Баланс в отношенията с родителите

• 27 803
  • 685
  •   1
Отговори
# 390
Да не предлагате "помощта" и "съветите" си минавало ли ви е през ум? Голямата картина за някои деца е, че помощта не си струва. Ох, знам, че е голям удар.

# 391
И двата примера са ми в стил "да риташ паднал".
Когато отиваш да помагаш на някого, значи той е в някаква уязвима позиция. Ако имаш себеуважение, не му го изкарваш през носа.

А как иначе ще валидира собствената си значимост и ще тропа с краче, че може да прави забележки на порасналото си дете.

# 392
Да не предлагате "помощта" и "съветите" си минавало ли ви е през ум? Голямата картина за някои деца е, че помощта не си струва. Ох, знам, че е голям удар.

То точно така започнах разговора - като ти идва вповече, изнасяш се от родителския апартамент, наемаш си детегледачка и всичко точно. Драма няма.

# 393
  • София
Скрит текст:
Когато отиваш да помагаш на някого, значи той е в някаква уязвима позиция. Ако имаш себеуважение, не му го изкарваш през носа.

Е хайде сега.
Какво да изкарваш през носа?
Скрит текст:
Кавгата си е кавга и съвсем спокойно може да бъде избегната, ако човек вижда голямата картина на фона на дребнотемието. Някои тук чак ключове ще вземат, отношения ще късат, хайде холан. Чак пък толкова...
С това:
Скрит текст:
Ако разглеждаме нещата в контекста, който предлагаш, ще кажа следното. Вината на ВСЕКИ човек е, че не е перфектен. Пак казвам, дребнавостта на някой родител да направи забележка примерно за гребен може да бъде простена на фона на голямата картина - виждаш, че човекът те обича, дал ти е покрив, помага ти с децата, ами преглътни забележката, мама му стара. Няма да се свърши светът.

Отново разглеждаме едностранно в полза на родителя. Защо той не преглътне липсата на гребен? Ще свърши ли светът? Винаги ли децата трябва да преглъщат? За мен гребенът е поводът, не причината.

Защото в случая родителят помага.
Ако дъщерята е дошла да помогне на майката - примерно да изчисти домът на майката и тя й е казала донеси си парцали, прахосмукачка и пр., тогава вината е в майката, че не е осигурила необходимото и дъщерята има право
да се сърди и мрънка.
Скрит текст:
Разбира се, това е пример на прима виста, не се хващайте веднага за него.

Манди, точно поради причина не приех помощ – защото не си струваше.

# 394
Скрит текст:

Е хайде сега.
Скрит текст:
Кавгата си е кавга и съвсем спокойно може да бъде избегната, ако човек вижда голямата картина на фона на дребнотемието. Някои тук чак ключове ще вземат, отношения ще късат, хайде холан. Чак пък толкова...
С това:
Скрит текст:
Ако разглеждаме нещата в контекста, който предлагаш, ще кажа следното. Вината на ВСЕКИ човек е, че не е перфектен. Пак казвам, дребнавостта на някой родител да направи забележка примерно за гребен може да бъде простена на фона на голямата картина - виждаш, че човекът те обича, дал ти е покрив, помага ти с децата, ами преглътни забележката, мама му стара. Няма да се свърши светът.

Отново разглеждаме едностранно в полза на родителя. Защо той не преглътне липсата на гребен? Ще свърши ли светът? Винаги ли децата трябва да преглъщат? За мен гребенът е поводът, не причината.

