхвърляне, а кога се наложи да го продадеш. Примерно в криза, когато цената ще е много паднала. Или пък след 2-3 години, когато едвам си наченал главницата.

Илюстрирам, че представата, че да плащаш ипотечен кредит е като да плащаш наем - ако в един момент не можеш, просто напускаш/взимат ти апартамента, е погрешна, защото в единия случай си вързан с дълг, който може да надхвърля продажната цена в дадения момент.

# 656
Не е до надхвърляне, а кога се наложи да го продадеш. Примерно в криза, когато цената ще е много паднала. Или пък след 2-3 години, когато едвам си наченал главницата.

Илюстрирам, че представата, че да плащаш ипотечен кредит е като да плащаш наем - ако в един момент не можеш, просто напускаш/взимат ти апартамента, е погрешна, защото в единия случай си вързан с дълг, който може да надхвърля продажната цена в дадения момент.
А не може ли да го пуснеш под наем и да плащаш кредита по този начин?

# 657
  • София
То и в момента не може баш. Това, че наемите са свирнати безбожно, не значи, че ще продължи вечно.
Зависи от много неща, включително от локацията - едни локации се изплащат лесно от наем, други - хич. Хората избират различно място за живеене и за инвестиция.

# 658
Друга ми е идеята. Той все може да се продаде, а имотът винаги може да струва по-малко, например по време на криза, няма значение с какъв кредит е купен или дали служи за обезпечение. Горницата над продажната цена все трябва да се плати.

# 659

А не може ли да го пуснеш под наем и да плащаш кредита по този начин?
Може, ама в моменти на криза предлагащите такива наеми стават доста и респективно наемите намаляват. Лично познавам 2 семейства, изгорели по тази схема. Купили жилища на безбожна цена тъкмо преди разгара на кризата. Въобще не искаха да чуят като ги предупреждавах, че банката няма да иска апартаментите им, тя ще си иска парите. Та така отидоха на публична продажба и се сдобиха с остатъчни дългове за продадените апартаменти. Едните преди няколко години се разплатилха окончателно, другите заминаха в чужбина и от тогава не съм ги чувала.

Общи условия

Активация на акаунт