Ако дъщерята е дошла да помогне на майката - примерно да изчисти домът на майката и тя й е казала донеси си парцали, прахосмукачка и пр., тогава вината е в майката, че не е осигурила необходимото и дъщерята има право
да се сърди и мрънка.
Скрит текст:

Точно така трябва да се постъпва. Не искаш и не приемаш помощ и никой за нищо не ти мрънка. Simple Smile

# 395

То точно така започнах разговора - като ти идва вповече, изнасяш се от родителския апартамент, наемаш си детегледачка и всичко точно. Драма няма.
Е те са се изнесли от родителския апартамент, ама родителя на своя глава отива в апартамента/квартирата на детето си да шета, защото така смята че е редно. Нито е искана помощ нито нищо, ама някои родители смятат, че те знаят най-добре и решават, да не уважат желанието/решението/личното пространство на децата си, защото те като родители знаят най-добре какво е правилно за децата им.

# 396
Аз също не приемам помощ и то не заради родителите ми, а заради техните родители. Видяла съм до какво води и за да се уважаваме и обичаме съм решила да изкореня всякаква възможност да ми се качват на главата. Мисля, че повечето хора са склонни да упражняват контрол и такова безкористно нещо като "давам и забравям" е рядкост, общо взето безплатен обяд няма, дори и от родители.

# 397
За да не съвпада разбирането за живота между родители и деца, смятам, че и двете страни имат вина.
Вярно е, че не може винаги да се отстъпва, но ако и двете страни направят компромис, всичко ще е ок.
Аз за това казвам, че най-добре е да има завещание, по този начин никой на никого не скача по главата и всяка жаба си знае гьола. Ако човек смята, че родителите му са лоши родители, но същевременно тези същите родители са му осигурили покрив над главата и му помагат за децата, смятам, че вината за лошите отношения са повече в него и по-малко в тях.Това е нишката във всичко, което разказах до сега.

Тоест, ти смяташ, че разбиранията на децата и родителите трябва винаги да съвпадат? Вече разбрахме, че това, че детето е излязло от майката го лишава от право на лично пространство. Доколкото разбирам, и това родителят да осигури покрив/прехрана го лишава от правото на мнение? Къде виждаш ти компромиса от страна на родителя и къде неговата вина, ако отношенията не вървят?

Бъркаш нещата, това ако е една единствена забележка, ще си премълчи човек, но това е тип поведение, постоянно, ще е мръкане и забележки за нещо и си мълчиш, мълчиш докато накрая се издържиш и после защо отношенията се скъсаха.

Що се касае до каненето вкъщи, някой да стои, пренощува някога кой не ли е основал вкъщи, приятелки са живели вкъщи, едната подозирам, че ми беше родила нещата от изпусната дума в разговор, но както и да е, нищо иначе не е изчезнало, но никой не може да гарантира чуждо поведение, така, че нека не идеализираме нещата.  Не случайно по света има къща, стая за гости, тоалетна за гости и т.н. времената се менят и считам, че така е правилно. Поканени  сме на гости за няколко дни и ще си наемем хотел, нито ще обеднем и няма да ни обърне бужджета, да ще се видим,но и аз ще мога да си взема душ на спокойствие, да не притеснявам никого и аз да не се притеснявам.

Последна редакция: пн, 06 ное 2023, 12:14 от Sephora

# 398
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:

Е хайде сега.
Скрит текст:
С това:
Скрит текст:

да се сърди и мрънка.
Скрит текст:

Точно така трябва да се постъпва. Не искаш и не приемаш помощ и никой за нищо не ти мрънка. Simple Smile
И мрънкане имаше, и скандали имаше. Не само от родителката ми, де, и от свекъра ми имаше.

Има хора, които считат децата си за собственост. Не желая да търся баланс с човек, за когото съм собственост и който си мисли, че може да разполага повече с мен, отколкото аз самата със себе си.

# 399
Скрит текст:
Скрит текст:

Е хайде сега.
Скрит текст:
С това:
Скрит текст:

да се сърди и мрънка.
Скрит текст:

И мрънкане имаше, и скандали имаше. Не само от родителката ми, де, и от свекъра ми имаше.

Има хора, които считат децата си за собственост. Не желая да търся баланс с човек, за когото съм собственост и който си мисли, че може да разполага повече с мен, отколкото аз самата със себе си.

Затова ясна граница, никакви караници и обяснения, защото няма за какво ти не си на 5 г. а и това е само за стрес, на някой хора и да им обясняваш няма смисъл, а избиват в стил как може, неблагодарна си, аз си дадох живота за вас...ние знаем повече, вие където отивате, ние се връщаме.....

# 400
  • София
Ако някой ти се сърди и мрънка - това не е помощ. Аз не бих приела такава "помощ".

Е хайде сега. Какво да изкарваш през носа? Кавгата си е кавга и съвсем спокойно може да бъде избегната, ако човек вижда голямата картина на фона на дребнотемието. Някои тук чак ключове ще вземат, отношения ще късат, хайде холан. Чак пък толкова...

А защо трябва да бъде избягвана? Майката се подразнила на дъщерята, дъщерята се подразнила на майката. Всеки си има своето основание. Всеки си прави сметката дали това е просто краткотрайно изпускане на парата или манталитет, и съответно дали желае да търпи такива неща в бъдеще. За радост, няма какво да ги държи физически свързани и всеки има възможността и правото да се отдели от другия и неговите "дразнители".

# 401
  • София
Цитат
Затова ясна граница, никакви караници и обяснения,...
Точно така действам, да.
След като нямаше чуваемост, престанах да водя диалог.

# 402
Цитат
Затова ясна граница, никакви караници и обяснения,...
Точно така действам, да.
След като нямаше чуваемост, престанах да водя диалог.

По мои наблюдения те искат да се хванеш на "куката" и да има обяснения е разправии, ти да се опитваш да им обясниш, те да ти вменявот вина. Обаче откакто чета активно психология, осъзнах, че този разговор, както и много други са неконструктивни.
1. Не дължиш на никого обяснения и оправдания за твоя живот и решения
2. Не трябва са угаждаш и да покриваш нечии очаквания.
3. Винаги в една ситуация се сещам за триъгълника на Картман - агресия, жертва, спасител и как постоянно си меним ролите в един неконструктивен диалог, от който резултат няма. Всеки може да пречупи през триъгълника кой какво ще каже изхода е да не си в  този триъгълник.

# 403

Е те са се изнесли от родителския апартамент, ама родителя на своя глава отива в апартамента/квартирата на детето си да шета, защото така смята че е редно. Нито е искана помощ нито нищо, ама някои родители смятат, че те знаят най-добре и решават, да не уважат желанието/решението/личното пространство на децата си, защото те като родители знаят най-добре какво е правилно за децата им.

Кои са те? Визираш моята история.
Както казах, каквото повикало - такова се обадило. Когато в семейството има любов и разбирателство, вратите на всички са отворени едни за други. Когато има кавги, мерене на его, комплекси и себедоказване, то тогава нещата са кофти и вратите се затварят.

# 404
  • Варна
Eee,  излезе че в другите къщи няма любов и разбирателство. Има, постигнато е обаче по друг начин. С уважаване на разбиранията на родители/деца, които могат да са различни (понякога и с малко скръцване.)
Давам  прост пример - някога се работеше/учеше и в събота. Мразех в неделя майка ми да ме вдигне в 7 сутринта, защото трябвало да се изпере, сготви, и в 12,30 да сме седнали на семеен обяд (семейни вечери също по час.) Един ден поне не исках да ставам с аларма, а и как, по дяволите, на всички им се яде точно в 12,30?
В моя дом може да се пере и в 16,30, а храненето заедно не е задължително - виж, да седнем и да си поговорим като семейство може по всяко време. Е, майка ми  категорично не одобрява, все пак тя носеше мекици в 6,30, защото по нейно мнение, в почивните дни трябва да стана най-късно в 5,30, за да направя семейна закуска.

Та как да разбирам, от любов и уважение да следвам този модел?

Последна редакция: пн, 06 ное 2023, 13:05 от plqsak

Общи условия

Активация на акаунт